Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O neradostné povolební situaci

Před vítěznou Pětikoalicí stojí velké množství úkolů. Andrej Babiš byl určitě rád, že parlamentní volby nevyhrál, protože by si se současnou situací nevěděl rady. Jsem skeptický k tomu, zda je někdo schopen to tady dát do pořádku.

V prvé řadě by mělo vedení ODS veřejně odmítnout návrat minulých kmotrů, šíbrů a dalších odporných postav její minulosti. Hlavně na místní úrovni se mohou minulí mafiáníčci začít cítit jako vítězové. ODS uspěla s příslibem slušnosti, a ne aby se začaly vracet minulé časy komunálních tlustých krků a zlatých řetězů.

Vůči Pirátů je třeba udělat silné vstřícné gesto a nezacházet s nimi z pozice síly. Nikdo nedokáže říci, kolik hlasů hozených koalici Pirátů a STAN bylo pro koho. Zda voliči STAN kroužkovali a voliči Pirátů hodili pouze neupravený volební lístek. Tohle je potřeba veřejně říci a poděkovat jim, protože bez Pirátů by se mladí na volby vykašlali úplně.

Po vládě Andreje Babiše se tato země nachází ve stavu jako po válce. K tomu je i svět jako po válce, někde ještě válka (s pandavirem) neskončila. Vedle toho je Západ (kam patří Česko) ve studené válce s Čínou s Ruskem i když politici to nějak nechápou.

Proto programové prohlášení vlády musí obsahovat důkladnou inventuru stavu Česka, ohledně zadluženosti, zanedbanosti, nastavených trendů rozvratu veřejných financí, rozjeté inflace i pandemie čínského viru, problémům v energetice, vypěstované mentalitě natažených rukou od podnikatelů i občanů, rostoucí nevymahatelnosti práva. Je třeba pro budoucnost popsat výchozí situaci s tím, že si všichni musíme utáhnout opasky.

Ustavení nové vlády komplikuje zdravotní indispozice Miloše Zemana. Slova ředitele Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN), že nedal souhlas s informováním o svém zdravotním stavu podle všeho znamenají, že Miloš Zeman není schopen takový souhlas v souladu s právem udělit. V podstatě by nebyla platná ani jeho abdikace na funkci prezidenta, protože by se okamžitě objevila otázka, zda byl schopen rozpoznat důsledky toho co učinil. Stejně tak výrok o stabilizovaném stavu Miloše Zemana může znamenat, že je v kómatu ve stabilizovaném stavu. Jinak kdo má zájem o bližší popis jeho zdravotních problémů, doporučuji pročíst články na Forum24.

I když hradní fámulové naaranžují scénky, kde se bude Miloš usmívat a mávat do kamery, neznamená to, že je orientován v čase, prostoru i událostech. V podstatě došlo k privatizaci funkce prezidenta, dnes jeho jménem jednají vlekař z Osvětiman, jehož prase bylo hladové a ruský Kolja. Jsme svědky snahy prodloužit si pobyt ve funkci a v druhém plánu, vnést do společnosti další nejistotu a sváry, když sám hlavní agent toho již není mocen.  

Miloš Zeman sám vyzradil, že je agent Ruska a Číny (zde). A sranda to podle mě nebyla. Již v té době měl být zkoumán jeho psychický stav. Mohl by něco takového říci Emanuel Macron, Angela Merkel nebo Alžběta II.?

Kdo zažil v rodině diagnózu jakou má Miloš, ví o co jde. Stejně zná bezmoc nad tím, jak omezit dotyčného na právních úkonech, aby mu někdo v hospodě nedal k podpisu smlouvu na prodej jeho domu. Mějme také na paměti, že právní úkony mohou být soudně zneplatněny i zpětně.  Padají totiž otázky, co bude, když Miloš není schopen vykonávat funkci. Jenže stejně závažný problém je, že on ji nebyl schopen vykonávat ani v minulosti a jeho úkony by mohly být neplatné. Stejně jako u kteréhokoliv jiného občana. Například se při podpisu smlouvy zpětně ukáže, že dotyčný nebyl schopen rozeznat důsledky právního aktu na němž se podílel, aniž by byl v té době zbaven právní způsobilosti.

Otázka Senátu na ÚVN ohledně schopnosti Miloše zastávat jeho dočasnou funkci byla naprosto legitimní. U zaměstnance se "závodní" lékař (poskytovatel pracovně-lékařských služeb) na základě vstupní (nebo mimořádné) zdravotní prohlídky vyjadřuje, jestli zaměstnanec je/není schopen vykonávat práci, neposkytuje diagnózu.  

V souvislosti s aktivací článku 66 Ústavy padají úsměvné názory. Prý kdyby Miloše přeložili na běžný pokoj, šlo by o důkaz, že se uzdravil. Příbuzný byl také přeložen z JIP na normální pokoj, akorát nevěděl, kde je, proč tam je a když mu to neřekla sestra, nepoznal ani nejbližší. I změna podpisu vypovídá o duševních změnách, takže signatura pod svoláním Sněmovny na 8. listopadu nemusela být zfalšovaná.

