Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

K98l51á17r13a 84T70ů48m10o87v56á
A přitom by člověk řekl, že alkohol se vypaří dávno před vodou.
No, z panáka v celém plechu buchty to na nadýchání tak jako tak nebude.
D71a96n76a 40T51e64n74z52l92e15r
V těch studiích píší, že je to hodně málo (co zbyde) a že to neškodí ani dětem nebo těhotným. Ale určité malé množství zůstává - a tak mají třeba problémy lidi, co berou jakýsi lék, který se předepisuje například alkoholikům - takže právě jim z toho může být špatně (jestli si správně vzpomínám, byla to nějaká studie z Dánska).
Přeju krásný den, ať se daří, Kláro.
D62a19n27a 71T87e33n43z60l89e95r
Čistě shořet by měla taková koncentrace, která převyšuje základní koncentraci, která se dá ještě zapálit. Při určité koncentraci pak už směs alkoholu a vody nehoří. Pak se určitě ještě něco vypaří, protože tam panuje určitá teplota.
Přesná čísla ale bohužel neznám. Mějte krásný večer, Mirku, ať se hezky vydaří.
M50a15r48t13i60n 84R66a42k51o26u25š
Uvedený příklad, že po hodině a půl bylo v pokrmu ještě 5% alkoholu je velice zajímavý. Ne z důvodu výsledků, ale kolik byla koncentrace před začátkem vaření při tomto konkrétním pokusu. Protože se domnívám, že neznám pokrm, který by se začínal vařit v tak koncentrovaném alkoholu. Vaření na pivu má startovací koncentraci hluboko pod 5% protože jinak by se vařilo v čistém pivu. Vaření na víně, aby byla startovací koncentrace větší než 5% by znamenalo, že poměr vina by byl na začatku větší než 35%. O vaření 1,5 v destilátu jsem neslyšel, ale i tak by do začátku muselo být alkoholu více jak 14%, aby jsme začínali nad 5%. Z toho důvodu by mě opravdu strašně zajímali parametry tohoto pokusu. Jestli se jednalo vůbec o reálný pokrm a ne jen běžnou atmosférickou destilaci v otevřeném hrnci.
Z23b96y43š27e35k 93H91l27i73n77k43a
Pochopil jsem to tak, že 5% z původního objemu. Tedy reálně mili mili nic.
V66l23a78s76t51í18k 42F25ü26r98s86t
Zajímal by mne ten domácí žitný chléb. Mohla byste to upřesnit? Díky.
D30a62n83a 67T50e37n41z76l47e51r
V mém zdroji nebylo nic přesnějšího - jen to, že se alkohol objevuje při kvasinkovém kvašení (alkohol je u nich odpadní látka) a zadržuje se pravděpodobně kůrkou, která brání volné výměně plynů mezi vnitřkem chleba a jeho okolím. Možná se vám bude líbit některý z linků tady: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/...
přeju krásný večer, mějte se moc hezky.
F28r58a89n88t25i34š94e14k 81L76u36f14t
Nechcete se zapojit sem, když vás to tak baví?
D45a46n15a 88T89e42n83z98l50e97r
To je hezké, zkusím se jim nabídnout. Děkuju a přeju krásný den, Františku.
T35o91m23á63š 50T35a50t89í42č11e95k
Jo, vaření na víně má dobré výsledky. Ale píšu kvůli záležitosti jen příbuzné: Jedna známá mně občas daruje bezinkový sirup (lahodná to věc!), a protože ho dělá hodně - vydrží doprostřed zimy, ptal jsem se jí jednou při vracení prázdných láhví, jak ho konzervuje, tedy jestli ho sterilizuje. Ona na to, že ne, a na další otázku, jaktože se netvoří plísně, prozradila ráda svůj trik: po vychladnutí ho zalije střikem slivovice. Ta jak je lehčí než voda s cukrem, zůstane na hladině a sirup vydrží tak dlouho, dokud se nevypije. Totéž platí i pro marmelády - vyzkoušeno.
M25i93l30a86n 62Š92ť17a30s21t27n20ý
A ještě si při otevření dáte šťopičku slivovice.

P77e25t27r 46Š62i60n47d97e92l47á11ř
Záleží na tom, jak daleko od sporáku si kuchař flašku s nápojem postaví. Když ji uloží do vedlejší místnosti do skříně a navíc zamkne, vypaří se úplné minimum.
D29a32n96a 74T60e83n68z63l91e44r
To je ono! Chce to dobře zamknout.
Mějte krásný večer, Petře, hezkou zábavu.
M35i18l30a52n 84Š12ť36a49s75t77n38ý
Zajímavé. Ten efekt poklice bych nečekal.
D80a24n24a 97T46e13n72z88l52e43r
To mě taky hodně udivilo.
Na první pohled by člověk čekal opak. Krásný večer, Milane, ať se hezky vydaří.

V18e57r24o73n96i88k87a 41V33a61l57í34k75o52v17á 96Š93u77b58o20v58á
Děkuji. Hádáme se kvůli tomu. Muž už několikrát nalil alkohol do jídla před jízdou. Řídím já. 😂
D26a68n72a 47T18e82n76z24l79e94r
Když to dobře a intenzivně provaříte, tak by se to mělo víceméně vypařit. Přitom je zajímavé, že je vlastně skoro jedno, jak moc koncentrovaný ten alkoho předtím byl. Záleží na typu pokrmu a jak se konkrétně připravuje. Taky ta věc s pokličkou mě udivila.
Zbytkový alkohol (pokud je to dobře a intenzivně uvařené) by neměl být moc velký.
Krásný večer, Veroniko, ať se daří.

J49o10s26e59f 16B77á86r22t48a
Každý rok připravuji tzv. Borůvkový sen: Do sklenice nasypu borůvky a zaliju 50% kalvadosem. Přidám cukr a celou, čerstvou pomerančovou kůru nakrájenou na čtvrtky a pár kousku celé skořice. Do malé skleničky nechám v kalvadosu vyluhovat 10 až 15 hřebíčků a tento výluh naliju do sklenice s borůvkami. Po asi třech týdnech vytáhnu pomerančovou kůru a ochutím s ní čaj. Výhoda, nic se nevypaří a do nálady dostanete i dámy, které se obvykle alkoholu brání.
T17o52m26á79š 56T48a71t89í48č19e94k
A ty borůvky v kalvadosu se konzumují jako kompot, nebo se to vylisuje a pije?
- Počet článků 1081
- Celková karma 18,47
- Průměrná čtenost 1265x