Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Třináctá komnata neslyšících

Lehce nedoslýchaví, těžce nedoslýchaví, Neslyšící, ohluchlí. Jiná vada sluchu, jiné potřeby, jiná komunikace. Problémy? Stejné. (Ne)přijetí sluchového handicapu společností. Předsudky. Nepochopení. Bagatelizace. Stigmatizace…. Ale o tom dnes ne. Dnes bych své řádky ráda věnovala svým známým i neznámým souputníkům po zemi slyšících.  

Ono totiž - všechny skupiny neslyšících procházejí bolestivým obdobím bytostné akceptace své vady sluchu. Otázku sebepřijetí řeší hlavně lidé nedoslýchaví ("Nejsem ani slyšící, ani neslyšící. Kam vlastně patřím?")a lidé ohluchlí ("Proč si najednou připadám neviditelný/á?").

Se stejně palčivými otázkami se však vypořádávají i ti, co se jako neslyšící narodili a pohybují se především v komunitě Neslyšících, tedy v prostředí jim důvěrně známém a pro ně naprosto bezbariérovém. Krize přichází s dospělostí. Logika: všichni se přece chceme podílet na společenském, kulturním, sportovním a dalším životě. Znakující neslyšící lidé nejsou výjimkou. Tudíž dřív nebo později zákonitě dojde ke střetu. A srážka s realitou bývá tvrdší než ta s blbcem.

Podstata problému: komunikace a obavy z ní. Když však víme, jaké jemné nuance v chování zvolit, nemusí být střet dvou světů až tak krutý. Následující rady jsou proto pro všechny ty, kteří se zrovna vzpamatovávají z nárazu. Ale i pro ty, které náraz teprve čeká. Pod laskavým vedením nedoslýchavé koučky z Nizozemska, jež se ve své firmě zabývá poradenstvím a školením v oblasti sluchového postižení, jsem si dovolila shrnout osvědčená, zkušenostmi nastřádaná doporučení.

1. SVĚTLO. Všichni víme, jak moc jsme na něm závislí. Zrak neslyšícím lidem do určité míry kompenzuje ztrátu sluchu. Pokud není osvětlení optimální, máme ztíženou zrakovou kontrolu, podmínky pro odezírání, orientaci. Co dělat? Nebát se. "Prosím vás, mohl/a bych rozsvítit? Špatně se mi odezírá," stačí se například ozvat tam, kde je nedostatečné osvětlení. Stejným způsobem můžete požádat o jiné rozmístění stolů, židlí, stoupnout si na místo, ze kterého řečníkovi uvidíte do obličeje... Vždy vysvětlíte důvody vašeho počínání.

2. KONKRÉTNOST VYJADŘOVÁNÍ A PRAKTICKÉ POJMENOVÁNÍ. Další bod, s kterým byste se měli vnitřně ztotožnit. Je nutné naučit se konkretizovat své požadavky. "Ty mi nerozumíš? Vždyť přece umíš odezírat, ne?" otázala se mne kolegyně v nové práci. Ano, odezírat umím velmi dobře. Ale pokud je ke mně řečník otočen zády či bokem, věřte mi, že je mi toto umění celkem k ničemu. Slyšící lidé opravdu neví vo co go. Pro jejich alespoň mlhavou představu dávám k dobru televizní vysílání. "Pusťte si večerní zpravodajství, zeslabte zvuk na úplné minimum, posaďte se cca 2 m k obrazovce a tímto způsobem sledujte zprávy. Po půl hodině budete zhruba vědět, co se událo. Ale bude vám to stačit?" táži se. Dodávám, že neslyšící lidé jsou v této pozici celodenně a celoživotně.

3. OTEVŘENOST. Nejtěžší, ale možná i nejefektivnější způsob, jak se vyhnout zbytečným problémům a stigmatům. Opravdu dlouho trvá, než objevíte vlastní způsob, jak komunikovat s okolím. Je dobré položit pracovnímu / studijnímu kolektivu otázky: "Co víte o sluchovém postižení?" "Jak myslíte, že nás tato skutečnost ovlivňuje?" "Můžu také já sám zlepšit své chování?

4. POTŘEBA ZOTAVENÍ. Nesmíte zapomínat ani sami na sebe. Na svoji potřebu zotavení. Jedinec se závažným sluchovým postižením potřebuje relaxovat více než ostatní. Proč? Tím, že se stále soustředí na vzdálený bod a dívá se kolem sebe v úhlu větším než je 180°, vydává ohromnou spoustu energie. Je proto důležité umět si zorganizovat čas a dopřát odpočinek očím. Smyslu, který zprostředkovává kontakt se světem. Že stačí přestávka v práci či ve škole? I kdepak! Zatímco slyšící kolegové si v této době mohou oddychnout, pro sluchově postižené to úplně tak přestávka není. Celou dobu se urputně snaží rozlišovat hlasy a vyčlenit z masy zvuků ten, který právě potřebuje.    

