Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Místo politiky se demonstruje občanům nepolitické soupeření o vliv

Hlavním a zásadním problémem politiky dneška je okolnost, že žádná politika u nás neexistuje. To, co nám politici demonstrují jako politiku, je pouze nepolitické soupeření o vliv a debata o naprosto nepodstatných a podružných parametrech systému, v němž žijeme. Dnešní "politická" debata se vede pouze o tom, jak je nastaven vnitřní mechanismus státu, jak umí vykonávat lepší či horší kontrolu nad dodržováním zákonů a hlavně, jak efektivně bojuje se zbytečně vytvářenými dluhy a mediálně tak dobře použitelnou komoditou – korupcí. V důsledku toho všude slyšíme stále jen debaty o boji proti korupci a o menších či větších dluzích státu.*) A politici napříč stranami se shodují jako jeden muž, že to jsou jediné problémy, které musejí vyřešit, a trumfují se v tom, který z nich nám nabídne ten nejlepší způsob, jak na to. A tváří se přitom, jako by v tom spočíval fundament politiky. To ale není politika, to je tzv. nepolitická politika.

 

Je samozřejmě nutné řešit problémy s korupství a dodržováním zákonů, ale to je přece věc jdoucí napříč stranami. Neznám žádnou stranu, která by měla ve svém programu boj za vyšší korupci, za vyšší dluhy či boj za nedodržování zákonů. Pokud by v politice šlo jen o tuto jedinou věc, pak měl pravdu propagátor nepolitické politiky Václav Havel, že politické strany by byly skutečně k ničemu. Politika je ale něco víc, než jen osočování se, kdo je větší či menší zloděj a kdo to či ono napraví. Tím kloužou politici pouze po povrchu kritizovaných věcí. K vážně myšlenému odstranění těchto věcí je však třeba jít do hloubky, postihnout příčiny těchto jevů.

Politici musejí mezi sebou soupeřit především a prvořadě o to, jaké směřovaní státu jako celku si ten který z nich představuje, a vést o tom politické debaty. Přesvědčovat své oponenty i občany o své pravdě. Jen tímto tříbením idejí vybudují stát, který bude každému z nás umožnovat, aby mohl dělat věci o své svobodné vůli, nést za ně osobní odpověddnost, nikoliv odpovědnost státní neboli kolektivní neboli ničí, a dokázal se vypořádat sám

 se sebou za případný neúspěch. Politika je a má být základní obecnou debatou, střetem a soutěží mezi levicovými a pravicovými politiky o charakter a pojetí státu jako jediného nástroje hájícího hodnoty, ve které věříme. V tom má spočívat střet pravice a levice.Politika není o shodě, ale o konfrontaci názorových proudů a o jejich prosazování.To je ale mnohem a mnohem obtížnější, než jen tupě a bezmyšlenkovitě opakovat pár samozřejmostí, jako že nemáme krást, že nemáme žít na dluh a že nemáme uplácet.

Proto současní politici-nepolitici využívají s tichým souhlasem toho, že mnozí z nás si zvykli na stát v takové podobě, v jaké se v něm již dlouho pohybujeme, a o této podobě se už dále žádná debata o vztahu nás a státu nevede. Tento nešťastný model nesvobodného pečovatelského státu byl prostě zafixován nejdříve komunistickým a nyní pravdoláskovním myšlením do našich hlav. Mnozí z nás si zvykli, že je normální, aby stát automaticky vstupoval do našich životů svými předpisy a nařízeními a bral si za tuto péči od nás přes polovinu peněz, které vytvoříme. A co je ještě smutnější, že mnohým z nás se líbí, že za ně stát přebírá zodpovědnost za jejich rozhodování, že žijí svůj život tak, jak jim ho zařídí, vlastně předepíšou, úřednící a politici. Neuvědomují si, že jim tímto pečovatelským chováním bere stát velkou část jejich svobody a schopnosti rozhodovat o největším daru, který dostali od Boha, o vlastním životě. Neuvědomují si, že jim tím stát bere jejich vlastní myšlení a svědomí, čímž z nich činí jen částečné lidi, duševně podobné živočichům v ZOO, za které péči o jejich životy přebírá ošetřovatel. A tohoto přístupu k životu využívají levicoví politici, kteří těmto lidem nabízejí, že za ně vše vymyslí a zařídí.

Pravicově cítící občané pokládají naopak za základní atributy člověka svobodu, odpovědnost za své jednání a za své skutky a především jeho svědomí. A to si nechtějí nechat od politiků a úředníků vzít. Tito občané vědí, že odpovědnost za své jednání, za své skutky a především svědomí jsou atributy, které jsou člověku vlastní, které ho činí člověkem. Vědí, že pokud jim stát sebere více než polovinu toho, co si vydělají, činí z nich jakési poloviční lidi. Nepřejí si proto, aby za jejich peníze stát za ně rozhodoval jako za nesvéprávné jedince. Chtějí od pravicových politiků, aby se za jejich právo zůstat svobodnými občany s lidskou důstojností, bili s levicovými protějšky. Chtějí po nich, aby jim zajistili bezpečnost a právní jistoty, čili podmínky pro nerušenou práci, ale jinak je nechali volně dýchat, pracovat a tvořit. Aby jim zkrátka stát zasahoval do života jen v té nejmenší míře.

Tuto politiku střetu pravice a levice je třeba vrátit do našich životů jako jediný nástroj schopný ve svém důsledku hájit hodnoty občanů v zemi. Politická diskuse mezi levicovými a pravicovými politiky o zásadní pojetí státu, to je fundamentem - samotnou podstatou politiky. Jen z ní nakonec po kompromisech vyplyne stát snesitelný pro všechny. K tomu je ale zapotřebí zbavit se nepolitických, tzv. středových politiků, politiků třetích cest, kteří se nás snaží dovést svým, podle jejich slov "jedině správným rozhodováním", do pekel. Tedy, abych byla přesná, dovést nás třetí cestou "socialismu s lidskou tváří" mezi země třetího světa. Právě proti tomu musíme, a to všichni stojící na levici či na pravici, co nejrychleji bojovat.  Zítra bude pozdě. Jinak příští generace budou žít ve světě, kdy tyto otázky již nebude možno nastolit. Neboť jak pravil klasik Petr Hájek, ve středu na nás čeká smrt.

 

*)Řeší se totiž nepodstatné věci a podstata problému nikoliv. Pokud se například vybudoval projekt za řekněme 10 miliard a debata se vede o tom, zda by býval mohl vzniknout za pouhých 9,5, je to sice správné, ale odpoutá se tím pozornost veřejnosti od zásadní otázky, zda vůbec někdo tento projekt potřebuje. Zda to nebyly od začátku vyhozené peníze. Neptáme se na to, proč vznikl, a hlavně, komu bude sloužit. Nikde neslyšíme hlas, že něco takového pořizovat z peněz nás svobodných obyvatel bez našeho vědomí je zločin. Že už samotným rozhodnutím o vybudování nějakého projektu použil stát, neboli politici, proti nám vlastně násilí. Že vzal naše peníze a nezeptal se, zda tento projekt za ně smí vůbec pořídit. Stát použil násilí, zatímco měl obhájit, že bez vybudování projektu to jinak nejde, že je to tak  strašně vážná věc mít například obří sportoviště v malém městečku, zatímco v domě důchodců hned za rohem živoří staří nešťastní občané. Měl by přesvědčit občany u velkých zakázek, že je nutno na ně vybrat peníze. Debata se ale v současnosti vždy smrskne na debatu o tom, co mohl na předem dané zakázce ušetřit. A to nemluvím o tom, že největší korupcí v politice jsou lukrativní místa v Bruselu či alespoň v dozorčích radách podniků. A o ty je zájem napříč stranami. Nejde tudíž o boj levice a pravice, tedy o debatě o hranici mezi soukromým a privátním, ale o debatu nepolitických politiků o tom, kdo bude mít větší vliv na rozhodnutí, kdo na rozhodnutí vydělá či kdo dostane lepší místo. Míra naší svobody je při těchto debatách pánů politiků naprosto podružný detail.

© Kulturní komise ČR, 08.02.2013

 

 

 

Autor: Ivana Haslingerová | pondělí 11.2.2013 17:44 | karma článku: 16,86 | přečteno: 427x
  • Další články autora

Ivana Haslingerová

Senátorka Daniele Kovářová: ZLO PŘICHÁZÍ Z ISTANBULU

Skupiny aktivistů, bojovníků za práva žen a pomýlených podporovatelů Istanbulské úmluvy matou veřejnost výmysly o tom, že četnost domácího a sexuálního násilí roste a že je třeba ty kruté chlapy stíhat přísněji.

