Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jiří David vs. Milan Knížák

U příležitosti roku od odchodu profesora Knížáka z čela NG jsme s ním uveřejnili rozhovor Profesor Knížák exkluzívně k situaci v NG na téma, jak vidí situaci v NG s ročním odstupem. Článek vzbudil, jak se dalo očekávat, velkou odezvu. Někoho nadchl, někoho pobouřil. Snad nejdopálenější byla reakce Jiřího Davida, předsedy občanské iniciativy Čas na změnu, která se mnoho let snažila sesadit Milana Knížáka z vedeni NG. Pan David proti tomuto tvrzení protestuje a je prý zklamán novým ředitelem. Navíc se pohoršuje nad tím, že jako fyzik si dovoluji psát o umění.  Proto jsem přeposlala dopis pana Davida odborníkovi, tedy samotnému profesoru Knížákovi s tím, že bych byla vděčna, kdyby se vyjádřil k postojům pana Davida, že ráda jejich vzájemnou polemiku zveřejním. A zde jsou oba názory: Jiří David píše:

 

Jiří David píše:

(Omlouvám se za délku dopisu pana Davida, ale obávala jsem se, kdybych z něj vypíchla jen to podstatné, že by osočil revui Fragmenty z centzury.)

Pani I.Haslingerova, v odkazu na webu Artalku (http://www.artalk.cz/2012/08/27/milan-knizak-ve-fragmentech/), jsem si precetl Vas, asi poslední(?), rozhovor s M. Knizakem. Fragmenty jsem si  sice asi  pred dvema roky zakazal cist, ale tentokrat jsem i diky mnou respektovanemu Artalku, „neodolal“. Stejne bych jiste nemel ani reagovat na tento Vas text. Bohuzel reaguji: Smutny rozhovor, smutny ve forme, jakou volite. Smutny skrze Vasi neinformovanost a nekompetentnost v oblasti soucasneho umeni. Osobne také nerozumim Vasemu puvodnimu oboru fyzika pevnych latek, ci povlakum ze slitin na jadernem palivu. Proto bych si  nikdy nedovolil resultovat (?) texty v teto oblasti. Jsem si jist, ze by Vam i M.Knizak, kdybyste na nej nepela nekriticke ody, durazne rekl a vysvetlil, ze umeni neni konicek, ale zivotni rozhodnuti a s nim souvisejici  neustale vzdelavani a nestaci na jeho  fundovanou reflexi napriklad  jen Vase zaliba v amaterskem malovani (coz je jiste bohuliba cinnost) apod. Pro Fragmenty to ale asi musi stacit i s ohledem na ucel a redakcniho slozeni tohoto „kulturne“ hospodarskho magazinu. Je mi lito, ze M.Knizakovi delate nejen medvedi sluzbu (s ohledem na jeho aktivity ze 60. let), ale i nekorektni  halasnou troubu (s ohledem na jeho vystupovani poslednich 15 let). Milana Knizaka mi je vlastne také lito, kdyz ma k dispozici podobne nekriticke platformy a staci mu to, obcas se prida nekdo z idnes.

Vas „rozhovor“ (lepe receno, podlezava adorace bez argumentacniho fundamentu) zacina vetou, ze  "obcanska iniciativa Cas na zmenu se mnoho let snazila sesadit M.K. z vedeni NG a vyvolala vyberove rizeni na jehoz podklade byl jmenovan J.Besserem V. Rösel." Hezky podpasova argumentace, typicka polopravda, nebo proste jenom neznalost, ci hure ucelova dezinformace. Nekdy bych  skutecne rad vedel proc se takto o nas pise, ci konkretneji, proc tak pisete napriklad Vy? Opravdu mne to zajima z obecnejsiho hlediska. Nebot iniciativa Cas na zmenu skutecne usilovala, aby bylo vypsano regulerni vyberove rizeni, nejlepe se zahranicni ucasti jak v porote, tak i smerem k uchazecum. Relevantnich  duvodu bylo vice a byly dostacne prezentovany a detailneji dolozeny. Takze se k nim nebudu dnes uz vracet, ale mohl bych snadno nyni v  jedne z odpovedi M.Knizaka ve Vasem rozhovoru misto V. Rösela dosadit jeho jmeno. Cituji: "K tomu je třeba připočítat kuriózní způsoby vnitřní komunikace a nepřijatelnou manipulaci  se zaměstnanci, kterých se chce zbavit, a vypadá to, že by se nejraději zbavil téměř všech. Národní galerie se musí vyvíjet a je třeba, aby po určité době byly některé věci nahrazeny novými, ale upozorňuji, že jen tehdy, když to, co přichází, je schopno plně nahradit to, co bylo předtím….." 

