Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zdravotní péče a naše "město" Česko

Velkoměsta ve světě mají desítky miliónů obyvatel. Japonské Tokyo není vlastně  jen město se 12 milióny obyvatel, ale už  také region Kantó se 40 milióny obyvatel, včetně měst Jokohama a Kawasaki. Mexické hlavní město "Ciudad de México" má současný odhad 25-28 miliónů obyvatel.  Metropolitní oblast Los Angeles tvoří údajně 80 měst (konurbace) se 17,5 milióny obyvatel ve městech Santa Monika, Pasadena, Beverly Hills, Hollywood a dalších. Hollywood jako čtvrť Los Angeles, ale nemá vlastní samosprávu. Že by se to obešlo bez zbytečných úředníků ?Poslední sčítání obyvatel malého Česka, z března letošního roku,  vykáže jistě méně než 11 miliónů obyvatel. Ale  také naše malé "město" Česko má mnoho menších měst jako Brno, Liberec, Olomouc, Plzeň aj.  Bohužel, naše město Česko, má obrovský byrokratický aparát. Má  nejen parlament, ale i senát, mnoho ministerstev a dalších státních úřadů.  Mnoho primátorů, jejich náměstků a další desetitisíce úředníků zajišťujících  chod našeho ministátu. Podle jednoho z Parkinsonových zákonů časem  ve státě  " Náklady na administrativu převýší  hrubý národní produkt". Je to pochopitelně mírná nadsázka, ale někdy mám pocit, že se k této hranici blížíme. Úředníci a politici berou vysoké platy.  A lidé ve výrobě i výzkumu, kteří skutečně vytvářejí hodnoty, proč nejsou patřičně ohodnoceni ?

Já se vrátím, byrokracie, a se mnou přijde ombudsman !Vladimír Renčín

Jak pečují úřady o občany ČR ?

Bohužel mám pocit, že obrovské množství úřadů v naší malé ČR pečuje hlavně o zachování vlastní existence (úřadu) a nikoliv o blaho občanů. Jeden z mnoha příkladů za všechny. Počet zdravotních pojišťoven v našem ministátu (městě) je tak velký, že na zajištění dobrého zdravotního stavu obyvatel nezbývají peníze. Značný objem finančních prostředků určených lékařům a pacientům  - se přeměnil místo na léky a přístroje - na drahé budovy zdravotních pojišťoven, jejich autoparků, na vysoké platy managementu a platy stovek úředníků, kteří neléčí.

Pojišťovny pronajímají prostory v nakoupených budovách lékařům na ordinace,  tím pro sebe získávají další peníze. Pochopitelně přednostně s těmito lékaři také uzavírají smlouvy. Jiní lékaři, kteří si pronajímají nebo kupují prostory pro ordinace jinde - nemusí "dostat" smlouvu s některou z pojišťoven a pacienty této pojišťovny nechtějí "zdarma" ošetřovat. Proto se vám může stát, že některý lékař vás nebude chtít ošetřit a pošle vás k jinému kolegovi.

V USA se staly případy, kde pojišťovna rozhodovala o tom, kde bude pacient ošetřen. Než však byl dovezen do určené nemocnice, tak skonal.

Film SICKO – navržený na Oscara v roce 2007

Americký režisér Michael Moore natočil film Sicko o zdravotním zabezpečení občanů v USA. Nedávno ho uvedla Česká televize na programu ČT2. Přečtěte si zajímavou diskuzi pod recenzí o filmu. Řada lidí z USA cestuje do Kanady, aby tam byli bezplatně ošetřeni, protože v USA si to nemohou dovolit. Ve Velké Británii nikdo nechce 30 Kč po důchodcích, když jen vstoupí do ordinace lékaře – jako u nás. Poplatky za recepty jsou minimální a stát hradí celou částku za léky. Stejně tak ve Francii a Kanadě. Tam lékaři ošetřují kohokoliv a neptají se na zdravotní pojišťovnu. Ošetří tam bez poplatků i bezdomovce. Zatímco u nás se poplatky za pobyt v nemocnici a návštěvy lékaře mají opět zvyšovat.

(kresba Vladimír Renčín)

Zrušení zdravotních pojišťoven nebo redukce ?

