Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

8. května 1945 nedošlo k osvobození

Na 8. květen připadá Den vítězství, výročí porážky nacismu a ukončení 2. světové války v Evropě. Jak si ale připomínat tyto události? Nastala 8. května 1945 svoboda, aby šlo hovořit o osvobození?

Pobaltské státy považují obsazení svého území Sovětským svazem nikoliv za osvobození, ale za novou okupaci. V Lotyšsku, Estonsku a Litvě po skončení bojů začaly deportace a brutální čistky místního obyvatelstva. V Československu byla situace úplně stejná.

V roce 1945 tři miliony lidských bytostí, německy mluvících Čechů (čs. občanství museli být teprve zbaveni dekretem Eduarda Miloševiče Beneše, EMB), přišlo o občanská a majetková práva v rozsahu, který v západní Evropě neměl obdoby. Museli na oblečení nosit značky, stejně jako dříve Židé, jejich děti nemohly chodit do školy, měli zákaz používání rodného jazyka, podléhali otrockým pracím a dlouhodobé internaci, přišli o majetek, a nakonec byli vyhnání z domova. Vše doprovázelo fyzické násilí, počet zavražděných je odhadováno na 15 000 až 30 000. Je pro pořádek, v západních zemích v vyhánění nedošlo.

Po obsazování Československa docházelo ze strany sovětské „armády“ ke krádežím a znásilňování. Skoro v každé rodině jsou vzpomínky na tyto události, na zoufalé skrývání žen, dívek a mlčení poválečného totalitního, nacionálně socialistického státu EMB o těchto věcech. Probíhalo jak individuální tak i „státní“ rabování, kdy německý majetek na území Československa byl orgány Sovětského svazu považován za kořist. Dodnes mají události této doby odraz v českém jazyku, a to popisem „chová se, jako by to tady osvobodil“.

Za sovětskou armádou v roce 1945 přicházely jednotky tajné policie a kontrarozvědky, které na území Československa zatýkaly předválečné ruské emigranty. Počet unesených se odhaduje na 300 až 1500 lidí.

V říjnu 1945 došlo i na česky mluvící Čechy, kdy účinnosti nabyly Benešovy dekrety o „znárodnění“ bank, pojišťoven, dolů, hutí, chemického a potravinářského průmyslu. Stát si přivlastnil 67 procent hospodářství Československa a jakékoliv odškodnění bylo od počátku fikcí. „Znárodnění“ provedené komunisty po 28. únoru 1948 představovalo pouhou „třešinku na dortu“. Zmíněný Eduard Miloševiš Beneš byl nejvýkonější komunista.

Svoboda nepanovala ani v politické oblasti. Československo po válce opanovala tzv. Národní fronta Čechů a Slováků, nucené spojenectví vládních politických stran. Žádná opoziční strana nebyla povolena.

Hovořme proto v souvislosti s 8. květnem 1945 nikoliv o osvobození, ale o obsazení. Jednalo se pouze o vedlejší produkt porážky nacistické totality od totality bolševické, která tím dostala možnost zachvátit východní Evropu. Jediný rozdíl mezi Sovětským svazem a nacistickým Německem byl ten, že rudí zlikvidovali více lidských bytostí a Anglo-američtí spojenci neosvobodili žádný sovětský koncentrační tábor (gulag) ani neukořistili archivy represivní NKVD, aby svět viděl, jak vypadá „ruskij mir“ (ruský svět).

Akceptujme konečně fakt, že Sovětský svaz již neexistuje a připomínejme stejně intenzivně památku vojáků všech 15 států bývalého Sovětského svazu. Vymažme z připomínek zločinný Sovětský svaz a hovořme pouze o individuálních osudech vojáků. Hlavně nedopusťme, aby si Rusko přivlastňovalo „zásluhy“, popírejme jeho „nástupnictví“ v této věci.

Srpy a kladiva, stejně jako hákové kříže jsou symboly ideologií potlačující lidská práva, demokracii a svobodu (Stát a obce hýčkají ruské propagandisty). Na pomnících 2. světové války nemají co dělat. Současně odstraňme sochy a pamětní desky z míst, kde nejsou válečné hroby. Ať se přemístí na hřbitovy, do muzeí, panoptik bolševismu nebo jsou poslány na východ, za kontingenty sovětských vojsk odsunutými v roce 1991.

Ne, 8 května 1945 nedošlo k osvobození, to jenom jedna totalita vystřídala druhou.

Autor: Vilém Barák | úterý 7.5.2024 10:15 | karma článku: 20,08 | přečteno: 620x
  • Další články autora

Vilém Barák

Fotbal čeká na první mrtvé na stadionech

Fotbal si říká o sektory s holým betonem, aby nešlo nic vytrhat, zapálit, obehnané mřížemi s přívodem elektrického proudu, se zabudovanými dálkově ovládanými vodními děly, vrhači slzného plynu, zábleskových a ohlušovacích granátů.

23.5.2024 v 18:42 | Karma: 25,41 | Přečteno: 1158x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Ať i zaměstnanec odůvodňuje svoji výpověď z pracovního poměru

Není něco shnilého v tomto státě, když dnes zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď pouze z kvalifikovaných důvodů a v opačném gardu, zaměstnanec může podat výpověď z pracovního poměru kdykoliv, a to bez uvedení důvodu?

22.5.2024 v 13:23 | Karma: 31,72 | Přečteno: 3579x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Jaká je šance Západu na vítězství nad ruskou totalitou?

Žádná předurčenost vítězství pravdy a lásky nad lží a nenávistí neexistuje. K tom jsou zapotřebí zbraně a odhodlaní lidé. Pouze si namlouváme, že naše společnost má vůči totalitářským barbarům výhodu v efektivnosti a odolnosti.

16.5.2024 v 15:54 | Karma: 19,21 | Přečteno: 530x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Pro republikány Trump musí být prezidentem, i kdyby USA i svět měli zhynout

Názory Donalda Trumpa konvenující s míněním běžných Američanů, blokování pomoci Ukrajině kvůli intrikám jeho věrných, nutnost potupného škemrání Evropy za schválení pomoci, to vše vede k závěru, že na USA se již nedá spolehnout.

29.4.2024 v 10:46 | Karma: 13,34 | Přečteno: 306x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,93 | Přečteno: 2765x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Šla jsem běhat a manžel zmizel. Pravý adrenalin jsem zažila jednou, říká Dvorská

2. června 2024  18:20

Seriál Nabíhala na kapoty rozjetých aut, padala na lyžích i kolech, topila se i hořela. Pracovní zážitky...

Na jihu Německa kolabuje kvůli povodním doprava, vykolejil vlak

2. června 2024  9:21,  aktualizováno  18:16

Dobrovolný hasič přišel v noci na dnešek o život při zásahu na pomoc lidem ze zatopených míst v...

Podraz s trollí farmou otřásl vládní koalicí, kritice čelí Švédští demokraté

2. června 2024  18:03

Krátce před volbami do Evropského parlamentu rozvířil vody švédské politiky skandál týkající se...

Přijal bych vězení, ale lidi by to nepochopili, míní Donald Trump

2. června 2024  17:53

Aktualizujeme Bývalý americký prezident Donald Trump dnes ve vysílání stanice Fox News uvedl, že by přijal...

  • Počet článků 295
  • Celková karma 22,91
  • Průměrná čtenost 2240x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik