JB

Právě čtu Vaši novou knihu. Jsem v polovině, a máte ode mne hluboké uznání.

Foto

Je mi vždy trochu trapně, když mě někdo chválí. Ale díky. Taky za to, že jste si to koupil.

VE

Tak je legrační že zrovna Fikáček si sem dává akademický titul, když zrovna v jeho případě škola řešila problém, jakým omylem k tomu mohlo dojít

Foto

Je hezké, že se pomluvy šíří. Ale škola došla k závěru, že práce byla obhájena oprávněně. Jen lehká hysterie jednoho v daném oboru amatéra, který práci moc nerozuměl, byla dobrou záminkou do souboje mezi děkanem PřF UP a rektorem UP, kteří se chtěli navzájem odvolat.

Jak jinak vysvětlit, že to nakonec způsobilo kontrolu všech disertací na všech fakultách UP? Očividně ani tak moc nešlo o onu jednu disertaci.

Nicméně od oponenta disertace, špičkového filosofa Prof. Kolmana, který práci naopak rozuměl, dostala práce výtečné hodnocení. Výše uvedená dáma má určitě podložený názor o disertaci, i když ani neví, jak se jmenuje. Jen slyšela nějaký drb, který se jí hodil do jejích osobních antipatií bez znalosti věci samé. :) Neměla by se práce hodnotit s její znalostí? (Zdravím dotyčnou z mezinárodní konference Fyzika a realita v Helsinkách, kde budu prezentovat část disertace, neboť příspěvek prošel recenzním řízením.)

A co psal Prof. Kolman? Můžete si to přečíst (s dalším vysvětlením) třeba zde: https://blog.idnes.cz/fikacek/proc-se-ceska-televize-zajimala-o-rovnici-e-mc2-v-ph-d-dizertaci.Bg23040490 .

Mimochodem, je tam výklad i toho, jak se hlavní kritik zásadně sekl i ve své kritice ve vlastním oboru. Protože onen výklad rovnice E=mc2, který napadl a který jsem tam odvodil, se shoduje s výkladem jistého nositele Nobelovy ceny za fyziku. :)

A co píše špičkový expert, Prof. Kolman o této disertaci?: "Autor takto klade řadu zajímavých a netriviálních tezí,... Práce je psána čtivě a informovaně, se smyslem pro konkrétní příklady a nečekaná srovnání, jako jsou otázky vývoje písma či peněz coby příklady abstrakce a idealizace. Tato syntetická metoda širokého rozmachu doplňovaná četnými detaily tvoří podle mě hlavní kvalitu práce. Ta je bezesporu myšlenkově bohatá a originální, obsahuje spoustu – šlo by říct někdy až přemíru – zajímavých úvah a podnětů k přemýšlení." ... pokračování..

Foto

Myslím, že jde i o to, zda kvalitativní množství nosičů informací v celém vesmíru je stabilní. V tom případě by se asi dalo uvažovat o podmíněné hmotnosti informace. Tedy - pokud ano.

Foto

Vesmír má potenciálně "nekonečnou" strukturní hloubku, takže maximální množství informace, které do vesmíru jde zapsat, se řádově zvětšuje s naším další a další poznáváním dalších strukturních stupňů. Teď jsou ve výhledu prostoročasové "atomy" smyčkové kvantové gravitace.

Foto

Vše téma mně připomnělo jednu povídku, tuším, že napsanou S.Lemem. V ní se podařilo jednomu ,,experimentátorovi" VEŠKERÉ info zvážit. A tím způsobil celosvětový blackout