Současný stav je neudržitelný a zdravotní pojišťovny je třeba slučovat nebo redukovat. Některé ZP už zanikly nebo fúzovaly. (Hornická zaměstnanecká ZP, Grál-železniční, Rezapo).  Je zajímavé, že ve správních a dozorčích radách, různých zdravotních pojišťoven, zasedají lidé, kteří často mají vysoké platy za politické funkce. Pak ještě dostávají „sedné“ tj.statisícové roční odměny za funkce v pojišťovnách, kam je jmenovala vláda nebo i parlament. Náměstek ministra zdravotnictví zasedal dokonce v několika správních radách. Že by šlo o střet zájmů ? Zasedají tam například bývalý ministr financí i jeho syn. Bývalý ministr zdravotnictví nebo i současný předseda poslaneckého klubu ODS. Logicky pak chybí finanční prostředky na úhradu zdravotních pojišťoven na pomůcky pro zdravotně postižené děti a dospělé.

Ve Velké Británii je lékař více odměňován státem po zlepšení zlepšení zdravotního stavu  jeho pacientů. Podobně jsou motivováni lékaři i v některých dalších státech.

Proč tomu tak není u nás ?

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Štorch | pondělí 25.4.2011 18:13 | karma článku: 20,26 | přečteno: 3475x
  • Další články autora

Miroslav Štorch

Chceme v Česku domobranu ?

Zrušení některých hraničních kontrol v Evropě způsobilo opravdu volný pohyb osob a zboží. Za zboží můžeme považovat ale i drogy, zbraně. A bohužel kvete i obchod s lidmi. Touha EU po zisku je větší, než potřeba pocitu bezpečí.

17.11.2016 v 19:40 | Karma: 19,51 | Přečteno: 388x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Porazí dnes Plíšková opět světovou jedničku ?

V semifinále US Open sesadila Karolína Plíšková dlouholetou světovou jedničku Serenu Williams a dnes ve finále ji čeká nová světová jednička Angelique Kerber z Německa. Karolína jí na trůn pomohla a hned dnes ji může porazit.Věřme

10.9.2016 v 20:37 | Karma: 21,34 | Přečteno: 614x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Můj první kilometr v roce 1967

Kdysi dávno před půlstoletím si děti nehrály doma na počítačích a tabletech, ale hodně běhaly venku s kamarády. Kluci lezli po stromech, hráli fotbal na každém plácku, kde bylo místo. Nebo s hokejkami proháněli tenisové míčky.

30.8.2016 v 15:46 | Karma: 21,02 | Přečteno: 495x | Diskuse| Letní běh

Miroslav Štorch

Televizní perličky na OH v Riu

Těšili jsme se doma na kvalitní přenosy z OH 2016 v HD rozlišení na dvou vysílacích kanálech a osmi streamech na webu České televize. Bohužel v některých případech šlo o rozhlasové zprávy ze soutěží, které nebyly přímo přenášeny.

22.8.2016 v 21:46 | Karma: 25,27 | Přečteno: 3562x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Česká pošta mne štve.

Od letošního 1.května Česká pošta opět zdražila po třech letech o 23% známky na dopisy, pohlednice na 16 Kč , doporučené dopisy z 34 Kč na 38 Kč (o 11,7%). Úroveň služeb se ale podstatně zhoršuje. Mám dost nepříjemných zkušeností.

8.5.2016 v 20:12 | Karma: 34,10 | Přečteno: 2136x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Policisté pátrají po muži ve špatném psychickém stavu, vlastní střelné zbraně

7. května 2024  12:37

Pražští policisté od pondělí pátrají po šestapadesátiletém Robertu Wolfovi, který odešel neznámo...

Putin se na inauguraci ujal dalšího mandátu, čekají se změny ve vládě

7. května 2024  10:11,  aktualizováno  12:32

Ruský prezident Vladimir Putin při úterní okázalé inauguraci v Kremlu zahájil svůj pátý mandát v...

Na Pražském okruhu se převrátil náklaďák, přes svodidla omezuje oba směry

7. května 2024  11:14,  aktualizováno  12:29

Na druhém kilometru Pražského okruhu u Jesenice havarovalo nákladní auto, které se převrátilo na...

Našli jsme odposlech, mysleli Poláci před jednáním vlády. Omyl, šlo o ozvučení

7. května 2024  9:39,  aktualizováno  12:05

Zařízení, které našly polské bezpečnostní služby v Katovicích v sále, kde se sejde polská vláda,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!