Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Podivný humor pana Čumpelíka

Kolega Jiří Čumpelík ve svém posledním blogu adoruje sebeobětování pana Babiše. Vzhledem k absenci diskuse pod článkem a přítomnosti mnoha zajímavých podnětů si dovoluji odpovědět v samostatném blogu.

Úvodem je vhodné si přečíst vyznání autora, který připouští, že je již staršího věku a přeje mladým lidem, aby si vytvořili svou vlastní novou společnost. Doslova píše: "Odkopněte starý a špinavý svět politické propagandy, zabíjení, vydírání a cenzury, násilí, manipulace i zastaralých a špatných zákonů. Vytvořte si zcela novou společnost sami pro sebe, společnost vzájemné pomoci, úcty lásky a štěstí...." V poslední části svého kréda pak píše, že máme odmítat jednostrannou politickou propagandu a sledování lidí. 

Ve svém článku prezentuje pana Babiše jako spasitele naší země, který se obětoval a na jehož místě by to on dávno zabalil a odjel na Bahamy. Jako jediné řešení nyní vidí, aby vzrostla podpora pana Babiše natolik, aby v okamžiku voleb získal ústavní většinu a hnutí ANO "vyčistilo zákony a prosadilo, co je potřeba".

K uvedenému je třeba připomenout panu Čumpelíkovi a nejspíše nejen jemu několik údajů a postřehů.

A/ Pan Babiš není spasitel této země, jako jím není žádný politik. Politik v demokratickém státu má uvádět v život zákony a pravidla, která jeho občanům usnadňují život a zlepšují jejich životní situaci. Premisa "řízení státu jako firmy", s níž pan Babiš vstupoval do politiky, je sociologickým nesmyslem, který nemůže vážně myslet ani on. Firma je založena na zcela jiném principu než je státní zřízení v němž žijeme. Zmiňované EET je prachobyčejnou buzerací, jejíž ekonomické důsledky zatím nejsou jasné a je otázka, jestli je vůbec možné spočítat aktiva a pasiva tohoto systému. Země, které EET (či jejich modifikaci) mají, nepůsobí jako ekonomičtí tygři. 

B/ Pan Babiš nespadl z nebe. Před svým vstupem do politiky působil 20 let v systému, které on sám nazval "Palermo". To, že v něm byl úspěšný, svědčí o tom, že se musel velmi dobře orientovat v tehdejším systému (znovu opakuji, že jej nazval Palermo), takže o nějaké poctivosti či férovosti lze hovořit jen se značnou dávkou naivity. Jsou doložitelné případy, kdy pan Babiš vědomě likvidoval své obchodní partnery.

C/ Pan Čumpelík volá po zrušení cenzury a manipulace. Nevím, co má na mysli, ale vlastnictví dvou základních deníků, doložené úkolování redaktorů, aby připravovali "střelivo" na politické odpůrce (jistě si vzpomínáte na pana Přibila) je dokladem, že pan Babiš asi nebude tím, kdo by požadavek pana autora tak nějak naplnil. Spíše mám pocit, že se někteří lidé začínají bát veřejně vyslovovat své námitky, aby na ně "naši neklekli". 

D/ Pan Čumpelík považuje demonstranty za "ovce". Vzhledem k jeho věku mu jistě nebude dělat problém si vzpomenout, jak byli nazývání demonstrující v období let 1988-89, kde rovněž byli osočováni a podezírání, že jsou placeni kdovíodkud. Pokud by pan Čumpelík na podobnou demonstraci zašel, tak by k svému údivu zjistil, že mezi demonstranty převažují mladí, tedy ti, které on nabádá, aby odkopli starý svět politické propagandy. Na místě je tedy ujasnit si, komu vlastně pan Čumpelík fandí. 

E/ Musím podotknout, že mne nejvíce "oslovil" názor, že je třeba, aby hnutí ANO získalo ústavní většinu, aby mohlo "vyčistit" zákony a prosadit, co je potřeba. Nepochybně by k tomu po zisku ústavní většiny došlo. Nebyl by problém schválit jakýkoliv zákon, tedy zejména ten, který bude považovat pan Babiš za jemu vyhovující (odmítám diskusi, že v hnutí ANO existují jiné názory, než vůdcovy. Stačí si poslechnout příspěvky na stranickém sjezdu). Podobný okamžik z dějin již známe. V okamžiku zisku absolutní moci ( a to i legálně nabyté  svobodnou volbou), se demokracie mění v totalitu, diktaturu, kde není problém kohokoliv s jiným názorem beztrestně zlikvidovat. Kde už nebude prostor pro mladé, které pan Čumpelík nabádá, aby změnili svět, kde nebude prostor pro odmítání politické propagandy, protože ta se stane integrální povinnou součástí života. 

