Foto

Karma. Souhlas, žádné osvobození, ale podmanění a nesvoboda.

Děsivým paradoxem druhé světové války je, že Stalinovi nakonec ze značné části vyšel jeho plán vtrhnout do Evropy a podmanit si evropské země. Byl to plán, který měl Stalin dávno před vypuknutím druhé světové války a k jehož naplnění vykročil. otevřeně v roce 1939. Stalin hrál vabank a málem na to "dojel" už v roce 1941, kdy se nacistická vojska dostala až k Moskvě... Obyvatelé SSSR tu Stalinovu zrůdnou hazardní hru zaplatili vlastními životy - přes 26.000.000 obětí!

Od léta 1941 nastal podivný veletoč, při němž se z predátora s nacistickou říší spolupracujícího stal spojenec protinacistické koalice. Někteří historici mluví o dalším krutém paradoxu druhé světové války: Tím že západní spojenci mohutně zásobovali sovětskou armádu, paradoxně přispěli k faktické sovětské okupaci velké části Evropy.

JL

Mel bych k Vasemu strucnemu popisu 2.sv. valky pripominku pane Trizuljaku.

Tedy osobne verim, ze k nejvice rozhodujicimu okamziku druhe svetove doslo v cervnu 1940. Tehdy po kapitulaci Francie nabidl Hitler Chamberlainovi mirovou smlouvu, tedy pokud se vzda ostruvku Jersey, v prulivu La Manche. Chamberlain Hitleruv navrh byl ochoten prijmout, bohuzel nebo "bohudik" byl jiz tezce nemocen a byl nucen predat vladu vudci opozice (uvnitr konzervativni strany) Churchillovi. Ten Hitleruv navrh se vsi rozhodnosti odmitl, prohlasil", We won't give an inch" ( nedame ani pid)! K vzdani se ostruvku Jersey.

Nebudu spekulovat coby kdyby, vim ale ze tri udalosti by se urcite nestaly. Nedoslo by k letecke bitve o Britanii ve ktere Nemci ztratili vic nez tretinu letounu luftwaffe a s nimy i zkusene piloty. Ti pozdeji chybeli! Dale by nedoslo k britske blokade na mori, Nemci by tedy meli neomezeny prisun nutnych surovin! Nakonec by Nemci nevyhlasili valku USA a tim jejich neucasti ve valce. Pro Evropu, v kazdem pripade neblaze.

Dale si muze spekulovat kazdy sam, Nemci i SSSR, at uz pri nebo sobe (byl rok 1940) nebo proti sobe, sami bez spojencu.

Cobykdyby?

OS

Jediné, co mi v článku vadí a to docela fatálně, je ten první odstavec. Odsun, ať byl provázen jakkoli chybnými momenty, byl v té době správným řešením. Ti henleinovci tu skutečně po válce nemohli žít s českými sousedy. A nakonec, ruku na srdce, kdyby tu i zůstali, dopadli by ještě hůř díky rudé diktatuře.

VB

V západních zemích k vyhánění nedošlo.

Foto

A za pár let se možná bude učit, že nás osvobodil wehrmacht.

OD

O68t47a 54D21v15o67r79a98k

7. 5. 2024 11:52

Lidé jako vy budou tyhle nesmysly tvrdit neustále. S tím nic nenaděláte

  • Počet článků 293
  • Celková karma 22,16
  • Průměrná čtenost 2211x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik