Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zeman na Hradě! STOP! Hordy uprchlíků odraženy! STOP!

Je dobojováno. Miloš Zeman obhájil post prezidenta republiky. Na úvod se mu sluší poblahopřát, jelikož zvítězil ve svobodných a demokratických volbách. A to je instrument, který bychom jako společnost měli vždycky bránit.

Analytici budou jistě dopodrobna rozebírat, jaké byly motivy občanů k volbám přijít a vhodit do urny toho kterého kandidáta. Jedním z motivů byla nepochybně i otázka uprchlicko-migrantská. Už před prvním kolem se debatovalo o tom, jaký bude postoj nové hlavy státu vůči přílivu mužů a žen na evropský kontinent. Bohužel většina debat se vždy stočila ke kvótám a kandidáti byli nuceni odpovídat zkratkovitě, vybírat mezi zjednodušujícím tvrzeními ANO x NE bez hlubšího vysvětlení kontextu. Posledních 14 dní pak naplno ukázalo, že migrace bylo jedno z top témat těchto voleb. 

Republiku oblepily ohavné billboardy a plakáty s podobiznou prezidenta Zemana, který údajně nevedl žádnou kampaň. Na plakátech stálo „STOP IMIGRANTŮM A DRAHOŠOVI. TATO ZEMĚ JE NAŠE! VOLTE ZEMANA!“ K tomu přidejme stoku lží a nenávisti na sociálních sítích a také v přítmí a bez minimální pozornosti novinářů pomalu klíčící řetězovité emaily, zasahující velkou část digitálního čtenářstva. Autoři v nich staví na nepodložených informacích a smyšlenkách nebo často směšují více věcí dohromady a vytvářejí tak nekonečný chaos. Jejich cílem je znejistit čtenáře, vytvořit představu, že pravda neexistuje a že všichni jsme obětí jednoho gigantického spiknutí. Mají tu výhodu, že sem tam pošlou recepty na borůvkovou marmeládu, návod k sestrojení modelu letadla pro děti a do toho šikovně propašují nevěrohodný konspirační text (buďto úplně bez uvedení zdroje, nebo s velmi pochybným autorstvím), který jim zaslal bůhvíkdo.

Skoro se jeví jako neuvěřitelné, že takto okatě štvavá kampaň může u voličů zabrat. Každopádně migrační karta byla pro Zemanův tým sázkou na jistotu. O slovo se totiž přihlásila ošklivá stařena, která obcházela zdejší luhy a háje před více než dvěma roky a jejíž stopy se vtiskly hluboko do nitra společnosti na roky dopředu. Mezi lidmi rozsévala strach a nesnášenlivost tak silnou, že jakékoli racionální argumenty musely jít stranou. S trochou nadsázky lze říci, že lidé uvěřili představě, v níž Miloš Zeman bude po boku Ringo Čecha, Zdeňka Trošky a za zpívání hymny v podání Daniela Hůlky bránit naši vlast na hranicích, majíce na sobě trička s českou vlajkou. Možná v lidech ožila stará legenda o husitech křikem vyhánějící křižáky od Domažlic. Jenom jaksi chybí ten buben s napnutou kůží vojevůdce Žižky.

Ale dost legrace. Problémem není strach samotný. Jedná se o přirozenou lidskou emoci, která nám pomáhá k přežití. Hrozbu pro budoucí stabilitu a prosperitu všech občanů České republiky nepředstavují jenom teroristé. Hrozbu momentálně představují taktéž ti, kteří tento lidský strach zneužívají jako výtah k moci a vlastnímu obohacení. Neštítí se použít jakýchkoli prostředků, aby dosáhli svého.

Nic nového pod sluncem. Hitler obratně využil ponížení německého národa po Velké válce a za viníky označil Židy, bolševiky, Slovany a strůjce versailleského systému. Komunisté si vykonstruovali pytel s nápisem „třídní nepřítel“ a do něj nasypali všechny, co nepluli s proudem vstříc lepším zítřkům.

Ani dnes nejsou evropské společnosti ušetřeny tohoto vábení. Česká republika rozhodně není výjimkou. Populisté a extremisté v celé Evropě se probouzejí k životu a někde už dokonce drží otěže moci. Rozdíl mezi západními a východními zeměmi EU ovšem tkví v tom, že Západ si uvědomuje závažnost radikalizace vlastních občanů. Na úrovni obcí a měst tak probíhají preventivní programy, které s větší či menší úspěšností pracují s rodinami a komunitami, aby neupadly do osidel extremismu džihádu, krajní pravice, krajní levice a jiných forem extremismu. Nebezpečné jsou totiž všechny tyto formy, neboť v sobě nesou zárodek násilného boje.

