Děkujeme za pochopení.
J35i32ř45í 67H57o83l37ý
Proč ještě dnes někdo používá tento zastaralý a ne moc kvalitní povrch?
Používejte titanový povrch, ty dvě stovky navíc vás nezabijou. I když i ten se dá zlikvidovat. Ale mě se to povedlo až po mnoha letech.
M58i69r96o66s80l46a31v 30V83l93a22s20á10k
Díky a obdivuji Váš rozhled paní Dano, klobouk dolů.
J39i74r72i 95V46r14a66b85e93c
Už existují jiné pánve s lepším, odolným povrchem.
D83a82n47a 52T93e47n13z80l34e77r
Myslíte keramiku? Už se mi podařilo poškrábat i tu. Přeju příjemný den, Jiří, ať se vám daří.
K73l15á58r15a 74T64ů22m62o82v76á
Nejsou, říkám to doma léta páně. Akorát moc dlouho nevydrží nepřilnavé.
D77a71n15a 26T85e59n58z49l30e53r
Vzdala jsem je, vařím na nerezu. Ze kterého se pro změnu uvolňují těžké kovy. Ale alespoň se přitom nedají rovnou pozorovat.
Krásný den, Kláro, ať se hezky vydaří.
M26i50l63a85n 23B29a37r52t83o26s
PTFE, který se pak na povrchu kovu drží vlastně mechanicky a ne díky chemickým vazbám. Proto je také jeho vrstva náchylná k poškrábání.
Zdroj: https://blog.idnes.cz/danatenzler/jsou-poskrabane-teflonove-panve-nebezpecne.Bg24040899
Jak už správně napsal pan Máca, důvodem nízké mechanické odolnosti Teflonu je jeho měkkost, nikoliv adheze ke kovovému povrchu.
D13a69n43a 46T93e80n69z97l40e34r
Pak by se v teflonu objevovaly pouze vrypy a nedal by se kompletně z kovu oškrábnout. Ale třeba už někdo někde vynalezl nějakou kvalitnější výrobu. To by mě moc těšilo.
Mějte krásný den, Milane, ať se daří.
B50o82h19u51m15i20l 42M35á17c86a
Teflonová vrstva se snadno poškrábe, protože teflon je měkký, mechanicky málo odolný.
Tepelná degradace teflonu začíná při cca 200 deg C, což je známo 70 let:
odkaz 33 v https://en.wikipedia.org/wiki/Polytetrafluoroethylene.
Do teflonových povlaků kuchyňského nádobí za zvýšených teplot difundují hydrofobní složky připravovaných pokrmů, resp. produkty jejich degradace. Proces je vratný. Teflonové povlaky tmavnou.
Povrch teflonu lze chemicky naleptat a pak je možné teflon lepit.
D53a40n14a 34T56e63n93z29l60e45r
Kdyby šlo jen o měkkost teflonu (jde o ni také, ale není to základní problém), tak by byly v teflonu rýhy. Jde ale spíš o to, že se od kovového dna pánve dá teflon kompletně odškrábnout.
Leptání a lepení teflonového povrchu na hrnec se myslím nepraktikuje ve velkém. Teflon se bude držet vodíkovými vazbami, tipla bych si.
Těch 202 stupňů celsia zmiňuje můj zdroj jako nebezpečné pro domácí mazlíčky - ptáky.
Krásný den, Bohumile, ať se vám hezky vydaří.
D60a19n95a 12T43e41n22z79l13e86r
Jsem ráda, že se líbilo, Jaromíre, ať se vám daří.
D47a93n49a 41T82e58n11z96l81e73r
Jen u těch domácích ptačích mazlíčků je to prý docela kritické. To mě samotnou udivilo, to jsem nevěděla. Mějte krásný den, Milane, ať se daří.
V13e12r95o92n31i17k31a 22V31a81l48í56k58o82v73á 12Š86u77b52o28v77á
Díky.
D91a29n49a 22T24e56n70z59l81e20r
Rádo se stalo, mějte krásný den, Veroniko.
M31i23c96h42a10l 78S49e57d87m76í18k
Toto je jedno hledisko. Další věc je uvolňování mikro a nanoplastů, a podle studie jich poškrábaná pánev při vaření uvolňuje poměrně hodně. Také se nedoporučuje ohřívat jídlo v plastu, ale na klasickém talíři. Ohřevem v plastové nádobě se uvolněné částice řádově zvýší. Účinky mikro a nanoplastů v organismu ještě nejsou zcela vyjasněné, ale škodlivost je dost pravděpodobná, téměř jistá u nano.
S14t11a89n45i65s66l80a71v 33J54e62l94e21n
Citát z článku:
"Zatím není úplně jasné, jak reálné riziko vlastně nepatrné částice teflonu představují."
- Počet článků 996
- Celková karma 21,05
- Průměrná čtenost 1281x