Je úspěch, milí neslyšící přátelé, když si tohle všechno připustíte a s větším či menším úspěchem dokážete o svém handicapu hovořit. Věřte, že v mnoha případech se jedná o celoživotní proces.

Držím vám všem palce a pamatujte: NEJVĚTŠÍ CHYBA ŽIVOTA JE OBAVA, ŽE UDĚLÁTE CHYBU!

Autor: Romana Procházková | pondělí 5.8.2013 10:15 | karma článku: 25,43 | přečteno: 1969x
  • Další články autora

Romana Procházková

Malí miláčkové

Ne, nebudu se rozepisovat o štěňátkách, koťátkách, myšičkách ani jiných domácích zvířátkách. Řeč bude o miláčcích v jejich malé lidské podobě. Řeč specifická, mně vlastní.

31.1.2014 v 12:30 | Karma: 16,69 | Přečteno: 993x | Diskuse| Společnost

Romana Procházková

Sluchadlo v akci aneb Jeden obyčejný den neobyčejné pomůcky

Je letní den. Hovím si na měkké podušce prostorné a suché krabičky, když vtom se otevře víko a mě ozáří jasné paprsky ranního slunce. Znamení, že mi začíná práce. I když, abych tak řekl, jde spíše o poslání. Jen považte: díky mně nedoslýchaví lidé lépe slyší! Jsem ve tvaru rohlíčku, asi pět centimetrů vysoký, napájí mě kulatá baterie a vážím pár gramů. Vede ze mně průsvitná hadička s koncovkou, kterou si můj člověk dává do ucha. Jsem tomu rád, ale....

11.11.2013 v 11:00 | Karma: 13,08 | Přečteno: 690x | Diskuse| Ostatní

Romana Procházková

Co udělám, když potkám osobu se sluchovým postižením

Leknu se? Někteří jistě ano. Taky bych se lekla, chtíc se mnou komunikovat človík, o jehož kultuře a jzykové vybavenosti nic moc nevím. A osoby se sluchovým postižením tvoří poměrně pestrou skupinu s mnoha různými možnostmi komunikace. Nic jednoduchého.

25.10.2013 v 14:00 | Karma: 10,65 | Přečteno: 461x | Diskuse| Společnost

Romana Procházková

Ping-pong strachu mezi slyšícími a neslyšícími

"Odkudpak jste?" táží se mě často lidé při prvním kontaktu. Otázce jsme se zpočátku dost divila. Odkud bych asi tak měla být, že ano? Z Marsu jsem nespadla a podle barvy kůže a tvaru očí se dá poměrně snadno vydedukovat, kde mám kořeny. "No, víte, já jen, že máte takový akcent," rozvedla dotaz jedna z žen. Tak odtud vítr vane! Na vině jsou mé drobné řečové nedostatky, které nejsem schopna pochytit okleštěným sluchem.

30.5.2013 v 13:00 | Karma: 24,60 | Přečteno: 1159x | Diskuse| Společnost

Romana Procházková

Jasně, jsem vlastenec. Ale....

Miluji naši zem, naše hory, srdce mi plesá v Českém ráji. Preferuji české filmy českých režisérů. Čtu české autory. Mám ráda český humor. Bráním se užívání slov typu participace, implementace, predispozice, resocializace, integrace a jim podobné. Vypadám nevzdělaně. A tak participuji, implementuji, integruji a resocializuji. Nechci být za blba.

15.4.2013 v 13:10 | Karma: 12,92 | Přečteno: 910x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Co s Goebbelsovou chátrající vilou? Nikdo ji nechce, vláda ji nabízí jako dar

4. května 2024  8:59

Někdejší honosné panství a „hnízdečko lásky“, ale dnes jen chátrající stavení opředené temnou...

Prokremelští Noční vlci projedou Českem, Foldyna se k nim přidá v Praze

4. května 2024  8:57

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Pokroková a proti válce. V Rusku končí poslední škola vyučující „podle Západu“

4. května 2024  8:39

V Novosibirsku končí soukromá škola Novokolledž, která si jako jedna z mála v Rusku ústy svých...

Zdanění bezdětných, výpovědi bez důvodu. Fiala chce širokou shodu a klid

4. května 2024  7:55

Z programových návrhů, se kterými přicházejí strany vládní koalice rok před volbami, mají podle...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1851x
Normálně obyčejná? Nebo snad neobyčejně nenormální? Já bych to nerozebírala...:-)