Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

J35i32ř45í 67H57o83l37ý

25. 4. 2024 22:04

Proč ještě dnes někdo používá tento zastaralý a ne moc kvalitní povrch?

Používejte titanový povrch, ty dvě stovky navíc vás nezabijou. I když i ten se dá zlikvidovat. Ale mě se to povedlo až po mnoha letech.

0 0
možnosti
Foto

Díky a obdivuji Váš rozhled paní Dano, klobouk dolů.

1 0
možnosti
JV

J39i74r72i 95V46r14a66b85e93c

25. 4. 2024 17:23

Už existují jiné pánve s lepším, odolným povrchem.

0 0
možnosti
DT

Myslíte keramiku? Už se mi podařilo poškrábat i tu. Přeju příjemný den, Jiří, ať se vám daří.

0 0
možnosti
Foto

Nejsou, říkám to doma léta páně. Akorát moc dlouho nevydrží nepřilnavé.

1 0
možnosti
DT

Vzdala jsem je, vařím na nerezu. Ze kterého se pro změnu uvolňují těžké kovy. Ale alespoň se přitom nedají rovnou pozorovat.

Krásný den, Kláro, ať se hezky vydaří.

2 0
možnosti
MB

PTFE, který se pak na povrchu kovu drží vlastně mechanicky a ne díky chemickým vazbám. Proto je také jeho vrstva náchylná k poškrábání.

Zdroj: https://blog.idnes.cz/danatenzler/jsou-poskrabane-teflonove-panve-nebezpecne.Bg24040899

Jak už správně napsal pan Máca, důvodem nízké mechanické odolnosti Teflonu je jeho měkkost, nikoliv adheze ke kovovému povrchu.

0 1
možnosti
DT

Pak by se v teflonu objevovaly pouze vrypy a nedal by se kompletně z kovu oškrábnout. Ale třeba už někdo někde vynalezl nějakou kvalitnější výrobu. To by mě moc těšilo.

Mějte krásný den, Milane, ať se daří.

1 0
možnosti
BM

Teflonová vrstva se snadno poškrábe, protože teflon je měkký, mechanicky málo odolný.

Tepelná degradace teflonu začíná při cca 200 deg C, což je známo 70 let:

odkaz 33 v https://en.wikipedia.org/wiki/Polytetrafluoroethylene.

Do teflonových povlaků kuchyňského nádobí za zvýšených teplot difundují hydrofobní složky připravovaných pokrmů, resp. produkty jejich degradace. Proces je vratný. Teflonové povlaky tmavnou.

Povrch teflonu lze chemicky naleptat a pak je možné teflon lepit.

0 0
možnosti
DT

Kdyby šlo jen o měkkost teflonu (jde o ni také, ale není to základní problém), tak by byly v teflonu rýhy. Jde ale spíš o to, že se od kovového dna pánve dá teflon kompletně odškrábnout.

Leptání a lepení teflonového povrchu na hrnec se myslím nepraktikuje ve velkém. Teflon se bude držet vodíkovými vazbami, tipla bych si.

Těch 202 stupňů celsia zmiňuje můj zdroj jako nebezpečné pro domácí mazlíčky - ptáky.

Krásný den, Bohumile, ať se vám hezky vydaří.

0 0
možnosti
Foto

Dano díky za pánve

3 0
možnosti
DT

Jsem ráda, že se líbilo, Jaromíre, ať se vám daří.

0 0
možnosti
DT

Jen u těch domácích ptačích mazlíčků je to prý docela kritické. To mě samotnou udivilo, to jsem nevěděla. Mějte krásný den, Milane, ať se daří.

0 0
možnosti
DT

Rádo se stalo, mějte krásný den, Veroniko.

0 0
možnosti
MS

Toto je jedno hledisko. Další věc je uvolňování mikro a nanoplastů, a podle studie jich poškrábaná pánev při vaření uvolňuje poměrně hodně. Také se nedoporučuje ohřívat jídlo v plastu, ale na klasickém talíři. Ohřevem v plastové nádobě se uvolněné částice řádově zvýší. Účinky mikro a nanoplastů v organismu ještě nejsou zcela vyjasněné, ale škodlivost je dost pravděpodobná, téměř jistá u nano.

https://www.stoplusjednicka.cz/nepatrna-prasklina-na-teflonove-panvi-muze-uvolnit-tisice-plastovych-castic

1 0
možnosti
Foto

Citát z článku:

"Zatím není úplně jasné, jak reálné riziko vlastně nepatrné částice teflonu představují."

1 0
možnosti
  • Počet článků 996
  • Celková karma 21,05
  • Průměrná čtenost 1281x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.