Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Botulismus - nemoc, kterou zná lidstvo díky válkám

Odkud se bere botulismus a jak se s ním lidstvo vypořádalo v minulých desetiletích a staletích? Druhý díl seriálu o botulismu. (délka blogu 4 min.)

Jak dlouho už má lidstvo problém s botulismem? 

Každého pochopitelně zneklidní, když se dozví, že se může otrávit konzervou, kterou má ve spíži - a že se někdy nedá na první pohled zjistit, jestli je v konzervovaném jídle prudký jed botulin nebo jestli není. Lidstvo ale žije s tímto problémem už spoustu desetiletí. Dnes už průmysl, vyrábějící trvanlivé konzervy dobře ví, jak bakterii Clostridium botulinum z jídla odstranit. Problém tedy v naprosté většině případů spočívá v konzumaci domácího zavařovaného jídla. Můj blogový seriál je tedy určen těm, kdo si dělají domácí konzervy. 

V minulém blogu najdete vysvětlení, proč botulismus začal způsobovat problémy až poměrně nedávno. Bakterie, které vylučují silný jed botulotoxin, mají totiž rády uzavřené prostředí, do kterého se nedostane kyslík. Nemají také rády kyselé prostředí. 

Ideální je pro ně… klasická konzerva. A ty se začaly vyrábět až koncem 18. století. Předtím existovaly úplně jiné konzervační metody, při kterých se růstu těchto bakterií spíše zamezilo. 

Dostatečně sladké a dostatečně kyselé konzervy nezpůsobují botulismus. 

V praxi to znamená, že nakládání do medu nebo do cukru Clostridium botulinum nevyhovuje, stejně tak jako kyselé kvašení. To je výborná zpráva.  

Lidstvo zná botulismus díky… Napoleonovi

Napoleon, který vedl na konci 18. století války v Evropě, potřeboval samozřejmě spoustu potravin pro své vojáky. V roce 1795 tedy vyhlásil soutěž, ve které nabídl 12 000 franků tomu, kdo najde konzervační metodu pro jídlo, kterým by bylo možné zásobovat francouzskou armádu. Vítězem se stal Nicolas Appert, který konzervoval jídlo pomocí tepla a odsátím vzduchu.

První továrna na konzervy začala pracovat poměrně brzy - v roce 1812. Ale už v roce 1817 popsal švábský venkovský lékař Dr. Justinus Kerner novou nemoc - botulismus. Od roku 1817 tedy lidstvo zná klinické příznaky nemoci - tehdy se samozřejmě ještě nevědělo, co je způsobuje.

To trvalo až do roku 1895, kdy belgický mikrobiolog Emil van Ermengem zjistil, že se jedná o otravu jedem bakterie Clostridium botulinum. 

Průmyslová výroba potravin pak mohla na tuto zprávu reagovat - dnešní průmyslově vyrobené konzervy jsou skutečně bezpečné. Jednak se zavařují při dostatečně vysoké teplotě - a pak jsou také hlídány systematickými kontrolami kvality. 

V domácím zavařování panuje samozřejmě úplně jiná situace. Začátkem roku 1900 přišla do prodeje první skleněná zavařovací sklenice od firmy WECK, která dodnes symbolizuje zavařování v domácnosti. 

Zatímco v průmyslu se dá produkce přesně hlídat, bakterie se dají eliminovat ještě předtím, než se jídlo vůbec dostane do sklenic a teplota se dá průběžně měřit - při domácím zavařování to je spíše výjimkou. Procesy, které jsou používány při domácí konzervaci potravin jsou naopak založené na dlouholetých zkušenostech. 

Jak zavařovat bezpečné konzervy?

V domácích podmínkách nikdy nevíme, jaká je počáteční koncentrace spor bakterií typu Clostridium. Přitom se jedná o relevantní a škodlivé bakterie, které způsobují při domácím zavařování problémy. Na rozdíl od ostatních bakterií (například salmonely) totiž vytváří odolné spory, které mohou přežít proces zavařování a později se v konzervách množí a vytvářejí smrtelně nebezpečný jed. 

I když tedy použijeme postupy, které v minulosti fungovaly (při jiné surovině a jiných počátečních koncentracích škodlivé bakterie nebo její spor) - nikdy nemůžeme s určitostí říci, zda jsou námi zavařené fazole, cizrna nebo třeba šunka … bezpečné. Nejspíš nikdo z nás, kdo doma konzervujeme maso nebo zeleninu - neposílá vzorky svých konzerv do laboratoře na kontrolu.

Naštěstí tu je jeden univerzální postup, který i z potenciálně “jedovaté” konzervy vytvoří jedlou. Zavařený obsah se musí před snědením jednoduše znovu přivést k varu. Toxin se totiž při zvýšené teplotě rozkládá. Připomeňme si údaje z minulého blogu: 

Jed se ničí se už po 5 minutách při 80 °C, což odpovídá 1 minutě při 85 °C. 

A tím se vlastně vracíme k výroku, že lidstvo zná botulismus díky Napoleonovým válkám. Ve válečných podmínkách si vojáci často neměli kde jídlo ohřát - a stali se tak smutnými oběťmi objevu, který vlastně lidstvo posunul kupředu - schopnosti konzervace potravin. 

 

Zdroj: Thermische Konservierung in der Lebensmittelindustrie, Gert Hartwig, H. P. Skrobisch und Heiko von der Linden, 2021.https://www.rki.de/DE/Content/Infekt/EpidBull/Merkblaetter/Ratgeber_Botulismus.html

 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 26.10.2023 8:00 | karma článku: 21,15 | přečteno: 413x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Mohla se dostat živá hmota ze Země na Venuši?

Před několika lety oznámili vědci, že našli v atmosféře Venuše plyn, který by mohl naznačovat přítomnost života. Mohly by být život na Venuši zanesen ze Země? (délka blogu 3 min.)

23.1.2025 v 8:00 | Karma: 16,74 | Přečteno: 219x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Jak vypadá nitro exoplanet?

Vědci, kteří se zabývají výzkumem exoplanet, nalezli fascinující objekt, který by mohl vysvětlit, z čeho se skládá nitro planet - rychle se vypařující se exoplanetu ve vzdálenosti 42,67 světelných roků. (délka blogu 3 min.)

20.1.2025 v 8:00 | Karma: 17,65 | Přečteno: 228x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Hmota, ze které se skládají naše těla, může pocházet z jiné galaxie

Hrdinou dnešního blogu je uhlík - chemický prvek, který je základem všech organických molekul. Uhlík v našem těle může mít za sebou dlouhou cestu vesmírem. (délka blogu 3 min.)

16.1.2025 v 8:00 | Karma: 22,35 | Přečteno: 325x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Záhada rezavých koček

Všimli jste si, že naprostá většina zrzavých koček jsou ... kocouři? Jen jedna z pěti zrzavých koček je kočičí dáma. Vědci nedávno zjistili, čím je to způsobeno. (délka blogu 3 min.)

13.1.2025 v 8:00 | Karma: 27,12 | Přečteno: 604x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Dva starší přístroje - jeden nový pohled na věc

Dokonce ani starší teleskopy nepatří do starého železa - i když dnes existují daleko novější a citlivější přístroje. S letitou technikou se dá dělat i úplně nová věda. (délka blogu 3 min.)

9.1.2025 v 8:00 | Karma: 17,61 | Přečteno: 268x | Diskuse | Věda

Nejčtenější

Ohnivé peklo v lyžařském centru. Lidé skákali z oken, mrtvých je přes sedmdesát

21. ledna 2025  7:19,  aktualizováno  20:21

Při nočním požáru v tureckém lyžařském středisku Kartalkaya zemřelo nejméně 76 lidí a 51 utrpělo...

V Česku otevírá pobočku nový řetězec. Slibuje velké porce zdravého jídla

24. ledna 2025  12:05,  aktualizováno  12:19

Po několika odložených startech vstupuje na český trh řetězec se zdravým jídlem. V přízemí...

Havárie historické bojové techniky na jihu Čech: dva mrtví, osm zraněných

18. ledna 2025  16:06,  aktualizováno  19:27

Při ukázkách historické bojové techniky u Horního Dvořiště na jihu Čech došlo k tragické nehodě....

Proti Ficovi bouřilo 30 slovenských měst. Bratislavu burcoval Bolek Polívka

24. ledna 2025  17:30,  aktualizováno  20:59

V téměř třiceti slovenských městech se v pátek konaly demonstrace za proevropské směřování země....

Zelenskyj si řekl o 200 tisíc evropských vojáků. Britové jsou pro

22. ledna 2025  12:19

Jen co v Bílém domě usedl Donald Trump, vyzval Volodymyr Zelenskyj evropské státy, aby převzaly...

Bič boží je vyžene. Otestujte si znalosti hereckých úloh oslavence Jiřího Lábuse

Jiří Lábus je vynikající herec, ale rovněž vášnivý čtenář a mistr v načítání...
vydáno 26. ledna 2025

Úctyhodných 75 let se v neděli 26. ledna dožívá Jiří Lábus. Herec temperamentního projevu,...

Zavíráme! Vše musí pryč! Podvodníci s „končícím eshopem“ lákají z lidí peníze

26. ledna 2025

Šmejdi jsou často o krok napřed a vymýšlí neustálé finty, jak vytáhnout z lidí peníze. Aktuálním...

A kostlivci se vypotáceli ven... Jak Sověti nafotili osvobození Osvětimi

26. ledna 2025

Seriál Když Rudá armáda před osmdesáti lety stanula u bran Osvětimi, ohromilo ji hrobové ticho, pach...

Vraha předem neodhadneme. Čin mívají propracovaný, říká docent Lašek

26. ledna 2025

Premium Policie v posledních dnech informovala o několika případech, kdy dostala oznámení ohledně možného...

Antibiotika nemusejí jen pomáhat, příliš časté užívání škodí.
Antibiotika nemusejí jen pomáhat, příliš časté užívání škodí.

Antibiotika lze považovat za velký zázrak medicíny. Dokážou rychle a účinně pomoci. Na druhou stranu, pokud se s nimi zachází nevhodně a užívají se...

  • Počet článků 1048
  • Celková karma 23,90
  • Průměrná čtenost 1276x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.