Ivana Haslingerová

Po absolvování Matematicko-fyzikální fakulty UK na ní  zůstala pracovat jako odborný asistent a obhájila vědecký titul RNDr. a CSc.  Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži na studiu slitin kovů tvořících povlaky jaderného paliva v reaktorech, kde jsou vystaveny záření a extrémním teplotním podmínkám. Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu fyzikální chemie a elektrochemie J. Heyrovského ČSAV na studiu vlastností pevných látek za pomoci teoretické kvantové fyziky a chemie.  Publikovala o tom 39 odborných prací.

Po nedobrovolném opuštění vědecké práce díky bezprecedentnímu zásahu Rudolfa Zahradníka musela i přes předchozí dvojnásobné udělení mimořádné odměny ČSAV  za výsledky své práce z ČSAV odejít. Místo vědeckých prací o supravodičích a pod. byla nakonec nucena psát o zvířatech, politicích a podobných záležitostech. Nakonec se psaní článků a esejí stalo její druhou životní láskou a od roku 1996 je  šéfredaktorkou Kulturně-hospodářské revue @Fragmenty_news a jednatelkou Kulturní komise ČR, z.s.

Ve volných chvílích kromě turistiky ráda maluje. Ilustrovala např. knihu pohádek spisovatelky a básnířky Českomoravské vysočiny  Libuše Pamětnické "Strašidla ze Zálesí".

Nikdy nebyla členkou KSČM neboť komunismus pokládá za největší neštěstí lidstva 20. století. 
  • Počet článků 397
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1400x

Seznam rubrik

Ivana Haslingerová

"Tak už dost", vzkázal prezident soudcokracii

Naše soudy se občas chovají při vynášení rozsudků proti zdravému rozumu. Někdy je to díky tomu, že naše zákony mají špatně nastavené mantinely za trestné činy, někdy proto, že záleží na subjektivním názoru soudců, kteří nejsou nikým kontrolováni. Za bestiální vraždu tak mnohdy dostanou provinilci méně než za loupež či dokonce sebeobranu. Nic nerozbouří hladinu veřejného mínění víc, než když se vrah či deviant ocitně na svobodě za několik měsíců či let, zatímco za sebeobranu či dokonce za to, že pomůžete někomu proti napadení zfetovalými mladíky dostanete trest vyšší. V poslední době se podobné bezpráví stalo Karlu Baštovi, který byl opětovně okrádán bandou zlodějů a když si jednoho dne dovolil konečně nenechat si to líbit a střelil po autu, kde odváželi lup, klasifikoval to soud jako pokus o vraždu a pan Bašta dostal šest let natvrdo. Z okrádaného se rozhodnutím soudu stal zločinec a ze zločinců nebohé oběti. Všichni jsme cítili to obrovské bezpráví. A bezmoc vystoupit proti vládě soudcokracie byla velmi nepříjemná. Slušná žena by v autě se zloději neseděla a nebyla by tudíž postřelena. Zločinec musí počítat s obranou postiženého a s tím, že loupež může přinést i riziko a trest.

31.3.2011 v 14:34 | Karma: 34,56 | Přečteno: 2039x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Omluva za chybu v "Prezident se mýlí, Halík je horší než

Vážení čtenáři, omlouvám se, že jsem v článku "Prezident se mýlí, Halík je horší než Koniáš" použila titul biskup pro kněze Tomáše Halíka. Nebyla to záměrná mystifikace, jak se někteří domnívali, a rozhodně jsem mu titul nepřidala z lásky k němu. V poslední době ale přišlo hodně zpráv, že jím bude jmenován, že jsem nabyla dojmu, že jím už je. Ve Fragmentech jsem již vše opravila, na Blog iDnes posílám tuto omluvu, protože tam nejde již do textu zasahovat. Psala jsem to velice rozčílena, ne kvůli revue Fragmenty, ale hlavně kvůli Petru Hájkovi. Máme ho v redakční radě a moc si ho vážíme. Rozhodně si podobné útoky nezaslouží. Doufám, že po těchto výlevech zášti proti němu a proti panu prezidentovi už pan Halík biskupem nikdy nebude. Přeji všem krásný den a děkuji za pochopení, Ivana Haslingerová

31.3.2011 v 12:02 | Karma: 0 | Přečteno: 2186x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Prezident se mýlí, Halík je horší než Koniáš

