Českokrumlovská teplárna výrazně šetří životní prostředí

Klíčové posuzování vlivů na životní prostředí (EIA) nyní podstupuje teplárna v Přísečné, která zásobuje teplem Český Krumlov. Ta byla v poslední době výrazně vylepšena.  

Teplárna zásobuje teplem Český Krumlov a v roce 2012 byla dokončena její „přeměna“ na zdroj vyrábějící elektřinu a teplo z obnovitelných zdrojů.„Naše výroba je rozhodně šetrnější k životnímu prostředí než původní výtopna a splňuje všechny potřebné normy a také ty, které se týkají emisí,“ uvedl předseda představenstva CARTHAMUS a.s., která teplárnu provozuje, Jindřich Beznoska.

To potvrzují i fakta. V únoru letošního roku bylo u obou kotlů, jak u kotle, ve kterém se spaluje biomasa, tak u kotle na hnědé uhlí, provedeno specializovanou firmou autorizované měření emisí. Z porovnání naměřených výsledků s emisními limity je patrné, že emisní limity jsou nejen plně dodrženy, ale koncentrace znečišťujících látek jsou hluboko pod stanovenými emisními limity – např. emise oxidu siřičitého dosahuje u biomasového kotle jen 9 % zákonem stanoveného emisního limitu!

To je výsledkem rekonstrukce, která byla zahájena v roce 2011. Ke stávajícímu uhelnému kotli byl vybudován biomasový parní kotel.Za rok 2015 pak teplárna spálila 86 976 t biomasy a 1 553 t hnědého uhlí. V čemž lze spatřovat důkaz toho, že současný provoz je k životnímu prostředí šetrnější, nežli původní výtopna spalující hnědé uhlí s nízkou výhřevností.

Spalování biomasy je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než spalování klasických fosilních paliv. To potvrzují i zkušenosti z Horní Plané. „Od té doby co máme v kotelně nový kotel na biomasu místo původního uhelného, tak se u nás výrazně zlepšilo ovzduší a zmizely ranní inverze,“ řekl starosta města Jiří Hůlka.

Využívání biomasy podporuje i ministerstvo životního prostředí. „Významnou roli v oblasti energetiky představuje v České republice využívání biomasy. Využití tohoto dostupného obnovitelného zdroje podporuje perspektivní trend decentralizace zdrojů. Nezanedbatelný je také ekologický přínos v oblasti snižování emisí CO 2. Z energetického hlediska se v současné době nejvíce využívá zbytková dřevní hmota k výrobě tepla na lokální úrovni a v domácnostech. Jako přínosné vidíme i vyšší energetické využití odpadů při respektování hierarchie nakládání s odpady,“ potvrdila její ekologičnost Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení MŽP. Ekologičnost provozu lze spatřovat kupříkladu také v tom, že produkce popelovin při spalování biomasy je až 100 krát nižší, než při spalování hnědého uhlí.

 „Je více než pochopitelné, že projekt tohoto typu a rozsahu, resp. jeho počáteční provoz, se neobejde bez určitých nesnází. Teplárna nyní běží v tzv. zkušebním provozu, jehož účelem je prověřit, jakým způsobem může provoz optimálně fungovat, a to i s ohledem na jeho ekonomiku. A právě během zkušebního provozu teplárny postupně vyvstaly některé otázky, které mohou být a často také jsou velice složité. V žádném případě se však nestavíme k těmto záležitostem zády, naopak se snažíme nalézt systematická řešení, která by plně vyhovovala všem stranám včetně jejich realizace v akceptovatelném časovém horizontu,“ shrnuje na závěr Jindřich Beznoska.

Společnost CARTHAMUS provozuje teplárnu v Přísečné na Českokrumlovsku, která zároveň vyrábí elektřinu a zásobuje teplem průmyslovou zónu v  Domoradicích, téměř čtyřicet bytových domů v Českém Krumlově a také několik objektů orgánů veřejné správy.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | úterý 31.5.2016 15:26 | karma článku: 21,87 | přečteno: 389x