Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč se musím dívat na hřích a zlo?

        V posledních letech mám stále menší chuť sledovat televizní zprávy. Jsou plné násilí, nemocí a smrti. Jen málo se v nich dovíme o lidech, kteří jdou proti proudu a snaží se raději pomáhat. Jako by dobro nikoho nezajímalo.

        Svět je fascinován zlem. Lidé chtějí vidět něco, co jim bude zvedat hladinu adrenalinu v krvi. Nevadí jim, když teče krev. Vyžívají se v tom, když mohou vidět válku v přímém televizním přenosu...

        Jak jsme na tom my? Co to s námi dělá, když vidíme, jak se stále stupňuje lidská zloba a nenávist? Co se musí stát, aby jsme se cítili pohoršeni? Petr vzpomíná situaci v Sodomě a Gomoře a všímá si toho, že v tomto zvrhlém městě žil Lot. Jak na toto zlo, které v těchto městech vládlo, reagoval Lot? Zvykl si? Byl v klidu? Ne. Petr píše: "Vysvobodil však spravedlivého Lota, sužovaného nezřízeným chováním těch zvrhlíků.
Dokud ten spravedlivý přebýval mezi nimi, trápilo jeho spravedlivou duši, že musel den ze dne slyšet a vidět jejich nemravné skutky."  (2. Petrův 2,7-8)

        Lotovi to, co viděl, nebylo lhostejné. Nezvykl si na násilí. Podle Petra to vše "trápilo jeho spravedlivou duši". To je něco, na co bychom neměli zapomínat. Křesťan by neměl být lhostejný k tomu, když vidí nespravedlnost a násilí na slabých a nevinných. Neměl by mlčet, když někdo zneužívá své postavení nebo sílu k tomu, aby se zmocnil něčeho nebo někoho, kdo mu nepatří.

        Jak toho dosáhnout? Proč je dnešní svět k násilí tak lhostejný? Proč mocnosti zasáhnou jen tam, kde je ropa nebo nerostné suroviny? Vlastně by nás to nemělo moc překvapit. Stačí si pustit pár televizních seriálů a filmů, zalistovat v novinách a časopisech nebo chvíli surfovat na internetu.

        Co zjistíme? Dnes už nejde o to, abych rozlišoval mezi dobrem a zlem. Spíše jsem veden k tomu, abych připustil, že tím dobrem je vlastně to menší zlo. Když dokážu, že ti druzí jsou horší než já, mohu se je pokusit zničit ve jménu toho menšího zla.

        Nesouhlasíte? Co vše je dnes možné maskovat jako boj proti terorismu. Velký bratr nám odposlouchává telefony, lustruje internet, možná se k nám domů dívá nějaká skrytá kamera...

Celý svět tleskal tomu, když armády spojenců dobývaly Irák. O něco později jsme zase jásali nad tím, že byl konečně zavražděn Usáma bin Ládin. Myslím, že není třeba pokračovat. Dnešní svět se podobá tomu, který byl před potopou a naše planeta se postupně stává Sodomou a Gomorou.

Proč to vše musíme snášet? Proč už Bůh nezasáhne? To jsou otázky, které napadnou každého, kdo si jako Lot zachová svědomí citlivé na hřích a zlo. V listu Židům je zvláštní konstatování: "Ještě jste se až do krve nezprotivili, proti hříchu bojujíce." (Židům 12,4 KP) Ještě jsme si nezprotivili hřích až do krve. Ještě nemáme k hříchu takový odpor, abychom se k němu někdy v budoucnu nechtěli vrátit.

Nezapomínejme, že v nebi nebude  "necudnost, nečistota, bezuzdnost, modlářství, čarodějství, rozbroje, hádky, žárlivost, vášeň, podlost, rozpory, rozkoly, závist, opilství, nestřídmost a podobné věci." (Galatským 5,19-21) Apoštol Pavel říká zcela jasně: "Řekl jsem už dříve a říkám znovu, že ti, kteří takové věci dělají, nebudou mít podíl na království Božím." (Galatským 5,21)

        Je tu ale ještě jeden důvod, proč Bůh ještě nezasáhl. Kdyby přišel právě teď zničit zlo, nemusel by zničit i mne nebo někoho z mých blízkých? Trápí mne, že se musím dívat na spoustu zla, kterému neumím zabránit. Stejně jako Lot chci vydržet až do chvíle, kdy mne Bůh vezme do svého království, kde budu v bezpečí, protože tam žádné zlo už nebude.

Autor: Vlastík Fürst | středa 21.11.2012 18:00 | karma článku: 25,19 | přečteno: 418x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Voliči ANO a SPD to mají snadné

Jsme v polovině volebního období. Vláda načala třetí rok svého působení a má už jen necelá dva roky na to, aby přesvědčila své voliče, že volili správně. Zlí jazykové tvrdily, že se za pár týdnů rozpadne, což se zatím nestalo.

3.3.2024 v 10:10 | Karma: 39,33 | Přečteno: 3775x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Policajti nás budou nahánět jako dobytek

Už je to tady. Jsme policejní stát. Je to pravda, bylo to v novinách a na iDNES.cz o tom píše i bloger Ladislav Pokorný. Možná už zítra nás, co myslíme jinak, budou nahánět jako za bolševika.

1.3.2024 v 9:20 | Karma: 27,96 | Přečteno: 876x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Jen jednou za čtyři roky

Vzpomínám, jak kolem naší planety prolétala v roce 1986 Halleyova kometa. Těšil jsem se, až ji uvidím. Nechtěl jsem ji propásnout, protože až kolem nás poletí v roce 2061, já u toho už nejspíš nebudu.

29.2.2024 v 8:10 | Karma: 18,40 | Přečteno: 404x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Dosáhnout míru je podle Andreje Babiše snadné

Andrej Babiš se podle iDNES.cz včera neúspěšně pokoušel prosadit, aby „Sněmovna jednala o výzvě prezidentovi Petru Pavlovi a premiérovi Petru Fialovi k uspořádání mírové konference o Ukrajině.“

28.2.2024 v 10:15 | Karma: 28,92 | Přečteno: 598x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Vážím si Andreje Babiše

Je to už drahně let, co jsem pod svým blogem otevřel rubriku „Vážím si“. Psal jsem v ní o bezdomovcích, Miloši Zemanovi, Václavu Klausouvi, o hasičích nebo o jednom samoživiteli... Dnes chci v této rubrice zmínit Andreje Babiše.

25.2.2024 v 13:10 | Karma: 43,40 | Přečteno: 10918x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 3334
  • Celková karma 30,14
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.