Botulismus - nemoc, kterou zná lidstvo díky válkám

Odkud se bere botulismus a jak se s ním lidstvo vypořádalo v minulých desetiletích a staletích? Druhý díl seriálu o botulismu. (délka blogu 4 min.)

Jak dlouho už má lidstvo problém s botulismem? 

Každého pochopitelně zneklidní, když se dozví, že se může otrávit konzervou, kterou má ve spíži - a že se někdy nedá na první pohled zjistit, jestli je v konzervovaném jídle prudký jed botulin nebo jestli není. Lidstvo ale žije s tímto problémem už spoustu desetiletí. Dnes už průmysl, vyrábějící trvanlivé konzervy dobře ví, jak bakterii Clostridium botulinum z jídla odstranit. Problém tedy v naprosté většině případů spočívá v konzumaci domácího zavařovaného jídla. Můj blogový seriál je tedy určen těm, kdo si dělají domácí konzervy. 

V minulém blogu najdete vysvětlení, proč botulismus začal způsobovat problémy až poměrně nedávno. Bakterie, které vylučují silný jed botulotoxin, mají totiž rády uzavřené prostředí, do kterého se nedostane kyslík. Nemají také rády kyselé prostředí. 

Ideální je pro ně… klasická konzerva. A ty se začaly vyrábět až koncem 18. století. Předtím existovaly úplně jiné konzervační metody, při kterých se růstu těchto bakterií spíše zamezilo. 

Dostatečně sladké a dostatečně kyselé konzervy nezpůsobují botulismus. 

V praxi to znamená, že nakládání do medu nebo do cukru Clostridium botulinum nevyhovuje, stejně tak jako kyselé kvašení. To je výborná zpráva.  

Lidstvo zná botulismus díky… Napoleonovi

Napoleon, který vedl na konci 18. století války v Evropě, potřeboval samozřejmě spoustu potravin pro své vojáky. V roce 1795 tedy vyhlásil soutěž, ve které nabídl 12 000 franků tomu, kdo najde konzervační metodu pro jídlo, kterým by bylo možné zásobovat francouzskou armádu. Vítězem se stal Nicolas Appert, který konzervoval jídlo pomocí tepla a odsátím vzduchu.

První továrna na konzervy začala pracovat poměrně brzy - v roce 1812. Ale už v roce 1817 popsal švábský venkovský lékař Dr. Justinus Kerner novou nemoc - botulismus. Od roku 1817 tedy lidstvo zná klinické příznaky nemoci - tehdy se samozřejmě ještě nevědělo, co je způsobuje.

To trvalo až do roku 1895, kdy belgický mikrobiolog Emil van Ermengem zjistil, že se jedná o otravu jedem bakterie Clostridium botulinum. 

Průmyslová výroba potravin pak mohla na tuto zprávu reagovat - dnešní průmyslově vyrobené konzervy jsou skutečně bezpečné. Jednak se zavařují při dostatečně vysoké teplotě - a pak jsou také hlídány systematickými kontrolami kvality. 

V domácím zavařování panuje samozřejmě úplně jiná situace. Začátkem roku 1900 přišla do prodeje první skleněná zavařovací sklenice od firmy WECK, která dodnes symbolizuje zavařování v domácnosti. 

Zatímco v průmyslu se dá produkce přesně hlídat, bakterie se dají eliminovat ještě předtím, než se jídlo vůbec dostane do sklenic a teplota se dá průběžně měřit - při domácím zavařování to je spíše výjimkou. Procesy, které jsou používány při domácí konzervaci potravin jsou naopak založené na dlouholetých zkušenostech. 

Jak zavařovat bezpečné konzervy?

V domácích podmínkách nikdy nevíme, jaká je počáteční koncentrace spor bakterií typu Clostridium. Přitom se jedná o relevantní a škodlivé bakterie, které způsobují při domácím zavařování problémy. Na rozdíl od ostatních bakterií (například salmonely) totiž vytváří odolné spory, které mohou přežít proces zavařování a později se v konzervách množí a vytvářejí smrtelně nebezpečný jed. 

I když tedy použijeme postupy, které v minulosti fungovaly (při jiné surovině a jiných počátečních koncentracích škodlivé bakterie nebo její spor) - nikdy nemůžeme s určitostí říci, zda jsou námi zavařené fazole, cizrna nebo třeba šunka … bezpečné. Nejspíš nikdo z nás, kdo doma konzervujeme maso nebo zeleninu - neposílá vzorky svých konzerv do laboratoře na kontrolu.

Naštěstí tu je jeden univerzální postup, který i z potenciálně “jedovaté” konzervy vytvoří jedlou. Zavařený obsah se musí před snědením jednoduše znovu přivést k varu. Toxin se totiž při zvýšené teplotě rozkládá. Připomeňme si údaje z minulého blogu: 

Jed se ničí se už po 5 minutách při 80 °C, což odpovídá 1 minutě při 85 °C. 

A tím se vlastně vracíme k výroku, že lidstvo zná botulismus díky Napoleonovým válkám. Ve válečných podmínkách si vojáci často neměli kde jídlo ohřát - a stali se tak smutnými oběťmi objevu, který vlastně lidstvo posunul kupředu - schopnosti konzervace potravin. 

 

Zdroj: Thermische Konservierung in der Lebensmittelindustrie, Gert Hartwig, H. P. Skrobisch und Heiko von der Linden, 2021.https://www.rki.de/DE/Content/Infekt/EpidBull/Merkblaetter/Ratgeber_Botulismus.html

 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 26.10.2023 8:00 | karma článku: 21,15 | přečteno: 422x

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Další články autora

Dana Tenzler

Budoucí průzkum Titanu

Titan, největší měsíc Saturnu, je zajímavý díky své husté atmosféře, povrchu bohatému na organické látky a potenciálnímu vnitřnímu oceánu. Jaké konkrétní záhady skrývá Titan?

15.5.2025 v 8:00 | Karma: 17,99 | Přečteno: 257x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Temná kometa, nebo sovětský vesmírný odpad? Záhada objektu 2005 VL1

Sledovali jste v posledních dnech osud ztracené kosmické sondy Veněra 8? Poté, co selhala a stala se neovladatelnou, dostala název Kosmos 482. Před pár dny se zřítila do Indického oceánu.

12.5.2025 v 8:00 | Karma: 24,48 | Přečteno: 1227x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Meteority z Měsíce

Jak často se na Zemi dostává materiál, který byl původně součástí našeho Měsíce? Nová studie a počítačové simulace se zabývaly otázkou, kolik materiálu se z Měsíce skutečně dostává na Zemi.

8.5.2025 v 8:00 | Karma: 11,56 | Přečteno: 133x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Vakcína proti akné

Akné je běžný ale otravný problém, který postihuje asi 85 % lidí. Objevuje se hlavně v dospívání. Může ovšem trvat po celý život nebo se objevovat periodicky. Dočkáme se zanedlouho vakcíny proti akné? (délka blogu 3 min.)

5.5.2025 v 8:00 | Karma: 15,10 | Přečteno: 516x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Prach ze vzdálených nebeských objektů

Prach může na první pohled působit nenápadně, když jde ovšem o kosmický prach, začíná být zajímavý. Jak vědci zkoumají původ a složení prachových částic z vesmíru?

1.5.2025 v 8:00 | Karma: 13,80 | Přečteno: 171x | Diskuse | Věda

Nejčtenější

Novým papežem se stal americký kardinál Prevost, přijal jméno Lev XIV.

8. května 2025  18:45,  aktualizováno  19:54

Sledujeme online Novým papežem se stal americký kardinál Robert Francis Prevost, oznámil z baziliky sv. Petra...

Nekontrolovaně k Zemi padající sovětská sonda se zřítila do Indického oceánu

9. května 2025  18:35,  aktualizováno  10.5 13:09

Sovětská sonda Kosmos 482 ze 70. let minulého století se rozpadla v sobotu ráno kolem osmé hodiny...

Rusy rozzuřil hořící Kreml na ponožkách českého zmocněnce. Darebák, zní z Moskvy

9. května 2025  12:08

Řádnou vlnu emocí v Rusku vzbudil český vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný....

Cizinec zaplatil za jízdu taxíkem v Praze přes 200 tisíc, zjistil ráno s hrůzou

13. května 2025  17:07

O více než 200 tisíc korun málem přišel v Praze cizinec, který se v noci vracel na hotel taxíkem,...

VIDEO: Turecké letadlo škrtlo v Praze ocasem o ranvej. Modleme se, vyzýval pilot

13. května 2025  19:14

Napínavý pokus o přistání si prožili cestující na palubě letu TK1771 společnosti Turkish Airlines z...

„Požadavky odtržené od reality.“ Jednání Ukrajinců s Rusy trvalo jen dvě hodiny

16. května 2025  6:43,  aktualizováno  15:11

Sledujeme online Jednání delegací Ukrajiny a Ruska v Istanbulu po necelých dvou hodinách skončilo. Bylo to první...

Opilec spadl ze zábradlí železničního mostu, zachránila ho podesta

16. května 2025  15:05

Krátký odpočinek na mostě přes železnici v Ostravě nemusel dobře skončit pro čtyřicátníka, který...

Veterinární správa uvolňuje omezení kvůli slintavce, ruší zákaz dovozu zvířat

16. května 2025  14:01,  aktualizováno  14:44

Od neděle Státní veterinární správa (SVS) ruší zákaz dovozu zvířat, sena, slámy i některých...

Řidič nevydržel čekat v koloně, krácení cesty po železniční vlečce se mu vymstilo

16. května 2025  14:41

Kuriózní ale nebezpečnou dopravní situaci museli ve středu odpoledne řešit přerovští policisté....

Palačinky, popcorn nebo zmrzka? Otestujte si parádní retro pomocníky
Palačinky, popcorn nebo zmrzka? Otestujte si parádní retro pomocníky

Chystáte narozeninovou oslavu, dětskou party nebo si třeba jen chcete ozvláštnit víkend? Ve spolupráci se značkou Ariete jsme si pro vás připravili...

  • Počet článků 1080
  • Celková karma 18,59
  • Průměrná čtenost 1265x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům. 
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.