Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ping-pong strachu mezi slyšícími a neslyšícími

"Odkudpak jste?" táží se mě často lidé při prvním kontaktu. Otázce jsme se zpočátku dost divila. Odkud bych asi tak měla být, že ano? Z Marsu jsem nespadla a podle barvy kůže a tvaru očí se dá poměrně snadno vydedukovat, kde mám kořeny. "No, víte, já jen, že máte takový akcent," rozvedla dotaz jedna z žen. Tak odtud vítr vane! Na vině jsou mé drobné řečové nedostatky, které nejsem schopna pochytit okleštěným sluchem.

Působím pak dojmem, že pocházím z jiných, slovansky mluvících zemí typu Ukrajiny. Podobným otázkám se dnes směji a uvolněně vysvětluji skutečné důvody zdánlivého přízvuku.

Následují rozpaky. Všichni se začnou omlouvat, ať prominu, že nechtěli, ať se nezlobím, a kdesi cosi.

Omluva opravdu není na místě. Za co se omlouvat? Měla bych se snad cítit dotčená? Proč? Kvůli takové maličkosti? Ale prosím vás....

Dotčená se cítím v jiných situacích: když se problém vady sluchu bagatelizuje a když se lidé po mém sdělení, že špatně slyším, stáhnou z komunikace. Obojí je, troufám si říci, každodenní chleba všech osob se sluchovým postižením.

Třeba jako tuhle: v šatně školy, kam dochází syn, se potkávám s maminkou jiného žáčka. Mezitím co čekáme na svá robátka, plkáme o počasí, řešíme studijní (ne)úspěchy našich dětí, probíráme kulturní možnosti ve městě. Normálka. Jednoho dne mi však jako na potvoru zrovna uprostřed hovoru došly baterie v řečovém procesoru kochleárního implantátu a já byla tímto hozena do absolutní hluchoty. Odezírat moc nešlo, v přítmí šaten nejsou zrovna ideální podmínky, jestli mi rozumíte. Protože jsme chtěla pokračovat v načatém rozhovoru, omluvila jsem se za přerušení a ve stručnosti informovala o problému. Paní nejprve poněkud konsternovaně pozorovala výměnu baterií v malém přístroji, doposud zavěšeném za uchem, nicméně po "nastartování" sluchu pokračovala v konverzaci. Řeč se dotkla i právě viděného. Potud v pořádku. Jenomže od toho dne se mi dotyčná maminka - mírně řečeno - vyhýbá. Když se potkáme v šatně, předstírá, že má na práci něco důležitějšího, na procházce ve městě občas "pozapomene" pozdravit. 

Podobné reakce mě už ani nepřekvapují, i když mrzí. Říkám si sice, že pokud má někdo problém akceptovat mě i s mojí vadou sluchu, pak není o co stát. Racionalizace je to účinná, nicméně docela psychicky náročná a žere vám energii. Občas se proto zdravě naštvu, seberu odvahu a přímo se dotyčných optám, proč tak náhlé zmrazení jejich zájmu. Dozvím se - a teď se podržte - že jsou na vině obavy z komunikace!

Nechápu. Předtím to šlo a najednou to nejde?

Strach.

Kdybyste věděli, jaký já mám strach! Že nebudu rozumět, že se ztrapním, že mi nevědomky uniknou podstatné informace, že nebudu dostatečně komunikativní, že budu odpovídat na něco jiného, než na co jsem byla tázána, že se ostatní zaleknou mého handicapu....

Už v dětství jsem nerada přiznávala, že mám vadu sluchu. Bála jsem se lítostivých reakcí okolí. V mládí skrývání hluchoty pokračovalo. Pro změnu z obav, že přiznáním se ochudím o přátele a známosti. V dospělosti jsem zjistila, že skrýt neskrytelné prostě nejde. A zjišťovala, jak je strach relativní. Zatímco mně se přiznáním většinou ulevilo, obavy najednou začali pociťovat slyšící lidé. Abych usnadnila situaci sobě i jim, učila jsem se rozlišovat, kdy informovat ostatní ihned (případ jednání na úřadě),  kdy je účelné spíše vyčkat (pracovní a soukromé schůzky s vyhodnocováním, nakolik ten druhý vstřebá informaci, jaká bude frekvence našich setkání, atpod.), nu a kdy je podání skutečnosti o mé vadě sluchu naopak zcela zbytečné a brzdící (prodavačky v obchodě, náhodní kolemjdoucí, kteří se ptají na čas či trasu).

Případným nedorozuměním předcházím i takovou banalitou, jako jsou vyčesané vlasy a tím pádem odkrytí sluchadla, posléze řečového procesoru. Nevím, co bych měla dělat víc. Vlastně vím - neustále informovat (i tímto způsobem, prostřednictvím blogu) a vlastním příkladem ukazovat, že se není čeho bát. 

