Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

Spousta receptů se vylepšuje malou dávkou alkoholu. Může se jednat o víno, whisky nebo pivo, apod. Také recepty na pečené sladkosti někdy obsahují alkohol - například rum. Kolik ho ale zůstává ke konci přípravy jídla v pokrmu, který jíte?

Alkohol a jeho azeotropní směs s vodou

Pod pojmem alkohol se myslí vždy etanol, který má souhrnný chemický vzorec C2H5OH.

Etanol se běžně vyrábí fermentací sacharidů pomocí kvasinek, dá se ale vyrobit i chemickou syntézou.

Čistý etanol (líh) je bezbarvá a hořlavá tekutina, která má specifickou chuť a vůni. V různých alkoholických nápojích se nachází různá koncentrace alkoholu - limitem je pak 96% alkoholu a 4% vody. Žádná směs etanolu s vodou nemůže být (pokud se jedná o přirozenou směs) koncentrovanější. Přitom se jedná o azeotropní směs - což je kapalina, která se skládá ze dvou nebo více komponent, jejichž páry mají stejné složení jako samotná kapalina. Směs se pak nedá rozdělit destilací a chová se jako jednolitá čistá látka.

Jistě vás bude zajímat, jak je to možné - na vině je samozřejmě … a vy to tušíte, chemie. Mezi molekulami vody a etanolu dochází ke slabému provázání pomocí tzv. vodíkových vazeb.

Bod varu směsi voda-etanol je trochu nižší než bod varu čistého etanolu: jedná se o 78,15 °C při okolním tlaku vzduchu 1 bar. Při této teplotě se voda a ethanol vypařují společně v poměru 96:4.

Alkohol v jídle

Obsahem alkoholu v jídle se v minulosti zabývalo hned několik studií. Vědci zjistili, že pokud trvá tepelné zpracování jen velmi krátce (například několik minut), alkohol se vypařuje jen málo. Na konci varu, který trvá kolem minuty, zůstává v jídle až 85 procent původně obsaženého alkoholu. Ale i po delším zpracování (například 1,5 hodiny trvajícím dušení masa) se dal alkohol ještě registrovat - i když už jen v daleko menším množství (kolem 5 procent). Různé testy pak přinášely různé další výsledky.

Všechny studie ukazují, že zbytkový alkohol v potravinách rozhodně zůstává, a to i po delším vaření, pečení nebo dušení. Jeho množství je závislé na různých faktorech - situace není vůbec jednoduchá a nedá se shrnout v jedné větě. Záleží na použitém druhu alkoholu, na jeho množství, typu jídla - ale také na způsobu přípravy nebo na tom, zda bylo jídlo vařeno pod poklicí nebo v otevřeném hrnci.

Vyšší počáteční koncentrace alkoholu vede samozřejmě i k jeho vyšší konečné koncentraci. Pokud má jídlo hrubý povrch (například vrstvu strouhanky), etanol se v něm zadržuje lépe než v potravinách s hladkým povrchem. Překvapivě vysokou koncentraci alkoholu zjistili vědci také v domácím žitném chlebu. Důvodem by mohlo být zadržení alkoholu v objemu chleba tvrdou kůrkou.

Celkově závisí ztráty alkoholu při vaření nebo pečení na délce a intenzitě tepelného zpracování. To je logické - vyšší teplota podporuje vypařování alkoholu.

Čím menší je nádoba, ve které je jídlo vařené, tím větší množství alkoholu v něm zůstane. I to je logické - čím menší plocha vypařování, tím méně alkoholu může jídlo opustit.

Zajímavý je ale také efekt uzavřeného hrnce. Pokud chcete snížit obsah alkoholu v pokrmu, používejte poklici. Alkohol se vypařuje při nižší teplotě než voda. Poklička nesedí na hrnci vzduchotěsně - trochu totiž vždy nedoléhá. Zpod pokličky může unikat pára - a to pára alkoholu, který se odpařuje dříve. Pod poklicí proto zůstává stále vyšší procento vody. Efekt je překvapivě silný - v jídle, které bylo vařeno pod poklicí, zůstává znatelně menší koncentrace alkoholu než v jídle vařeném v otevřeném hrnci.

Zdroje: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2010.11.117, https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.03.034, Odkaz


Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 18.4.2024 8:00 | karma článku: 26,00 | přečteno: 1047x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Minulost měsíců Marsu a japonská mise MMX

Japonská vesmírná agentura pracuje na misi, která bude zkoumat minulost a vývoj měsíců naší sousední planety, Marsu. O sondě, misi a marsovských měsících. (délka blogu 3 min.)

25.7.2024 v 8:00 | Karma: 15,27 | Přečteno: 165x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Co je nového na Marsu?

Co se v minulých měsících událo na naší sousední planetě? Jak přímo na jejím povrchu tak na její oběžné dráze pracuje několik automatických sond. (délka blogu 3 min.)

22.7.2024 v 8:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 326x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Proč se má při vaření luštěnin přidávat jedlá soda?

Chemie v kuchyni - jedlá soda pomáhá při vaření čočky, fazolí a hrášku. Jak funguje trik se sodou a proč urychluje vaření luštěnin? (délka blogu 3 min.)

18.7.2024 v 8:00 | Karma: 26,21 | Přečteno: 603x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Chemie v kuchyni - kdy se mají solit luštěniny?

Luštěniny se prý mají solit až po uvaření. Jinak se prý doba, nutná ke změknutí, značně prodlužuje. Je to jen mýtus - nebo je to pravda? (délka blogu 3 min.

15.7.2024 v 8:00 | Karma: 26,43 | Přečteno: 590x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Čím se projeví kolaps magnetického pole Země?

Sluneční bouři způsobuje silný proud nabitých částic a elektromagnetického záření ze Slunce. Bez magnetického pole Země by tyto sluneční bouře mohly být nebezpečné pro naši technologii a dokonce i pro nás lidi.

11.7.2024 v 8:00 | Karma: 20,90 | Přečteno: 412x | Diskuse | Věda
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 996
  • Celková karma 21,05
  • Průměrná čtenost 1281x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.