Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

A přitom by člověk řekl, že alkohol se vypaří dávno před vodou. No, z panáka v celém plechu buchty to na nadýchání tak jako tak nebude.

0 0
možnosti
DT

V těch studiích píší, že je to hodně málo (co zbyde) a že to neškodí ani dětem nebo těhotným. Ale určité malé množství zůstává - a tak mají třeba problémy lidi, co berou jakýsi lék, který se předepisuje například alkoholikům - takže právě jim z toho může být špatně (jestli si správně vzpomínám, byla to nějaká studie z Dánska).

Přeju krásný den, ať se daří, Kláro.

1 0
možnosti
MB

A kolik ho shoří při flambování?

0 0
možnosti
DT

Čistě shořet by měla taková koncentrace, která převyšuje základní koncentraci, která se dá ještě zapálit. Při určité koncentraci pak už směs alkoholu a vody nehoří. Pak se určitě ještě něco vypaří, protože tam panuje určitá teplota.

Přesná čísla ale bohužel neznám. Mějte krásný večer, Mirku, ať se hezky vydaří.

0 0
možnosti
MR

Uvedený příklad, že po hodině a půl bylo v pokrmu ještě 5% alkoholu je velice zajímavý. Ne z důvodu výsledků, ale kolik byla koncentrace před začátkem vaření při tomto konkrétním pokusu. Protože se domnívám, že neznám pokrm, který by se začínal vařit v tak koncentrovaném alkoholu. Vaření na pivu má startovací koncentraci hluboko pod 5% protože jinak by se vařilo v čistém pivu. Vaření na víně, aby byla startovací koncentrace větší než 5% by znamenalo, že poměr vina by byl na začatku větší než 35%. O vaření 1,5 v destilátu jsem neslyšel, ale i tak by do začátku muselo být alkoholu více jak 14%, aby jsme začínali nad 5%. Z toho důvodu by mě opravdu strašně zajímali parametry tohoto pokusu. Jestli se jednalo vůbec o reálný pokrm a ne jen běžnou atmosférickou destilaci v otevřeném hrnci.

0 0
možnosti
ZH

Pochopil jsem to tak, že 5% z původního objemu. Tedy reálně mili mili nic.

1 0
možnosti
VF

Zajímal by mne ten domácí žitný chléb. Mohla byste to upřesnit? Díky.

0 0
možnosti
DT

V mém zdroji nebylo nic přesnějšího - jen to, že se alkohol objevuje při kvasinkovém kvašení (alkohol je u nich odpadní látka) a zadržuje se pravděpodobně kůrkou, která brání volné výměně plynů mezi vnitřkem chleba a jeho okolím. Možná se vám bude líbit některý z linků tady: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814610015360?via%3Dihub

přeju krásný večer, mějte se moc hezky.

0 0
možnosti
FL

Nechcete se zapojit sem, když vás to tak baví?

https://zeptejsevedce.cz/

1 0
možnosti
DT

To je hezké, zkusím se jim nabídnout. Děkuju a přeju krásný den, Františku.

1 0
možnosti
TT

Jo, vaření na víně má dobré výsledky. Ale píšu kvůli záležitosti jen příbuzné: Jedna známá mně občas daruje bezinkový sirup (lahodná to věc!), a protože ho dělá hodně - vydrží doprostřed zimy, ptal jsem se jí jednou při vracení prázdných láhví, jak ho konzervuje, tedy jestli ho sterilizuje. Ona na to, že ne, a na další otázku, jaktože se netvoří plísně, prozradila ráda svůj trik: po vychladnutí ho zalije střikem slivovice. Ta jak je lehčí než voda s cukrem, zůstane na hladině a sirup vydrží tak dlouho, dokud se nevypije. Totéž platí i pro marmelády - vyzkoušeno.

3 0
možnosti

A ještě si při otevření dáte šťopičku slivovice.

1 0
možnosti
Foto

Záleží na tom, jak daleko od sporáku si kuchař flašku s nápojem postaví. Když ji uloží do vedlejší místnosti do skříně a navíc zamkne, vypaří se úplné minimum.

3 0
možnosti
DT

To je ono! Chce to dobře zamknout. Mějte krásný večer, Petře, hezkou zábavu.

1 0
možnosti

Zajímavé. Ten efekt poklice bych nečekal.

3 0
možnosti
DT

To mě taky hodně udivilo. Na první pohled by člověk čekal opak. Krásný večer, Milane, ať se hezky vydaří.

1 0
možnosti
Foto

Děkuji. Hádáme se kvůli tomu. Muž už několikrát nalil alkohol do jídla před jízdou. Řídím já. 😂

0 0
možnosti
DT

Když to dobře a intenzivně provaříte, tak by se to mělo víceméně vypařit. Přitom je zajímavé, že je vlastně skoro jedno, jak moc koncentrovaný ten alkoho předtím byl. Záleží na typu pokrmu a jak se konkrétně připravuje. Taky ta věc s pokličkou mě udivila.

Zbytkový alkohol (pokud je to dobře a intenzivně uvařené) by neměl být moc velký.

Krásný večer, Veroniko, ať se daří.

0 0
možnosti
Foto

Každý rok připravuji tzv. Borůvkový sen: Do sklenice nasypu borůvky a zaliju 50% kalvadosem. Přidám cukr a celou, čerstvou pomerančovou kůru nakrájenou na čtvrtky a pár kousku celé skořice. Do malé skleničky nechám v kalvadosu vyluhovat 10 až 15 hřebíčků a tento výluh naliju do sklenice s borůvkami. Po asi třech týdnech vytáhnu pomerančovou kůru a ochutím s ní čaj. Výhoda, nic se nevypaří a do nálady dostanete i dámy, které se obvykle alkoholu brání.

0 0
možnosti
TT

A ty borůvky v kalvadosu se konzumují jako kompot, nebo se to vylisuje a pije?

0 0
možnosti
  • Počet článků 996
  • Celková karma 21,05
  • Průměrná čtenost 1281x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.