4.7.2023 v 9:47 | Karma: 46,65 | Přečteno: 1369x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivana Haslingerová

Krásné narozeniny pane prezidente

Zůstaňte ještě dlouho pane prezidente tak svěží jako na posledním semináři v ČNB, kde jste vysvětloval, proč je hospodářství ČR na šikmé ploše.

18.6.2023 v 13:56 | Karma: 46,81 | Přečteno: 1442x | Diskuse| Politika

Ivana Haslingerová

Nechte učit Ševčíka a do čela VŠE postavte vzdělaného makroekonoma!

Snad již celý národ ví, že rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák přímo fanaticky usiluje o odvolání docenta Miroslava Ševčíka z postu děkana nejvýznamnější fakulty školy, kterou řídí, Národohospodářské fakulty VŠE.

15.4.2023 v 21:53 | Karma: 46,72 | Přečteno: 1584x | Diskuse| Ekonomika

Ivana Haslingerová

Protestujeme proti dehonestaci člena naší redakční rady Petra Žantovského Českou televizí

O stížnostech na Českou televizi, že se na obrazovkách přestali objevovat lidé mající jiný pohled na dění kolem nás než je ten provládní zeleně proevropský a protiruský, že ignoruje a dokonce často dehonestuje některé důležité udá

11.3.2023 v 14:13 | Karma: 46,16 | Přečteno: 1345x | Diskuse| Média

Ivana Haslingerová

Knížák: Největším ohrožením současného světa je přemíra informací

Pohled prof. Knížáka na problémy současného světa, na existenci Boha, na význam prezidenta, na modernizaci Hradu a Prahy, na státní vyznamenání, na kulturu undergroundu a na současné umění.

17.2.2023 v 12:52 | Karma: 42,85 | Přečteno: 584x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Poslanci zamítli status umělce. Odfláknutý návrh, říká Pokorná Jermanová

13. června 2024  8:37,  aktualizováno  12:50

Přímý přenos Poslanci ve čtvrtek schválili navýšení peněz pro Státní fond podpory investic. V prvním čtení...

Z požáru v alzheimer centru policie viní tři lidi a firmu. V ohni zahynuly dvě ženy

13. června 2024  12:34

Po dvou letech ukončili středočeští kriminalisté vyšetřování požáru Domova Alzheimer v Roztokách u...

Bílý lev a Bílý kříž. Čaputová s Pavlem si vyměnili nejvyšší státní vyznamenání

13. června 2024  9:31,  aktualizováno  12:33

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek předal končící prezidentce Zuzaně Čaputové Řád Bílého lva. Nejvyšší...

Smrt Arabům! Pochod židovských extremistů Jeruzalémem na vlastní kůži

13. června 2024  12:15

Bezvýchodná situace kolem izraelského tažení v Gaze je do značné míry i výsledkem rostoucího vlivu...

  • Počet článků 397
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1400x
Po absolvování Matematicko-fyzikální fakulty UK na ní  zůstala pracovat jako odborný asistent a obhájila vědecký titul RNDr. a CSc.  Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži na studiu slitin kovů tvořících povlaky jaderného paliva v reaktorech, kde jsou vystaveny záření a extrémním teplotním podmínkám. Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu fyzikální chemie a elektrochemie J. Heyrovského ČSAV na studiu vlastností pevných látek za pomoci teoretické kvantové fyziky a chemie.  Publikovala o tom 39 odborných prací.

Po nedobrovolném opuštění vědecké práce díky bezprecedentnímu zásahu Rudolfa Zahradníka musela i přes předchozí dvojnásobné udělení mimořádné odměny ČSAV  za výsledky své práce z ČSAV odejít. Místo vědeckých prací o supravodičích a pod. byla nakonec nucena psát o zvířatech, politicích a podobných záležitostech. Nakonec se psaní článků a esejí stalo její druhou životní láskou a od roku 1996 je  šéfredaktorkou Kulturně-hospodářské revue @Fragmenty_news a jednatelkou Kulturní komise ČR, z.s.

Ve volných chvílích kromě turistiky ráda maluje. Ilustrovala např. knihu pohádek spisovatelky a básnířky Českomoravské vysočiny  Libuše Pamětnické "Strašidla ze Zálesí".

Nikdy nebyla členkou KSČM neboť komunismus pokládá za největší neštěstí lidstva 20. století. 

Seznam rubrik