Věděli jste například, že:
- sluchadla a implantáty nenavracejí sluch? Sluchadla zvuk pouze zesilují, implantáty sice pomáhají slyšet, nicméně jejich přínos je strašně individuální. Prakticky to tedy znamená, že všichni lidé se sluchovým postižením maximální možnou měrou zapojují zrak. Na nezasvěcené to pak může působit, že civíme. Upřený pohled ukazuje na naši obdivuhodnou schopnost - odezírání.

- občas můžeme díky pozdním reakcím na někoho působit hloupě. Důvod je jinde: zvuk slyšíme několik zlomek sekund se zpožděním! Když tedy vypadáme, že se nám z hlavy přímo kouří, pak to znamená, že se velmi, ale opravdu velmi snažíme vydedukovat, o čem se zrovna hovoří.

- občas používáme více kontaktů než je všeobecně přijatelné. Ale to je náš způsob, jak se s ostatními zkontaktovat....

Pokud vám alespoň tento střípek informací pomůže v komunikaci s neslyšícími a nedoslýchavými lidmi, budu moc ráda. A chcete-li vědět více, nebojte se optat. Ať již přímo mě, nebo někoho podobného z komunitky neslyšících. Většinou vám všichni rádi odpoví. Obohacovat se přeci můžeme navzájem, což?

Přeji všem krásné dny!
vaše Romana

Autor: Romana Procházková | čtvrtek 30.5.2013 13:00 | karma článku: 24,60 | přečteno: 1159x
  • Další články autora

Romana Procházková

Malí miláčkové

Ne, nebudu se rozepisovat o štěňátkách, koťátkách, myšičkách ani jiných domácích zvířátkách. Řeč bude o miláčcích v jejich malé lidské podobě. Řeč specifická, mně vlastní.

31.1.2014 v 12:30 | Karma: 16,69 | Přečteno: 993x | Diskuse| Společnost

Romana Procházková

Sluchadlo v akci aneb Jeden obyčejný den neobyčejné pomůcky

Je letní den. Hovím si na měkké podušce prostorné a suché krabičky, když vtom se otevře víko a mě ozáří jasné paprsky ranního slunce. Znamení, že mi začíná práce. I když, abych tak řekl, jde spíše o poslání. Jen považte: díky mně nedoslýchaví lidé lépe slyší! Jsem ve tvaru rohlíčku, asi pět centimetrů vysoký, napájí mě kulatá baterie a vážím pár gramů. Vede ze mně průsvitná hadička s koncovkou, kterou si můj člověk dává do ucha. Jsem tomu rád, ale....

11.11.2013 v 11:00 | Karma: 13,08 | Přečteno: 690x | Diskuse| Ostatní

Romana Procházková

Co udělám, když potkám osobu se sluchovým postižením

Leknu se? Někteří jistě ano. Taky bych se lekla, chtíc se mnou komunikovat človík, o jehož kultuře a jzykové vybavenosti nic moc nevím. A osoby se sluchovým postižením tvoří poměrně pestrou skupinu s mnoha různými možnostmi komunikace. Nic jednoduchého.

25.10.2013 v 14:00 | Karma: 10,65 | Přečteno: 461x | Diskuse| Společnost

Romana Procházková

Třináctá komnata neslyšících

Lehce nedoslýchaví, těžce nedoslýchaví, Neslyšící, ohluchlí. Jiná vada sluchu, jiné potřeby, jiná komunikace. Problémy? Stejné. (Ne)přijetí sluchového handicapu společností. Předsudky. Nepochopení. Bagatelizace. Stigmatizace.... Ale o tom dnes ne. Dnes bych své řádky ráda věnovala svým známým i neznámým souputníkům po zemi slyšících.

5.8.2013 v 10:15 | Karma: 25,43 | Přečteno: 1969x | Diskuse| Společnost

Romana Procházková

Jasně, jsem vlastenec. Ale....

Miluji naši zem, naše hory, srdce mi plesá v Českém ráji. Preferuji české filmy českých režisérů. Čtu české autory. Mám ráda český humor. Bráním se užívání slov typu participace, implementace, predispozice, resocializace, integrace a jim podobné. Vypadám nevzdělaně. A tak participuji, implementuji, integruji a resocializuji. Nechci být za blba.

15.4.2013 v 13:10 | Karma: 12,92 | Přečteno: 910x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Alijev má majetek i u vás, EU zavírá oči, říká novinářka o korupci v Ázerbájdžánu

4. května 2024

Premium Leyla Mustafajeva je prozatímní šéfredaktorkou ázerbájdžánského protikorupčního serveru Abzas...

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1851x
Normálně obyčejná? Nebo snad neobyčejně nenormální? Já bych to nerozebírala...:-)