Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Možná nejsou radikální, ale jenom pitomí

Mám na mysli určitou část občanů, kteří volí antisystémové strany, a to bez ohledu na nějaké obecné principy. Stačí, aby v nich někdo umně vyvolal pocit nespokojenosti, frustrace a zášti.

A tak se v různých koalicích sešel Hannig s Vandasem a s A.B. Bartošem, M. Hašek s Rajchlem, Mach s Davidem a Mayerovou, Konečná s agrobaronem Jandejskem nebo Turek s Pikorou a Macinkou. Někteří v proběhlých volbách uspěli, jiní ne, ale na každý pád je zjevné, že s tradičním chápáním politiky je už asi nadobro konec. To, co před lety odstartovala populistická hnutí, aktuálně graduje ad absurdum. Ve své podstatě už u těchto stran a hnutí neexistuje žádná pravice a levice, respektive se každá partaj chová populisticky a základní ideologické principy a ideály vystřídala snaha oslovit voliče ne pro něco, ale proti něčemu.

Nebyl jsem nikdy fanoušek Petra Hanniga, ale nečekal bych, že by se „Rozumní“ skamarádili s Vandasem a A.B. Bartošem, sociální demokrat Hašek se řvounem Rajchlem, nebo že se bývalý předseda Svobodných Mach dá do služeb SPD spojené do voleb s Trikolorou. Říkám si, že na základě spolupráce agrobarona Jandejska a komunistky Konečné se musí i Karel Marx v hrobě obracet a Lenin v mauzoleu přímo rotovat. No a když jsem viděl společnou prezentaci koalice Přísahy a Motoristů za účasti pánů Macinky, Pikory a Turka na kanále Xaver live, tak si myslím, že je tady možné snad úplně všechno.

Společným jmenovatelem všech antisystémových stran a hnutí je, jak už bylo řečeno, odpor proti něčemu, přičemž to něco je všechno, co v určité části společnosti vyvolává nespokojenost, odpor, strach, nebo jenom pocit nepohodlí, problému a frustrace. Většina z nás má přirozenou obavu z války a odpor proti ní, z čehož rezultuje heslo: Nechceme válku, chceme mír! Co na tom, že nikdo neví, jak dosáhnout míru, který by neměl pachuť zrady, porážky napadeného státu a posílení agresora. Většina z nás touží žít v blahobytu, mnozí však i za cenu toho, že „po nás potopa“, takže se nabízí požadavek zrušit všechno, co nás omezuje, otravuje, nutí k určité disciplíně, je bolestné a také něco stojí, jak peníze, tak i určité sebezapření. Většina z nás se upíná k principům svobody a nezávislosti, a to jak v rovině osobní, tak i národní a státní. Zapomínáme však, že i to má své meze, zneužitelnost a také určité pragmatické faktory.

Je snadné vykřikovat vlastenecká hesla, požadovat vystoupení ze stávajících nadnárodních politických i vojenských struktur, ale neslyšel jsem dosud žádnou realistickou alternativu, která by neznamenala návrat do struktur a područí, která jsme před pětatřiceti lety opustili. Je poměrně snadné působit na emoce té části společnosti, která o reálnosti požadavků neuvažuje, nedomýšlí důsledky, je frustrovaná a nespokojená na základě osobně nespokojených a frustrovaných jedinců, kteří jsou takto snadno ovlivnitelní a manipulovatelní. Lidé se proti něčemu lépe sdružují, protože je to také jednoduché, není k tomu potřeba znát fakta, disponovat přehledem a znalostmi a přemýšlet. Jsem přesvědčen, že skutečných radikálů je mezi námi velmi málo, ale naopak mnoho lidí se radikalizuje, respektive je radikalizováno ambiciózními politickými kšeftaři, kteří dost možná ani sami nejsou radikálové, jen pochopili, že toto je ta snadná cesta k politickým bodům.

