Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Totedyne

17. 7. 2012 21:32
co to plácáte ?

Nastartovat růst je potřeba, ale váš recept je nesmyslný. Rovná daň tady je, nízké daně pro bohaté taky. Jediný pokrok, že jste si všimla, že za této vlády dochází k většímu zadlužování, než za těch keynessinánců,

Problém růstu spočívá v omezované domácí poptávce, exportu se daří. Když ale politika státu vede k menší peněžní zásobě, tak většina lidí musí mít míň peněz. Peníze vznikají dluhem. Když naopak si podnikatelé díky špatnému odbytu neinvestují a nepůjčují, a když splácejí staré dluhy, tak banky "přebytečné" peníze hrnou do centrální baky, i když je minimální úroková míra ( daná minimálním zájmem o úvěry) . Peněžní zásoba klesá.

Vaše nízké daně znamenají jen převedení většího zisku z exportně poměrně úspěšné ekonomiky do zahraničí. Pokud i vám připadá šetření přehnané, pak váš recept by vedl k mnohem většímu zadlužení státu. Problém není v tom, že by investoři neměli na investice peníze, ale domácí odbyt.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

17. 7. 2012 17:23
Ano - snižme daně ...... A co dál???

_Zvýšíme dluh??  Je zajímavé, jak řvouni o nutnosti "rozhýbat ekonomiku" vždy nějak zapomínají, že k tomu jsou potřeba peníze. Je jedno, jestli se ten "chytrý křik" ozývá zleva či zprava. Jaké daně chcete snížit?  Kam ty peníze půjdou?  Kde budou chybět?

0 0
možnosti
VH

Totedyne

17. 7. 2012 21:37
Re: Ano - snižme daně ...... A co dál???

Peněžní zásoba není konstantní věcí, může být více peněz, při neinvestování a podnikatelském splácení starých dluhů může být peněz méně. Rozhýbat ekonomiku lze, nicméně musí být zdroje ve formě nevyužitých výrobních kapacit a ve formě lidí, kteří jinak jsou nezaměstnaní, nebo dělají nesmyslnou "práci" typu přemlouvání důchodců k nákupu voiňavek nebo předražených hrnců. 

Investice lze rozhýbat jen vyšší poptávkou lidí po zboží.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

17. 7. 2012 17:19
No - Miloš Zeman nevykřikoval nic o státním dluhu

Když křičel o spálené zemi, měl na mysli zcela nepochybně způsob a důsledky privatizace. A s tím měla co dělat jen Klausova vláda (s výjimkou prodeje Škody, kterou proti Klausovi realizoval /naštěstí/ P. Pithart).  To máte tak malou pamě´t, nebo tak často studujete Goebbelse?

0 0
možnosti
VH

Stará kára

17. 7. 2012 17:13
Jste vynikající ekonomka

Jen byste si neměla plést pohledávky a dluh.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

17. 7. 2012 17:12
Pan Milton Friedman, to je ten pán,

co radil snižovat daně, snižovat daně, snižovat daně?  A díky jehož radám se i tak bohaté státy, jako USA, GB+NI, či SRN zadlužily až po uši?

1 1
možnosti
VH

Stará kára

17. 7. 2012 17:10
Vpamatujte se!!!

Zadlužování začalo v roce 1997. Pravda - jen 15,7 mld. - ale v cenách roku 1997!!  Je pravda, že v roce 1998 byl schodek již 29,6 mld. - jenže podmínky pro saldo rozpočtu vznikají legislativními kroky již v předchozím roce.  Takže je to Klausův deficit. Nemaťte.

  To podstatné: Výrazné zadlužování státu začalo za velké koalice v letech 1999 ÷ 2002.  Když ODS pod vedením nesmrtelného Klause zvedala ruce pro rozpočtové deficity. Tehdy bylo možné brzdit. Tehdy vše začalo. Tak to vždy ve velké koalici (té Klausově lásce) chodí. Velká koalice v době průměrného 2,5% růstu nasekala deficit 190 mld. Kč. To byl začátek!

0 0
možnosti
PK

dolch

17. 7. 2012 15:54
To je příšerný článek

už jen často používaný termín "pravdoláskaři" o vás hodně vypovídá. Teze o "rozhýbání" ekonomiky je sama o sobě úsměvná. Co chcete vyrábět? A hlavně komu to zboží chcete prodávat? Dále, ne že bych souhlasil s Kalouskovým zvyšováním daní, ale poslední věta je opravdová perla. A na kolik by se ty daně měly snížit? Na půlku - oživím ekonomku. Snížím daně ještě o půlku - a ještě více oživím ekonomiku. A tak dále, takže nebylo by nakonec nejlepší zrušit daně úplně?

Samozřejmě, že stát musí šetřit, to je opravdu jediná možnost, jak z toho ven - ale zjevně se do toho nikomu nechce. A nakonec - v čem se myšlenka, že "rozhýbeme ekonomiku" a vybereme víc peněz do státní děravé pokladny liší od té Kalouskovy verze? Jedině tím, že Kalousek daně zvedá a vy byste je snížila. Ale ani jedno nikam nevede, jak už asi většina soudných lidí pochopila. Šetřit se musí !

1 1
možnosti
K

kOBLICH

17. 7. 2012 15:39
Je nutné rozhýbat ekonomiku státu

Nemyslíte tím ale že začneme pr... pra... praco... pracovat? To snad ne, tak hluboko jsme doufám zatím neklesli. Je přece tolik jiných možností... Mohlo by se o tom veřejně jednat na nejvyšší úrovni, vyhlásit referendu, začít pořádně stávkovat, více zdanit úspěšné, zavést milionářskou daň a možná i znárodňovat.;-D

0 0
možnosti
SS

strycek-Joe s.r.o.

17. 7. 2012 13:32
Ty dluhy o kterých píšete, jsou brnkačka

pan Klaus prodal státní majetek za dnešních cca 4,5 bilionu a výsledek spotřeboval ve státním rozpočtu. Kdyby to neudělal, mohli jsme být dnes vysmátí !

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

17. 7. 2012 13:52
Re: Ty dluhy o kterých píšete, jsou brnkačka

Stejně jako je vysmátý kterýkoli jiný stát východního bloku...

Tam se sice moc státního majetku neprodalo ale to především proto že díky mizerné správě přestal existovat dřív než se někdo k prodeji odhodlal.

Ten majetek byl z povětšiny iluzorní a jeho údržba a "upgrade" na konkurenceschopnou úroveň by vyžadoval ohromné finančnáí výdaje státu v 89... ovšem výdaje z čeho že? Stát měl jenom naprosté minimum volných financí po revoluci... a i to málo bylo rychle zničeno pomocí inflace která vznikla přechodem na světové ceny.

0 0
možnosti
RK

romualda

17. 7. 2012 12:34
Omyly

Pokud máte takové základní faktické chyby v článku, tak to snižuje celkovou důvěryhodnost. Když už, tak "sarajevský atentát" správněji výzva k odstoupení kvůli finančním skandálům a neochotě to vysvětlit, nebyl v roce 1996, ale až koncem 1997 a Tošovského vláda byla výrazněji pravicová než Klausova, od pana Tošovského právě zaznělo "Klausovy vlády tolerovaly žití na dluh a přichází čas to splácet". Vlády ČSSD skončily s dluhem 802 mld, nikoli 892 mld. K poslednímu odstavci - před volbami 2010 i Kalousek věděl, že zvýšení daní škodí, po volbách se to podivně změnilo no...

0 0
možnosti
M

mamsrb

17. 7. 2012 12:57
Re: Omyly

Ovšem pokud tento výčet nezasadíte do kontextu reality přechodu od soc. hospodářství k volnému trhu s dopady privatizace (včetně jejich příjmů), rozdělení republiky, otevření se modernější konkurenci atd. tak lze těžko objetivně hodnotit. Nyní nastává doba, kdy téměř není co prodat a příjmy se rekrutují jen z daní, příspěvků EÚ a dluhů. Ovšem z článku vyplývající neurčitá rada autorky jak rozhýbat ekonomiku (asi myslí větším zadlužováním) mě připadá jako rada chytré horákyně. Jestli si nevšimla tak zvýšení daní se týká především přímé spotřeby, nikoliv korporátních daní, které by skutečně podvazovaly ochotu zde investovat. ;-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 397
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1400x
Po absolvování Matematicko-fyzikální fakulty UK na ní  zůstala pracovat jako odborný asistent a obhájila vědecký titul RNDr. a CSc.  Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži na studiu slitin kovů tvořících povlaky jaderného paliva v reaktorech, kde jsou vystaveny záření a extrémním teplotním podmínkám. Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu fyzikální chemie a elektrochemie J. Heyrovského ČSAV na studiu vlastností pevných látek za pomoci teoretické kvantové fyziky a chemie.  Publikovala o tom 39 odborných prací.

Po nedobrovolném opuštění vědecké práce díky bezprecedentnímu zásahu Rudolfa Zahradníka musela i přes předchozí dvojnásobné udělení mimořádné odměny ČSAV  za výsledky své práce z ČSAV odejít. Místo vědeckých prací o supravodičích a pod. byla nakonec nucena psát o zvířatech, politicích a podobných záležitostech. Nakonec se psaní článků a esejí stalo její druhou životní láskou a od roku 1996 je  šéfredaktorkou Kulturně-hospodářské revue @Fragmenty_news a jednatelkou Kulturní komise ČR, z.s.

Ve volných chvílích kromě turistiky ráda maluje. Ilustrovala např. knihu pohádek spisovatelky a básnířky Českomoravské vysočiny  Libuše Pamětnické "Strašidla ze Zálesí".

Nikdy nebyla členkou KSČM neboť komunismus pokládá za největší neštěstí lidstva 20. století. 

Seznam rubrik