Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Proti Vaší tézi, že jméno Čech se použilo poprvé ve 14. století stačí postavit historika D. Třeštíka citovaného wikipedií :

" Jméno Čechů se objevuje poprvé v I. staroslověnské legendě, tedy v 10. století.“ Do té doby bylo obyvatelstvo české kotliny známo pouze pod názvy „Bohmemani“ či „Beuwinitha“ – tedy Winidové (Slované) usídlení na území, které dříve obýval keltský kmen Bójů"

Boemia bylo jméno z latiny, z doby, kdy byli ještě negramotní Slované i Germáni. Proto taky v Kosmově kronice psané latinsky je onen bájný praotec nazván Boemus. A zatímco germánské kmeny táhnuly na jih, slovanské na západ, aby zde vytvořili svá jazyková, kulturní společenstva. Buďme rádi, že to naše se na rozdíl od rakouských a polabských Slovanů udrželo.

Stejně tak národní obrození není prázdný pojem, státní správa byla v 18. století silně germanizovaná.

Chápu, že Vám vadí přílišné zjednodušování historie, ale chtít po dětech základní školy reprodukovat složitější verzi, je možné snad jen v případech mimořádného zájmu a nadání.

4 1
možnosti
  • Počet článků 293
  • Celková karma 22,83
  • Průměrná čtenost 2237x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik