Děkujeme za pochopení.
K91l17á27r32a 67T82ů90m44o22v19á
A přitom by člověk řekl, že alkohol se vypaří dávno před vodou. No, z panáka v celém plechu buchty to na nadýchání tak jako tak nebude.
D53a57n82a 88T23e38n56z59l45e43r
V těch studiích píší, že je to hodně málo (co zbyde) a že to neškodí ani dětem nebo těhotným. Ale určité malé množství zůstává - a tak mají třeba problémy lidi, co berou jakýsi lék, který se předepisuje například alkoholikům - takže právě jim z toho může být špatně (jestli si správně vzpomínám, byla to nějaká studie z Dánska).
Přeju krásný den, ať se daří, Kláro.
D23a70n33a 57T90e51n80z50l42e72r
Čistě shořet by měla taková koncentrace, která převyšuje základní koncentraci, která se dá ještě zapálit. Při určité koncentraci pak už směs alkoholu a vody nehoří. Pak se určitě ještě něco vypaří, protože tam panuje určitá teplota.
Přesná čísla ale bohužel neznám. Mějte krásný večer, Mirku, ať se hezky vydaří.
M77a81r42t56i20n 14R57a72k19o43u88š
Uvedený příklad, že po hodině a půl bylo v pokrmu ještě 5% alkoholu je velice zajímavý. Ne z důvodu výsledků, ale kolik byla koncentrace před začátkem vaření při tomto konkrétním pokusu. Protože se domnívám, že neznám pokrm, který by se začínal vařit v tak koncentrovaném alkoholu. Vaření na pivu má startovací koncentraci hluboko pod 5% protože jinak by se vařilo v čistém pivu. Vaření na víně, aby byla startovací koncentrace větší než 5% by znamenalo, že poměr vina by byl na začatku větší než 35%. O vaření 1,5 v destilátu jsem neslyšel, ale i tak by do začátku muselo být alkoholu více jak 14%, aby jsme začínali nad 5%. Z toho důvodu by mě opravdu strašně zajímali parametry tohoto pokusu. Jestli se jednalo vůbec o reálný pokrm a ne jen běžnou atmosférickou destilaci v otevřeném hrnci.
Z74b42y98š92e12k 92H49l33i17n35k15a
Pochopil jsem to tak, že 5% z původního objemu. Tedy reálně mili mili nic.
V26l36a39s86t59í40k 32F86ü74r19s12t
Zajímal by mne ten domácí žitný chléb. Mohla byste to upřesnit? Díky.
D69a51n26a 71T76e72n39z28l91e28r
V mém zdroji nebylo nic přesnějšího - jen to, že se alkohol objevuje při kvasinkovém kvašení (alkohol je u nich odpadní látka) a zadržuje se pravděpodobně kůrkou, která brání volné výměně plynů mezi vnitřkem chleba a jeho okolím. Možná se vám bude líbit některý z linků tady: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814610015360?via%3Dihub
přeju krásný večer, mějte se moc hezky.
F61r92a47n38t33i64š87e57k 41L26u35f47t
Nechcete se zapojit sem, když vás to tak baví?
D71a64n15a 27T33e53n27z50l32e67r
To je hezké, zkusím se jim nabídnout. Děkuju a přeju krásný den, Františku.
T79o72m71á56š 75T40a25t75í93č88e43k
Jo, vaření na víně má dobré výsledky. Ale píšu kvůli záležitosti jen příbuzné: Jedna známá mně občas daruje bezinkový sirup (lahodná to věc!), a protože ho dělá hodně - vydrží doprostřed zimy, ptal jsem se jí jednou při vracení prázdných láhví, jak ho konzervuje, tedy jestli ho sterilizuje. Ona na to, že ne, a na další otázku, jaktože se netvoří plísně, prozradila ráda svůj trik: po vychladnutí ho zalije střikem slivovice. Ta jak je lehčí než voda s cukrem, zůstane na hladině a sirup vydrží tak dlouho, dokud se nevypije. Totéž platí i pro marmelády - vyzkoušeno.
M86i64l43a91n 57Š35ť74a44s38t43n92ý
A ještě si při otevření dáte šťopičku slivovice.
P76e32t78r 61Š66i59n49d84e11l50á95ř
Záleží na tom, jak daleko od sporáku si kuchař flašku s nápojem postaví. Když ji uloží do vedlejší místnosti do skříně a navíc zamkne, vypaří se úplné minimum.
D93a23n74a 65T75e88n56z42l64e32r
To je ono! Chce to dobře zamknout. Mějte krásný večer, Petře, hezkou zábavu.
M45i14l84a10n 70Š34ť74a28s51t15n93ý
Zajímavé. Ten efekt poklice bych nečekal.
D34a85n94a 49T77e23n72z64l36e18r
To mě taky hodně udivilo. Na první pohled by člověk čekal opak. Krásný večer, Milane, ať se hezky vydaří.
V87e91r89o69n30i26k91a 58V85a86l94í77k69o40v27á 92Š60u95b35o73v66á
Děkuji. Hádáme se kvůli tomu. Muž už několikrát nalil alkohol do jídla před jízdou. Řídím já. 😂
D26a97n74a 83T77e37n23z57l22e93r
Když to dobře a intenzivně provaříte, tak by se to mělo víceméně vypařit. Přitom je zajímavé, že je vlastně skoro jedno, jak moc koncentrovaný ten alkoho předtím byl. Záleží na typu pokrmu a jak se konkrétně připravuje. Taky ta věc s pokličkou mě udivila.
Zbytkový alkohol (pokud je to dobře a intenzivně uvařené) by neměl být moc velký.
Krásný večer, Veroniko, ať se daří.
J39o49s17e82f 68B65á28r97t55a
Každý rok připravuji tzv. Borůvkový sen: Do sklenice nasypu borůvky a zaliju 50% kalvadosem. Přidám cukr a celou, čerstvou pomerančovou kůru nakrájenou na čtvrtky a pár kousku celé skořice. Do malé skleničky nechám v kalvadosu vyluhovat 10 až 15 hřebíčků a tento výluh naliju do sklenice s borůvkami. Po asi třech týdnech vytáhnu pomerančovou kůru a ochutím s ní čaj. Výhoda, nic se nevypaří a do nálady dostanete i dámy, které se obvykle alkoholu brání.
T26o63m31á83š 62T76a39t62í51č38e55k
A ty borůvky v kalvadosu se konzumují jako kompot, nebo se to vylisuje a pije?
- Počet článků 1033
- Celková karma 23,06
- Průměrná čtenost 1273x