Přišel mi do redakce dotaz: "Co jste udělali panu Halíkovi, že v článku "KLAUS MÁ PORUCHU OSOBNOSTI" na www.halik.cz/rozhovory/tyden_210311.php říkal, že kdyby ho revue Fragmenty chválila, styděl by se?" Přečetla jsem si proto onen článek a nestačila se divit, jak hluboce pan biskup Tomáš Halík nesnáší nejen naší revui, ale ani pana prezidenta a především jeho vicekancléře Petra Hájka. Uvažovala jsem, odkud pramení taková až patologická zášť biskupa Halíka a došla jsem k závěru, že Fragmenty zřejmě nemá rád proto, že bojují proti návratu třetí cesty k socialismu s lidskou tváří, která by nás přivedla do třetího světa. Právě o tuto cestu se totiž zasazuje Václav Havel se svými Havlovci, k nimž se pan biskup řadí. Pana prezidenta musí nesnášet z téhož důvodu, neb nebýt jeho, tak již dávno budujeme zářné socialistické zítřky. Stojí prostě těmto nebezpečným snílkům v cestě jako balvan, nebo spíš velehora. A pokud jde o pana vicekancléře Hájka, pak jeho zášť vůči němu je ještě umocněna tím, že Petr Hájek je opravdově vnitřně a hluboce věřící katolík, kdežto on, byť vysoce postavený katolický kněz, nedokáže takto v Boha věřit. Zlobí ho, že to odhalil už nejen pan Hájek, ale i pan prezident, který si dovolil nedávno veřejně v novinách zpochybnit opravdovost jeho víry. Potěšilo mne, že nejsem sama, na koho uvedený biskup takto působí.

30.3.2011 v 18:37 | Karma: 30,93 | Přečteno: 2890x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

EU je zločinné spolčení neviditelných loutkařů

Centrum pro ekonomiku a politiku (CEP) pořádalo seminář na téma „EU v pasti centralizace“. Moderoval ho jeho výkonný ředitel Jan Skopeček, protože pan prezident nečekaně onemocněl. I když pan Skopeček obstál v roli moderátora na jedničku, bylo nám líto pana prezidenta. Určitě by se mu býval tento CEP líbil, nehledě k tomu, že všichni přítomní se těšili na jeho nezastupitelné glosování v roli moderátora právě tohoto tématu. Člen redakční rady Revue Politika Tomáš Břicháček se na téma semináře podíval očima právníka, Lukáš Petřík a Alexandr Tomský očima politologů publicistů.

27.3.2011 v 10:30 | Karma: 32,88 | Přečteno: 2355x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

FF UK se vrací do praktik padesátých let

"A protože mluvení ztratilo své primární bytostné sepětí se jsoucnem, o němž je řeč, případně k němu nikdy nedospělo, nesdílí se tak, že by si toto jsoucno původním způsobem osvojovalo, nýbrž tak, že řečené omílá a šíří. Řečené jako takové opisuje stále širší kruhy a nabývá autoritativního charakteru. Věc se má tak a tak, poněvadž se to o ní říká. V takovém omílání a šíření, v němž původně beztak nepříliš pevná půda pod nohama úplně mizí, se konstituují “řeči”. A ty se neomezují jen na omílání slovem, nýbrž šíří se písmem..." Martin Heidegger

23.3.2011 v 14:35 | Karma: 42,81 | Přečteno: 13595x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Václav Klaus má plné právo hovořit do důchodové reformy

Níže uvedený článek vyšel v tištěném čísle revue Fragmenty již v květnu 2000. Protože se poslední dobou nejen mnozí redaktoři, ale dokonce i tzv. "renomovaní politologové" udiveně pozastavují nad tím, že si dovolil prezident republiky špitnout dvěma článečky k současnému, diplomaticky řečeno poněkud nesrozumitelnému a chaotickému, pokusu o zavedení změny důchodového systému, rozhodla jsem se ho připomenout. Je dokladem toho, že na tento problém pan prezident vážně poukazuje již více než 10 let, ale páni politici napříč stranami byli hluší a problém nechali dojít až do těchto konců, kdy se budeme všichni, včetně důchodců, skládat částí navýšené daně DPH na to, aby bylo z čeho platit alespoň něco málo lidem na stáří. Protože prezident Klaus se nad těmito problémy pozastavoval již minimálně od 1.10.1999, kdy jsme začali monitorovat jeho názory na tento problém, má plné právo se k otázce vyjádřit. Má totiž věci dlouhodobě promyšlené a nemusí zbrkle a chaoticky improvizovat tak, jak to činí "ekonomičtí experti" současné vlády či na VŠE. Stačilo by, aby si spolu s ním udělali všichni seminář podobný tomu před deseti lety a bylo by vše jasné, také by se naučili vysvětlit i laické veřejnosti, o co jde. Aby se navrhl vhodný důchodový systém, který by nás však neožebračoval laickým zvyšováním DPH.

17.3.2011 v 17:00 | Karma: 17,70 | Přečteno: 1188x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Černobyl vybuchl v důsledku diktatury Komunistické strany

Před deseti lety, 26.4.1986, došlo v 1 hodinu 23 minut v Černobylské jaderné elektrárně k explozi 50 tun jaderného paliva, což je desetkrát více než obsahovala jaderná bomba svržená na Hirošimu. Tato havárie způsobila obrovskou vlnu odporu a strachu z jaderných elektráren. Vzhledem k tomu, že na vině nebyla chyba elektrárny, ale nesmyslný příkaz ústředního výboru komunistické strany SSSR k provedení nebezpečného pokusu s jedním z jejich reaktorů. Vzhledem k událostem v Japonsku a panice, která mezi nezasvěcenými začíná, je důležité konečně jaderné elektrárny od této tragédie očistit a vysvětlit občanům, že podobné nesmyslné pokusy se v civilizovaných demokratických státech nestanou a stát ani nemohou. To co se děje v Japonsku nelze vůbec srovnávat se situací v Černobylu.

15.3.2011 v 8:48 | Karma: 26,91 | Přečteno: 3591x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Klaus: "Velkým tématem je boj proti nastolení celosvětové vlády!"

Dne 7. března 2003 tomu bylo přesně osm let od první inaugurace profesora Václava Klause na prezidenta naší republiky. A právě k tomuto dni vydalo nakladatelství Euromedia Group dokument o celém minulém roce jeho rezidentování "Rok osmý". Jde o bilanční knihu jeho projevů, článků, stanovisek, esejů, dopisů, zápisků z cest a naopak ze státních návštěv cizích státníků u nás. Popisuje v ní politický i ekonomický vývoj nejen našeho státu, ale i Evropy a celého světa. Dozvíme se, co v minulém roce dělal, jaké dostával nápady a k čemu především se vyjadřoval doma i v cizině. Bohužel v ní chybějí články a přednášky, které vydává v cizích jazycích, a právě ty by měli poznat i naši občané. U nás tyto články nevycházejí a o jeho opravdu bohaté činnosti v zahraničí se proto u nás velmi málo ví. Ale i přes tento nedostatek je kniha opravdu nabitá událostmi. Při letmém zalistování v ní si člověk uvědomí, jak nesmírně rychle zapomíná, co všechno proběhlo během minulého roku a jak byl ten rok přímo nabitý událostmi. Je proto velmi příjemné si vše připomenout, navíc očima přímého účastníka a spolutvůrce dějů.

8.3.2011 v 17:42 | Karma: 20,08 | Přečteno: 1054x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Nechci žít v politicky korektní „PK –společnosti"

Svoboda myšlení po sametové revoluci vzala vniveč. Vládne tu jakási „myšlenková policie“ representována přesně vymezenou skupinou obdivovatelů Pravdy a lásky, která pomocí masivního působení s ní spřaženého tisku diktuje, co si smíme o dané věci myslet a co nikoliv. Proti každému, koho tato skupina nepovažuje za „politicky korektního“, rozpoutává lavinu útoků za účelem společensky a především politicky ho znemožnit. Stačí, když například řekne nahlas, že se mu nelíbí poslouchat dva prezidenty, že nechce positivní diskriminaci, evropeismus, multikulturalismus, feminismus, ekumenismus, homosexualismus, environmentalismus, antidiskriminacionismus, humanrightismus, genderismus a spoustu dalších -ismů, že má zkrátka své vlastní, levicovými intelektuály nepokřivené, myšlení. Trefně to vyjádřil prezident republiky Václav Klaus – žijeme v „PC-Society“ neboli Politicky Korektní společnosti, tedy „PK-společnosti“.

4.3.2011 v 18:37 | Karma: 30,14 | Přečteno: 2275x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Excelentní ukázka, jak dokáže MF DNES překroutit fakta

A máme tu zase oheň na střeše a mnoho povyku pro nic. Když jsem se dozvěděla, že pan ministr školství Jošef Dobeš je rozhodnut jmenovat za svého prvního náměstka konzervativního euroskeptika Ladislava Bátoru, předsedu Akce D.O.S.T., ihned mi bylo jasné, že vypukne běsnění pseudoliberálních levicových novinářů. A měla jsem pravdu. Nad tímto rozhodnutím pana ministra vypukly přímo orgie běsnění. Většina z našich čtenářů sice nepotřebuje připomínat, že od nich nelze ve vztahu ke konzervativním tématům očekávat žádnou profesionalitu nebo nestrannost, kterou se tak okázale zaštiťují. Ale co předvedla MF DNES, to i mne udivilo. Tak překroutit rozhovor, to neumí ani pan Potůček z Reflexu, a ten se kdysi panečku snažil v rozhovoru se mnou o něco podobného. To, co ale provedl pan redaktor Ondřej Šťastný v MD DNES, to je opravdu vrcholový příklad novinářské neetiky. Co se stalo? Pan Šťastný požádal Bátoru o zodpovězení několika otázek do MF DNES. Ten váhal, ale nakonec po delším otálení svolil, že odpoví na všechny otázky, jak vyplývá z emailové korespondence mezi ním a redaktorem Šťastným, kterou se svolením pana Bátory uvádím za článkem v plném znění. *). Vyplývá z ní, že si Bátora naivně myslel, že pan Šťastný je fajn chlap, protože drží slovo a proto odpověděl na všechny jeho otázky. Věřil, že v nich nebude škrtat. Co ale namísto rozhovoru, který poskytl panu Šťastnému, vyšlo druhý den v MF DNES, na to nestačil zírat. Jeho syn Alexandr to kometoval jasně: "Tak už jsem si koupil MFD. Jsou to hovada!”

27.2.2011 v 15:00 | Karma: 27,16 | Přečteno: 2120x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Dopadne Josef Dobeš jako Ivan Langer?

Předseda Akce D.O.S.T. Ladislav Bátora se měl stát od 1. března 1. náměstkem ministra školství Josefa Dobeše. Měl mít na starosti rozpočet, ekonomiku, správu a eurofondy. Tedy věci veskrze nepolitické, kterým vzhledem ke svému vzdělání – vystudoval ekonomiku zahraničního obchodu na Vysoké škole ekonomické v Praze, pražskou Právnickou fakultu a anglistiku a amerikanistiku na Filosofické fakultě UK – by se bezesporu náramně hodil. Neustále totiž slyšíme stesky, jak jsou obsazovány funkce ve státním aparátu neodborníky, kterým stačí pouze leštit kliky na správných místech. Když jsme zjistili, že pan ministr Dobeš bude mít na ministerstvu Ladislava Bátoru, aby mu pomohl jako vystudovaný právník, ekonom a navíc člověk znající perfektně anglicky vymítit všechny nepořádky, které zjistil audit na jeho ministerstvu, zaradovali jsme se a publikovali článek Ladislav Bátora pomůže Josefu Dobešovi zkonsolidovat ministerstvo školství.

25.2.2011 v 17:21 | Karma: 15,20 | Přečteno: 1200x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Je oficiální politikou Věcí Veřejných spolupráce s KSČM?

V kontextu projednávání Zákona o III. Odboji vystoupila kromě syna krutého komunistického bachaře Grebeníčka i další poslankyně za KSČM Marta Semelová, jejíž vystoupení, v němž mj. prohlásila, že poslanci "naoko bojují proti terorismu, obsahem zákona ho ale legalizují", přerušovali přítomní hlasitým bušením do lavic. Podle ní koalici nejde o pravdu, ale o legalizaci terorismu. "Vy tuto pravdu účelově deformujete, politizujete a falšujete. Naoko bojujete proti terorismu, obsahem zákona ho legalizujete," prohlásila. Předčila tak dokonce demagogický projev Miroslava Grebeníčka, podle něhož je tato norma "politickou adorací teroristických aktů minulosti" a aktéři třetího odboje byli "často dobrodruzi na hranici dospělosti".

14.2.2011 v 13:23 | Karma: 19,04 | Přečteno: 1350x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Státníci jako Ronald Reagan by měli být inspirací pro Evropu

Dne 6. února 2011 by se dožil největší politik 20. století, americký prezident Donald Wilson Reagan sta let. Toto jeho výročí si připomněli snad všichni lidé na této planetě, protože všem změnil jejich osud tím, že se zasadil o zrušení světové pandemie komunismu a umožnil tak všem se svobodně nadechnout. Za tento jeho čin je samozřejmě nejvíce ceněn pravicovými konzervativními politiky, ale dokonce i někteří američtí liberálové si ho čím dál tím víc začínají vážit. U nás si připomněl prezidenta Reagana již 3. února jeho český protějšek prezident Václav Klaus, který pozval až z Kalifornie do svého Centra pro ekonomiku (CEP)významného životopisce a znalce Donalda Reagana Johna O’Sullivana, aby se spolu s ním podělil o vzpomínky na něj. Psali jsme o tom v článku Sté výročí narození vítěze nad světovým komunizmem. Ale ani další naši politici a představitelé veřejného života na pana Reagana nezapomněli. První místopředseda Senátu Parlamentu ČR Přemysl Sobotka uspořádal ve spolupráci s poradcem premiéra Romanem Jochem a jeho Občanským institutem v nádherném reprezentativním Rytířském sále Senátu vskutku důstojnou konferenci k připomenutí tohoto významného jubilea. Přišel na ní promluvit i sám předseda vlády Petr Nečas a americký velvyslanec v ČR Norman Eisen, který se na ní podělil o humorné příhody, které ho s Donaldem Reaganem pojily. Dozvěděli jsme se například, že se málem kvůli němu ani neoženil.

13.2.2011 v 13:59 | Karma: 13,81 | Přečteno: 949x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Sté výročí narození vítěze nad světovým komunizmem

"Svoboda vede k prosperitě a mění historickou nenávist mezi zeměmi na porozumění a mír. Mým snem je, že půjdete dál kupředu, kde světlo svobody povede Vaše kroky a svět." Ronald ReaganDne 6. února 2011 si celý svět připomněl sté výročí narození největšího státníka dvacátého století, státníka, který dopomohl tomu, že můžeme žít ve svobodě a demokracii, státníka, který zasvětil celý svůj život boji za zničení největšího nepřítele lidstva – komunismu, státníka, který celosvětový pád komunismu rozhodně velmi urychlil, ne-li přímo způsobil, Ronalda Reagana (*06.2.1911, †05.06.2004). Jeho odvážná ideologie, že komunismus je odsouzen na smetiště dějin, a optimismus v její uskutečnění uchvátily miliony politiků a politologů, přičemž miliardám lidí pomohla, aniž si to možná uvědomují, k lepšímu životu ve svobodě. Jako americký prezident se stal symbolem neúnavného vlasteneckého lídra svobodného světa a přímo mýtickým ztělesněním všeho, co bylo nejlepší v tehdejší Americe – svobody. Bylo o něm napsáno bezpočet knih a článků, většina z nich se mu však věnovala již jako vyzrálému politikovi. Jeho soukromý život a vnitřní postoje v nich byly popsány jen málo a poměrně povrchně. Jen se suchým historickým odstupem.

8.2.2011 v 13:28 | Karma: 17,61 | Přečteno: 1080x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Skupina Bilderberg usiluje o celosvětovou nadvládu

U příležitosti 20. výročí založení nejstaršího klubu podnikatelů po revoluci u nás, Golem Clubu, kde v minulosti hovořili například Václav Klaus, Jan Fischer, Arnošt Lustig nebo ministr financí Eduard Janota, uspořádalo sdružení Reformy.cz zajímavou konferenci věnovanou třem zásadním tématům. Předně informacím o megalomanské skupině Bilderberg, které nestačí, že se zasadila o vybudování evropské vlády a evropské integrace v podobě EU, ale snaží se vybudovat jednotnou světovou vládu. Dále ekologickým podvodům v EU, které stály všechny země v ní sdružené nehorázné peníze a přivedly většinu z nich na pokraj státních bankrotů. V neposlední řadě pak ekonomickým problémům našeho státu a EU, jakož i otázkám svobody jednotlivce v nich. Svoboda ostatně byla pojítkem všech referátů, protože bez ní není možné vybudovat žádný efektivní systém řízení.

1.2.2011 v 15:08 | Karma: 20,07 | Přečteno: 1443x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Vraždy na bezbranných lidech nelze ničím ospravedlnit!

Zrůdné vraždění nevinných lidí bestiálními muslimskými teroristy na moskevském letišti nenechalo v klidu snad nikoho, kdo má v sobě jen kousek lidskosti. Teroristické útoky jsou vraždami na bezbranných a ty nelze ničím ospravedlnit! Zvrácené zdůvodňování muslimů, že tím bojují za tu pravou a jedinou víru v jejich Aláha nelze přijmout a nelze přijmout ani blábolení levicových intelektuálů, že za teroristické útoky těchto lidí může rozmařilá a bohatá kapitalistická společnost. Teroristické útoky na bezbranné občany jsou prostě vraždami lidí a ty nejdou ospravedlnit ani tou nejušlechtilejší pohnutkou, natož pak tímto nesmyslem. V souvislosti s nelidským teroristickým útokem v Moskvě, při němž přišlo o život mnoho nevinných lidí zaslali soustrastné kondolence ruským představitelům i naši vrcholní politici. S potěšení lze konstatovat, že je odmítají a odsuzují:

28.1.2011 v 18:16 | Karma: 14,43 | Přečteno: 1100x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Za opublikování veřejné archiválie trest 10 milionů. To je svoboda!

