Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Z malých důchodů se přidá bohatším důchodcům ?

Lidé s vysokými příjmy chtějí i vyšší důchody. Zvykli si žít na vysoké úrovni a pokles životní úrovně při odchodu do důchodu těžko přijímají. Neberou v úvahu, že se svými troj i vícenásobky průměrné hrubé mzdy v ČR  si po desítky let mohli vytvořit velké finanční rezervy v bankách.Takové rezervy na horší časy si lidé s průměrným a podprůměrným příjmem velmi obtížně vytvářejí. Nejmenovany právník v důchodu měl dost času, a tak provedl rozbor, jehož závěry se mu podařilo prosadit v parlamentu i u kolegů právníků u Ústavního soudu. Ti tento návrh pochopitelně schválili. I soudci Ústavního soudu budou jednou v důchodu. Argumentuje se tím, že lidé s vysokými příjmy odváděli státu vysoké daně i sociální pojištění a nedostávají odpovídající důchody.Právník pozapomněl, že mnoho lidí s nižšími příjmy v době nemoci berou jen část mzdy. Soudci berou plné platy, bez ohledu na to, zda jsou nebo nejsou dlouho nemocní. A také dostávají vysoké platy, které jsou silně nadhodnocené, aby se "údajně" zabránilo možnosti korupce. A co matka samoživitelka, která při nemoci nemá peníze pro své děti ani na jídlo a oblečení?  Jedna z nich nedávno skočila společně s dětmi z okna. Poslanci parlamentu velmi často nejsou přítomni na důležitých zasedáních a přesto berou plný plat s mnoha příplatky. I oni budou jednou důchodci.Tak proč by si neschválili vyšší důchody ? Je třeba myslet na zadní kolečka. Jako občané státu jsme sice zaměstnavateli poslanců, ale naši zaměstnanci poslanci a senátoři si schvalují platy bez ohledu na nás občany.

Ústavní soud vyšetřuje postup vládyM.Homola

Starý vtip o proletářích

Kdysi se mluvilo o proletářích poslancích, kteří kolem nás (stojících na zastávkách  MHD) jen "proletí" v luxusních automobilech nakoupených za státní (naše) peníze. To se týká i benzínu do vládních vozidel. Na Slovensku se podařilo uspořádat referendum, kde se mělo hlasovat o snížení počtu poslanců a omezení ceny při nákupu vládních vozidel. Slovenská vláda však rozhodla o tak nevýhodném termínu voleb, aby se občané k referendu dostavili v malém počtu. To se jim podařilo a referendum bylo pro menší účast voličů pod 50% prohlášeno za neplatné. Jak by takové referendum proběhlo v Čechách ? Pochybuji, že by se je podařilo  v naší nynější situaci uspořádat.

Spekulanti

Podle statistik má ČR nižší průměrnou mzdu než je hranice minimální mzdy ve Velké Británii. To není žádná novinka. Ve srovnání s Německem je to obdobné. Někdo namítne, že srovnáváme nesrovnatelné ? Víme, že máme vyšší cenu pohonných hmot, potravin atp. než v Německu.  Ale daleko nižší platy !! Náš stát díky této politice se spotřební daní u pohonných látek, prodělává miliardy korun, protože cizí kamiony i turisté raději tankují mimo ČR. Ještě nedávno tomu bylo naopak.

Na naši v současnosti průměrnou mzdu nedosáhne více než 2/3 občanů naší republiky. Ti jsou podle další verze starého smutného vtipu - kategorií spekulantů. Spekulují, jak vyjít od výplaty k výplatě. Stát zrušil řadu podpor rodinám i invalidům. Jak zaplatit rostoucím dětem nové boty a oblečení. Kdysi bezplatné školní pomůcky se také musí nakoupit z rodinného rozpočtu. Mnoho lidí má hypotéky na bydlení a půjčky na základní vybavení domácností. Průměrní důchodci nemají peníze na zvyšující se nájemné a rostoucí ceny jídla,  energií, vody atp. Proto je třeba zvýšit DPH na 20%, aby bylo na důchody - jak prohlásil pan premiér ? Proto mocní s miliónovými úsporami v bankách požadují ubrat chudším důchodcům, aby se přilepšilo bohatým důchodcům, kteří strádají ? Argumentuje se tím, že z důchodů chudších důchodců se ubere jen pár desítek korun, protože jich je hodně. Pak se může těm "zasloužilým" bohatým přidat pár tisích korun k důchodu, aby se necítili ukřivděni.

