Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Malí miláčkové

Ne, nebudu se rozepisovat o štěňátkách, koťátkách, myšičkách ani jiných domácích zvířátkách. Řeč bude o miláčcích v jejich malé lidské podobě.  Řeč specifická, mně vlastní.

Mami, škoda, že jsi tam neměla titulky,“ utrousil syn po zhlédnutí ojedinělé výstavy, při které jednotliví návštěvníci dostávali audioprůvodce. Sluchátka s navolitelným programem v různých jazycích jsem s díky odmítla, pro mě, celoživotně sluchově postiženého člověka, pomůcka vskutku naprd. Kulturní zážitek byl sice výjimečný, nicméně oproti ostatním účastníkům poloviční. (Na rozdíl od ceny – ta byla jednotná a nemalá.)

Syn podobné poznámky trousí automaticky: po divadelním představení, v kině, při sledování televize. Stejně tak mi občas bez jakéhokoliv nátlaku sdělí, o čem se mluvilo, a když zrovna nemám implantát, soustředí se na oční kontakt a artikulaci. Už ví, že vada sluchu prostě k mamince patří a zná možnosti, které mi v běžném životě pomáhají. Miluji ho (nejen) za to, miláčka malýho.

Vzpomínám si přitom na své obavy v různých stádiích života. Nejprve řešení, zda a jak se na sluchadla a specifické komunikační nároky budou tvářit mí případní partneři. (Celkem zbytečné znepokojení, jak se později ukázalo.) Další těžké otázky nade mnou visely v případě založení rodiny. Jak se k vadě sluchu postaví mé dítě? Nebude situaci zneužívat nebo nedej bože, nebude se za mě stydět?  Obavy umocnily necitlivé poznámky mého ošetřujícího lékaře, který razil přesvědčení, že neslyšící člověk rovná se méně inteligentní a tím pádem méně schopný výchovy dalšího občana našeho státu (trochu paradox, když uvážíte, že více jak 75 % dětí s vadou sluchu se rodí slyšícím rodičům).

Takže pane doktore a ostatní: ujišťuji se pořád kolem dokolečka, že mnohem důležitější než jakákoliv zdravotní anomálie je osobnost člověka a jeho přístup k výchově a životu. Pokud neobsahuje nic patologického, může být zdravotní postižení, v tomto případě sluchová vada, obohacující pro všechny členy rodiny. V případě dětí, které do sebe všechno nasávají jako houby, to platí dvojnásob. Mnozí dospělí by si z nich mohli vzít příklad.

Pokud děti nevědí, nebojí se zeptat

 Od dětí mých bratranců, sestřenic, dětí přátel a známých velice často slýchávám: „Teto, co to máš za uchem?“ Přímé otázce většinou předchází podezřele dlouhé postávání po mé levé straně a zvědavé okukování implantátu. Trpělivě vysvětluji a pro lepší pochopení přirovnávám korekci sluchu sluchadly a implantáty ke korekci zraku brýlemi. Některým dítkám takové vysvětlení stačí, aby si minimálně uvědomili lidskou pestrost. Jiná dítka jsou zvědavější a chtějí znát více. Pokud jsou se mnou v častějším kontaktu, podvědomě se učí základům komunikace s osobami se sluchovým postižením. Činí mi neskutečnou radost, když vidím, kterak je později míjí předsudky a obavy, tolik svazující u mnoha dospělých.

Pokud děti vědí, aplikují poznatky dál

Třeba jako před rokem, kdy mi zánět středního ucha dočasně vyřadil z provozu kochleární implantát. Způsobený stav: hluchota. Pitomý pocit. Jako člověk hluchý si většinu času připadáte neviditelný. Při rodinných či jiných sešlostech vás před úplnou izolovaností zachrání jediné: pokud alespoň trochu ovládáte umění odezírat. Ale i v tomto případě jste odkázání na dobrodiní ostatních, na to, co vám kdo zprostředkuje, zopakuje, na co upozorní, vysvětlí.

Na jedné takové akci mě mile překvapila neteř. Postávali jsme v hloučku kolem malého chlapečka v kočárku a bavili se jeho výbuchy smíchu.

„ On když se směje, tak přitom taky strašně piští,“ sdělila mi v jednu chvíli neteřinka. Zdánlivě banální poznámka dala právě viděnému úplně jiný rozměr a hrozně mě dojala! Milá Niky, tímto ti veřejně moc a moc děkuji za tvoji empatii a postřeh! 

Podobné střípky zkušeností mi dávají naději, že by do budoucna nemuselo být tak zle. Že se díky vzrůstající integraci dětí se zdravotním postižením další generace nebude bát komunikace s neslyšícími, nevidomými, vozíčkáři… Utvrzuje mě v tom i video, které trhá rekordy sledovanosti na youtube. Holčička v mateřské školce během pěveckého vystoupení zcela spontánně tlumočí do znakového jazyka zpívané písničky pro své neslyšící rodiče.