Stanislav Penc, který se zabývá dlouhodobě problematikou represivního a mocenského aparátu v naší zemi z důvodu angažmá v občanských iniciativách vystupujících proti totalitnímu socialistickému režimu zveřejnil databázi Evidence 770 000 zájmových osob (EZO), která byla vytvořena StB v 80. letech minulého století. Jde o nejobsáhlejší archivní pomůcku v dnešní době, která zveřejňuje velkou část našich spoluobčanů, o které StB měla z jakýchkoliv důvodů zájem s odkazem na archivní či svazkové číslo, sloužící k jednoduchému vyhledání dotyčného materiálu či informace o jeho osudu. Za tento bohulibý čin ho čeká pokuta 10 000 000 Kč! Výše uvedená databáze byla dle zákona zaregistrována pod číslem 235 jako archiválie, která je součástí Národního archivního dědictví. Tedy nic přísně tajného! Navíc podle platné legislativy na archiválie vzniklé činností StB se ochrana osobních údajů nevztahuje. Je proto neuvěřitelné, že právě Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR), který byl zřízen pro občany právě za účelem zpřístupnění materiálů StB, tedy i jejich zveřejňování, se nyní Stanislava Pence nejenže nezastává, ale dokonce ještě přilévá oleje do ohně v případě jeho soudního procesu za toto vykonstruované obvinění. Přitom je to právě ten Ústav, jemuž jsme fandili již od jeho založení, již při jeho předání do rukou jeho prvního ředitele Pavla Žáčka tehdejším ministrem vnitra Ivanem Langrem v roce 2008. Ústav, který jsme od jeho založení pokládali za instituci, která umožní nejen historikům ale zejména širokému okruhu veřejnosti náhled na praktiky komunistické totalitní diktatury. Při příležitosti jeho otevření v budově bývalé StB ve Střelniční ulici v Praze jsme vydali článek Langer uzavřel Otevřenou minulost.

22.1.2011 v 13:29 | Karma: 46,31 | Přečteno: 23135x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Nikdo nemusí již dvacet let "držet hubu a krok"

Na to, že každý projev pana prezidenta vyvolá mnoho reakcí, jsme již zvyklí. Natož pak projev novoroční. Ostatně kdyby je nevyvolal, nemusel by jej pan prezident zpracovávat. Letos se ale strefil mimořádně do černého. A co že to vlastně řekl? Popsal reálnou situaci našeho státu a nastínil, jak ji poopravit. Konstatoval (parafrázuji, plný text jsem uvedli v článku Prezident podpořil v Novoročním projevu současnou vládu), že jsou v naší vysoce zadlužené zemi nutné razantní reformy, aby nedošlo ke státnímu bankrotu, že by doktoři neměli v tak vážné situaci, kdy se všichni musí uskromnit, vydírat vládu voláním po zvýšení svých platů, že mezi mladými a starými by měla panovat větší mezigenerační solidarita, že by mělo přestat dotování neekonomických fotovoltaik a že další volby ničemu nepomohou. Ano, popsaná situace je vážná a není divu, že její popis vyvolal tolik křiku. Je ale s podivem, že občané se zlobí na toho, kdo situaci popíše místo toho, aby obrátili svůj hněv proti jejím původcům – proevropským socialistickým a zeleným předchozím vládám. Přímo ilustračním příkladem je dopis pana Zbyňka Loskota z Humpolce*). Rozhodla jsem se na něj veřejně reagovat, neboť bych chtěla vysvětlit nejen jemu, ale i ostatním čtenářům, v jak nesmírně vážné ekonomické situaci se nacházíme a že pokud nenecháme vládu pokusit se ji vyřešit, dostaneme se všichni do naprosté chudoby. Že právě proto pan prezident podpořil tuto vládu, protože je již hodinu po dvanácté na záchranu naší země před státním bankrotem:

16.1.2011 v 18:40 | Karma: 22,74 | Přečteno: 1499x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Je dobré, že známe jména členů Bratrstva pravdy a lásky

