Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (1)

Když chceme posuzovat možnosti vývoje života na cizích planetách, můžeme se spolehnout jen na své zkušenosti ze Země. Jaké typy planet jsou nejvhodnější a na jakých planetách se může život vyvíjet jen pomalu? (délka blogu 4 min.)

Náš vesmír má zjevně takové parametry, které nevylučují vývoj inteligentního života. Vyvinul se na Zemi - a vyvíjel se přitom z takových chemických prvků, které jsou všudypřítomné, ve vesmíru se jich nalézá velké množství. Život se tedy mohl stejně tak vyvíjet i na velkém množství exoplanet.

K dnešnímu dni bylo objeveno už několik tisíc exoplanet - a to i navzdory tomu, že při jejich sledování jsme omezeni obrovskými vesmírnými vzdálenostmi. Můžeme například sledovat jen ty malé (a Zemi podobné kamenné) planety, které z našeho úhlu pohledu tranzitují přes kotouč své centrální hvězdy. Ve vesmíru tedy musí existovat velké množství planet, na kterých panují dobré podmínky pro vznik života. Přesto nemáme kontakt s žádnou cizí civilizací a nevidíme dokonce ani známky její existence. A tak se logicky musíme ptát spolu s klasikem: „Kde všichni jsou?“

Jednu z možných odpovědí dává samotný vývoj života na Zemi. Je možné… že jsme jedni z prvních, kdo si takovou otázku zadávají.

Vývoj života na Zemi

Naše planeta neměla při svém vzniku atmosféru tak jak ji známe dnes - tedy atmosféru obsahující kyslík. To znamená, že se život začal vyvíjet v (chemicky vzato) redukční atmosféře.

Až později se vyvinuly organismy, které využívaly fotosyntézu a začaly dodávat kyslík do vody moří, oceánů a atmosféry naší planety. Tato událost se často nazývá kyslíkovou katastrofou. Díky ní vyhynula většina prvních organismů, které kdysi Zemi obývaly.

Atmosféra, ve které se objevil kyslík, není přirozená. Pokud by veškerý život ze Země zmizel, ztratila by pozemská atmosféra rychle prakticky veškerý kyslík. Pokud tedy uvidíme kyslík v atmosféře jiné planety, je pravděpodobné, že jsme zároveň nalezli známky mimozemského života našeho typu - života, který využívá kyslíkovou fotosyntézu stejně jako to dělají naše zelené rostliny.

Obrázek: Časová osa vývoje života. Zdroj: LadyofHats, CC0, via Wikimedia Commons, LadyofHats, CC0, via Wikimedia Commons

Na obrázku je vidět časová osa vývoje života na Zemi. Vycházíme z toho, že trvá už kolem 4 miliard roků. Vývoj ovšem nebyl stejnoměrný. Existovala dvě období stagnace a tři epizody velmi rychlé evoluce. Zdá se, že rychlá evoluce byla způsobena zvyšováním koncentrace kyslíku na naší planetě. Ten totiž organismy potřebují nejen pro své dýchání - ale také pro různé jiné procesy, které probíhají v jejich tělech.

Kyslík jako prvek, který je nutný k evoluci života

Bez kyslíku by se například nemohly syntetizovat látky, které umožňují vývin krunýřů, kostí, chrupavek a šlach ale ani kolagenu, který je důležitý pro nižší mnohobuněčné živočichy.

Na Zemi mohl sice volný kyslík vznikat i radiolýzou vody - ta je ale schopna zajistit jen několik tun tohoto silně reaktivního prvku za rok. Množství podobně vzniklého kyslíku se nedá srovnat s tím množstvím, které vyrábí živé organismy za účasti fotosyntézy. Pokud by z nějakého důvodu okamžitě vyhynuly tyto živé organismy (například kvůli výbuchu blízké supernovy), zmizí kyslík z naší planety v rámci několika desítek roků. Kyslík se totiž účastní nejen životního cyklu u živých organismů, ale také různých chemických reakcí při zvětrávání hornin. Kyslík například oxiduje sulfidy a mění oxidační stav železa - z redukovaného dvojmocného železa se v kyslíkové atmosféře stává trojmocné železo. Kyslík by se tedy rychle vyčerpal nejen dýcháním živých organismů, ale hlavně také chemickými reakcemi s anorganickou hmotou - horninami.

Právě tyto chemické procesy a reakce kyslíku s horninami … může vysvětlit, proč kolem sebe nevidíme velké množství cizích civilizací, tvrdí geologové. A právě jejich vysvětlením se bude zabývat příští blog.

Příště: Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (2)


Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Dana Tenzler | pondělí 29.4.2024 8:00 | karma článku: 25,34 | přečteno: 587x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Jakou barvu budou mít rostliny na exoplanetách?

Na exoplanetách může mít biosféra jinou barvu než je tomu na Zemi. Vědci našli argumenty pro existenci exoplanet s fialovými rostlinami. Jakou barvu mají rostliny na jiných planetách? (délka blogu 3 min.)

20.5.2024 v 8:00 | Karma: 13,78 | Přečteno: 135x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (4) - klamání tělem a přibarvování reality

Poslední část malého blogového seriálu o tom, proč jsou vlastně horniny barevné a proč je zbarvení minerálů podobné chování třídy plné dětí.

16.5.2024 v 8:00 | Karma: 13,10 | Přečteno: 148x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (3) - co nutí děti zlobit?

Když rozebereme případ dětí z úplně zlobivé třídy (idiochromatismus - název si můžete zapamatovat podle toho, že se z takových dětí člověk musí zbláznit), zjistíme, že mají ke zlobení (a minerály k zabarvení) jen několik důvodů.

13.5.2024 v 8:00 | Karma: 14,82 | Přečteno: 212x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (2) - proč jsou vlastně děti zlobivé?

V tomto díle blogového seriálu o barvě minerálů se dozvíte, kdo nebo co způsobuje tzv. alochromatismus, idiochromatismus a pseudochromatismus. (délka blogu 4 min.)

9.5.2024 v 8:00 | Karma: 15,39 | Přečteno: 229x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů a hornin? (1)

Zamysleli jste se někdy nad tím, odkud berou minerály a horniny svou barvu? Vysvětlení barvy minerálů se dá překvapivě vysvětlit dynamikou žáků ve školní třídě. (délka blogu 4 min.)

6.5.2024 v 8:00 | Karma: 17,53 | Přečteno: 248x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Koho ještě zajímá? Trumpův soud jako reklama končí, demokraty neuspokojil

21. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Soudní proces s exprezidentem USA Donaldem Trumpem o údajné nelegálnosti úplatku pornoherečce...

iDNES Premium rozdává 1 000 Kč na letenky a čtení za 49 Kč na čtvrt roku

21. května 2024

K mimořádné nabídce na čtvrtletní předplatné za 49 korun teď iDNES Premium přidává ještě další...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 977
  • Celková karma 19,15
  • Průměrná čtenost 1287x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.