Blog je soukromý webový prostor

Zde mohu vyjádřit svůj názor, který by žádné noviny ani neotiskly. Nesouhlasím, aby došlo ke zvyšování vysokých důchodů, protože to považuji za amorální. Mnohamiliónové úspory je možné najít i jinde. Na Slovensku nemají Senát, protože pro 5 miliónů obyvatel je to velký luxus. V České republice, která má počet obyvatel menší než velkoměsta v zahraničí je to také přepych. V Irsku v současné době uvažují také o jeho zrušení. Dalších námětů by se určitě  našlo víc. Podobně došlo i ke snížení daní u lidí s vysokými příjmy. V zahraničí je to přesně naopak. Čím větší příjem, tím progresivnější zdanění.

Je mnoho mladých nezaměstnaných, kteří čekají na své místo ve společnosti, aby uplatnili své získané vzdělání. A mnoho starých, přesluhujících, kteří pobírají nejen plný plat,  ale i plný důchod. Zatímco mladí jsou na podpoře za pár korun.... Zcela nenápadně zmizelo před časem z finančních předpisů omezení vedlejších příjmů pro důchodce. Zato se objevil striktní zákaz vedlejších příjmů pro nezaměstnané. To rozhodli poslanci od stolu v parlamentu, ale lidé bez zaměstnání nemají co jíst.

Stará latinská právnická otázka zní " Cui bono ? "  -  V čí prospěch ?

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Štorch | neděle 27.2.2011 16:28 | karma článku: 33,83 | přečteno: 3131x
  • Další články autora

Miroslav Štorch

Chceme v Česku domobranu ?

Zrušení některých hraničních kontrol v Evropě způsobilo opravdu volný pohyb osob a zboží. Za zboží můžeme považovat ale i drogy, zbraně. A bohužel kvete i obchod s lidmi. Touha EU po zisku je větší, než potřeba pocitu bezpečí.

17.11.2016 v 19:40 | Karma: 19,51 | Přečteno: 388x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Porazí dnes Plíšková opět světovou jedničku ?

V semifinále US Open sesadila Karolína Plíšková dlouholetou světovou jedničku Serenu Williams a dnes ve finále ji čeká nová světová jednička Angelique Kerber z Německa. Karolína jí na trůn pomohla a hned dnes ji může porazit.Věřme

10.9.2016 v 20:37 | Karma: 21,34 | Přečteno: 614x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Můj první kilometr v roce 1967

Kdysi dávno před půlstoletím si děti nehrály doma na počítačích a tabletech, ale hodně běhaly venku s kamarády. Kluci lezli po stromech, hráli fotbal na každém plácku, kde bylo místo. Nebo s hokejkami proháněli tenisové míčky.

30.8.2016 v 15:46 | Karma: 21,02 | Přečteno: 495x | Diskuse| Letní běh

Miroslav Štorch

Televizní perličky na OH v Riu

Těšili jsme se doma na kvalitní přenosy z OH 2016 v HD rozlišení na dvou vysílacích kanálech a osmi streamech na webu České televize. Bohužel v některých případech šlo o rozhlasové zprávy ze soutěží, které nebyly přímo přenášeny.

22.8.2016 v 21:46 | Karma: 25,27 | Přečteno: 3562x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Česká pošta mne štve.

Od letošního 1.května Česká pošta opět zdražila po třech letech o 23% známky na dopisy, pohlednice na 16 Kč , doporučené dopisy z 34 Kč na 38 Kč (o 11,7%). Úroveň služeb se ale podstatně zhoršuje. Mám dost nepříjemných zkušeností.

8.5.2016 v 20:12 | Karma: 34,10 | Přečteno: 2136x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno 

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

Studenty protestující za Gazu měsíce trénovaly skupiny napojené na Hamás

7. května 2024

Premium Masivní demonstrace za konec bojů v palestinském Pásmu Gazy, jež se v posledních týdnech rozlily po...

Nového děkana po Ševčíkovi na VŠE nezvolili, jediný zájemce to očekával

7. května 2024  16:05,  aktualizováno  19:56

Akademický senát Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze (NF VŠE) nového děkana v...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu, v Káhiře se jedná o příměří

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  19:29

Izraelská armáda v úterý zahájila operace ve východních částech Rafáhu na jihu Pásma Gazy. Obsadila...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!