Je potřeba nahlas říci, že otázka uprchlicko-migrantská se nedá vyřešit jednoduchým sloganem o zavírání hranic, budování zdí a vystupování z evropských institucí. Právě bez akceschopnosti politických elit v rámci jednotné Evropské unie není možné řešit příčiny a dopady migračního toku současnosti. Ten kdo říká opak, nemluví pravdu a klame veřejnost v přímém přenosu. Co bude potom? Máte pánové Okamuro, Chovanče, Zemane, Klausi ml., Velebo a jim podobní připravený scénář nejhoršího vývoje (tzv. worst-case scenario), když z bezpečí svých korýtek jenom soustavně strašíte lidi? Dost silně o tom pochybuji. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Vrchota | pondělí 29.1.2018 16:45 | karma článku: 23,73 | přečteno: 806x
  • Další články autora

Petr Vrchota

Jak daleko je ke konci demokracie v Česku? Není vše ztraceno, neztrácejme odvahu!

Nevěřícně zírám, jak rychlý spád nabírají události posledních dní a týdnů. Loni v květnu jsem v Itálii ujišťoval místní, že v naší rozmilé zemičce nepanuje válka ani nesvoboda. Žijeme přece ve stabilní demokracii uprostřed Evropy.

5.3.2018 v 9:00 | Karma: 37,90 | Přečteno: 5003x | Diskuse| Politika

Petr Vrchota

Prezidentské volby jsou volbou o nás samých

Kam jsme došli za posledních 28 let? A kam kráčíme nyní? Budeme se stavět novým výzvám čelem a přicházet s jejich řešením, nebo se naopak uzavřeme do vlastní pohodlnosti a bezpečných zákoutí, abychom si náhodou nespálili prsty?

25.1.2018 v 19:50 | Karma: 17,45 | Přečteno: 482x | Diskuse| Politika

Petr Vrchota

Volím Pavla Fischera. Volím slušnost a vizi

Na podzim mi někdo řekl: „Není to člověk, který by byl schopný strhávat davy“. Bylo 17. listopadu a na pražském Václavském náměstí zrovna promlouval Pavel Fischer, jeden z prezidentských kandidátů.

9.1.2018 v 16:00 | Karma: 22,29 | Přečteno: 728x | Diskuse| Politika

Petr Vrchota

Lež se rozlézá do všech směrů. Dokážeme ji včas zastavit?

Posledních několik týdnů mám pocit, že permanentně sním, jenomže ne a ne se probudit. Pak mě napadá, že jsem asi součástí nějakého absurdního dramatu o několika dějstvích, kde čekám na spuštění opony, ale marně...

16.11.2016 v 18:30 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5814x | Diskuse| Společnost

Petr Vrchota

Pět poznámek k uprchlické hysterii

K uprchlíkům a imigrantům pouze pár řádků, protože toho už bylo napsáno tolik, že kdybychom všechno vytiskli, tak by se ten materiál nevešel ani proslulé knihovny Strahovského kláštera.

17.9.2015 v 10:54 | Karma: 23,41 | Přečteno: 4243x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Přežil jsem rakovinu, jsem spokojený, říká Kajínek. A trvá na obnově procesu

23. května 2024

Premium Nejznámějšímu českému vězni Jiřímu Kajínkovi dnes vyprší sedmiletá podmínka, kterou dostal spolu s...

Blackface! Ne, jen mast na uhry. Škola v Kalifornii vyhodila žáky, teď jim zaplatí

23. května 2024

Premium Mlýn války proti „systémovému rasismu“ a cynismus školy semlel i studenty, kteří se v roce 2014...

Překvapivé oznámení. Volby budou už 4. července, oznámil britský premiér

22. května 2024  19:05,  aktualizováno  20:58

Britský premiér Rishi Sunak oznámil, že parlamentní volby v ostrovní zemi se uskuteční už 4....

Loď při smrtelné srážce na Dunaji řídil Čech. Soud mu zakázal opustit bydliště

22. května 2024  20:13,  aktualizováno  20:32

Kapitán výletní lodi, která v sobotu na Dunaji narazila do motorového člunu, je podle MTI Čech...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1337x
Petr Vrchota se považuje za "revoluční" dítě, jelikož se narodil v bouřlivých listopadových dnech sametového roku 1989. Cítí proto chorobnou nutnost aktivně se zapojovat do veřejného života. Po studiu na gymnáziu v Třeboni nastoupil na bakalářský stupeň oboru Mezinárodní vztahy - britská a americká studia na Západočeské univerzitě v Plzni. Vystudoval magisterský obor bezpečnostní studia na FSV UK. V letech 2011 - 2012 byl šéfredaktorem politologického magazínu e-Polis. Studoval a pracoval v Mexico City a účastnil se dobrovolnických projektů v Indonésii. Momentálně působí v Agentuře pro sociální začleňování, kde má na starosti koordinaci vzdělávacích aktivit.