DT

Jsem ráda, že se líbilo, Jaromíre, ať se vám daří.

Foto

Díky a obdivuji Váš rozhled paní Dano, klobouk dolů.

Foto

Nejsou, říkám to doma léta páně. Akorát moc dlouho nevydrží nepřilnavé.

DT

Vzdala jsem je, vařím na nerezu. Ze kterého se pro změnu uvolňují těžké kovy. Ale alespoň se přitom nedají rovnou pozorovat.

Krásný den, Kláro, ať se hezky vydaří.

DT

Jen u těch domácích ptačích mazlíčků je to prý docela kritické. To mě samotnou udivilo, to jsem nevěděla. Mějte krásný den, Milane, ať se daří.

MS

Toto je jedno hledisko. Další věc je uvolňování mikro a nanoplastů, a podle studie jich poškrábaná pánev při vaření uvolňuje poměrně hodně. Také se nedoporučuje ohřívat jídlo v plastu, ale na klasickém talíři. Ohřevem v plastové nádobě se uvolněné částice řádově zvýší. Účinky mikro a nanoplastů v organismu ještě nejsou zcela vyjasněné, ale škodlivost je dost pravděpodobná, téměř jistá u nano.

https://www.stoplusjednicka.cz/nepatrna-prasklina-na-teflonove-panvi-muze-uvolnit-tisice-plastovych-castic

Foto

Citát z článku:

"Zatím není úplně jasné, jak reálné riziko vlastně nepatrné částice teflonu představují."

MB

PTFE, který se pak na povrchu kovu drží vlastně mechanicky a ne díky chemickým vazbám. Proto je také jeho vrstva náchylná k poškrábání.

Zdroj: https://blog.idnes.cz/danatenzler/jsou-poskrabane-teflonove-panve-nebezpecne.Bg24040899

Jak už správně napsal pan Máca, důvodem nízké mechanické odolnosti Teflonu je jeho měkkost, nikoliv adheze ke kovovému povrchu.

DT

Pak by se v teflonu objevovaly pouze vrypy a nedal by se kompletně z kovu oškrábnout. Ale třeba už někdo někde vynalezl nějakou kvalitnější výrobu. To by mě moc těšilo.

Mějte krásný den, Milane, ať se daří.

  • Počet článků 972
  • Celková karma 19,86
  • Průměrná čtenost 1325x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.