Žijeme v době, ve které je asi velmi těžké vytvářet si ucelený a konzistentní politický názor, tím spíše konkrétní politickou orientaci. Jsme zavaleni obrovskou masou informací a názorů a pochopitelně vystaveni líbivému působení lumpů, stejně jako jsme svědky selhávání těch, kterým jsme věřili a oni nás zklamali. Neumím v tomto směru poskytovat žádné rady a řešení, mohu jen nabídnout svůj vlastní přístup, který spočívá v třídění relevantních informací, v neodklánění se od jasných ideologických principů a respektování základních norem, jako je pravda, čest a morálka. V praxi se to může projevit jako nedůvěra k usvědčeným lhářům, k lidem nectným, zlým a fatálně morálně selhávajícím. Stačí tímto sítem prosít politické představitele, včetně těch, které respektujeme či dokonce obdivujeme, jejich ideje, postoje, chování a názory, a náhle zjistíte, jak málo toho pod pomyslným sítem zbylo. A z mála se, jak známo, vybírá mnohem snadněji.

Autor: Jiří Turner | středa 12.6.2024 11:23 | karma článku: 37,78 | přečteno: 3831x
  • Další články autora

Jiří Turner

Proč ještě nebyl Babiš vyloučen z ANO?

Tato otázka se v souvislosti s nevyloučením Pavla Novotného z ODS logicky nabízí. Novotný je provokatér, sprosťák, hulvát, bulvární eskamotér a také dost dobrý starosta. A co je Babiš?

14.6.2024 v 8:41 | Karma: 38,36 | Přečteno: 3613x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Kdy postavíme mimo zákon tu nejhorší drogu?

Hystericky jsou stíháni nešťastníci, pěstující pár rostlinek konopí na išias, a produkty s tou nejhorší drogou považujeme za naše národní dědictví.

4.6.2024 v 11:41 | Karma: 37,37 | Přečteno: 4994x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Hokejisté prý posílili naši národní hrdost. A k čemu je to dobré?

S národní hrdostí je to podobné jako s vlastenectvím. Obecně pozitivní emoce se dle mého názoru aktuálně projevují spíše negativně, budí nacionální vášně a tím i konflikty.

30.5.2024 v 15:09 | Karma: 32,67 | Přečteno: 3195x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Je Země plochá nebo dutá?

Na Slovensku to asi brzy budou rovnocenná stanoviska se skutečností, že je Země obecně kulatá a že žijeme na jejím povrchu, a ne v dutině.

15.5.2024 v 8:16 | Karma: 17,94 | Přečteno: 388x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Noční vlci na Olšanech? Jak je to vůbec možné?

Naše liberálnost už překračuje snad všechny meze. Po Praze se prohánějí Putinovi hoši, kterým sekundují proruští kolaboranti, a nic se neděje.

7.5.2024 v 15:07 | Karma: 41,31 | Přečteno: 4205x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Komentátor Schmarz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

Muž upoutal pozornost policisty. Při zásahu se u něj našly zbraně i munice

20. června 2024  13:57

Čtyřiadvacetiletý muž z Ústeckého kraje se choval podezřele. Toho si všiml policista, který si o...

V bytě vzplály nahromaděné odpadky, hasiči museli evakuovat sedm lidí

20. června 2024  13:48

Požár vypukl nad ránem v podkrovním bytě v bytovém domě v Lukavici na Šumpersku. Oheň se v...

V Jizerských horách hoří dům. Hasiči vyhlásili druhý stupeň, používají i žebřík

20. června 2024  12:51,  aktualizováno  13:38

Mohutné plameny šlehají z domu v Horním Kořenově v Jizerských horách. Požár vypukl v kůlně, hasiči...

Chceme posílit vztahy, řekl vietnamský prezident Putinovi. Chválil úspěchy Ruska

20. června 2024  9:07,  aktualizováno  13:28

Vietnam a Rusko mají zájem na posílení vzájemných vztahů, uvedli prezidenti obou zemí To Lam a...