Ale  radeji zpatky k Vasi ucelove dezinformaci o usilovani iniciativy Cas na zmenu. Po vice jak deseti letech se i diky teto inciative podarilo opravdu vyvolat regulerni vyberove rizeni, dokonce s mezinarodni, renomovanou komisi. Vysledky jsou dostacne znamy. Strach tehdejsiho ministra kultury, jez podlehnul nejen hradnimu politickemu tlaku Knizakovych pratel, jak znamo tento konkurs ostudne, farizejsky presunul na novou komisi, na noveho ministra, ktery asi dodnes i po svem odvolani nepochopil, proc se jim stal, ostatne stejne jako jeho dnesni nastupkyne. Vsechny tyto nekompetentni figury a figurky (dodnes jsou stale  i na Ministerstvu kultury jako politicky naraznik a hlidaci kostlivcu v jejich skrinich) staly za nekometentnim rozhodnutim jmenovat prave slabou figuru V. Rösela do vedeni NG a stale ho tam drzet. Nikoliv tedy iniciativa Cas na zmenu, ktera, jak si muzete sama dohledat (kdyby jste ale chtela,) i v prubehu techto  politickych machinaci, tyto zdejsi mafianske praktiky verejne kritizovala. To, ze V. Rösel nakonec „vyhral“ je bohuzel jen a jen dusledek prave techto zakulisnich, netransparentnich dohod, ktere si pohlidal M.Knizak, diky  i svym hradnim a dalsim politickym kontaktum. Odbornost, fundament, odpovednost, ale i vira v normalni (nezmanipulovany) chod veci tak opet slavnostne vzala vnivec.

M.Knizak potreboval (kdyz uz neodvratil vyberove rizeni), aby do vedeni NG sel podobny neodbornik (i kdyz si jiste ocividne pral radeji nejlepe nekoho z jeho byvalych podrizenych, napriklad V.Vlnase), uz jenom tim, aby se zvyraznila jeho predchozí  sebestredna reditelska role a v pripade zvoleni jeho podrizreneho se tak uhlidala hospodarska i akvizicni cinnost za posledni roky v NG. Na tuto skutecnost pokukazovala dlouho pred konkurzem, nejen iniciativa Cas na zmenu. Stalo se co se stalo a skutecne to je pro ceskou kulturu nestesti, klasicke z blata do louze. Smutne, snad i tragicke, ale tak priznacne pro zdejsi kraj. Osobne jsem verejne nekolikrat protestoval proti postu V. Rösela v NG, ktereho kryji prave a jenom byvali podrizeni(!) M.Knizaka. Po roce se k Röselove nekompetentnosti  opatrne pridavaji dalsi.

Takze pani I.Haslingerova neni pravda, ze se skutecni umelci nebouri a nic nedelaji (ano unava se logicky po desetileti politické zvule, projevuje jistou netecnosti i podlehani marnosti), jak se snazite sugestivne podsunout ve sve otazce k M.Knizakovi, aby na ni mohl odpovedet, ze je nutne neco proto delat. Nebot, jak nyni M.K.  zdanlive horekuje, dochazi (i diky jeho tragickému chovani poslednich 15 let) k devastaci nasi kulturni instituce a pokrytecky dodava, cituji: Současné vedení NG, jehož členové se buď bojí nového ředitele, nebo mu prospěchářsky rozdírají řitní otvor, se chová zcela neprofesionálněNedelali to nahodou ti sami lide i M.Knizakovi, jisteze  ano(!) a mnozi radi, jini ze strachu o misto! Tragikomedie na pokracovani, fraska, ale ne k popukani, nebot ti sami lide dnes poukazuji na to, jak za M.Knizaka nic nemohli realizovat, jak byli v jeho despotickem podruci, coz jim docela verim. To je vsak  rozhodne nelegitimizuje k tomu, aby se nyni o to v teto instituci  po letech necinnosti pokusili. Musi odejit jako M.Knizak, jako bude muset odejit V. Rösel, pokud ma NG ziskat po trudnych letech, aspon trochu  sve posramocene odborne renome (pokud tedy nejake kdy mela za posledni ctvrtstoleti). S novym reditelem Sbirky moderniho umeni NG, na ktereho je az bohuzel po roce fungovani noveho vedeni vypsan na podzim konkurs, se tak musi zmenit cela struktura NG. Odbornych kolokvii a jejich kondstruktivnich platforem uz bylo dost a dost na to, aby se i  toto Ministerstvo kultury rozhybalo a cinilo, i kdyz ma skepse je sice vuci MK znacna.

Pani I.Haslingerova nemuzu Vas nutit, aby jste se lepe informovala, lepe orientovala, videla veci a jevy v kontextech a tak nezkreslovala, ci se nesnizovala k nepravdam. To nemohu, to by pak snad Fragmenty ztratily ctenare z rad politickych politbyr. Mohu Vam vsak uz definitivne slíbit, ze Fragmenty nebudu nikdy otevirat a serioznejsim kulturnim magazinum mohu jen s uctou doporucit, aby jej necitovaly a tim nepoukazovaly na jejich tirstni existenci, cimz podprahově legitimizuji (stejne jako ma dnesni reakce, bohuzel) politicky bulvar. Jiri David
P.S. Iniciativa Cas na zmenu jiz (L.Lindauerova, T.Cisarovsky, J.David) jako takova prestala pred vice jak rokem vykonavat svou cinnost.

Milan Knížák reaguje:   

Vážená paní Haslingerová, Jiří David nestojí za to, aby se s ním ztrácel čas. Je to člověk, kterému chybí nadání i vzdělání. Jeho legrační spekulace  zcela postrádají logiku a mají nejblíže k psychopatii. Nejzábavnější je, že často mě téměř cituje. Dovolím si  podotknout, že tyto citace jsou jediná rozumná zrníčka v jeho textech. Zdraví Milan Knížák. A klidně to zveřejněte.

Co k tomu dodat?

Čtenář si jistě utvoří obrázek sám. Já mohu pouze dodat, že  situaci v NG jsme v naší kulturně-hospodářské revui Fragmenty sledovali po celou dobu působení prof. Knížáka a víme co vše pro NG Milan Knížák udělal. Kolik paláců a výstavních síní  získal a přebudoval pro NG. Kdyby nic jiného, tak jen za to si ho vážím. Za to by mu měli být umělci vděčni bez ohledu na to, zda se jim líbí jeho umělecké dílo či nikoliv. Pokud by si pan David klepl na našem webu fragmenty.cz na rubriku Kultura - Národní galerie, nalezne mnoho článků o tom, v jakém žalostném a zadluženém stavu NG prof. Knížák přebral a v jakém ji předal svému nástupci. Tento jeho přínos může posoudit nejen umělec, ale i naprostý laik. NG je ostatně instituce pro všechny občany, nejen pro umělce. Odtud slovo Národní. Do Národního divadla také nechodí pouze herci a diváci mají právo se ke hrám vyjadřovat. Ostatně Knížákův odkaz pro NG posoudí jednou nejlépe historie.

Co ale udělala pro NG a tím pro ostatní umělce od listopadu 1989 iniciativa Čas pro změnu?  Pouze po celou dobu usilovala, a to mnohdy velmi neurvalým způsobem, dostat prof. Knížáka  z postu ředitele. Brzdila ho nesmyslnými protesty v práci. A nyní, když  má, co chtěla, je podle jejího předsedy Jiřího Davida opět zklamána. Bořit umí každý, ale nalézt lepší cestu, to je jiná věc. To je těžké. A tu zmíněná "iniciativa" nenavrhla. Pouze vyvolala výběrové řízení na nového ředitele. To není polopravda. To že netušila, že v něm budou pak rozhodovat o novém řediteli pracovnící z ministerstva a nikoliv ona sama ukázala jen svou nekompetentnost. Není tedy nepravda, že na základě výběrového řízení, jí vyvolaným, byl vybrán současný ředitel.

A co dělá lepšího, než Knížák, nové vedení NG? Zatím toho mnoho nebylo. Rozmontovávat sochy umí každé malé děcko, ale čekala bych, že bude nová vlna umělců tvořit sochy nové a lepší, když tolik volali po možnosti vystavovat v NG. Jen boření  a přemisťování draze vybudovaných stálých výstav rozvoj NG nepřinese. To pouze to vede ke zbytečnému vyhazování milionů korun v době, kdy všechny instituce šetří. Na to nemusím být fundovaným umělcem, to vidí i hloupý jaderný fyzik. Uvidíme, jak se změní situace za další rok. 

Srpen 31, 2012

Autor: Ivana Haslingerová | pátek 31.8.2012 16:39 | karma článku: 13,35 | přečteno: 1318x
  • Další články autora

Ivana Haslingerová

Senátorka Daniele Kovářová: ZLO PŘICHÁZÍ Z ISTANBULU

Skupiny aktivistů, bojovníků za práva žen a pomýlených podporovatelů Istanbulské úmluvy matou veřejnost výmysly o tom, že četnost domácího a sexuálního násilí roste a že je třeba ty kruté chlapy stíhat přísněji.

