Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Prezidentské volby jsou volbou o nás samých

Kam jsme došli za posledních 28 let? A kam kráčíme nyní? Budeme se stavět novým výzvám čelem a přicházet s jejich řešením, nebo se naopak uzavřeme do vlastní pohodlnosti a bezpečných zákoutí, abychom si náhodou nespálili prsty?

Posledních 14 dní bylo takovým testem, jak obstojí česká společnost v novodobém uspořádání našich dějin.

Všechna makroekonomická čísla ukazují, že Česká republika si vede dobře. Už to zní jako otřepané klišé. Když se někteří politici a ekonomové holedbají tím, že máme nejnižší nezaměstnanost v EU, rekordní hospodářský růst, jednu z nejnižších příjmových nerovností, lidé se tomu vysmívají. Samozřejmě nelze popřít, že na mnoho obyvatel tvrdě uhodily negativní dopady globalizace. V některých regionech je nezaměstnanost vyšší, potýkáme se s levnou prací, mnohdy neférovým jednáním zaměstnavatelů a bank a upadáním lidí do dluhových pastí. Klasik by řekl, že vyspělost společnosti se pozná podle toho, jak se dokáže postarat o své nejslabší a nejohroženější spoluobčany (nemocné, důchodce, děti, handicapované, matky samoživitelky, sociálně slabé atd.). Stále jsme nevyřešili nerovnosti v platech mezi mužem a ženou. Ve vzdělávání k žákům nepřistupujeme rovným způsobem, aby každé dítě mohlo naplno rozvinout svůj potenciál a uplatnit se jako úspěšný člen společnosti. Nedokážeme důstojně ohodnotit naše špičkové pracovníky, jako jsou lékaři nebo učitelé. Těch problémů bychom jistě našli celou řadu.

Jsem přesvědčen, že pozitiva však převládají. Přidejme, že jsme podle žebříčku Global Peace Index 6. nejbezpečnější zemí na světě (po Islandu, Dánsku, Rakousku, Novém Zélandu a Portugalsku). Lidé mají z televize a internetu pocit, že to tu vypadá jako na Divokém západě. Nahlédneme-li ovšem do policejních statistik, zjistíme, že počet trestných činů stále klesá. Za rok 2016 bylo spácháno nejméně vražd za posledních 25 let.   

Přesto mám pocit, jako by s českou společností v posledních měsících nebylo něco v pořádku, jako by byla nemocná nebo nakažená nebezpečným virem. Nevládne tu jenom ona příslovečná „blbá nálada“ – onen negativismus a kverulantství má být zřejmě povinnou výbavou každého správného Čecha.     Ve vzduchu se vznáší cosi zkaženého.

V lidech jsou vyvolávány běsy, útočí se na nejnižší zvířecí pudy, volá se po pomstě a krvi. Rozeštvávají se Čechy s Moravou, města s venkovem, vzdělaní s nevzdělanými, mladí se starými, bohatí s chudými, rodiče s dětmi, bratři se sestrami, manželé mezi sebou. To všechno se neděje samovolně. Děje se tak proto, že v posledních letech se na povrch zemský vydrápala ta nejodpornější lůza, která by si ještě před lety vůbec nedovolila veřejně vystoupit. Zní to až staromilsky, ale musím tvrdit, že se uvolnily mravy. Zapomněli jsme na pravidla. Zapomněli jsme na to, co znamená jednat slušně a co do normálního chování nepatří. Děje se tak proto, že oficiální místa našeho státního aparátu dávají ten nejhorší možný příklad normality. Lůza notně posilněná nenávistnými facebookovými statusy a skrytá ve virtuální anonymitě se tak vydává na zteč. Většina slušných občanů je z toho zmatená a dezorientovaná.  

Už máme fašisty v parlamentu. Komunisté veřejně prohlašují podporu vládě, v jejímž čele bude stát trestně stíhaný člověk. Ten samý člověk, který prohlásil, že v tomto státě je možné si objednat trestní stíhání. Člověk, který je premiérem a má tak v jednobarevné vládě kontrolu nad svými ministry a ministerstvem spravedlnosti. Hlava státu zachází s Ústavou jako s cárem papíru a jezdí na přátelská setkání do zemí chaosu, kde se poplácává po zádech s nejhoršími diktátory světa. Proč asi?   

Veřejně se šermuje rušením Senátu, oklešťováním veřejnoprávních médií, napadáním neziskových organizací. V referendech se má v budoucnu rozhodovat o nejdůležitějších otázkách směřování České republiky doma i v zahraničí. Co naplat. Lůza prosadí svoje a pak se po anglicku vytratí, obtěžkána měšci zlaťáků. A lidé budou oklamáni.  

Občanům se dává jasný signál, že není potřeba dodržovat zákony, že děti nemusí respektovat učitele a rodiče, že lékař nemá žádné slovo, že vědec je jenom pomatený intelektuál. Dává se signál, že je normální, když na vás pošťačka křičí, že je normální posílat prvňáčky do plynu, že je normální vytahovat na druhého špínu a nenést za to odpovědnost a že je normální druhého na ulici skopat. Posouváme se někam do světa chaosu a nestability. Paradoxně ze stejného důvodu odtamtud prchají muži a ženy k nám do světa stability, protože žijí v přesvědčení (jakkoli naivním), že se tady budou mít lépe.  