Demokracie je tříbení názorů, demokracie nejsou urážky protivníků či jejich ostrakizace, demokracie není "čištění" zákonů, ale diskuse nad nejvhodnějším zněním tak, aby vyhovovala občanům státu a nikoli jen jednomu z nich. 

Je docela možné, že pan Čumpelík má zvláštní a mnou nepochopený smysl pro humor a celý článek je bezvadnou ironií. V tom případě se omlouvám za svou nechápavost a hluboce smekám. A ve shodě s autorem bych si přál, aby pan Babiš na ony Bahamy odjel co nejdříve. 

Autor: Tomáš Vodvářka | středa 29.5.2019 9:26 | karma článku: 38,28 | přečteno: 1579x
  • Další články autora

Tomáš Vodvářka

Blog No. 1000.

Přemýšlím, jestli je to moc nebo málo. Každopádně je 1000 číslo, které tak nějak vyčnívá nad ostatní, zvláště pak, jde-li o nějaké jubileum. Jsem prostě mileniál.

24.6.2024 v 7:40 | Karma: 23,05 | Přečteno: 431x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Ještě jednou k tragédii na Filosofické fakultě

Tento blog je jistou reflexí na událost, která šokovala naši společnost 3 dny před vánočními svátky roku 2023.

21.6.2024 v 6:01 | Karma: 42,81 | Přečteno: 5191x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Jsou stavy, kde lékař (většinou) není schopen pomoci

Všechna dostupná data ukazují, že stoupá počet mladých lidí, kteří mají sebevražedné sklony či tendenci se sami poškozovat. Čísla jsou vysoká. Co s tím?

18.6.2024 v 21:05 | Karma: 29,97 | Přečteno: 975x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Colours of blogers

Zase po roce, zase na stejném místě, skoro ve stejný čas a hodinu a jistojistě s pohodou, která je vždy mezi lidmi, kteří cosi umí a mají si co říci. A vyhlášení vítězů.

15.6.2024 v 21:29 | Karma: 29,69 | Přečteno: 1515x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Důsledky střelby na FF v Praze o loňských vánocích

Média přinesla předběžnou zprávu o tragické události konce roku 2023, kdy šílenec postřílel na Filosofické fakultě 14 lidí a řadu dalších zranil. Co to pro nás bude znamenat v budoucnu?

12.6.2024 v 7:42 | Karma: 23,34 | Přečteno: 670x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Muž přišel kvůli polibku skoro o nos. Útočník ho sekl samurajským mečem

26. června 2024  20:14

Americká policie zadržela jednoho muže kvůli neobvyklému útoku. Šestatřicetiletý Peter Michael...

Vláda navrhuje zvýšení měsíčního poplatku České televizi na 150 korun

26. června 2024  5:53,  aktualizováno  20:05

Vláda schválila návrh na zvýšení měsíčních poplatků veřejnoprávním médiím. Zatímco u České televize...

GLOSA: Tektonické desky politiky v pohybu. Ale kdo riskne koalice stran?

26. června 2024

Premium Co je moc, to je moc, celá koza v polívce, to je o nemoc. To říkávaly naše babičky, když něco fakt...

V kolumbijském Medellínu spadla kabina lanovky. Jeden člověk zemřel

26. června 2024  19:42

Při pádu lanovky ve druhém největším kolumbijském městě Medellín zemřel ve středu nejméně jeden...

Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA
Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA

Hledáte pro svá miminka spolehlivou ochranu a chcete, aby se cítila jako v bavlnce? Nyní máte jedinečnou příležitost zapojit se do testování nových...

  • Počet článků 1000
  • Celková karma 30,35
  • Průměrná čtenost 2517x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé. Rentiér, který se prací už jen baví, který nikam nespěchá a s nikým nesoutěží. Příležitostný herec a dálkový chodec.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

  • L.A.Sulovská
  • Vladimír Gottwald
  • Jan Pražák
  • Lubomír Stejskal

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

  • www.blogosfera.cz