Foto

Arabové jsou přistěhovalci a na území Palestiny od roku 1920 nebyl žádný stát, kterému bylo možné území předělit. Území bylo pusté a řídce osídlené. Mezi křižáckými válkami a mongolskými válkami se Palestina vylidnila. Od roku 1517 do roku 1918 patřila Osmanské říši. Arabové jsou přistěhovalci. Arabové nevlastnili území Palestiny kontinuálně a nepřerušovaně. Obyvatelé Palestiny netvoří potomci původního domorodého lidu. Židé jsou skutečnými, původním obyvatelstvem země . Pramen : Akademie mezinárodní práva v Hagu v roce 1921., Společnost národů.

Protože území nebylo komu přidělit, stalo se mandátním územím V. Británie do doby než se rozhodne co bude s uvedeným územím. Společnost národů hlasy 60 států světa rozhodla v roce 1922, že se území o rozloze 118 000 km/2 . se stane domovinou Židů.

V roce 1923 byla východní Palestina V Británii z mandátního území, vyňata, a předána Arabům, kteří se stavěli proti myšlence návratu Židů do jejich starobylé židovské vlasti k vytvoření vlastního státu. Vzniklo Hašimovské království, později Zajordánsko a dnes Jordánsko. Více než 70 % všech Jordánců jsou palestinští Arabové. Jordánsko má z mandátního území Palestina území rozlohu 97 230 km/2 a Izrael má z mandátního území Palestina rozlohu 20 770 Km/2., z čehož největší část zabírá Negevská poušť, která se rozkládá na ploše 12 000 km². Velikost Izraele je jako rozloha Moravy bez Slezska.

Valným shromážděním OSN dne 29. listopadu 1947, těsnou dvoutřetinovou většinou byl navržen plán na rozdělení zbytku Palestiny. Více než 75 % území přiděleného Židům byla poušť, o kterou neměli Arabové zájem a území, které si Židé koupili. Liga 19 arabských států, vytvořená v roce 1945, plán bez dalšího odmítla a otevřeně vyhlásila, že nepřipustí existenci samostatného židovského státu v Palestině, což trvá do současnosti. Jedině Židé souhlasili s plánem, i když území jim přidělené bylo pro ně velmi nevýhodné.

FL

AD 1 „Podle odhadů OSN během této války opustilo zemi na 711 tisíc Arabů, tj. zhruba 80 % dřívější arabské populace..“

Pravda: Slovo "opustilo" nemusí znamenat, že byli vyhnáni. Většina Arabů území opustila na výzvu svých předáků, aby nepřekáželi až budeme masakrovat Židy. "Za 2 týdny se vrátíte jako vítězové do lepších domů". Vrátit se už nemohli ...

Srovnání s tím, že by si někdo koupil půdu v Česku a udělal si tam stát nesedí z více důvodů, minimálně protože v Česku je stát Čechů, v Palestině, žili Arabové a Židé a žádný stát tam nebyl.

AD 2) "Židé mají na toho území právo, protože tam kdysi žili": Pravda: Někdo to tak může cítit, ale právo Izraele na existenci se neodvíjí od nějakých domnělých historických nároků. Autor vyvrací co není třeba vyvracet. Spíš by bylo potřeba vyvrátit Arabům jejich domnělý nárok na území, který se odvíjí od toho že je v muslimském regionu.

AD 4) "Židé mají na území nárok, protože to schválily světové velmoci na zasedání OSN , Pravda: Základem je právo národu na sebeurčení. Nikdo jiný zvnějšku nemůže lidem na nějakém území toto území vzít. Asi nemáme problém, když si nějaký cizinec koupí půdu v Česku..."

Autor tady vymýšlí vlastní vlastní legislativu. Ale když tak právo na sebeurčení mají i Židé, kteří v době vzniku Izraele na místě žili v cca stejném počtu. A jak jsem psal, žádný stát jako Česko tam nebyl.

To byla jenom rychlá reakce, to další už diskutovat nemám čas. Autorovi jsme jeho omyly vysvětlili už minule, ale je nepoučitelný.

JZ

Autor také cudně mlčí o tom, že z arabských zemí byly vyhnány statisíce Židů.

IS
LF

L29u81k47a56s 92F10i82k75r

8. 5. 2024 1:29

On to jinak ani p. Fikacek neumi ... podobne jako jeho PhD prace ...

ZH

Pravdu (svou pravdu) mají obě strany. Líbí se mi líčení vzniku mandátního území, které je neuvěřitelně vylhané. Žádný arabský stát nebyl členem Společnosti národů, která si odhlasovala mandátní území, které mělo státní správu v rozbité Osmanské říši. Co slovo to lež eurocentrických historiků. Přiznejme si latentní protiarabský laciný soft-rasismus a přestaňme se směšně usvědčovat z myšlenkové malosti.

FL

A kdyby Arabové byli ve společenství národů, tak by to neodhlasovali z důvodu, že Palestina má patřit k muslimskému regionu. Je to podle vás relevantní důvod proti možnosti aby v místě měli Židé vlastní stát?

  • Počet článků 313
  • Celková karma 25,12
  • Průměrná čtenost 3119x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.