Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Hokejisté prý posílili naši národní hrdost. A k čemu je to dobré?

S národní hrdostí je to podobné jako s vlastenectvím. Obecně pozitivní emoce se dle mého názoru aktuálně projevují spíše negativně, budí nacionální vášně a tím i konflikty.

Sledoval jsem celé hokejové mistrovství, nadšeně jsem fandil a z titulu jsem měl velkou radost. Podotýkám radost, nikoli hrdost, protože na úspěchu hokejových reprezentantů nemám vůbec žádný podíl. Hrdí mohou být na svůj výkon samotní hráči, hrdý může být trenér a realizační tým, kteří mají na triumfu nepochybnou zásluhu. Hrdí mohou být na své syny rodiče, kteří je k hokeji přivedli a všemožně podporovali. Těžko však mohu být hrdý já, jehož „zásluha“ spočívá ve řvaní u televize a hospodského plátna. To jenom tak na okraj k mému chápání slova „hrdost“.

Vlastenectví, které úzce s národní hrdostí souvisí, je jistě obecně pozitivní emoce. Ovšem v době, kdy národ nebojuje o své sebeurčení, o vznik vlastního státu a není bezprostředně ohrožována jeho územní a národní integrita, svébytnost, jazyk, kultura či cokoli jiného, jsou pozitivní pouze ony emoce projevující se jako láska k vlasti, vztah k místům, k blízkým lidem, ke kultuře, k historii, přírodě apod. Projevy vlastenectví a oné národní hrdosti totiž většinou sklouznou k vymezování se – to v tom lepším případě – vůči někomu jinému: sousednímu státu a jeho příslušníkům, menšinám vně státu, nadnárodním institucím apod.

Dovolím si tvrdit, že vlastenectví, které se snadno změní v nacionalismus, je příčinou, nebo jen municí a záminkou pro všechny konflikty, které se staly a dějí, včetně těch válečných. Nacionální vášně nás také odvádí nejen od užitečných a racionálních hodnocení a rozhodnutí, ale i od morálních stanovisek a skutků. Dost se divím tomu, jak představitelé státu v tomto ohledu v pozitivním smyslu spojují naše hokejové úspěchy s národním sebevědomím, hrdostí a soudržností, jako by nestačila jen ona radost z toho, že byl národní tým úspěšný.

Pominu-li skutečnost, že významný sportovní úspěch znevážili proruští kolaboranti v čele s komunistkou Konečnou, tak se ony vlastenecké emoce hodí do krámu i populistickým hnutím, která, když už není jak seriózně argumentovat, tak bez rozpaků zahrají na onu nacionální notu, třeba stupidní argumentací, že když umíme sami vyhrát mistrovství, tak se obejdeme i bez Evropské unie apod. To jsou takové ty zkratkovité bláboly o národním dědictví, národní měně, národním bohatství či národních tradicích. To vše pochopitelně existuje, ale je třeba rozlišovat skutečnou hodnotu s hodnotou domnělou či uměle založenou pouze na tom, že je to naše, české, bez ohledu, jestli to k něčemu je či nikoli. Typickým příkladem může být opuštění národní měny a přijetí eura. O výhodách a nevýhodách se dá seriózně diskutovat, ale argument spočívající v zachování té naší české koruny, protože je to ta naše ČESKÁ koruna, je docela stupidní.

Pochopitelně se nabízí teze, že politika lidi rozděluje a sport je spojuje. Osobně si to úplně nemyslím, a to hlavně s ohledem na nevraživost klubovou i národní, nicméně právě toto mistrovství působilo hodně pozitivně. Hráči i celé reprezentace si vyjadřovali respekt a fanoušci se v tomto ohledu chovali většinou docela civilizovaně. Na druhou stanu sportovní úspěch nemá tu moc smazat společenskou rozpolcenost, která pramení z různých ideologických principů a především různého chápání morálky a cti. Politika lidi rozděluje již ze své podstaty, jde jen o to, aby rozdílnost názorů neměla charakter nenávisti a nesmiřitelnosti, o což by svým jednáním a chováním měli usilovat politikové. Že opak je pravdou, je nabíledni.

