Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na Slovensku vládne středověk! Vláda zaměstnává antoušky

Je to neskutečné, nechce se tomu věřit, ale na Slovensku v 21. století pracují místo psích útulků antoušci, rasové, jako ve středověku. Toulavé a ztracené psy čeká na Slovensku velmi smutný osud. Některé ras utratí hned po odchytu, někteří se dostanou do tzv. karanténních, či asanačních stanic (KS). Nemluvě o příšerných podmínkách, hladu, mrazu na studeném betonu a bolesti z neléčených ran získaných po vyhazovech z domovů bezcitnými pány, čeká tam psy po této kalvárii vesměs za týden smrt. V některých karanténních stanicích vládne naprostá anarchie. Fenám se v takových podmínkách rodí štěňata, která umírají. Pokud nejsou ještě ony samy před porodem utraceny. Svévolné utrácení psů je na Slovensku na denním pořádku.

 

Myslela jsem nejdříve při těchto zprávách, že o tomto nestvůrném zákonu vláda neví ve zmatcích s eurem a dalšími problémy s eurovaly a podobnými problémy, které se na ní valí z EU. Nedovedla jsem si představit, že být na místě premiérky Radovičové, strpěla bych podobný středověk euro neeuro a euroval neeuroval. Ale zjistila jsem že o tom slovenská vláda ví, že slovenští ochránci zvířat na to upozorňují a že dokonce i u nás proběhla již v srpnu minulého roku demonstrace před velvyslanectvím Slovenské republiky v Praze - Bubenči. 

Výmluvy, že situaci zhoršuje nezodpovědné chování majitelů psů, díky kterému se zvířata zejména na venkově nekontrolovatelně množí, neobstojí. Podobnou situaci řešila před lety Praha s kočkami. Bylo rozhodnuto, že toulavé kočky po odchycení budou kastrovány a pak po vyléčení vypuštěny, čímž nekontrolované množení ve velkém ustalo. Totéž by mohla udělat i slovenská vláda, ale dělá raději mrtvého brouka.

Samozřejmě, že existují i slušné psí útulky, ale ty jsou většinou soukromé. Vláda zřizuje tzv. KS, z nichž mnohé dostaly přízvisko psích koncentračních táborů. Jedná se především o KS ve Zvolenu, Trebišově a Martině, nejčastěji v souvislosti s nimi padají jména Vaňo, Hrdlík, Hatara. Hodně se také mluví o nehumánních odchytech psů v Košicích a MVDr. Belákovi. O tom, který pes bude utracen a kdy,  rozhodují někteří správci s absolutním cynismem. Jakákoliv kontrola je prakticky nemožná. Správci si dokážou věci zorganizovat tak, aby na ně nikdo nemohl.  Státní orgány nemají vůli věc řešit.

Vím, že slovenští ochránci zvířat dělají, co můžou, aby psům zachránili život.  Inzerují zvířata, kde se dá, zařizují dočasnou péči u různých dobrovolníků, organizují dopravu a posílají psy do útulků, kde utracení nehrozí. Psi se vozí po skupinkách do Čech.  Ohledně statistiky utracených zvířat Státní veterinární správa SR mlčí. Město Žiar nad Hronom se dokonce hájí, že podle oficiální statistiky utratilo od roku 2007 „pouze“  99 psů. O tom, že do skutečné evidence se dostane jen část psů utracených v KS, mezi slovenskými ochránci zvířat nikdo nepochybuje. Další otázkou je, kolik psů se skutečně dostane až do karantény. Některé odchytové služby prostě přijedou na žádost starosty do vesnice, všechny volně pobíhající psy odchytí a hned usmrtí. Může se jednat i o několik desítek psů usmrcených najednou.  O život takto přicházejí samozřejmě i zvířata, která mají majitele a prostě se jen na chvíli vzdálila od domu. Více se o těchto praktikách můžete dozvědět třeba v tomto článku.

Když vím, jak u nás ušlechtilí ochránci přírody s nasazením vlastního života bojují za každého kůrovce či žábu v říji ptám se: "Kde jsou všichni tito páni Stropničtí, Liškové, Bursíkové, že neburcují v EU na poplach, že jsou i jiné starosti než ohnuté okurky, že je potřeba řešit podstatnější věci, chce-li se EU řadit mezi státy hodné kultury lidí 21. století.

Nejsem přívržencem mnoha nesmyslných vyhlášek z Bruselu, ale tady by opravdu bylo na místě sjednotit přístup ohledně útulků a karanténních stanic pod velkou sankcí. Po dobrém to zřejmě v některých zaostalých státech nepůjde a němá tvář se nemůže bránit. Rovněž by se měl udělat celoevropský oficiální server s nabídkou pejsků všech zemí a měl by být propagován ve veřejnoprávních televizích a rádiích, aby se o něm lidé dozvěděli. Těžko si totiž bude zvířata řídit chudák v chudém státě a v těch bohatých zemích o jejich utrpení lidé nevědí. Pokud se o tom dozvědí, jde to. Pamatuji, jak se podařilo zachránit několik kamionů chrtů týraných ve Španělsku převezením do Anglie a k nám. Proč by to nešlo zařídit také pro tyto chudáky, než bude stanovena přesná legislativa. Pak věřím, že by se vše co do počtu postižených psů zmírnilo a nastala by ve všech zemích snesitelná situace.

Ano, vím, že mi namítnou ochránci u nás, že i zde občas dojde k utracení zdravého psa bez trestu. Ale je to protizákonné a zvěrolékař riskuje postih. Naproti tomu na Slovensku je to povoleno a ještě si to někteří starostové pochvalují. A tomuto zvěrstvu by se měla udělat přítrž.

Má-li někdo chuť a možnost pomoci ať již adopcí pejska či jinou pomocí, dozví se vše podrobně kliknutím na: http://slysim-psi-plac.profi.cz/15464-jak-to-skutecne-chodi-ve-slovenskych-karantennich-stanicich.html

Autor: Ivana Haslingerová | středa 11.1.2012 12:15 | karma článku: 27,30 | přečteno: 5638x
  • Další články autora

Ivana Haslingerová

Senátorka Daniele Kovářová: ZLO PŘICHÁZÍ Z ISTANBULU

Skupiny aktivistů, bojovníků za práva žen a pomýlených podporovatelů Istanbulské úmluvy matou veřejnost výmysly o tom, že četnost domácího a sexuálního násilí roste a že je třeba ty kruté chlapy stíhat přísněji.

4.7.2023 v 9:47 | Karma: 46,65 | Přečteno: 1369x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivana Haslingerová

Krásné narozeniny pane prezidente

Zůstaňte ještě dlouho pane prezidente tak svěží jako na posledním semináři v ČNB, kde jste vysvětloval, proč je hospodářství ČR na šikmé ploše.

18.6.2023 v 13:56 | Karma: 46,81 | Přečteno: 1442x | Diskuse| Politika

Ivana Haslingerová

Nechte učit Ševčíka a do čela VŠE postavte vzdělaného makroekonoma!

Snad již celý národ ví, že rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák přímo fanaticky usiluje o odvolání docenta Miroslava Ševčíka z postu děkana nejvýznamnější fakulty školy, kterou řídí, Národohospodářské fakulty VŠE.

15.4.2023 v 21:53 | Karma: 46,72 | Přečteno: 1584x | Diskuse| Ekonomika

Ivana Haslingerová

Protestujeme proti dehonestaci člena naší redakční rady Petra Žantovského Českou televizí

O stížnostech na Českou televizi, že se na obrazovkách přestali objevovat lidé mající jiný pohled na dění kolem nás než je ten provládní zeleně proevropský a protiruský, že ignoruje a dokonce často dehonestuje některé důležité udá

11.3.2023 v 14:13 | Karma: 46,16 | Přečteno: 1345x | Diskuse| Média

Ivana Haslingerová

Knížák: Největším ohrožením současného světa je přemíra informací

Pohled prof. Knížáka na problémy současného světa, na existenci Boha, na význam prezidenta, na modernizaci Hradu a Prahy, na státní vyznamenání, na kulturu undergroundu a na současné umění.

17.2.2023 v 12:52 | Karma: 42,85 | Přečteno: 584x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Navrácení dětí a mír se zapojením všech stran, vyzvali lídři na závěr summitu

16. června 2024  14:45

Sledujeme online Účastníci prvního summitu o míru na Ukrajině v závěrečném prohlášení vyzvali k návratu dětí...

Vykoupit se ze zločinu? Absurdní, reaguje Rychetský na ministra Blažka

16. června 2024  14:40

Bývalý předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský nesouhlasí s tím, aby soudy primárně ukládaly...

Na Islandu havaroval autobus s českými turisty, pět jich skončilo na JIP

16. června 2024  11:35,  aktualizováno  14:35

V islandském Öxnadalu havaroval v pátek autobus s 20 českými turisty a jedním českým průvodcem a...

V Adršpachu se z patnácti metrů zřítil horolezec, pomáhal vrtulník

16. června 2024  13:57

V Adršpašských skalách na Náchodsku před polednem spadl lezec. Ze Studentské věže spadl z výšky asi...

  • Počet článků 397
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1400x
Po absolvování Matematicko-fyzikální fakulty UK na ní  zůstala pracovat jako odborný asistent a obhájila vědecký titul RNDr. a CSc.  Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži na studiu slitin kovů tvořících povlaky jaderného paliva v reaktorech, kde jsou vystaveny záření a extrémním teplotním podmínkám. Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu fyzikální chemie a elektrochemie J. Heyrovského ČSAV na studiu vlastností pevných látek za pomoci teoretické kvantové fyziky a chemie.  Publikovala o tom 39 odborných prací.

Po nedobrovolném opuštění vědecké práce díky bezprecedentnímu zásahu Rudolfa Zahradníka musela i přes předchozí dvojnásobné udělení mimořádné odměny ČSAV  za výsledky své práce z ČSAV odejít. Místo vědeckých prací o supravodičích a pod. byla nakonec nucena psát o zvířatech, politicích a podobných záležitostech. Nakonec se psaní článků a esejí stalo její druhou životní láskou a od roku 1996 je  šéfredaktorkou Kulturně-hospodářské revue @Fragmenty_news a jednatelkou Kulturní komise ČR, z.s.

Ve volných chvílích kromě turistiky ráda maluje. Ilustrovala např. knihu pohádek spisovatelky a básnířky Českomoravské vysočiny  Libuše Pamětnické "Strašidla ze Zálesí".

Nikdy nebyla členkou KSČM neboť komunismus pokládá za největší neštěstí lidstva 20. století. 

Seznam rubrik