Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dobrej detektivní seroš

Říkaly holky v samoobsluze, a já s nimi tentokrát musím souhlasit. Z upoutávek se zdálo, že to bude marná kopie „Hříšných lidí“, ale už první díl naznačil, že autoři si vzali za vzor to dobré z žánru, a ještě přidali něco ze sebe.

Řeč bude o novém kriminálním seriálu Zločiny Velké Prahy. Začal bych tím, že to, co mě na detektivkách a kriminálkách nejsnáze rozladí, jsou klišé. U komedií, stejně jako u akčních filmů s nimi divák jaksi počítá, a proto tím nebývá zklamán.  Dobrá sci-fi musí mít podle mého názoru vymazlenou pointu, psychologické drama má být dramatické a psychologické a u detektivek a kriminálek, které se obecně zabývají nepěknými věcmi, nás má pobavit zápletka případu a neméně i vedlejší příběhy, dobré dobové či místní kulisy a souvislosti. 

Literární mistři žánru tohle umí a mají na to v knize dostatek prostoru. Proto bývá zklamáním převod takových děl do filmové podoby, kdy se vytratí z nedostatku místa „všechno to okolo“ a zůstane v lepším případě jen zápletka a pointa. Původní tvorba to má snazší, ale chce to fantazii, cit, nápady a řemeslnou zručnost. To všechno jsem při sledování prvního dílu Zločinů Velké Prahy našel a ocenil. Našel jsem i ta klišé a trochu nejapné pokusy o humor, ale celkový dojem je nebývale dobrý, přičemž i onen balanc mezi nadsázkou, obecnou vážností kriminálního případu a humorem tvůrci ukočírovali.

Období první republiky je vděčné, to ví každý autor, o to je však těžší nezabřednout do různých stereotypů a idealizace této doby. V tomto seriálu se toho asi nedočkáme, hned na začátku je patrné, že jsou si autoři vědomi toho, že různé neřády existovaly i v této době, stejně jako existují dnes, a že období obecného rozkvětu a všeobecného vysokého standardu takto pozitivně rozhodně nemuseli pociťovat všichni. Byli zde zastánci monarchie, byly obavy z nových pořádků a byli i rovnější mezi rovnými. Byla to doba v mnohém rozporuplná. 

V prvním díle seriálu jsou v tomto smyslu použity mnohé narážky, které jsou na jednu stranu dostatečně zřetelné, na druhou stranu však nepůsobí rušivě a nemají propagandistický charakter. Je zde poněkud nahlodán legionářský mýtus, stejně jako mýtus vysoké politické kultury té doby, a je naznačeno, že už v počátku republiky vystrkují růžky bolševici povstávající z lumpenproletariátu. Osobně se mi také líbí, jak autoři pojali rodinu hlavního hrdiny. Frustrovaná maďarská šlechtična, coby postarší choť vrchního komisaře, drzá nevlastní dcera a maďarská služka jsou vtipným a příjemným oživením děje, stejně jako v prvním dílu motiv bot.

Zmíněná klišé, která z mého pohledu naopak poněkud ubírají seriálu body, jsou patrná u dvou komisařových pomocníků. Tyto postavy působí poněkud ploše, detektiv – sukničkář a detektiv coby cimrmanovský policejní praktikant Hlaváček „by se asi měli“ v dalších dílech trochu kultivovat, a nejsem si úplně jistý, jestli ten komisař – proutník starající se patrně o osiřelou neteř za pomoci své „klientky“ z podsvětí, jsou tou pravou cestou. Na závěr bych naopak výčet pochval doplnil o zajímavou kameru, velmi precizní dobové kulisy i rekvizity a z mého pohledu kvalitní herecké výkony.

Autor: Jiří Turner | pondělí 1.2.2021 11:42 | karma článku: 17,53 | přečteno: 808x
  • Další články autora

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 22,35 | Přečteno: 606x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 28,01 | Přečteno: 986x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16 | Přečteno: 883x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3558x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5154x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...