Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Českokrumlovská teplárna výrazně šetří životní prostředí

Klíčové posuzování vlivů na životní prostředí (EIA) nyní podstupuje teplárna v Přísečné, která zásobuje teplem Český Krumlov. Ta byla v poslední době výrazně vylepšena.  

Teplárna zásobuje teplem Český Krumlov a v roce 2012 byla dokončena její „přeměna“ na zdroj vyrábějící elektřinu a teplo z obnovitelných zdrojů.„Naše výroba je rozhodně šetrnější k životnímu prostředí než původní výtopna a splňuje všechny potřebné normy a také ty, které se týkají emisí,“ uvedl předseda představenstva CARTHAMUS a.s., která teplárnu provozuje, Jindřich Beznoska.

To potvrzují i fakta. V únoru letošního roku bylo u obou kotlů, jak u kotle, ve kterém se spaluje biomasa, tak u kotle na hnědé uhlí, provedeno specializovanou firmou autorizované měření emisí. Z porovnání naměřených výsledků s emisními limity je patrné, že emisní limity jsou nejen plně dodrženy, ale koncentrace znečišťujících látek jsou hluboko pod stanovenými emisními limity – např. emise oxidu siřičitého dosahuje u biomasového kotle jen 9 % zákonem stanoveného emisního limitu!

To je výsledkem rekonstrukce, která byla zahájena v roce 2011. Ke stávajícímu uhelnému kotli byl vybudován biomasový parní kotel.Za rok 2015 pak teplárna spálila 86 976 t biomasy a 1 553 t hnědého uhlí. V čemž lze spatřovat důkaz toho, že současný provoz je k životnímu prostředí šetrnější, nežli původní výtopna spalující hnědé uhlí s nízkou výhřevností.

Spalování biomasy je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než spalování klasických fosilních paliv. To potvrzují i zkušenosti z Horní Plané. „Od té doby co máme v kotelně nový kotel na biomasu místo původního uhelného, tak se u nás výrazně zlepšilo ovzduší a zmizely ranní inverze,“ řekl starosta města Jiří Hůlka.

Využívání biomasy podporuje i ministerstvo životního prostředí. „Významnou roli v oblasti energetiky představuje v České republice využívání biomasy. Využití tohoto dostupného obnovitelného zdroje podporuje perspektivní trend decentralizace zdrojů. Nezanedbatelný je také ekologický přínos v oblasti snižování emisí CO 2. Z energetického hlediska se v současné době nejvíce využívá zbytková dřevní hmota k výrobě tepla na lokální úrovni a v domácnostech. Jako přínosné vidíme i vyšší energetické využití odpadů při respektování hierarchie nakládání s odpady,“ potvrdila její ekologičnost Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení MŽP. Ekologičnost provozu lze spatřovat kupříkladu také v tom, že produkce popelovin při spalování biomasy je až 100 krát nižší, než při spalování hnědého uhlí.

 „Je více než pochopitelné, že projekt tohoto typu a rozsahu, resp. jeho počáteční provoz, se neobejde bez určitých nesnází. Teplárna nyní běží v tzv. zkušebním provozu, jehož účelem je prověřit, jakým způsobem může provoz optimálně fungovat, a to i s ohledem na jeho ekonomiku. A právě během zkušebního provozu teplárny postupně vyvstaly některé otázky, které mohou být a často také jsou velice složité. V žádném případě se však nestavíme k těmto záležitostem zády, naopak se snažíme nalézt systematická řešení, která by plně vyhovovala všem stranám včetně jejich realizace v akceptovatelném časovém horizontu,“ shrnuje na závěr Jindřich Beznoska.

Společnost CARTHAMUS provozuje teplárnu v Přísečné na Českokrumlovsku, která zároveň vyrábí elektřinu a zásobuje teplem průmyslovou zónu v  Domoradicích, téměř čtyřicet bytových domů v Českém Krumlově a také několik objektů orgánů veřejné správy.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Ziegler | úterý 31.5.2016 15:26 | karma článku: 21,87 | přečteno: 389x
  • Další články autora

Jan Ziegler

Britský deník: Za sabotážemi a požáry v Evropě stojí Rusko

Zpravodajský server The Guardian přišel se závažným sdělením. Podle něj má Moskva na svědomí sérii teroristických útoků po celé Evropě a rovněž antisemitské provokace v Paříži. Indicie těmto obviněním nasvědčují.

30.5.2024 v 17:17 | Karma: 11,92 | Přečteno: 180x | Diskuse| Politika

Jan Ziegler

Válečné zločiny rudých Vietnamců byly horší než ty americké

Ano, výrazně předčily mnohokrát omílaný masakr americké armády v My Lai. Jednalo se o masové vraždy civilistů včetně žen a dětí provedené komunistickými zločinci z Vietkongu a severovietnamské armády.

29.5.2024 v 10:07 | Karma: 21,44 | Přečteno: 720x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Šokující! Komunistka Konečná na straně brutálních vrahů z Hamásu

Šéfka KSČM si uřízla pořádnou ostudu, když se svezla na vlně antisemitismu a opřela se do předsedy vlády kvůli tomu, že odsoudil zatykač na svého izraelského kolegu Benjamina Netanjahua jako děsivý a zcela nepřijatelný.

28.5.2024 v 11:14 | Karma: 27,29 | Přečteno: 666x | Diskuse| Politika

Jan Ziegler

Mír na Ukrajině zmařily ruské vydírání a válečné zločiny, nikoliv Jonhson

Jako lež se ukazuje tvrzení kremelské propagandy, že prý britský premiér Boris Johnson přinutil Ukrajinu, aby nepřijala údajně už téměř domluvený mír s Ruskem. Skutečnou příčinou byly nehorázné ruské „mírové“ návrhy.

24.5.2024 v 11:28 | Karma: 20,87 | Přečteno: 399x | Diskuse| Politika

Jan Ziegler

Jak opilí rudoarmějci zavraždili hajného Žíhlu v Kodě

Je to smutná příhoda z doby krátce poválečné. V zájmu historické pravdy si však musíme připomínat i tyto události. Osvobození, to byl i teror ze strany Rudé armády, i když se ho komunistická propaganda snažila zamlčet.

23.5.2024 v 11:12 | Karma: 25,42 | Přečteno: 680x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Porota uznala Trumpa vinného z falšování plateb pornoherečce

30. května 2024  23:15,  aktualizováno  31.5

Porota v New Yorku ve čtvrtek shledala exprezidenta Donalda Trumpa vinným ve všech 34 bodech...

Vondra straší a vyrobil si Turka, říká lídr Pirátů. Green Deal chce dodržet

31. května 2024

Piráti zůstali v kampani před eurovolbami prakticky jediní, kdo hájí současnou podobu Green Dealu....

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Švédsko nemá o rekruty nouzi. Zájemci o službu v armádě se jen hrnou

31. května 2024

Premium Západní země řeší nedostatečný zájem o službu ve svých armádách. Švédsko tento problém nemá – může...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 3334
  • Celková karma 24,74
  • Průměrná čtenost 1804x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz