Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Raná péče? K čemu to?

Raná péče – terénní sociální služba zaměřená na pomoc rodinám dětí s postižením. V rámci úspor ve státním rozpočtu se však tato služba stává jednou z mnoha na seznamu služeb ohrožených. Opravdu se bez ní obejdeme? A jak?

Raná péče dříve: Za totality prakticky neexistující. Vlastní zkušenost: v době, kdy u mě byla diagnostikována sluchová vada, byli rodiče vybaveni pouze základními informacemi od odborného lékaře ....a: poraďte si, jak umíte. Co však máte dělat s malým dítětem, které dostane sluchadla? Jak na něj mluvit, jak ho naučit, aby si své dva strojky opatrovalo, na co dbát, čeho se vyvarovat? Jak se vyrovnat s tlakem okolí, které pokládá zraňující otázky? (v době, kdy se tělesně, smyslově a duševně nemocní běžně zavírali do ústavů, byl tento tlak společnosti mnohdy až nesnesitelný). S kým si o této problematice popovídat? Jak zvládají sluchové postižení dítěte jiné rodiny? Jsou vůbec nějaké jiné?

Maminka tenkrát na mnoho otázek odpovědi nedostala a musela si poradit sama. Postupovala víceméně na základě intuice a neustálého pozorování mé maličkosti. Takzvaně za pochodu zjišťovala, co mi prospívá, co ne, jakým způsobem je možno alespoň částečně zpomalit stagnaci sluchu. Citelně však chyběla odborná podpora, přesvědčení o zvládnutelnosti situace a informace. Mírně řečeno – nebylo to jednoduché.

 

Raná péče dnes: šok a bolest ze sluchového postižení dítěte bohužel zůstává. Změnily se však možnosti, kam se mohou rodiče obrátit o pomoc, s kým mohou prodiskutovávat otázky, které je pálí. Ano, sice si tyto informace musí rodiče vyhledat víceméně sami, stále je dost pediatrů a foniatrů, kteří o konkrétní službě nevědí, ale jsou tu! Pokud je přístup k internetu, není problém je najít. Problémem je, že jsou tyto služby pro rodiče zcela zdarma. Tedy závislé na dotacích. Tedy v existenčním ohrožení.

Proč je vlastně tato služba tak potřebná? Vypůjčila bych si, s dovolením, slova maminky, klientky rané péče, která uvádí hned několik důvodů. Zde jsou některé z nich:

„…protože je schopná reagovat téměř okamžitě. První konzultaci jsem absolvovala jako zhroucená matka během 48 hodin od okamžiku, co jsem zavolala na Středisko rané péče. Reálná vize budoucnosti mi dala alespoň částečnou vůli jít dál.“

„…protože je schopná věnovat velké množství času. První dvě konzultace zabraly dohromady 5,5 hodin. Žádný lékař není schopen nám věnovat tolik času.“

„…protože je schopná psychicky podpořit. To asi člověk, kterému se hroutí jeho svět pod rukama, potřebuje nejvíc. Nikdo si nepřipouští, že se mu narodí postižené dítě. Když se tak stane, jste v šoku a nevíte jak dál. Pracovník rané péče má zkušenosti, které nejlepší kamarád těžko zná.“

„… protože je schopná nabídnout širokou škálu materiálů pro práci s dítětem dle jeho vývoje. Pracovnice vždy přinese několik pomůcek, díky kterým rozvíjíme další možné schopnosti našeho dítěte dle jeho možností. Rodiče nemohou nakoupit všechno a také nedokáží správně odhadnout, co je pro jejich dítě v dané chvíli vhodné.“

„…protože je schopná přijet až k nám domů. Prostředí domova nerozptyluje dítě v jeho práci s pracovníkem rané péče. Pro rodiče je to obrovská úleva od povinností spojených s cestou kamkoli, počínaje balením a konče unaveným dítětem po několika hodinách v autě.“

„…protože je schopná odpovídat na aktuální otázky různými formami – konzultace, telefon, e-mail.“

„….protože podává ruku tonoucímu a zajímá se nepřetržitě o jeho stav nejen v době hospitalizace, ale i dlouho po ní.“ Atd., atd.

 

Možná někteří z vás namítnou, že my jsme si tehdy poradili i bez rané péče. Ano, poradili. Nic jiného nám ostatně nezbývalo. Musím však zdůraznit, že my jsme tak trochu představovali výjimku. Byla jsem v té době těžce nedoslýchavá, byla jsem v určité výhodě. Rodiče s úplně neslyšícími dětmi neměli žádnou možnost výběru. A dnes? Pokud stát bojkotuje v rámci stálých a snad nikdy nekončících škrtů pomoc rodinám se zdravotně postiženými dětmi, pak kde to jsme? Kam se to vracíme? Odpověď je nabíledni, chtěla bych si však zachovat trochu slušnosti a snad i optimismu, tedy neodpovím. Stále totiž věřím, že si naši zákonodárci začnou vážit svých voličů a zaměří se spíše na prevenci, jíž je raná péče součástí, nikoli na represivní řešení již zanedbaného. Rozdílnou finanční náročnost těchto dvou přístupů snad ani netřeba komentovat.

