Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tlatelolské neštěstí může být poučením i pro Česko

Na konci srpna jsme si připomínali polokulaté výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa. Tehdy byl zvenčí (za notného přispění kolaborantů) násilně zastaven proces obrody známý jako Pražské jaro. Reformisté uvnitř KSČ prosazovali pod heslem „socialismus s lidskou tváří“ otevření veřejného prostoru větší participaci občanů a transparentnější rozhodování, dosud pevně ovládané stranickou nomenklaturou.

V Mexiku je rok 1968 významný z jiného důvodu. Předevčírem totiž uplynulo 45 let od brutálního zákroku armády proti studentskému hnutí na Náměstí tří kultur, známější jako Tlatelolco. V onom roce se studenti z více než 70 univerzit a škol sjednotili pod Národní stávkovou komisi, aby po vládě prezidenta Gustava Díaze Ordaze požadovali rozšíření akademických svobod, propuštění politických vězňů, zmírnění represí vůči odborům či zlepšení pracovních podmínek. Nepokoje vyvrcholily 2. října 1968, kdy se desetitisícový dav shromáždil na tlatelolském náměstí, aby artikuloval své rozhořčení. Pokojný protest se však přeměnil v krvavou řež, do níž vláda nasadila několik tisíc vojáků, helikoptéry, tanky a těžkou techniku. Z nerovné konfrontace zůstaly stovky mrtvých a nespočet zraněných. Za viníky masakru byli mediálně označeni zástupci studentské obce, kteří prý konflikt vyprovokovali. O několik let později se ukázalo, že ozbrojenci začali pálit jako první na přímý rozkaz vlády. Autoritářská strana PRI (Institucionální revoluční strana), která u moci vydržela až do roku 2000, totiž potřebovala legitimizovat tento incident před nacházejícími olympijskými hrami. Jelikož se Mexiko stalo historicky první zemí třetího světa, jež dostala možnost pořádat největší sportovní událost na světě, obávala se vládní garnitura, že by občanská neposlušnost mohla vážně pošramotit pracně vybudovanou pověst Mexika ve světě. Ohrožení olympiády by tak po milionech dolarů vynaložených na její přípravu bylo pro establishment noční můrou.

Podobně jako v Československu 70. let ještě občas doutnala ohniska odporu proti sovětské okupaci, tak i Mexiko zažilo plamínky naděje a PRI ztratila v očích veřejnosti velkou část legitimity. Nicméně oba represivní režimy stále disponovaly dostatečnými mechanismy, aby situaci dokázaly normalizovat a obnovit pořádek.

Memento tlatelolského neštěstí zůstává živé i téměř po půl století. Vynořuje se obzvlášť ve světle nynějších masových protestů proti schvalovaným reformám prezidenta Enrique Peña Niety. Středeční připomínku využily stovky demonstrujících, kteří uspořádali pochod z Tlatelolka na hlavní náměstí Zócalo. Chtěli poukázat na nelegitimitu současné administrativy, jež se minulý měsíc neslavně zapsala do dějin, když vodními děly rozehnala na Zócalu několik týdnů stávkující učitele. Ačkoli forma, jakou učitelské odbory zvolily pro dosahování svých cílů, nepatří zrovna do galerky optimálních řešení, je bezpochyby legitimní. Obrozená vládní partaj PRI se při prosazování klíčových zákonů spoléhá na politické partnery a svou vizi s veřejností konzultuje jenom sporadicky. Občanská nespokojenost tak nejspíš bude celý podzim eskalovat.

Naše nedávná historie nám dokládá, že tzv. bottom-up angažovanost může přispět k důležitým změnám ve společenském uspořádání. Ostatně to byli studenti, kteří rozpumpovali sametovou revoluci a inspirovali tak další revoltující, ale dosud váhající odvážlivce.

A přestože obě země mají pravděpodobně mnohem více odlišností než podobností, jedno poučení si Česko odnést může. Neschopnost komunikovat s veřejností a přehlížení občanských postojů se může straně stát osudným. Své by o tom mohla vyprávět ODS, která se po nedávných skandálech nyní v průzkumech potápí pod hranicí 10 procent.    

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Vrchota | pátek 4.10.2013 16:55 | karma článku: 6,55 | přečteno: 406x
  • Další články autora

Petr Vrchota

Jak daleko je ke konci demokracie v Česku? Není vše ztraceno, neztrácejme odvahu!

Nevěřícně zírám, jak rychlý spád nabírají události posledních dní a týdnů. Loni v květnu jsem v Itálii ujišťoval místní, že v naší rozmilé zemičce nepanuje válka ani nesvoboda. Žijeme přece ve stabilní demokracii uprostřed Evropy.

5.3.2018 v 9:00 | Karma: 37,90 | Přečteno: 5003x | Diskuse| Politika

Petr Vrchota

Zeman na Hradě! STOP! Hordy uprchlíků odraženy! STOP!

Je dobojováno. Miloš Zeman obhájil post prezidenta republiky. Na úvod se mu sluší poblahopřát, jelikož zvítězil ve svobodných a demokratických volbách. A to je instrument, který bychom jako společnost měli vždycky bránit.

29.1.2018 v 16:45 | Karma: 23,73 | Přečteno: 806x | Diskuse| Politika

Petr Vrchota

Prezidentské volby jsou volbou o nás samých

Kam jsme došli za posledních 28 let? A kam kráčíme nyní? Budeme se stavět novým výzvám čelem a přicházet s jejich řešením, nebo se naopak uzavřeme do vlastní pohodlnosti a bezpečných zákoutí, abychom si náhodou nespálili prsty?

25.1.2018 v 19:50 | Karma: 17,45 | Přečteno: 482x | Diskuse| Politika

Petr Vrchota

Volím Pavla Fischera. Volím slušnost a vizi

Na podzim mi někdo řekl: „Není to člověk, který by byl schopný strhávat davy“. Bylo 17. listopadu a na pražském Václavském náměstí zrovna promlouval Pavel Fischer, jeden z prezidentských kandidátů.

9.1.2018 v 16:00 | Karma: 22,29 | Přečteno: 728x | Diskuse| Politika

Petr Vrchota

Lež se rozlézá do všech směrů. Dokážeme ji včas zastavit?

Posledních několik týdnů mám pocit, že permanentně sním, jenomže ne a ne se probudit. Pak mě napadá, že jsem asi součástí nějakého absurdního dramatu o několika dějstvích, kde čekám na spuštění opony, ale marně...

16.11.2016 v 18:30 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5814x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Okamura přál uzdravení Ficovi a volal po neutralitě Ukrajiny. Hrál mu Ortel

23. května 2024  10:05,  aktualizováno  18:35

Zhruba tisícovku příznivců dokázalo přilákat opoziční hnutí SPD na svůj hlavní mítink před...

OSN schválila den památky obětí genocidy v Srebrenici. Srbové protestovali

23. května 2024  17:58,  aktualizováno  18:07

Valné shromáždění OSN schválilo návrh, aby si svět každý rok připomínal genocidu v bosenské...

Další zádrhel v digitalizaci stavebního řízení. ÚOHS zarazil zakázku

23. května 2024  15:49,  aktualizováno  17:36

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna ve čtvrtek zamítl problematickou...

Alternativu pro Německo vyloučili z europarlamentní frakce, chce se odvolat

23. května 2024  16:13,  aktualizováno  17:08

Europarlamentní skupina Identita a demokracie s okamžitou platností vyloučila Alternativu pro...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1337x
Petr Vrchota se považuje za "revoluční" dítě, jelikož se narodil v bouřlivých listopadových dnech sametového roku 1989. Cítí proto chorobnou nutnost aktivně se zapojovat do veřejného života. Po studiu na gymnáziu v Třeboni nastoupil na bakalářský stupeň oboru Mezinárodní vztahy - britská a americká studia na Západočeské univerzitě v Plzni. Vystudoval magisterský obor bezpečnostní studia na FSV UK. V letech 2011 - 2012 byl šéfredaktorem politologického magazínu e-Polis. Studoval a pracoval v Mexico City a účastnil se dobrovolnických projektů v Indonésii. Momentálně působí v Agentuře pro sociální začleňování, kde má na starosti koordinaci vzdělávacích aktivit.