Po opublikování článku Adama B. Bartoše „Věční petenti ve službách pana Vaňka“ nám přišlo do redakce nebývale mnoho reakcí čtenářů. Tak, jak už to u jeho článků bývá, rozdělil opět čtenářskou obec na nadšence a odpůrce. Speciálně u tohoto článku jsme to čekali, protože pan Bartoš v něm explicite pojmenoval ty občany, kteří již dvacet let bojují neustále proti směřování naší země a touží si vyplnit svůj chimérický sen přivést naši zemi třetí cestou ke „komunismu s lidskou tváří“. Chimérickou proto, že komunismus prostě žádnou lidskou tvář nemá. Nejenže to tvrdil největší americký prezident dvacátého století Ronald Reagan, ale pohled do historie hovoří za vše. Tito nespokojení občané s polistopadovým vývojem v naší zemi několikrát ročně složí petici s politickým podtextem namířeným proti prezidentu Václavu Klausovi a proti ODS. Vzpomeňme např. „Dřevíčskou výzvu“, „Děkujeme odejděte“, „Petici za podpis Lisabonské smlouvy“, „Petici proti Václavu Klausovi“, „Petici na podporu Zelených“, „Petici za ČT“, „Tři otázky Václavu Klausovi“, „Podpis šesti“, „Petici za výstavbu Chobotnice na Letné“, „Petici proti ODS“, „Petici proti koalici ODS – ČSSD v Praze“ a mnoho dalších. Inkoust na jedné petici ještě neuschne a už podepisují další.

14.1.2011 v 14:13 | Karma: 26,44 | Přečteno: 1935x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Nahrávání kolegů je nemravné, nahrávání ve vládě je špionáž

Po opublikování článku profesora Milana Knížáka ke kauze John-Michálek s názvem "Amatérsky fízlovat je pod úrověň lidskou", se roztrhl pytel s postoji pro i proti jeho názoru. To nás samozřejmě nepřekvapilo, naopak jsme byli rádi, že se konečně náš medii hlavního proudu tak hypnotizovaný národ probudil a snaží se myslet někdy i vlastní hlavou. Protože ale mnoho čtenářů chce vědět, co si o tom myslí redakce, rozhodla jsem se k této, jak jsem již naivně předpokládala mrtvé kauze, ještě vrátit. Ano vrátit, protože jsem již před několika dny psala v článku "Problémy ČR nezpůsobila tato vláda, ta z nich musí zemi naopak vyvést", že nahrávat si své spolupracovníky, svého šéfa nebo politiky, které jdu navštívit, jsou estébácké nemravné způsoby.

5.1.2011 v 14:39 | Karma: 41,26 | Přečteno: 13479x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Problémy ČR nezpůsobila tato vláda, ta z nich musí zemi vyvést

Do redakce nám přišla kritická reakce mluvčího Fóra angažovaných křesťanů ČR a SR, Mojmíra Kováře, na článek: "Prezident podpořil v Novoročním projevu současnou vládu". I kdybych souhlasila se vším, co píšete, což není pravda, tak se divím, že se proti tomu všemu neozval jako mluvčí Fóra angažovaných křesťanů ČR a SR za minulých socialistických a zelených vlád, které naši zem do tohoto marazmu přivedly. My jsme v naší revui upozorňovali na klientelismus a korupci u zelené Topolánkovy vlády a zejména u předchozích socialistických vlád, na obrovské a nesmyslné dotace na fotovoltaiky, na ničení zemědělské půdy pěstováním benzínu místo obilí, na ekodaně na uhlí, na vybíjení krav a ničení zemědělství nerovnoměrnými dotacemi z EU a mnoho dalších nešvarů již více než deset let. Proč tehdy mlčel, jako ostatně mlčeli všichni dnes tolik naštvaní občané? S výjimkou Hradu a s ním spřízněných ekonomů nikdo neprotestoval. Nikomu nevadilo, že se vydalo přes 600 trilionů Kč na nesmyslný Kjótský protokol jen proto, že si chtěla pani kancléřka Merkelová hrát na komunisty a poroučet větru dešti. Naopak, když na toto vše upozorňoval pan prezident Klaus a liberální ekonomové, byli označováni za fašisty a lháře. Proč se zlobí pan Kovář na současnou vládu, která toto nezpůsobila? Na vládu, v níž jsou konečně po 20 letech na nejvyšších místech dva věřící katolíci, kteří po léta chtějí oživit jak funkčnost rodiny, tak církve.

4.1.2011 v 15:12 | Karma: 26,14 | Přečteno: 1582x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Kdy EU vyškrtne z minulosti křesťanství úplně?

Přiznám se, že když jsem dávala do naší revue článek docenta Stanislava Přibyla "Eurocírkev musí být sociálně-feministicko-multikulti-homo uvědomělá", říklala jsem si, že v něm popisuje jakýsí ojedinělý exces rouhajícího se šíleného otce Xaviera. Jak ukazuje zpráva radiovatocana.cz "EU vydala diář na rok 2011 bez křesťanských svátků", zdá se být situace církve v EU ale mnohem vážnější. To, že v rámci tzv. politické korektnosti evropští politici ustupují stále více menšinám a s tím souvisejícím i jejich náboženstvím je všeobecně známo, ale že vynechají v kalendáři na rok 2011 svátky právě té církve, na níž po tisíciletí spočívá evropská kultura a civilizace, to již nejde ani komentovat. To jen člověk němě zírá.

26.12.2010 v 11:52 | Karma: 30,20 | Přečteno: 1605x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Euro může pokračovat pouze za cenu stagnace evropské ekonomiky

Zasedání vědecké rady Národohospodáské fakulty Vysoké školy ekonomické (NF VŠE) proběhlo 24. listopadu 2010 pod taktovkou jejího nového děkana Doc. Ing. Miroslava Ševčíka, CSc., v opravdu hvězdném obsazení. Před přednáškovou síní, kde zasedání probíhalo, byly již hodinu před jeho zahájením takové zástupy studentů, že jsme se obávali, že se přes ně do posluchárny neprobojujeme. Tak obrovský zájem budili samozřejmě přednášející v čele s prezidentem republiky Václavem Klausem, ale jistě i téma přednášky „Budoucnost eura očima státníka, centrálnío bankéře, ministra financí a akademického ekonoma“, které v posledních měsících hýbe nejen ČR, ale celou Evropou. Naše republika měla sice to veliké štěstí, že skupina ekonomů, z nich většina byli právě přednášející panelisté, dokázala přesvědčit neekonoma, ministra financí Miroslava Kalouska, že přijetí eura za současného stavu ekonomiky by bylo pro nás pohromou. Na jedné z přednášek pořádaných Liberálním institutem přiznal v loňském roce pan Kalousek, že byl původně jeho zastáncem a že je rád, že se nechal přesvědčit, že by jeho zbrklé přijetí bylo pro naši ekonomiku velmi nebezpečné.

10.12.2010 v 16:21 | Karma: 20,43 | Přečteno: 1310x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Krize superstátu socialistického blahobytu je tady. Konečně!

V Zeleném salonku Senátu PČR uspořádalo Centrum pro studium demokracie a kultury (CDK) ve spolupráci s Výborem pro záležitosti Evropské unie Senátu PČR seminář "Perspektivy eurozóny ve světle zkušeností z finanční krize". Moderátorkou semináře byla redaktorka týdeníku Ekonom Ing. PhDr. Ivana Pečinková. Záštitu nad seminářem převzal senátor Luděk Sefzig, který přišel osobně pozdravit přítomné. Již sám výběr místa, Zelený salonek, kde naše vláda roku 1938 převzala osudovou listinu o Mnichovské dohodě, podtrhovalo závažnost problému. Kdysi se v něm naše vláda dozvěděla o zaprodání našeho státu evropskými mocnostmi Velkoněmecké říši, nyní se v něm diskutovalo o zaprodání naší země Velkoevropské říši vedené fakticky opět Německem. Rozdíl je jen v tom, že tehdy nás do německého područí zaprodali vůdcové evropských mocností, nyní nás do tohoto područí zavedli vlastní postůchtiví politici.

2.12.2010 v 12:55 | Karma: 29,22 | Přečteno: 2017x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Václav Klaus: "Evropské summity jsou úžasné"

Je to neuvěřitelné, ale letos by se dožil sto padesáti let jeden z největších našich politiků, první premiér samostatné republiky, Karel Kramář. V médiích probíhá vše bez povšimnutí. Zatím pouze prezident republiky Václav Klaus v roli moderátora semináře „Karel Kramář – 150 let od narození“ věnoval Karlu Kramářovi důstojnou vzpomínku. Zdůraznil, že jeho Centrum pro ekonomiku a politiku (CEP) chtělo tímto seminářem připomenout tuto „velevýznamnou osobnost české a slovenské politiky“. Úctě pana prezidenta k našemu prvním ministerskému předsedovi a spoluzakladateli samostatného státu Karlu Kramářovi odpovídalo i obsazení panelistů. Promluvil na něm profesor Filosofické fakulty UK Robert Kváček, docentka Jana Čechurová z Ústavu českých dějin Filosofické fakulty UK, vedoucí katedry politologie Fakulty sociálních studií Masarykovy Univerzity docent Stanislav Balík, analytička České televize Martina Lustigová a redaktor Lidových novin Petr Zídek.

1.12.2010 v 12:57 | Karma: 14,97 | Přečteno: 1102x | Diskuse| Ostatní