 

Děkuji všem, kteří zvládli dočíst až k tomuto místu. Ještě víc děkuji těm, kteří se nad problematikou alespoň na chvilku zamysleli!

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Romana Procházková | čtvrtek 15.9.2011 15:45 | karma článku: 16,77 | přečteno: 1201x
  • Další články autora

Romana Procházková

Malí miláčkové

Ne, nebudu se rozepisovat o štěňátkách, koťátkách, myšičkách ani jiných domácích zvířátkách. Řeč bude o miláčcích v jejich malé lidské podobě. Řeč specifická, mně vlastní.

31.1.2014 v 12:30 | Karma: 16,69 | Přečteno: 993x | Diskuse| Společnost

Romana Procházková

Sluchadlo v akci aneb Jeden obyčejný den neobyčejné pomůcky

Je letní den. Hovím si na měkké podušce prostorné a suché krabičky, když vtom se otevře víko a mě ozáří jasné paprsky ranního slunce. Znamení, že mi začíná práce. I když, abych tak řekl, jde spíše o poslání. Jen považte: díky mně nedoslýchaví lidé lépe slyší! Jsem ve tvaru rohlíčku, asi pět centimetrů vysoký, napájí mě kulatá baterie a vážím pár gramů. Vede ze mně průsvitná hadička s koncovkou, kterou si můj člověk dává do ucha. Jsem tomu rád, ale....

11.11.2013 v 11:00 | Karma: 13,08 | Přečteno: 690x | Diskuse| Ostatní

Romana Procházková

Co udělám, když potkám osobu se sluchovým postižením

Leknu se? Někteří jistě ano. Taky bych se lekla, chtíc se mnou komunikovat človík, o jehož kultuře a jzykové vybavenosti nic moc nevím. A osoby se sluchovým postižením tvoří poměrně pestrou skupinu s mnoha různými možnostmi komunikace. Nic jednoduchého.

25.10.2013 v 14:00 | Karma: 10,65 | Přečteno: 461x | Diskuse| Společnost

Romana Procházková

Třináctá komnata neslyšících

Lehce nedoslýchaví, těžce nedoslýchaví, Neslyšící, ohluchlí. Jiná vada sluchu, jiné potřeby, jiná komunikace. Problémy? Stejné. (Ne)přijetí sluchového handicapu společností. Předsudky. Nepochopení. Bagatelizace. Stigmatizace.... Ale o tom dnes ne. Dnes bych své řádky ráda věnovala svým známým i neznámým souputníkům po zemi slyšících.

5.8.2013 v 10:15 | Karma: 25,43 | Přečteno: 1969x | Diskuse| Společnost

Romana Procházková

Ping-pong strachu mezi slyšícími a neslyšícími

"Odkudpak jste?" táží se mě často lidé při prvním kontaktu. Otázce jsme se zpočátku dost divila. Odkud bych asi tak měla být, že ano? Z Marsu jsem nespadla a podle barvy kůže a tvaru očí se dá poměrně snadno vydedukovat, kde mám kořeny. "No, víte, já jen, že máte takový akcent," rozvedla dotaz jedna z žen. Tak odtud vítr vane! Na vině jsou mé drobné řečové nedostatky, které nejsem schopna pochytit okleštěným sluchem.

30.5.2013 v 13:00 | Karma: 24,60 | Přečteno: 1159x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Na mokré silnici nevybral zatáčku a auto utopil v rybníce, vylovil ho jeřáb

22. května 2024  10:24

Na dně rybníka skončila ranní cesta do práce řidiče červeného opelu. Ve Stříteži na Jihlavsku...

OBRAZEM: Zlámané turbíny, z domů třísky. Tornádo zpustošilo městečko v Iowě

22. května 2024  10:22

Městečko Greenfield v americkém státě Iowa v úterý zpustošilo silné tornádo. Vyžádalo si nejméně...

Norsko, Španělsko a Irsko uznají Palestinu. Terorismus se vyplácí, reaguje Izrael

22. května 2024  9:47,  aktualizováno  10:11

Norsko, Irsko a Španělsko formálně uznají Palestinu jako stát. Bez uznání palestinského státu...

Carlsona vysílají v ruské televizi. V pořadu řešil klíšťata jako biozbraň USA

21. května 2024  17:46,  aktualizováno  22.5 10:07

Na ruské státní televizi Rossija 24 se objevil pořad amerického moderátora Tuckera Carlsona. Jeho...

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1851x
Normálně obyčejná? Nebo snad neobyčejně nenormální? Já bych to nerozebírala...:-)