Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

Spousta receptů se vylepšuje malou dávkou alkoholu. Může se jednat o víno, whisky nebo pivo, apod. Také recepty na pečené sladkosti někdy obsahují alkohol - například rum. Kolik ho ale zůstává ke konci přípravy jídla v pokrmu, který jíte?

Alkohol a jeho azeotropní směs s vodou

Pod pojmem alkohol se myslí vždy etanol, který má souhrnný chemický vzorec C2H5OH.

Etanol se běžně vyrábí fermentací sacharidů pomocí kvasinek, dá se ale vyrobit i chemickou syntézou.

Čistý etanol (líh) je bezbarvá a hořlavá tekutina, která má specifickou chuť a vůni. V různých alkoholických nápojích se nachází různá koncentrace alkoholu - limitem je pak 96% alkoholu a 4% vody. Žádná směs etanolu s vodou nemůže být (pokud se jedná o přirozenou směs) koncentrovanější. Přitom se jedná o azeotropní směs - což je kapalina, která se skládá ze dvou nebo více komponent, jejichž páry mají stejné složení jako samotná kapalina. Směs se pak nedá rozdělit destilací a chová se jako jednolitá čistá látka.

Jistě vás bude zajímat, jak je to možné - na vině je samozřejmě … a vy to tušíte, chemie. Mezi molekulami vody a etanolu dochází ke slabému provázání pomocí tzv. vodíkových vazeb.

Bod varu směsi voda-etanol je trochu nižší než bod varu čistého etanolu: jedná se o 78,15 °C při okolním tlaku vzduchu 1 bar. Při této teplotě se voda a ethanol vypařují společně v poměru 96:4.

Alkohol v jídle

Obsahem alkoholu v jídle se v minulosti zabývalo hned několik studií. Vědci zjistili, že pokud trvá tepelné zpracování jen velmi krátce (například několik minut), alkohol se vypařuje jen málo. Na konci varu, který trvá kolem minuty, zůstává v jídle až 85 procent původně obsaženého alkoholu. Ale i po delším zpracování (například 1,5 hodiny trvajícím dušení masa) se dal alkohol ještě registrovat - i když už jen v daleko menším množství (kolem 5 procent). Různé testy pak přinášely různé další výsledky.

Všechny studie ukazují, že zbytkový alkohol v potravinách rozhodně zůstává, a to i po delším vaření, pečení nebo dušení. Jeho množství je závislé na různých faktorech - situace není vůbec jednoduchá a nedá se shrnout v jedné větě. Záleží na použitém druhu alkoholu, na jeho množství, typu jídla - ale také na způsobu přípravy nebo na tom, zda bylo jídlo vařeno pod poklicí nebo v otevřeném hrnci.

Vyšší počáteční koncentrace alkoholu vede samozřejmě i k jeho vyšší konečné koncentraci. Pokud má jídlo hrubý povrch (například vrstvu strouhanky), etanol se v něm zadržuje lépe než v potravinách s hladkým povrchem. Překvapivě vysokou koncentraci alkoholu zjistili vědci také v domácím žitném chlebu. Důvodem by mohlo být zadržení alkoholu v objemu chleba tvrdou kůrkou.

Celkově závisí ztráty alkoholu při vaření nebo pečení na délce a intenzitě tepelného zpracování. To je logické - vyšší teplota podporuje vypařování alkoholu.

Čím menší je nádoba, ve které je jídlo vařené, tím větší množství alkoholu v něm zůstane. I to je logické - čím menší plocha vypařování, tím méně alkoholu může jídlo opustit.

Zajímavý je ale také efekt uzavřeného hrnce. Pokud chcete snížit obsah alkoholu v pokrmu, používejte poklici. Alkohol se vypařuje při nižší teplotě než voda. Poklička nesedí na hrnci vzduchotěsně - trochu totiž vždy nedoléhá. Zpod pokličky může unikat pára - a to pára alkoholu, který se odpařuje dříve. Pod poklicí proto zůstává stále vyšší procento vody. Efekt je překvapivě silný - v jídle, které bylo vařeno pod poklicí, zůstává znatelně menší koncentrace alkoholu než v jídle vařeném v otevřeném hrnci.

Zdroje: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2010.11.117, https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.03.034, Odkaz


Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 18.4.2024 8:00 | karma článku: 25,31 | přečteno: 702x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (1)

Když chceme posuzovat možnosti vývoje života na cizích planetách, můžeme se spolehnout jen na své zkušenosti ze Země. Jaké typy planet jsou nejvhodnější a na jakých planetách se může život vyvíjet jen pomalu? (délka blogu 4 min.)

29.4.2024 v 8:00 | Karma: 23,70 | Přečteno: 471x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Jsou poškrábané teflonové pánve nebezpečné?

Mají se pánve, které mají teflonový povrch, vyhodit poté, co se poškrábaly? A proč se vlastně teflonový povrch tak lehce poškodí? (délka blogu 3 min.)

25.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,96 | Přečteno: 2596x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 19,19 | Přečteno: 398x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,28 | Přečteno: 249x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,63 | Přečteno: 401x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 971
  • Celková karma 19,87
  • Průměrná čtenost 1327x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.