Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Záplata 1.0. na učebnici dějepisu pro 7. třídy základních škol

Historie probíraná v 7. třídě by měla být uváděna do souvislosti se světovými dějinami. Ne, nejsme středem světa ani hlavní mučedníci. Vyžaduje také odmítnutí obrozeneckých mýtů, které jsou pravdivé asi jako Rukopis zelenohorský.

Nedávno se stal předmětem veřejné debaty otevřený dopis Anny a Emmy, dvou žákyň základních škol, ministrovi školství. Mimo jiné hořekují, že se ve škole opakovaně učí o dávné minulosti, ale ne „o současných dějinách, o komunismu, Hitlerovi, Stalinovi“. Mají pravdu. Dnes se na současné dějiny dostane řada až na konci deváté třídy, v době se již fakticky nevyučuje, chybí na výuku klid. Pozornost žáků je totiž upřena na přijímací zkoušky, exkurze a výlety. Kromě toho je tato látka považována za „zbytnou“, tzn. když se neprobere, tak se přece nic neděje.

V souvislosti s dávnějšími událostmi, které se probírají v 7. třídě (učebnice Dějepis 7, Libor Vykoupil, Robert Antonín, Marie Fejkušová, Nová škola 2018) prosím o uvádění kontextu místních událostí k světovým dějinám (ne, nejsme tady středem světa ani hlavní mučedníci), o korekci obrozeneckých mýtů, což není nic než zaobalený nacionalismus. To vše žákům pomůže v orientaci v dnešním světě. V podstatě ale neobjevuji nic revolučního, tyto věci tak jako tak pronikají do knih, novin, časopisů i publicistických pořadů.

Od doby husitské se pod nánosem tzv. obrozenectví (což podle mě není nic jiného než jazyková uzance bez obsahu; nevím kdo kdy vysvětlil, k čemu a jakému věku by se dalo obrozovat, když žádný předchozí zlatý věk neexistoval) vykládá veškerá místní historie, spory o moc, vládu a majetek mezi šlechtou, církví, panovníkem jako spor Čechů a Němců o jazyk. Současně se v učebnicích dějepisu pro 7. třídy používá klišé …. České království, čeští stavové atd. což je však v intencích současné češtiny obtížně řešitelný lingvistický problém.

Němčina, totiž na rozdíl od češtiny, rozlišovala výraz „Böhme“ ve smyslu obyvatele území bez ohledu na řeč, ale také „Tscheche“, „Deutcher“....., pro osoby mluvící česky, německy, případně dalšími jazyky. Josef Jungmann do svého česko-německého slovníku vydávaného v letech 1834-1839 záměrně nezařadil ekvivalent pro obyvatele Regnum Boemiae (lat. Království české) bez rozlišení řeči jakou mluvili. Situaci vystihuje v tomto kontextu nepřeložitelný výrok Josepha M. Thuna z roku 1845: "Ich bin weder Tscheche noch Deutscher, ich bin Böhme" (Nejsem Čech, ani Němec, jsem .....). Prostě není Čech jako Čech.

Používání v této souvislosti slova český je v podstatě jazykovým imperialismem, který mimo jiné umožňuje nesprávně (lživě) vykládat historii. Právě slova, slovní spojení, řeč, to vše má formující vliv na naše myšlení. Jak mluvíme, tak myslíme a bohužel i jednáme. Pokud sami sebe identifikujeme jako Čechy mluvícími česky, logicky je Česko (České království, České knížectví, Česká republika) „naše“, patří nám roduvěrným Čechům (obraty „naše“ se také opakovaně objevují v učebnici dějepisu). Všichni ostatní, kteří se nevyznačují uvedenými atributy češství, tedy jazykem, vzhledem a zvyky jsou cizorodým elementem, v lepším případě tolerovanými přivandrovalci (kolonisty), v horším nepřáteli, neb toto území již z podstaty pojmenování přece patří nám Čechům, jak bylo řečeno, je „naše“. Cizáci zde nikdy „být doma“.

V této souvislosti stojí za zmínku, že první použití slova Čech pochází až ze 14. století (Jan Rejzek, Etymologický slovník). Možná se používalo i dříve, ale jak říkal s trochou nadsázky jeden historik v diskusním pořadu Historie.cz. My to nevíme, protože tady nikdo neuměl psát a Němcům bylo to co se zde dělo jedno. 

Stále mluvíme o Vietnamcích, i když se zde narodili, česky mluví lépe než kdejaký „pivní flastenec“ a jejich děti v češtině excelují. Hovoříme také o Romech, Židech. A kolik Čechů by o fotbalistovi Theodoru Gebre Selassie prohlásilo, že je Čech? Z tohoto pohledu nezbývá než označovat obě jazykové skupiny žijící na území Regnum Boemiae, a to předtím, než se stalo jazykově homogenní vyhnáním v letech 1945-1946, jako česky mluvící Čechy a německy mluvící Čechy. Tím dáme najevo, že lidé obojího jazyka sem patřili.

Nebo můžeme hledat místo Josefa Jungmanna společné označení pro obyvatele Regnum Boemiae bez rozdílu řeči, např. Bohemi, Bohémové. Používání slova Němec pro německy mluvícího Čecha v období do roku 1945 je krajně urážlivé. I když uznávám, že česky mluvící Češi byli velice úspěšní ve své snaze udělat od roku 1918 z německy mluvících Čechů nacionalistické Němce.