Další humorné vyjádření je, že po aktivaci článku 66 Ústavy by důkazem zdraví a plné příčetnosti Miloše bylo podání ústavní žaloby. Před Ústavním soudem musí být účastní povinně zastoupen advokátem a určitě se nemusí někam dostavit. Takže stačí, aby se objevila nějaká plná moc s tím, že ji podepsal Miloš, a vše běží samo. Jenže důkazem o schopnosti vykonávat úřad by měl být znalecký posudek z oboru psychiatrie, kdy znalec se nachází pod hrozbou trestní sankce. Nestačí zamávání Miloše do kamery ani „svědectví“ tak důvěryhodných osob jako je Stanislav Křeček a Václav Klaus st. To by mohla u soudu svědčit, slovy Ducháčka (film Ducháček to zařídí), ještě hudba od stoprvního.      

Temnoblok v říjnových parlamentních volbách získal více voličů než Pětikoalice. Ta zvítězila jen díky tomu, že část jeho hlasů propadla. Vzhledem ke stavu Česka po vládě anonystů, energetické krizi, kam Evropu zavleklo Německo a Komise spolu s Evropským parlamentem, kterým neoponovaly vlády národních států (mezi nimi byla nekompetentní vláda Andreje Babiše), stále větší konfliktnosti Číny, setrvalé konfliktnosti Ruska a skoro jistého návratu Donalda Trumpa, to vypadá za čtyři roky na emigraci. Pokud Pětikoalice nezvládne dát alespoň trochu věci do pořádku, za čtyři roky, možná dříve, ji smete tsunami Temnobloku. Nesmete jenom ji, ale i demokracii a svobodu.

 

 

 

 

 

 

h

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vilém Barák | pondělí 1.11.2021 14:40 | karma článku: 16,64 | přečteno: 569x
  • Další články autora

Vilém Barák

Ať i zaměstnanec odůvodňuje svoji výpověď z pracovního poměru

Není něco shnilého v tomto státě, když dnes zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď pouze z kvalifikovaných důvodů a v opačném gardu, zaměstnanec může podat výpověď z pracovního poměru kdykoliv, a to bez uvedení důvodu?

22.5.2024 v 13:23 | Karma: 6,84 | Přečteno: 122x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Jaká je šance Západu na vítězství nad ruskou totalitou?

Žádná předurčenost vítězství pravdy a lásky nad lží a nenávistí neexistuje. K tom jsou zapotřebí zbraně a odhodlaní lidé. Pouze si namlouváme, že naše společnost má vůči totalitářským barbarům výhodu v efektivnosti a odolnosti.

16.5.2024 v 15:54 | Karma: 18,11 | Přečteno: 485x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

8. května 1945 nedošlo k osvobození

Na 8. květen připadá Den vítězství, výročí porážky nacismu a ukončení 2. světové války v Evropě. Jak si ale připomínat tyto události? Nastala 8. května 1945 svoboda, aby šlo hovořit o osvobození?

7.5.2024 v 10:15 | Karma: 19,65 | Přečteno: 575x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Pro republikány Trump musí být prezidentem, i kdyby USA i svět měli zhynout

Názory Donalda Trumpa konvenující s míněním běžných Američanů, blokování pomoci Ukrajině kvůli intrikám jeho věrných, nutnost potupného škemrání Evropy za schválení pomoci, to vše vede k závěru, že na USA se již nedá spolehnout.

29.4.2024 v 10:46 | Karma: 13,01 | Přečteno: 293x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,90 | Přečteno: 2759x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Norsko, Španělsko a Irsko uznají Palestinu. Terorismus se vyplácí, reaguje Izrael

22. května 2024  9:47,  aktualizováno  14:36

Norsko, Irsko a Španělsko formálně uznají Palestinu jako stát. Bez uznání palestinského státu...

Vlaky čím dál častěji narážejí do kamení na kolejích. Na vině je výzva na TikToku

22. května 2024  14:30

Premium Jen o vlásek unikli neštěstí v dubnu cestující na trati mezi Hradcem Králové a Pardubicemi. Na...

Vychytávka jako z Jamese Bonda. Řidič za jízdy měnil na autě poznávací značky

22. května 2024  14:23

Pražští policisté si na začátku května všimli vozu, které nemělo odpovídající poznávací značku a...

Češka pašovala drogy z Rumunska v podprsence, celníkům v Praze neunikla

22. května 2024  14:15

Ve spodním prádle se pokusila propašovat 170 gramů drogy metamfetamin žena, kterou počátkem května...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 294
  • Celková karma 21,44
  • Průměrná čtenost 2230x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik