Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lež se rozlézá do všech směrů. Dokážeme ji včas zastavit?

Posledních několik týdnů mám pocit, že permanentně sním, jenomže ne a ne se probudit. Pak mě napadá, že jsem asi součástí nějakého absurdního dramatu o několika dějstvích, kde čekám na spuštění opony, ale marně...

...Godot nepřichází. Zato hrůzostrašné a komické figuríny seběhly z divadelních prken a prohánějí se veřejným prostorem.

Na povrch se bez uzardění a s čím dál větším sebevědomím derou neumětelské a podvodnické maškary, které rozeštvávají společnost, bezostyšně lžou a urážejí jim neservilní a alespoň trochu kriticky myslící spoluobčany, odmítají odlišnost, nerespektují zákony a z morálky si dělají fackovacího panáka, otevřeně bojují proti údajně největšímu zlu současnosti – politické korektnosti, a namísto toho chtějí uplatňovat příslovečný selský rozum, který má být všelékem na neduhy spletitého a komplikovaného světa dneška. Vrána k vráně sedá. Není tedy divu, že tyto maškary se obklopují ještě ubožejšími a hloupějšími karikaturami, jež už úplně postrádají jakoukoli morální brzdu. Televizní obrazovky, mediální výstupy a sociální sítě jsou jich plné. Rádi se čvachtají v záři kamer a reflektorů a svou tupou existencí jen utvrzují své chlebodárce v pocitu vlastní důležitosti a nekonečné nadpozemské pravdy. Je jim hej, protože nacházejí oporu v elektorátu, který v záplavě informací obtížně rozeznává kontury pravdy a lži. V tomhle tkví jejich síla a jsou si toho moc dobře vědomi. Jaký je jejich záměr? Osobně se domnívám, že jsou to osoby charakterově značně pokroucené, jimž jde především o neustálé zvyšování ega, osobní mstu a tancování na hrobech svých nepřátel. Ze všeho nejvíc se jim hodí pasivní a hloupnoucí veřejnost, která bude přikyvovat jejich „osvíceným“ nápadům.

A tak jak plynou dny všední a nevšední, události se nám daly do pohybu a postupně se ukrajuje jeden díl našich svobod za druhým. Vývoj nabírá zpětných obrátek.

Bohužel už i naše končiny plíživě obchází strašidlo autoritářské minulosti, které se do nynější hypermoderní epochy probouzí s nově nabytou silou a mnohem větší odolností vůči výdobytkům liberálně-demokratického uspořádání. Okolnosti kolem návštěvy čínského prezidenta v Praze, pravidelné cesty dvou posledních českých prezidentů na ruský summit na Rhodu, taškařice s dalajlámou a ostuda s (ne)vyznamenáním Jiřího Bradyho či například cenzurování na Primě tyto tendence jenom potvrzují. Nejnověji se objevuje snaha šesti desítek zákonodárců omezit svobodu slova schválením ustanovení trestního zákoníku o hanobení prezidenta republiky. Až rok vězení by hrozilo tomu, kdo si pustí pusu na špacír a veřejně pomluví prezidenta. To už je opravdu neslýchaný vrchol.

Nazrála doba odvážných činů

Myslím, že je akorát načase, aby se slušní a poctiví lidé, kterým záleží na pozitivním směřování naší země a Evropy, začali bouřit a tvrdě uplatňovat práva vyplývající z Ústavy, Listiny základních práv a svobod a mezinárodních závazků. Z médií můžeme snadno nabýt dojmu, že my jako občané nemůžeme nic ovlivnit a že jsme pouhými nástroji v rukách politiků a lobbistů. Zatím toho ale můžeme změnit poměrně dost.

Občanská společnost je líhní kreativních nápadů, odvážných jedinců a organizovaných skupin s vizí a ochotou pomáhat a rozvíjet prostředí kolem nás. Sice nejsou tak často vidět v hlavních zpravodajských relacích (ani o to zpravidla nestojí). Svou mravenčí prací, když pomáhají potřebným a starají se o zlepšování životů nás všech, však dennodenně dokazují, že lze měnit věci k lepšímu. V tomto na první pohled idealistickém přístupu je naopak mnoho racionálního, jelikož každý svým jednáním přebírá svůj díl odpovědnosti za chod celé společnosti.

K tomuto tématu doporučuji ke zhlédnutí dokument Cultural Creatives – The (R)evolution (volně přístupný nahttps://www.youtube.com/watch?v=jZUp7h0y3h4, pojednávající o generaci progresivních lidí, kteří se ztotožňují s hodnotami jako respekt vůči odlišnostem, udržitelné životní prostředí, boj proti chudobě, podpora vzdělávání, rozvoj osobnosti apod.). Jejich největší slabinou je přitom fakt, že tyto skupiny žijí v mylné představě, že jsou ve svém snažení osamoceni a nemají žádné spojence.  