Úvahy o stmelování národa skrze sport jsou tak liché. Upřímně nevím, proti čemu (to bývá oblíbenější) nebo pro co by se měl národ spojovat. Tedy dokážu si představit obrušování hran a návrat k racionální politice založené na jasných morálních principech, odklon od absurdního populismu a vymezování se vůči radikálům. K tomu nám ale nepomůže žádný sportovní triumf. K tomu je třeba systematická výchova a vzdělání, stejně tak jako vliv skutečných elit, které musí působit coby vzory a jako moderátoři společenské diskuse, namísto řvounů, provokatérů a pofiderních populistických zastánců lidu.

Hokejový úspěch zapůsobil jako taková droga. Až omamný účinek odezní, budou z jakoby sjednocených fanoušků českého týmu opět zastánci a odpůrci Ukrajiny, lidé chápající nutnost důchodové reformy a ti, kterým vyhovuje zadlužený stát coby dojná kráva, budou tu okamurovci, babišovci, fialovci a také lidé kritičtí, leč nepodléhající různým mámením, lžím a hloupostem. Nic to nemění na tom, že hokej i sport obecně jsou fajn, ale vedle her a chlebu je tu ještě zodpovědnost každého občana za stav této země, její mezinárodní ukotvení i vnitřní poměry. Myslím si, že onu skutečnou národní hrdost bychom mohli pociťovat jen skrze to, že každý z nás přispěje k něčemu obecně dobrému a prospěšnému. Hokejisté mají splněno, my ostatní se nad tím můžeme zamyslet.

Autor: Jiří Turner | čtvrtek 30.5.2024 15:09 | karma článku: 32,67 | přečteno: 3196x
  • Další články autora

Jiří Turner

Proč ještě nebyl Babiš vyloučen z ANO?

Tato otázka se v souvislosti s nevyloučením Pavla Novotného z ODS logicky nabízí. Novotný je provokatér, sprosťák, hulvát, bulvární eskamotér a také dost dobrý starosta. A co je Babiš?

14.6.2024 v 8:41 | Karma: 38,47 | Přečteno: 3675x | Diskuse | Společnost

Jiří Turner

Možná nejsou radikální, ale jenom pitomí

Mám na mysli určitou část občanů, kteří volí antisystémové strany, a to bez ohledu na nějaké obecné principy. Stačí, aby v nich někdo umně vyvolal pocit nespokojenosti, frustrace a zášti.

12.6.2024 v 11:23 | Karma: 37,87 | Přečteno: 3846x | Diskuse | Společnost

Jiří Turner

Kdy postavíme mimo zákon tu nejhorší drogu?

Hystericky jsou stíháni nešťastníci, pěstující pár rostlinek konopí na išias, a produkty s tou nejhorší drogou považujeme za naše národní dědictví.

4.6.2024 v 11:41 | Karma: 37,37 | Přečteno: 5001x | Diskuse | Společnost

Jiří Turner

Je Země plochá nebo dutá?

Na Slovensku to asi brzy budou rovnocenná stanoviska se skutečností, že je Země obecně kulatá a že žijeme na jejím povrchu, a ne v dutině.

15.5.2024 v 8:16 | Karma: 17,94 | Přečteno: 391x | Diskuse | Ostatní

Jiří Turner

Noční vlci na Olšanech? Jak je to vůbec možné?

Naše liberálnost už překračuje snad všechny meze. Po Praze se prohánějí Putinovi hoši, kterým sekundují proruští kolaboranti, a nic se neděje.

7.5.2024 v 15:07 | Karma: 41,33 | Přečteno: 4208x | Diskuse | Společnost
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

Tajný trik na intimní hygienu v létě
Tajný trik na intimní hygienu v létě

Na trhu s intimní kosmetikou již existuje tolik produktů, ze kterých si můžeme vybrat: gely, emulze, pěny... My vám však pomůžeme s výběrem. Naše 3...