Stejně tak je dětem třeba vysvětlit, že název česká šlechta (v učebnici dějepisu) má zemský význam, tedy že pochází z území Regnum Boemiae, nikoliv jazykový, tedy není tímto označením určeno, jakým jazykem tato „česká“ šlechta mluvila. 

Zde bych chtěl poprosit, aby dětem bylo prozrazeno skutečné jméno města, kde byl upálen Jan Hus. Když se nepoužívá pro defenestraci výraz „oknohod“, tak místo Kostnice by se měli dozvědět skutečné pojmenování, a to Konstanz. Ono se to ale týká i měst například Graz (tzv. Štýrský Hradec), Bautzen (tzv. Budyšín), Venezia (Benátky)…… , ale to spíše patří do zeměpisu.

Měli by se dozvědět, že řešení Jana Husa na Kostnickém koncilu bylo v tu chvíli podružnou epizodou čtyři roky trvajícího jednání, který měl odstranit pro tehdejší společnost zničující schizma v církvi (trojpapežství).

Křížové výpravy z pohledu křesťanů proti heretikům (kacířům) byly obvyklé a  vztah okolního světa k nim nebyl nějak výjimečný (Albigenská, Bosenská, Aragonská křížová výprava). Tím chci říci, že křížové výpravy proti husitům nebyly excesem. Zde si neodpustím osobní poznámku, kdy husité ve své době měli stejnou „popularitu“ jako dnešní tzv. Islamský stát.  

Naštěstí v učebnice dějepisu pro 7. třídu v kapitole o stavovském povstání se již nepíše popravě „27 českých pánů“, když páni byli jen tři, nebyli čeští neb se jich 11 před popravou zpovídalo v němčině jako rodném jazyce.

Bitva na Bílé hoře by neměla být prezentována jako „naše“ prohra s konotacemi zápasu dobra a zla. Co by znamenalo vítězství českého krále Fridricha Falckého v bitvě na Bílé hoře 8.11.1620? Nebo po vítězství stavů, nedopadlo by Česko jako Polsko oslabené až k smrti anarchií způsobené rvačkami šlechty o moc? Po stránce vyznání a jazyka, na obou stranách bojovali katolíci, protestanti, česky i německy mluvící vojáci. Mnoho vůdců povstání Thurn, Anhalt, Hohenlohe a Schlick česky neumělo.

Pobělohorské konfiskace bylo z velké části sebrání toho, co bylo od husitských dob rozchváceno církvi šlechtou a nebylo to nic neobvyklého v dějinách Evropy.

Král Francie Ludvík XIV. vypověděl protestanty ze země a veškeré majetky museli zanechat na místě. Ostatně stejně bylo provedeno vyhnání německy mluvících Čechů po roce 1945. Propadnutí majetku byl trest za přímou účast ve stavovském povstání, ostatní, kteří nebyli ochotni konvertovat, mohli majetek prodat a za tímto účelem se i vracet do země. Po Bílé hoře odešlo 36-40 000 emigrantů, což v poměru počtu obyvatel (3 miliony) odpovídá emigraci před komunisty po únoru 1948.

Ke stavovskému povstání Bílá hora lží - Blog iDNES.cz

Na nástupu absolutistického zřízení po roce 1621 není opět nic výjimečného, ale odpovídá trendům ve většině států tehdejší Evropy.

Vláda rodu nepocházejícího z dané země nebyla neobvyklá nejen v Evropě, ale i v Regnum Boemiae. Začalo to Lucemburky. Na Karla IV vzpomínáme jako na nejvýznačnějšího vladaře, Otce vlasti, jenž on byl Otcem vlasti i německy mluvícím Čechům. Jeho syn Zikmund Lucemburský má kupodivu v české mytologii postavení škůdce národa.   

O našem propojení se Západem mimo jiné značí, že král Regnum Boemiae měl postavení kurfiřta, volitele císaře Říše římské, zhruba od roku 1512 nazývané Svaté říše římské národa německého.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vilém Barák | pondělí 7.12.2020 19:10 | karma článku: 25,95 | přečteno: 911x
  • Další články autora

Vilém Barák

8. května 1945 nedošlo k osvobození

Na 8. květen připadá Den vítězství, výročí porážky nacismu a ukončení 2. světové války v Evropě. Jak si ale připomínat tyto události? Nastala 8. května 1945 svoboda, aby šlo hovořit o osvobození?

7.5.2024 v 10:15 | Karma: 19,64 | Přečteno: 566x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Pro republikány Trump musí být prezidentem, i kdyby USA i svět měli zhynout

Názory Donalda Trumpa konvenující s míněním běžných Američanů, blokování pomoci Ukrajině kvůli intrikám jeho věrných, nutnost potupného škemrání Evropy za schválení pomoci, to vše vede k závěru, že na USA se již nedá spolehnout.

29.4.2024 v 10:46 | Karma: 13,01 | Přečteno: 293x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,90 | Přečteno: 2758x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 20,13 | Přečteno: 670x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,19 | Přečteno: 846x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:28

Přímý přenos Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl ve čtvrtek terčem atentátu, je...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

ANALÝZA: Rusko natahuje frontu do šířky. Putinova letní ofenziva začíná

15. května 2024

Premium Vytváření nárazníkové zóny u hranic, nebo pokus o útok na druhé největší ukrajinské město? Nenadálý...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 292
  • Celková karma 22,59
  • Průměrná čtenost 2219x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik