Děkujeme za pochopení.
![Foto](http://1gr.cz/data/ipas/avatar/022013/17022013A3A382133972946375367C7065288B1E.jpg)
K39l76á71r11a 69T15ů52m70o40v12á
A přitom by člověk řekl, že alkohol se vypaří dávno před vodou.
No, z panáka v celém plechu buchty to na nadýchání tak jako tak nebude.
D56a64n45a 45T24e96n40z25l30e88r
V těch studiích píší, že je to hodně málo (co zbyde) a že to neškodí ani dětem nebo těhotným. Ale určité malé množství zůstává - a tak mají třeba problémy lidi, co berou jakýsi lék, který se předepisuje například alkoholikům - takže právě jim z toho může být špatně (jestli si správně vzpomínám, byla to nějaká studie z Dánska).
Přeju krásný den, ať se daří, Kláro.
D95a35n86a 54T15e29n76z21l28e57r
Čistě shořet by měla taková koncentrace, která převyšuje základní koncentraci, která se dá ještě zapálit. Při určité koncentraci pak už směs alkoholu a vody nehoří. Pak se určitě ještě něco vypaří, protože tam panuje určitá teplota.
Přesná čísla ale bohužel neznám. Mějte krásný večer, Mirku, ať se hezky vydaří.
M50a89r73t50i41n 23R17a22k12o45u45š
Uvedený příklad, že po hodině a půl bylo v pokrmu ještě 5% alkoholu je velice zajímavý. Ne z důvodu výsledků, ale kolik byla koncentrace před začátkem vaření při tomto konkrétním pokusu. Protože se domnívám, že neznám pokrm, který by se začínal vařit v tak koncentrovaném alkoholu. Vaření na pivu má startovací koncentraci hluboko pod 5% protože jinak by se vařilo v čistém pivu. Vaření na víně, aby byla startovací koncentrace větší než 5% by znamenalo, že poměr vina by byl na začatku větší než 35%. O vaření 1,5 v destilátu jsem neslyšel, ale i tak by do začátku muselo být alkoholu více jak 14%, aby jsme začínali nad 5%. Z toho důvodu by mě opravdu strašně zajímali parametry tohoto pokusu. Jestli se jednalo vůbec o reálný pokrm a ne jen běžnou atmosférickou destilaci v otevřeném hrnci.
Z19b87y66š85e11k 33H70l38i31n95k21a
Pochopil jsem to tak, že 5% z původního objemu. Tedy reálně mili mili nic.
V34l35a59s38t58í89k 19F76ü63r14s12t
Zajímal by mne ten domácí žitný chléb. Mohla byste to upřesnit? Díky.
D40a63n33a 93T40e48n29z11l92e13r
V mém zdroji nebylo nic přesnějšího - jen to, že se alkohol objevuje při kvasinkovém kvašení (alkohol je u nich odpadní látka) a zadržuje se pravděpodobně kůrkou, která brání volné výměně plynů mezi vnitřkem chleba a jeho okolím. Možná se vám bude líbit některý z linků tady: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814610015360?via%3Dihub
přeju krásný večer, mějte se moc hezky.
F71r47a86n47t30i67š13e95k 15L82u96f61t
Nechcete se zapojit sem, když vás to tak baví?
D39a65n47a 90T13e63n27z13l34e80r
To je hezké, zkusím se jim nabídnout. Děkuju a přeju krásný den, Františku.
T41o17m56á12š 61T17a92t32í18č30e12k
Jo, vaření na víně má dobré výsledky. Ale píšu kvůli záležitosti jen příbuzné: Jedna známá mně občas daruje bezinkový sirup (lahodná to věc!), a protože ho dělá hodně - vydrží doprostřed zimy, ptal jsem se jí jednou při vracení prázdných láhví, jak ho konzervuje, tedy jestli ho sterilizuje. Ona na to, že ne, a na další otázku, jaktože se netvoří plísně, prozradila ráda svůj trik: po vychladnutí ho zalije střikem slivovice. Ta jak je lehčí než voda s cukrem, zůstane na hladině a sirup vydrží tak dlouho, dokud se nevypije. Totéž platí i pro marmelády - vyzkoušeno.
M18i62l87a71n 90Š37ť31a15s80t57n30ý
A ještě si při otevření dáte šťopičku slivovice.
![Foto](http://1gr.cz/data/ipas/avatar/022015/200220151D09E9E3074302DBBE4CCD7AA4BA673A.jpg)
P14e78t34r 67Š55i48n45d64e82l89á78ř
Záleží na tom, jak daleko od sporáku si kuchař flašku s nápojem postaví. Když ji uloží do vedlejší místnosti do skříně a navíc zamkne, vypaří se úplné minimum.
D16a79n89a 28T15e95n13z82l74e75r
To je ono! Chce to dobře zamknout.
Mějte krásný večer, Petře, hezkou zábavu.
M58i30l13a59n 28Š21ť35a95s96t53n33ý
Zajímavé. Ten efekt poklice bych nečekal.
D20a12n76a 76T93e60n53z85l52e46r
To mě taky hodně udivilo.
Na první pohled by člověk čekal opak. Krásný večer, Milane, ať se hezky vydaří.
![Foto](http://1gr.cz/data/ipas/avatar/062024/170620243BC50BD4B062123D46B828139A8B40A3.jpg)
V22e38r71o80n91i10k19a 25V19a76l74í55k38o30v13á 64Š95u30b33o39v86á
Děkuji. Hádáme se kvůli tomu. Muž už několikrát nalil alkohol do jídla před jízdou. Řídím já. 😂
D92a34n66a 94T76e22n50z21l44e59r
Když to dobře a intenzivně provaříte, tak by se to mělo víceméně vypařit. Přitom je zajímavé, že je vlastně skoro jedno, jak moc koncentrovaný ten alkoho předtím byl. Záleží na typu pokrmu a jak se konkrétně připravuje. Taky ta věc s pokličkou mě udivila.
Zbytkový alkohol (pokud je to dobře a intenzivně uvařené) by neměl být moc velký.
Krásný večer, Veroniko, ať se daří.
![Foto](http://1gr.cz/data/ipas/avatar/092019/2509201997B5E148D13A00BB4D0BC204F5B1F0CE.jpg)
J31o39s46e91f 40B77á35r20t26a
Každý rok připravuji tzv. Borůvkový sen: Do sklenice nasypu borůvky a zaliju 50% kalvadosem. Přidám cukr a celou, čerstvou pomerančovou kůru nakrájenou na čtvrtky a pár kousku celé skořice. Do malé skleničky nechám v kalvadosu vyluhovat 10 až 15 hřebíčků a tento výluh naliju do sklenice s borůvkami. Po asi třech týdnech vytáhnu pomerančovou kůru a ochutím s ní čaj. Výhoda, nic se nevypaří a do nálady dostanete i dámy, které se obvykle alkoholu brání.
T80o86m75á57š 64T73a56t72í38č64e32k
A ty borůvky v kalvadosu se konzumují jako kompot, nebo se to vylisuje a pije?
- Počet článků 996
- Celková karma 21,05
- Průměrná čtenost 1281x