4.7.2023 v 9:47 | Karma: 46,65 | Přečteno: 1369x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivana Haslingerová

Krásné narozeniny pane prezidente

Zůstaňte ještě dlouho pane prezidente tak svěží jako na posledním semináři v ČNB, kde jste vysvětloval, proč je hospodářství ČR na šikmé ploše.

18.6.2023 v 13:56 | Karma: 46,81 | Přečteno: 1442x | Diskuse| Politika

Ivana Haslingerová

Nechte učit Ševčíka a do čela VŠE postavte vzdělaného makroekonoma!

Snad již celý národ ví, že rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák přímo fanaticky usiluje o odvolání docenta Miroslava Ševčíka z postu děkana nejvýznamnější fakulty školy, kterou řídí, Národohospodářské fakulty VŠE.

15.4.2023 v 21:53 | Karma: 46,72 | Přečteno: 1584x | Diskuse| Ekonomika

Ivana Haslingerová

Protestujeme proti dehonestaci člena naší redakční rady Petra Žantovského Českou televizí

O stížnostech na Českou televizi, že se na obrazovkách přestali objevovat lidé mající jiný pohled na dění kolem nás než je ten provládní zeleně proevropský a protiruský, že ignoruje a dokonce často dehonestuje některé důležité udá

11.3.2023 v 14:13 | Karma: 46,16 | Přečteno: 1345x | Diskuse| Média

Ivana Haslingerová

Knížák: Největším ohrožením současného světa je přemíra informací

Pohled prof. Knížáka na problémy současného světa, na existenci Boha, na význam prezidenta, na modernizaci Hradu a Prahy, na státní vyznamenání, na kulturu undergroundu a na současné umění.

17.2.2023 v 12:52 | Karma: 42,85 | Přečteno: 584x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

V JAR se bude poprvé skládat koalice, skončí dosavadní jednobarevná vláda

1. června 2024  10:45

Africký národní kongres (ANC) ve volbách v Jihoafrické republice po třech desetiletích u moci...

Nový masívní útok na ukrajinské domy a elektrárny. Střely letěly až ke Slovensku

1. června 2024  9:31,  aktualizováno  10:28

Sledujeme online Rusko v noci provedlo rozsáhlý útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Škody hlásí v pěti...

„Ráno to bývá šílenství.“ VELKÝ PŘEHLED samosběrů jahod v Česku

1. června 2024

Jahody mražený zatím není třeba vytahovat. Pěstitelé jahod napříč Českem hlásí, že spustili...

Česko zasáhly silné deště. Voda zaplavovala ulice, ničila stromy

1. června 2024  9:03,  aktualizováno  9:23

Česko v noci z pátku na sobotu zasáhl silný déšť. Středočeští hasiči kvůli tomu zasahovali u třech...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 397
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1400x
Po absolvování Matematicko-fyzikální fakulty UK na ní  zůstala pracovat jako odborný asistent a obhájila vědecký titul RNDr. a CSc.  Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži na studiu slitin kovů tvořících povlaky jaderného paliva v reaktorech, kde jsou vystaveny záření a extrémním teplotním podmínkám. Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu fyzikální chemie a elektrochemie J. Heyrovského ČSAV na studiu vlastností pevných látek za pomoci teoretické kvantové fyziky a chemie.  Publikovala o tom 39 odborných prací.

Po nedobrovolném opuštění vědecké práce díky bezprecedentnímu zásahu Rudolfa Zahradníka musela i přes předchozí dvojnásobné udělení mimořádné odměny ČSAV  za výsledky své práce z ČSAV odejít. Místo vědeckých prací o supravodičích a pod. byla nakonec nucena psát o zvířatech, politicích a podobných záležitostech. Nakonec se psaní článků a esejí stalo její druhou životní láskou a od roku 1996 je  šéfredaktorkou Kulturně-hospodářské revue @Fragmenty_news a jednatelkou Kulturní komise ČR, z.s.

Ve volných chvílích kromě turistiky ráda maluje. Ilustrovala např. knihu pohádek spisovatelky a básnířky Českomoravské vysočiny  Libuše Pamětnické "Strašidla ze Zálesí".

Nikdy nebyla členkou KSČM neboť komunismus pokládá za největší neštěstí lidstva 20. století. 

Seznam rubrik