Myslím, že je akorát načase, abychom se začali spojovat a vytvářet silné vazby, které odolají stupňujícím se nájezdům na naše svobody a práva. Myslím, že je akorát načase, abychom se v lidech snažili vyzdvihávat dobré vlastnosti a povzbuzovat je k větší aktivitě. Myslím, že je akorát načase, abychom se pokoušeli o hledání pravdy a důsledně a nahlas ji odlišovali od lži. Myslím, že je akorát načase, abychom se vrátili k základním pravidlům slušného chování.

V předvečer státního svátku si tak přeju, abychom se z toho snu už konečně probudili anebo abychom konečně zatáhli oponu toho trapného tyjátru. Budu přitom s nadějí doufat, že lidé budou mít na paměti slavný citát Edmunda Burkea, že „k vítězství zla stačí, když dobří lidé budou sedět se založenýma rukama“.

Autor: Petr Vrchota | středa 16.11.2016 18:30 | karma článku: 36,76 | přečteno: 5814x
  • Další články autora

Petr Vrchota

Jak daleko je ke konci demokracie v Česku? Není vše ztraceno, neztrácejme odvahu!

Nevěřícně zírám, jak rychlý spád nabírají události posledních dní a týdnů. Loni v květnu jsem v Itálii ujišťoval místní, že v naší rozmilé zemičce nepanuje válka ani nesvoboda. Žijeme přece ve stabilní demokracii uprostřed Evropy.

5.3.2018 v 9:00 | Karma: 37,90 | Přečteno: 5003x | Diskuse| Politika

Petr Vrchota

Zeman na Hradě! STOP! Hordy uprchlíků odraženy! STOP!

Je dobojováno. Miloš Zeman obhájil post prezidenta republiky. Na úvod se mu sluší poblahopřát, jelikož zvítězil ve svobodných a demokratických volbách. A to je instrument, který bychom jako společnost měli vždycky bránit.

29.1.2018 v 16:45 | Karma: 23,73 | Přečteno: 806x | Diskuse| Politika

Petr Vrchota

Prezidentské volby jsou volbou o nás samých

Kam jsme došli za posledních 28 let? A kam kráčíme nyní? Budeme se stavět novým výzvám čelem a přicházet s jejich řešením, nebo se naopak uzavřeme do vlastní pohodlnosti a bezpečných zákoutí, abychom si náhodou nespálili prsty?

25.1.2018 v 19:50 | Karma: 17,45 | Přečteno: 482x | Diskuse| Politika

Petr Vrchota

Volím Pavla Fischera. Volím slušnost a vizi

Na podzim mi někdo řekl: „Není to člověk, který by byl schopný strhávat davy“. Bylo 17. listopadu a na pražském Václavském náměstí zrovna promlouval Pavel Fischer, jeden z prezidentských kandidátů.

9.1.2018 v 16:00 | Karma: 22,29 | Přečteno: 728x | Diskuse| Politika

Petr Vrchota

Pět poznámek k uprchlické hysterii

K uprchlíkům a imigrantům pouze pár řádků, protože toho už bylo napsáno tolik, že kdybychom všechno vytiskli, tak by se ten materiál nevešel ani proslulé knihovny Strahovského kláštera.

17.9.2015 v 10:54 | Karma: 23,41 | Přečteno: 4243x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Přijíždí nový slovenský prezident Pellegrini a začíná usmiřování špiček

26. června 2024  6:45

Nový slovenský prezident Petr Pellegrini přijíždí do Prahy na první zahraniční návštěvu v nové...

Ministři obrany USA a Ruska si zvedli telefon, poprvé od loňského března

25. června 2024  21:47,  aktualizováno  26.6 6:38

Americký ministr obrany Lloyd Austin po telefonu hovořil se svým ruským protějškem Andrejem...

Česko má nejvíce malých varen pervitinu v Evropě, říká zpráva centrály

26. června 2024  6:35

Česko vede v počtu malých laboratoří na výrobu metamfetaminu v Evropě. Tento způsob produkce je...

Assange je volný. U amerického soudu přiznal vinu a míří do Austrálie

26. června 2024  2:15,  aktualizováno  6:08

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange ve středu před americkým soudem na souostroví Severní Mariany...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1337x
Petr Vrchota se považuje za "revoluční" dítě, jelikož se narodil v bouřlivých listopadových dnech sametového roku 1989. Cítí proto chorobnou nutnost aktivně se zapojovat do veřejného života. Po studiu na gymnáziu v Třeboni nastoupil na bakalářský stupeň oboru Mezinárodní vztahy - britská a americká studia na Západočeské univerzitě v Plzni. Vystudoval magisterský obor bezpečnostní studia na FSV UK. V letech 2011 - 2012 byl šéfredaktorem politologického magazínu e-Polis. Studoval a pracoval v Mexico City a účastnil se dobrovolnických projektů v Indonésii. Momentálně působí v Agentuře pro sociální začleňování, kde má na starosti koordinaci vzdělávacích aktivit.