VZ

Stačí se podívat do minulosti, jak takové nápady skončily. Třeba takové prohibice v USA, no to byla úžasná výhra. Lidi si ničili zdraví chlastáním všeho, co jen trochu mohlo obsahovat alkohol. Bohatly pašerácké gangy. K tomu spousta mrtvých z nesčetných přestřelek a atentátů, kde to bohužel odnesla aj řada nevinných. Jedno plus vedle druhého. A něco podobného za Gorbačova v Sojuzu. Sice tam až tak nebyly ty gangy, ale počet obětí padajících na vrub všemožných samohonek by nejspíš vydal na slušně velkou bitvu vlastenecké války.

Stačí trochu logiky. Alkohol je tu s námi od pradávna. Není to pro tělo cizorodá látka. Máme ho v sobě v malých koncentracích v podstatě trvale, protože si ho naše tělo umí v zažívacím traktu vyrobit aj samo. A ne až tak málo. Proto už taky policie neřeší, když vám naměří do 0,25‰. Lékař na krvi totiž napíše něco ve stylu "požití alkoholu neprokázáno".

JU

S alkoholem je to jako s islámem. Pokud byste dneska udělal novou syntetickou drogu, která by měla naprosto identické účinky jako alkohol, pak ji zakážou. Stejně tak pokud byste dneska vymyslel ideologii (nebo náboženství chcete-li), které by bylo naprosto identické s islámem, pak ho zakáží. Ale obojí má tak silnou pozici v lidské společnosti, že prakticky zakázat nejde. Je to dvojí metr? Je. Ale těžko s tím něco dělat.

Foto

V principu souhlas a poslední věta - tu podepisuji. Tak obludný dvojí metr aby člověk pohledal. Díky za toto téma.

FG

Proč jste pořád proti alkoholu? Kdyby byl tak alkohol škodlivý, tak polovina lidstva by už dávno vyhynula. Muslimové nepijí alkohol. Jsou chytřejší nebo zdravější? Silně pochybuji!

Kdyby cigarety způsobovaly rakovinu, tak polovina lidstva by už dávno vyhynula.

Nevím jestli jsou zdravější, ale vypité trosky a bezdomovce jsem tam nepotkal.

VH

Když jsem si přečetl nadpis, tak mě napadlo: to bude zase blábol.

A první věta blogu mi dala za pravdu

Droga s nejhoršími dopady na zdraví je asi cukr, ale jinak s Vámi výjmečně souhlasím.

Všechny drogy mají své problémy. Ale to má třeba smažené jídlo také. Takže si musíme říci, nakolik jsou problematické. Lze si jednoduše vygooglovat žebříčky nebezpečnosti drog. A ano, alkohol je hodně vysoko.

V ČR je asi 70 000 bezdomovců. Jsem si jistý, že mnohem více než polovina je na ulici díky alkoholu. Jeden nezaměstnaný stojí náš stát zhruba 200 000 Kč. Tj. bezdomovci jsou problémem za zhruba 14 000 000 000 Kč ročně. Potom tu máme desítky miliardy za rozvrácené rodiny, automobilové nehody, zdravotní péči, ... . A to tu mluvím jen o ekonomické stránce. Ta lidské je o dost tragičtější.

Nebuďme svatoušci. Alkohol je zábava, ale prostě by neměl být tak dostupný. Zakázat reklamu, přesunout spolu s tabákem do specializovaných prodejen, zvýšit daně. Aby se lidé bavili když chtějí, ale nechlastali tolik a neměli ho pořád na očích.

Co se týče ostatních drog, mají své problémy. Asi nejméně z nich maji psychotropní látky. Nejsou návykové, neničí tělo. Kanabis a podobné jsou škodlivé. V určitých stavech mohou léčit, ale 99 % uživatelů si škodí. Ale budiž, společnost s tím dokáže žít. Společnost nedokáže žít s drogami typu perník či heroin, tudíž úsilí by se mělo koncetrovat na tyto skutečně nebezpečné.

Dokážete si představit fanzónu při MS v hokeji, kde by se nečepovalo pivo?

MB

Pane autore, píšete že "Společně se Slováky, s pobaltskými národy a všelikými „Rusáky“ jsme v tomto ohledu přeborníci."

Vynechal jste přeborníky Poláky. Taky žádní abstinenti.

Tak mě napadá nekorektní myšlenka - není to náhodou obyvatelstvo onoho území, které bylo "osvobozeno" slavnou Rudou armádou?

Moje babička (*1911) vždycky říkala "Před válkou se pil šnaps jenom z malých stopiček, po válce se začalo pít z půldecáků".

Foto

Jen Rudou armádou to asi nebude.

Česká republika je především světově známý ráj piva, takže spotřebu nám dost navyšují turisté.

A ač je ČR ve světových srovnáních na špici, tak mezi nás a Slováky se vměstnají třeba Francouzi, Britové, Španělé či Laosané (Němce a Rakušany, skrz které také prošlla Rudá armáda, ani nepočítám) .

Vizme údaje přepočtené na obyvatele starší 15 let:

https://ourworldindata.org/grapher/total-alcohol-consumption-per-capita-litres-of-pure-alcohol?tab=table

PB

Má také vliv na intelekt i na celou škálu dočasných i trvalých poruch osobnosti a tím se řadí k zásadním sociálním a společenským problémům.

Jako fakt jo? Čím větší plivanec tím větší téma?

Z tohoto tvrzení ale vyplývá, že státy se srovnatelně menší spotřebou alkoholu, nebo dokonce žádnou, mají očividně menší společenské problémy, nebo dokonce bagatelní oproti ČR.

Vyjmenujte mi jich ze pár, ať jsem v obraze.

Foto

Při současné spotřební dani kuřák, který vykouří krabičku cigaret za den odvede za život cca 2 miliony Kč jen za spotřební daň. Když se mu díky nezdravému životnímu stylu zkrátí život o 10 let, při průměrném důchodu státní jasa ušetří 2,4 milionu korun na důchodě a zdravotním pojištění 250 tisíc. Alkohol je ve výběru daně slabší, ale když to zkombinujeme s cigaretami a nebudeme hledět na kolonky v rozpočtu, zdá se, že je to pro stát plus, ale těch kolonek je tam více. P.s. srovnejte si výběr spotřební daně za alkohol a tabák s náklady na léčbu rakoviny.

VE

Nevím kolik stojí léčba rakoviny, ale mají jí i nekuřáci, akorát později. Rakovina kuřáka není náklad navíc, který by jinak nebyl. Jinak první důvod, proč kuřáci umírají dřív není rakovina ale infarkt

LS

Každý kdo skončil na tvrdých drogách tak začínal na konopí, lsd, houbičkách atd a to ve 99%. Je to krásná vstupní brána na devastaci daného člověka, jeho rodiny a okolí. A to je přesně ten důvod proč stát tak tvrdě postihuje, kriminalizuje tyto látky. Oproti tomu alkohol bývá spouštěč závislosti ani ne v 1%. Asi více k tomu nemá cenu psát.

Každý kdo umřel konzumoval vodu (krom těch co umřeli při narození). Tolik asi k Vašemu tvrzení, u kterého ani nevím, jestli je pravdivé (jestli má základ v nějakém průzkumu).

Počátek konzumace drog je většinou problém sociální, kdy člověk má problémy a potřebuje kompenzaci. Mentálně zdravý a sociálně ukotvení lidé s dobrým dětstvím málokdy skončí s jehlou v žíle.