Pro ty z nás, kteří pamatují izolaci zdravotně postižených do rozličných ústavních zařízení a kteří doposud v každodenním životě narážejí na zkostnatělé představy slyšících lidí o našich možnostech, komunikaci a vyjadřování, jsou podobná videa a zkušenosti nesmírně nabíjející. .-)  

Autor: Romana Procházková | pátek 31.1.2014 12:30 | karma článku: 16,69 | přečteno: 993x
  • Další články autora

Romana Procházková

Sluchadlo v akci aneb Jeden obyčejný den neobyčejné pomůcky

Je letní den. Hovím si na měkké podušce prostorné a suché krabičky, když vtom se otevře víko a mě ozáří jasné paprsky ranního slunce. Znamení, že mi začíná práce. I když, abych tak řekl, jde spíše o poslání. Jen považte: díky mně nedoslýchaví lidé lépe slyší! Jsem ve tvaru rohlíčku, asi pět centimetrů vysoký, napájí mě kulatá baterie a vážím pár gramů. Vede ze mně průsvitná hadička s koncovkou, kterou si můj člověk dává do ucha. Jsem tomu rád, ale....

11.11.2013 v 11:00 | Karma: 13,08 | Přečteno: 690x | Diskuse| Ostatní

Romana Procházková

Co udělám, když potkám osobu se sluchovým postižením

Leknu se? Někteří jistě ano. Taky bych se lekla, chtíc se mnou komunikovat človík, o jehož kultuře a jzykové vybavenosti nic moc nevím. A osoby se sluchovým postižením tvoří poměrně pestrou skupinu s mnoha různými možnostmi komunikace. Nic jednoduchého.

25.10.2013 v 14:00 | Karma: 10,65 | Přečteno: 461x | Diskuse| Společnost

Romana Procházková

Třináctá komnata neslyšících

Lehce nedoslýchaví, těžce nedoslýchaví, Neslyšící, ohluchlí. Jiná vada sluchu, jiné potřeby, jiná komunikace. Problémy? Stejné. (Ne)přijetí sluchového handicapu společností. Předsudky. Nepochopení. Bagatelizace. Stigmatizace.... Ale o tom dnes ne. Dnes bych své řádky ráda věnovala svým známým i neznámým souputníkům po zemi slyšících.

5.8.2013 v 10:15 | Karma: 25,43 | Přečteno: 1969x | Diskuse| Společnost

Romana Procházková

Ping-pong strachu mezi slyšícími a neslyšícími

"Odkudpak jste?" táží se mě často lidé při prvním kontaktu. Otázce jsme se zpočátku dost divila. Odkud bych asi tak měla být, že ano? Z Marsu jsem nespadla a podle barvy kůže a tvaru očí se dá poměrně snadno vydedukovat, kde mám kořeny. "No, víte, já jen, že máte takový akcent," rozvedla dotaz jedna z žen. Tak odtud vítr vane! Na vině jsou mé drobné řečové nedostatky, které nejsem schopna pochytit okleštěným sluchem.

30.5.2013 v 13:00 | Karma: 24,60 | Přečteno: 1159x | Diskuse| Společnost

Romana Procházková

Jasně, jsem vlastenec. Ale....

Miluji naši zem, naše hory, srdce mi plesá v Českém ráji. Preferuji české filmy českých režisérů. Čtu české autory. Mám ráda český humor. Bráním se užívání slov typu participace, implementace, predispozice, resocializace, integrace a jim podobné. Vypadám nevzdělaně. A tak participuji, implementuji, integruji a resocializuji. Nechci být za blba.

15.4.2013 v 13:10 | Karma: 12,92 | Přečteno: 910x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Novodobí husaři. Polsko zná podobu F-35, budou bez červeno-bílé šachovnice

4. května 2024  11:07

V polských ozbrojených silách se zakrátko opět objeví husaři. Nikoliv však jako těžká kavalérie,...

Tahač s tankem a osobák zastavily, kamion už ne. Nehodu u Bohumína nepřežil člověk

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  10:54

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Prokremelští motorkáři přijeli do Brna, Foldyna se k nim přidá v Praze

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  10:42

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Ňadra ze všech úhlů. Benátky vystavují nadčasovou a kdysi cenzurovanou krásu

4. května 2024  10:08

Jaké je jedno z nejranějších a nejtrvalejších témat v umění – a zároveň jedno z nejvíce...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1851x
Normálně obyčejná? Nebo snad neobyčejně nenormální? Já bych to nerozebírala...:-)