Karel Havlíček Borovský napsal:  „Jenom národ zachovalý a vzdělaný může míti svobodu a spojenou s ní dobrou vládu, tuto pravdu, které nás učí zkušenost dějepisu, musíme vždy především na zřeteli míti. Národ nevzdělaný, kdyby se celý zkrvácel samými revolucemi, nedocílí přece svobody a práva, nýbrž bude vždy zase brzy ošizen a do libovlády nazpět vtlačen. Národ mravně zkažený, byť by i vzdělán byl, přece zase svou pokažeností plete vždy sám na sebe metlu absolutie. …Kde není národ zachovalý a vzdělaný, tam jest marné svrhovati revolucemi staré vlády, neboť zase se dříve nebo později všechno zlé navrátí, třeba se osoby a okolnosti změnily, a národ nemá z revoluce nic než trochu škody a nepořádku. V takovém pádu musí se napřed odstraniti tyto závady každé pravé svobody a teprva potom jest naděje a vyhlídka na možnost dobré a trvanlivé právní vlády“.

To všechno už jsme jako národ zažili. Tyhle volby jsou víc než o prezidentovi volbou o nás samých. Jsou volbou o tom, zdali pokročíme na vyšší civilizační stupeň, nebo zdali se budeme utvrzovat v chaosu, nesnášenlivosti a malosti. Pokud naše společnost po historických zkušenostech není s to rozpoznat nebezpečí, jež na nás číhají, totalita se zase o krok přiblíží. A ten, kdo dnes hrdinně prohlašuje, že jeho se to netýká, ať věnuje pozornost citátu od teologa Martina Niemöllera. Nakonec se to totiž dotkne úplně všech.

 „Nejdřív přišli pro komunisty a já jsem neozval, protože jsem nebyl komunista. Pak přišli pro socialisty a já jsem neozval, protože jsem nebyl socialistou. Pak přišli pro odboráře a já jsem se neozval, protože jsem nebyl odborář. Pak přišli pro Židy a já jsem se neozval, protože jsem nebyl Žid. Pak přišli pro katolíky a já jsem se neozval, protože jsem nebyl katolík. Pak si přišli pro mě a tehdy už nezbýval nikdo, kdo by se za mne postavil.“

Autor: Petr Vrchota | čtvrtek 25.1.2018 19:50 | karma článku: 17,45 | přečteno: 482x
  • Další články autora

Petr Vrchota

Jak daleko je ke konci demokracie v Česku? Není vše ztraceno, neztrácejme odvahu!

Nevěřícně zírám, jak rychlý spád nabírají události posledních dní a týdnů. Loni v květnu jsem v Itálii ujišťoval místní, že v naší rozmilé zemičce nepanuje válka ani nesvoboda. Žijeme přece ve stabilní demokracii uprostřed Evropy.

5.3.2018 v 9:00 | Karma: 37,90 | Přečteno: 5003x | Diskuse| Politika

Petr Vrchota

Zeman na Hradě! STOP! Hordy uprchlíků odraženy! STOP!

Je dobojováno. Miloš Zeman obhájil post prezidenta republiky. Na úvod se mu sluší poblahopřát, jelikož zvítězil ve svobodných a demokratických volbách. A to je instrument, který bychom jako společnost měli vždycky bránit.

29.1.2018 v 16:45 | Karma: 23,73 | Přečteno: 806x | Diskuse| Politika

Petr Vrchota

Volím Pavla Fischera. Volím slušnost a vizi

Na podzim mi někdo řekl: „Není to člověk, který by byl schopný strhávat davy“. Bylo 17. listopadu a na pražském Václavském náměstí zrovna promlouval Pavel Fischer, jeden z prezidentských kandidátů.

9.1.2018 v 16:00 | Karma: 22,29 | Přečteno: 728x | Diskuse| Politika

Petr Vrchota

Lež se rozlézá do všech směrů. Dokážeme ji včas zastavit?

Posledních několik týdnů mám pocit, že permanentně sním, jenomže ne a ne se probudit. Pak mě napadá, že jsem asi součástí nějakého absurdního dramatu o několika dějstvích, kde čekám na spuštění opony, ale marně...

16.11.2016 v 18:30 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5814x | Diskuse| Společnost

Petr Vrchota

Pět poznámek k uprchlické hysterii

K uprchlíkům a imigrantům pouze pár řádků, protože toho už bylo napsáno tolik, že kdybychom všechno vytiskli, tak by se ten materiál nevešel ani proslulé knihovny Strahovského kláštera.

17.9.2015 v 10:54 | Karma: 23,41 | Přečteno: 4243x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Spolupředsedové AfD vyzvali Bystroně, ať opustí předvolební kampaň

18. května 2024

Spolupředsedové německé pravicově populistické strany Alternativa pro Německo (AfD) Alice Weidelová...

Západ má strach z ruské porážky stejně jako z té ukrajinské, soudí Zelenskyj

18. května 2024  8:46

Sledujeme online Západ se bojí porážky Ruska stejně jako porážky Ukrajiny, což je absurdní. Řekl to v pátek...

Klimatičtí aktivisté ochromili letiště v Mnichově, vybrali si rušné svátky

18. května 2024  8:34

Letiště v Mnichově dočasně přerušilo provoz v důsledku protestu klimatických aktivistů z hnutí...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1337x
Petr Vrchota se považuje za "revoluční" dítě, jelikož se narodil v bouřlivých listopadových dnech sametového roku 1989. Cítí proto chorobnou nutnost aktivně se zapojovat do veřejného života. Po studiu na gymnáziu v Třeboni nastoupil na bakalářský stupeň oboru Mezinárodní vztahy - britská a americká studia na Západočeské univerzitě v Plzni. Vystudoval magisterský obor bezpečnostní studia na FSV UK. V letech 2011 - 2012 byl šéfredaktorem politologického magazínu e-Polis. Studoval a pracoval v Mexico City a účastnil se dobrovolnických projektů v Indonésii. Momentálně působí v Agentuře pro sociální začleňování, kde má na starosti koordinaci vzdělávacích aktivit.