Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ať se politické strany financují samy.

Kdysi jsem viděl obrovský plakát , na kterém známý politik oznamoval občanům České republiky : " Mám vás rád ". Tak si říkám, proč by nás neměl rád, když mu z našich daní platíme nejen plakáty, ale i další výhody a požitky. Před časem se zeptal jeden z bývalých  premiérů novinářů : " Kdo z vás to má ? " a mluvil o svých finančních příjmech. Shodou okolností to byl zástupce strany, která měla v programu sociální opatření "teoreticky" ve prospěch občanů a péči o "obyčejného člověka". Na serveru www.nasepenize.cz se uvádí statistické údaje, že 91 % dotázaných z řad českých občanů nesouhlasí s tím, aby státní příspěvek dostaly i politické strany, které se nedostaly do parlamentu. V exkluzivním průzkumu (SANEP) z roku 2009 také 87% občanů  ve věku od 18 do 65-ti let vyjadřuje nesouhlas se státním příspěvkem poslaneckým stranám, když poslanci a senátoři těchto stran pobírají navíc vysoké platy, různé náhrady a příplatky za funkce v mnoha výborech a podvýborech zákonodárných sborů. Možná jsem politicky naivní, ale jestliže většina občanů nesouhlasí se státním příspěvkem politickým stranám, tak by to měli námi zvolení - naši zaměstnanci poslanci - respektovat. Bohužel důvěru svých voličů snadno zklamou a nezruší státní příspěvky svým politickým stranám -  tj.sami sobě.

Naše peníze na předvolební guláše ?www.nasepenize.cz

Obžalován bývalý prezident Francie

Problém podivného financování politických stran se vyskytuje v mnoha zemích. V současné době je obžalován bývalý starosta Paříže Jacques Chirac (78 let), který získával peníze pro svou stranu výplatami pro úředníky magistrátu  z jeho strany - tzv."mrtvé duše" v letech 1977-1995. Býval ministrem zemědělství i vnitra. Přestože byl už dříve podezříván z podvodů, tak se stal prezidentem Francie v letech 1995-2007. (foto ČTK)

Bylo rozhodnuto, že má uhradit 550 000 euro pařížské radnici, která pak stáhne obvinění jeho osoby z korupce. Další chybějící peníze do  částky 2 200 000 euro doplatí strana Svaz pro lidové hnutí (UMP), která je pokračovatelkou Chiracova Sdružení pro republiku (RPR).  (V současné době je soud odložen do června 2011  po stížnosti na protiústavnost.)    Dovedete si představit, že by někdo z českých politiků vrátil do státní pokladny podezřele získané peníze a jeho strana také ? Místo toho je veřejnost jen částečně informována o zvláštních penězích složených ve prospěch jisté politické strany. Peníze složil konkrétní funkcionář za jiné osoby tak, aby se nemusely platit daně. Někdo tomu říká "daňová optimalizace". To je ale daňový únik, který je u běžného občana podnikatele finančně postihován pokutami a hrozí mu i trestní stíhání.

Zázraky se dějí jen v zahraničí ?

V lednu 2011  byl  v Londýně odsouzen na 1,5 roku do vězení bývalý poslanec britského parlamentu David Chaytor (61 let) , který  se  se podvodně snažil vyinkasovat parlamentní diety ve výši více než 22 000 liber. Jak uvádějí Britské listy : Soudce Saunders, který ho odsoudil, konstatoval, že skandál, týkající se falešných výdajů poslanců "otřásl důvěru veřejnosti v britskou legislativu" a "rozhněval veřejnost".

Soudce dále zdůraznil, že Chaytor porušil "vysokou míru důvěry", jakou má normálně veřejnost v poslance, kteří zastávají "ve společnosti důležité a mocné postavení". Dodal: "Tyto trestné činy mají širší a důležitější dopad, než je tomu v jiných případech podvodů. Jde totiž o důsledky, které to má na důvěru veřejnosti vůči politikům." (Konec citátu).

Doufejme, že jednou budou soudy v České republice přísné nejen na běžné občany, ale i na politiky. Jak uvádí článek  na jiném serveru - jde o naše společné peníze. Politické strany v ČR už získaly velké prostředky, za které si nakoupily provozní budovy a další nemovitosti. Jestliže chtějí politicky pracovat, tak ať členové stran  více přispívají ze svých příjmů.

Příspěvky politickým stranám ze státní kasy ? Nemají nárok ? Bohužel zatím mají.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Štorch | sobota 12.3.2011 8:57 | karma článku: 26,27 | přečteno: 2862x
  • Další články autora

Miroslav Štorch

Chceme v Česku domobranu ?

Zrušení některých hraničních kontrol v Evropě způsobilo opravdu volný pohyb osob a zboží. Za zboží můžeme považovat ale i drogy, zbraně. A bohužel kvete i obchod s lidmi. Touha EU po zisku je větší, než potřeba pocitu bezpečí.

17.11.2016 v 19:40 | Karma: 19,51 | Přečteno: 388x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Porazí dnes Plíšková opět světovou jedničku ?

V semifinále US Open sesadila Karolína Plíšková dlouholetou světovou jedničku Serenu Williams a dnes ve finále ji čeká nová světová jednička Angelique Kerber z Německa. Karolína jí na trůn pomohla a hned dnes ji může porazit.Věřme

10.9.2016 v 20:37 | Karma: 21,34 | Přečteno: 614x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Můj první kilometr v roce 1967

Kdysi dávno před půlstoletím si děti nehrály doma na počítačích a tabletech, ale hodně běhaly venku s kamarády. Kluci lezli po stromech, hráli fotbal na každém plácku, kde bylo místo. Nebo s hokejkami proháněli tenisové míčky.

30.8.2016 v 15:46 | Karma: 21,02 | Přečteno: 495x | Diskuse| Letní běh

Miroslav Štorch

Televizní perličky na OH v Riu

Těšili jsme se doma na kvalitní přenosy z OH 2016 v HD rozlišení na dvou vysílacích kanálech a osmi streamech na webu České televize. Bohužel v některých případech šlo o rozhlasové zprávy ze soutěží, které nebyly přímo přenášeny.

22.8.2016 v 21:46 | Karma: 25,27 | Přečteno: 3562x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Česká pošta mne štve.

Od letošního 1.května Česká pošta opět zdražila po třech letech o 23% známky na dopisy, pohlednice na 16 Kč , doporučené dopisy z 34 Kč na 38 Kč (o 11,7%). Úroveň služeb se ale podstatně zhoršuje. Mám dost nepříjemných zkušeností.

8.5.2016 v 20:12 | Karma: 34,10 | Přečteno: 2136x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

U Strakonic havarovalo několik aut, letí tam vrtulník. Silnice na Písek je zavřená

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  19:09

U Strakonic na silnici I/4 havarovalo několik vozidel. Vozovka ve směru na Písek je kvůli havárii...

Liberty tvrdí, že uhradila nedoplatky. Podle Stanjury je její plán neudržitelný

7. května 2024  18:46

Hutní společnost Liberty Ostrava tvrdí, že České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) uhradila...

Univerzální politik, který míří do vlády, má zkušenosti ze dvou ministerstev

7. května 2024  13:18,  aktualizováno  18:40

Marek Ženíšek, který se má podle předsednictva TOP 09 stát novým ministrem pro vědu a výzkum, v...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu, v Káhiře se jedná o příměří

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  18:19

Izraelská armáda v úterý zahájila operace ve východních částech Rafáhu na jihu Pásma Gazy. Obsadila...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...