Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Španělské okurky, německé maso, česká mouka

Pesimista je dobře informovaný optimista - to je známý aforismus. Informace o úmrtí jedenácti lidí po konzumaci infikovaných španělských okurek v Německu jsou varující. Okamžitě se to projevilo na trhu se zeleninou a ovocem v řadě zemí EU.  V Německu se téměř neprodávají saláty a prodej jahod údajně poklesl o 50 %. Není nic nového na tom, že většina prodávaných potravin je zasažena nadměrným chemickým hnojením a ošetřováním různými druhy pesticidů. Rakovina trávicího ústrojí  však nevzniká tak rychle. Ale aby lidé rychle umírali po těžkých průjmech i přes veškerou lékařskou péči ? Antibiotika na zmutované bakterie nezabírají. Dalších třicet lidí je v ohrožení.To už je alarmující. Po různých preventivních akcích proti ptačí a prasečí chřipce hrozí další důrazná opatření, aby se předešlo šíření infekce. Španělské úřady se obávají, že omezení vývozu zeleniny do EU postihne jejich trh a zisky. A tak zapírají - co jen stačí.

Bakterie EHEC způsobující krvácivé průjmyFoto:Manfred Rohde

Německé úřady přiznaly dioxiny

V lednu letošního roku bylo vyvezeno do Polska a Česka vepřové maso kontaminované rakovinotvorným  dioxinem. Do krmiva pro zvířata údajně použila jistá firma látky určené pouze pro technické účely - k výrobě papíru. V médiích jsou lidé rychle uklidňováni. Citace :""Němečtí odborníci soudí, že dávka dioxinu obsažená v kontaminovaných potravinách není nebezpečná pro zdraví spotřebitelů," řekl na dotaz agentury AFP mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Pro změnu na podzim 2010 byl státní veterinární správou zakázán prodej téměř 22 tun másla dovezeného z Německa, které obsahovalo příliš velké množství vody. Citace :"Zjištěné nedostatky sice neznamenají zdravotní ohrožení zákazníků, jde však o porušení legislativou daných limitů a podmínek."

Moderní česká sklizeň obilí

Ještě v první polovině 20.století se na polích obilí posekalo a vázalo většinou ručně do snopů. Pak se obilí stavělo do tzv.panáků. Po odvezení snopů na vozech k mlátičkám bylo vymláceno i s plevami. Semena plevelů byla buď zkrmena domácími zvířaty nebo spálena. Přesto na polích zůstávalo trochu vypadlých semen plevelů a zrna obilí.

Při moderních sklizních s kombajny se lidská ruka nemusí obilí dotknout. Z posekaných stébel se obilné zrno vymlátí přímo na kombajnu a na pole se vyfoukne velké množství semen plevelů a sláma . Plevely se úspěšně zasejí a ani hluboká orba je nezničí. Jezdil jsem o dovolené s kombajnem, a tak o tom něco vím. Bohužel se musí příští rok použít silné herbicidy proti plevelům a insekticidy proti hmyzím škůdcům. Nemluvě o dalších pesticidech např. proti houbám, řasám,  roztočům, hlodavcům atp. Když k tomu přičteme mnoho druhů použitých chemických hnojiv, tak obilí obsahuje řadu cizorodých látek, které se nám dostávají do těla. Ve Španělsku údajně použili pro hnojení exportovaných okurek močůvku. Pak bohužel  asi došlo k infikování okurek bakterií, která způsobuje nebezpečné krvácivé průjmy (EHEC), vedoucí někdy až ke smrti.

( ilustrační foto - Profimedia )

Bohužel nedávno byly vystaveny v Česku velké plakáty se skupinou mužů v nemocničních pyžamech. Nápis pod obrazem oznamoval, že Česká republika je první na světě ve výskytu rakoviny tlustého střeva. To je smutné prvenství. Stejně tak jako přední místo v konzumaci alkoholu, který také podporuje vznik rakoviny.

Mnoho lidí bezmocně pokrčí rameny a říká :" To už ale nemůžeme jíst skoro vůbec nic." Nezbývá nám nic jiného, než si  prodávané potraviny důkladně vybírat. Ne každý má to štěstí a může si pěstovat ovoce a zeleninu pro vlastní potřebu na své zahrádce nebo poli. Jen ti opravdu vědí - co jedí.

Podle posledních zpráv se do Česka dostala šarže kontaminovaných okurek, ale neví se, zda už byly prodány. Údajně firma Country Life  s.r.o. u Berouna vyexpedovala k prodeji až 120 kusů bio-okurek.Snad to lidé přežijí.

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Štorch | sobota 28.5.2011 23:17 | karma článku: 19,85 | přečteno: 3220x
  • Další články autora

Miroslav Štorch

Chceme v Česku domobranu ?

Zrušení některých hraničních kontrol v Evropě způsobilo opravdu volný pohyb osob a zboží. Za zboží můžeme považovat ale i drogy, zbraně. A bohužel kvete i obchod s lidmi. Touha EU po zisku je větší, než potřeba pocitu bezpečí.

17.11.2016 v 19:40 | Karma: 19,51 | Přečteno: 388x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Porazí dnes Plíšková opět světovou jedničku ?

V semifinále US Open sesadila Karolína Plíšková dlouholetou světovou jedničku Serenu Williams a dnes ve finále ji čeká nová světová jednička Angelique Kerber z Německa. Karolína jí na trůn pomohla a hned dnes ji může porazit.Věřme

10.9.2016 v 20:37 | Karma: 21,34 | Přečteno: 614x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Můj první kilometr v roce 1967

Kdysi dávno před půlstoletím si děti nehrály doma na počítačích a tabletech, ale hodně běhaly venku s kamarády. Kluci lezli po stromech, hráli fotbal na každém plácku, kde bylo místo. Nebo s hokejkami proháněli tenisové míčky.

30.8.2016 v 15:46 | Karma: 21,02 | Přečteno: 495x | Diskuse| Letní běh

Miroslav Štorch

Televizní perličky na OH v Riu

Těšili jsme se doma na kvalitní přenosy z OH 2016 v HD rozlišení na dvou vysílacích kanálech a osmi streamech na webu České televize. Bohužel v některých případech šlo o rozhlasové zprávy ze soutěží, které nebyly přímo přenášeny.

22.8.2016 v 21:46 | Karma: 25,27 | Přečteno: 3562x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Česká pošta mne štve.

Od letošního 1.května Česká pošta opět zdražila po třech letech o 23% známky na dopisy, pohlednice na 16 Kč , doporučené dopisy z 34 Kč na 38 Kč (o 11,7%). Úroveň služeb se ale podstatně zhoršuje. Mám dost nepříjemných zkušeností.

8.5.2016 v 20:12 | Karma: 34,10 | Přečteno: 2136x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!