Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
J61i10ř63í 88H32o94l57ý
Proč ještě dnes někdo používá tento zastaralý a ne moc kvalitní povrch?
Používejte titanový povrch, ty dvě stovky navíc vás nezabijou. I když i ten se dá zlikvidovat. Ale mě se to povedlo až po mnoha letech.

M33i15r95o19s87l54a86v 36V54l21a12s77á48k
Díky a obdivuji Váš rozhled paní Dano, klobouk dolů.
J68i88r30i 11V64r41a39b13e19c
Už existují jiné pánve s lepším, odolným povrchem.
D61a62n18a 21T19e13n37z34l85e17r
Myslíte keramiku? Už se mi podařilo poškrábat i tu. Přeju příjemný den, Jiří, ať se vám daří.

K78l29á19r28a 36T76ů84m96o51v88á
Nejsou, říkám to doma léta páně. Akorát moc dlouho nevydrží nepřilnavé.
D19a77n60a 20T78e67n71z78l61e33r
Vzdala jsem je, vařím na nerezu. Ze kterého se pro změnu uvolňují těžké kovy.
Ale alespoň se přitom nedají rovnou pozorovat.
Krásný den, Kláro, ať se hezky vydaří.
M90i65l53a23n 53B43a11r75t44o82s
PTFE, který se pak na povrchu kovu drží vlastně mechanicky a ne díky chemickým vazbám. Proto je také jeho vrstva náchylná k poškrábání.
Zdroj: https://blog.idnes.cz/danatenzler/jsou-poskrabane-...
Jak už správně napsal pan Máca, důvodem nízké mechanické odolnosti Teflonu je jeho měkkost, nikoliv adheze ke kovovému povrchu.
D97a29n34a 93T98e29n58z70l92e33r
Pak by se v teflonu objevovaly pouze vrypy a nedal by se kompletně z kovu oškrábnout. Ale třeba už někdo někde vynalezl nějakou kvalitnější výrobu. To by mě moc těšilo.
Mějte krásný den, Milane, ať se daří.
B78o43h86u24m10i82l 11M97á42c50a
Teflonová vrstva se snadno poškrábe, protože teflon je měkký, mechanicky málo odolný.
Tepelná degradace teflonu začíná při cca 200 deg C, což je známo 70 let:
odkaz 33 v https://en.wikipedia.org/wiki/Polytetrafluoroethyl....
Do teflonových povlaků kuchyňského nádobí za zvýšených teplot difundují hydrofobní složky připravovaných pokrmů, resp. produkty jejich degradace. Proces je vratný. Teflonové povlaky tmavnou.
Povrch teflonu lze chemicky naleptat a pak je možné teflon lepit.
D41a57n71a 61T26e23n74z94l74e92r
Kdyby šlo jen o měkkost teflonu (jde o ni také, ale není to základní problém), tak by byly v teflonu rýhy. Jde ale spíš o to, že se od kovového dna pánve dá teflon kompletně odškrábnout.
Leptání a lepení teflonového povrchu na hrnec se myslím nepraktikuje ve velkém. Teflon se bude držet vodíkovými vazbami, tipla bych si.
Těch 202 stupňů celsia zmiňuje můj zdroj jako nebezpečné pro domácí mazlíčky - ptáky.
Krásný den, Bohumile, ať se vám hezky vydaří.

D18a11n84a 37T54e56n78z39l22e69r
Jsem ráda, že se líbilo, Jaromíre, ať se vám daří.
D63a95n10a 57T69e80n28z33l21e39r
Jen u těch domácích ptačích mazlíčků je to prý docela kritické. To mě samotnou udivilo, to jsem nevěděla. Mějte krásný den, Milane, ať se daří.

D88a35n14a 54T15e84n79z83l74e59r
Rádo se stalo, mějte krásný den, Veroniko.
M16i10c39h95a26l 60S61e21d76m23í65k
Toto je jedno hledisko. Další věc je uvolňování mikro a nanoplastů, a podle studie jich poškrábaná pánev při vaření uvolňuje poměrně hodně. Také se nedoporučuje ohřívat jídlo v plastu, ale na klasickém talíři. Ohřevem v plastové nádobě se uvolněné částice řádově zvýší. Účinky mikro a nanoplastů v organismu ještě nejsou zcela vyjasněné, ale škodlivost je dost pravděpodobná, téměř jistá u nano.

S16t51a19n79i90s48l84a94v 22J11e82l80e59n
Citát z článku:
"Zatím není úplně jasné, jak reálné riziko vlastně nepatrné částice teflonu představují."
- Počet článků 1078
- Celková karma 18,12
- Průměrná čtenost 1266x