Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsem se málem stal ruským špionem

Na rozdíl od hradního poradce Vladimíra Mynáře jsem bezpečnostní prověrku NBÚ na úroveň Tajné bez problémů a obratem dostal, ale málem jsem o ni zase kvůli synáčkovi přišel, když vycestoval do Ruska do jedné zajímavé oblasti.

Teď už o těchto věcech mluvit můžu, neboť je to už skoro 6 let od doby, kdy jsem působil na jedné nejmenované velmi vysoké bezpečnostní pozici v Evropě. K tomu jsem pochopitelně potřeboval bezpečností prověrku na úroveň Tajné, tak jsem si o ni zažádal, a jelikož nezjistili, že by mě někdo uplácel, ani že si tajně platím milenky, beru drogy, či dělá jiné nepravosti, prověrku jsem bez problémů dostal.

Nicméně, můj synáček je dobrodruh, tak se rozhodl, že si vyrazí do Ruska, někam na Kamčatku do jakési opuštěné oblasti, snad kvůli medvědům nebo co. Mám 4 děti, tak jsem si říkal, že mi alespoň 3 stejně zbudou, kdyby něco, tak jsem mu zaplatil letenku tam a tuším za měsíc zpátky. Proto mě ale docela udivilo, když mi za týden po odletu zavolal, jestli bych mu nekoupil zpáteční letenku. Na můj dotaz, proč, když zpáteční letenku už má, mi opáčil: "Jinak mě nepustí z vězení."

Když jsem to zkoumal dál, zjistil jsem, že byl z Ruska vyhoštěn, momentálně je ve vězení a pokud neodletí do týdne, tak si ho tam nechají. Důvod byl prostý: Vybavil se dolary a podrobnými mapami území, odkud ne zrovna daleko měli Rusové atomové zbraně, a jal se zkoumat zmíněnou oblast, a to i tak, že zašel do nějaké té zastrčené vesnice, ptal se místních a občas si od nich něco za ty dolary koupil. V Rusku! Chápete?

Ruská hrdost

Se synem jsme komunikovali přes SMS a jaké bylo překvapení, že když s ním Rusové mluvili, prokecli se, že už znají obsah SMS, kterou jsem poslal, aniž jim ten obsah synáček sdělil. Nakonec ho tedy ale pustili a dostal se domů.

Myslel jsem, že to tím skončilo, ale za pár měsíců mi zavolal někdo z Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) a řekl mi, že potřebuji obnovit mou bezpečnostní prověrku. Já jim ale opáčil, že to není potřeba, neboť ještě platí 3 roky. Dostal jsem odpověď, že se to tak dělá. Já ale opáčil, že bohužel zodpovídám na mé úrovni za bezpečnostní prověrky lidí z 28 zemí, tak vím, že se to tak nedělá. Odpovědí mi bylo zmatené bla, bla, bla.

Poté mi byla doručena oficiální žádost a "obnovení" stále platné prověrky, kterou mi nezbylo než vyplnit a poslat a nakonec mi byla platnost prověrky potvrzena. Jen mi to trochu vrtalo hlavou, a tak když jsem trochu zapnul mozek, došlo mi to. Rusové evidentně trochu kolem mě slídili nebo prostě taky synáček cestující po Rusku může znamenat i náznak spolupráce s druhou stranou. Tak se NBÚ zachoval profesionálně a znovu si mě proťukl.

A milý synáček dostal zákaz na několik let jezdit do nebezpečných oblastí Ruska, abych nepřišel kvůli jeho eskapádám o práci. :-) (Doufám, že mi syn promine, že jsem si některé věci "trochu" přibarvil.)

----------------------------------------------------------------------------------------------

Technická poznámka: Jestli si někdo myslí, že jsem teď právě prozradil, jak NBÚ prověřuje žadatele o prověrky, tak ho musím upozornit, že tyto informace jsou veřejně dostupné v leckeré špionážní knize, nehledě na to, že po troše uvažování jde přijít na to, jak by člověk na citlivém místě mohl.

Autor: Jan Fikáček, Ph.D. | středa 17.7.2019 10:04 | karma článku: 45,88 | přečteno: 5470x
  • Další články autora

Jan Fikáček, Ph.D.

Kolik váží informace

Fyzika je obor mnohdy tajemný. Opačná představa, že je to v podstatě zcela vysvětlená záležitost, která převládala kolem roku 1900, se velmi brzy ukázala mylnou jako máloco. Způsobí zahrnutí informace do fyziky další revoluci?

4.6.2024 v 9:07 | Karma: 16,34 | Přečteno: 375x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček, Ph.D.

Jaký je seriál Netflixu Problém tří těles

Moc se i líbila grafika seriálu Problém tří těles, možná i proto, že někdy v devadesátých letech jsem na UK v Praze přednášel, že takhle nějak bude vypadat pokročilá virtuální realita. Ale co děj seriálu?

28.5.2024 v 9:07 | Karma: 22,12 | Přečteno: 721x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček, Ph.D.

Není náhodou matematika poněkud subjektivní?

Ne, nebudeme pochybovat o tom, že je 1+1=2 platí. Kdyby byla matematika jen subjektivní, nefungovala by v realitě a proto by neexistovala. Nicméně, v každém matematické operaci je nenulový díl subjektivního.

21.5.2024 v 9:07 | Karma: 20,19 | Přečteno: 540x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček, Ph.D.

Fake news o historii vztahu Izrael-Palestina

To hlavní z historie oblasti najdete v minulém blogu, který překvapivě zařadila do „Zaujalo nás“ redakce blogů iDnes. Dnes uvedeme na pravou míru některé pomýlené pověsti o této oblasti a nahradíme je historickými fakty.

7.5.2024 v 9:07 | Karma: 20,29 | Přečteno: 634x | Diskuse| Politika

Jan Fikáček, Ph.D.

Proč jsou izraelská média daleko méně proizraelská než česká?

A nejde jen o izraelská média. USA jsou přece dlouholetý a věrný spojenec Izraele, ale ani ony nestojí teď vždy na straně Izraele. Proč? Proč se snaží válečné tažení Izraele brzdit a volají po příměří?

16.4.2024 v 9:07 | Karma: 37,24 | Přečteno: 4202x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Policie zabavila 300 milionů na nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu

5. června 2024

Premium Česká policie v tichosti řeší třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní obchody...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024  17:52,  aktualizováno  20:53

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

Volební místnosti se otevřely. Češi si druhý den vybírají europoslance

8. června 2024  6:52,  aktualizováno  8:06

Sledujeme online V Česku ráno začal druhý den voleb do Evropského parlamentu. Volební místnosti jsou otevřeny od...

Ukrajinská vláda nařídila ministerstvům, aby přestala používat klimatizaci

8. června 2024  7:29

Ukrajinská vláda v pátek nařídila všem ministerstvům a regionálním úřadům, aby přestaly používat...

Česko by mohlo letos vycvičit čtyři tisíce Ukrajinců, uvedla Černochová

8. června 2024  7:16

Sledujeme online Česká republika by i letos mohla vycvičit 4 tisíce ukrajinských vojáků na českém území. Řekla to...

Případ zabavených stamilionů Ukrajině policie odkládá, podvod neprokázala

8. června 2024

Premium Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) se zabývali podezřením, že se...

Jak hodnotíme obilné kaše GERBER Grain&Grow?
Jak hodnotíme obilné kaše GERBER Grain&Grow?

Výživné kaše GERBER Grain&Grow přináší to nejlepší ze světa obilovin. Potěší všechna malá bříška a především uspokojí potřeby děťátka v klíčovém...

  • Počet článků 314
  • Celková karma 25,70
  • Průměrná čtenost 3114x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.