Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Voličů Andreje Babiše je mi upřímně líto

Myslím si, že všichni ti nespokojení, frustrovaní, různě hendikepovaní a levicově orientovaní voliči by si zasluhovali důstojnějšího kandidáta. To nejsmutnější, čeho jsme mohli být svědky, byla mediální vystoupení Andreje Babiše. 

Řekl bych, že si každý, a to bez ohledu na světonázor i osobnostní charakteristiku, mohl udělat názor na to, jak by měl vypadat prezident. Tedy, já osobně jsem viděl důstojného prezidenta a také člověka, který nakonec, pominu-li v tomto ohledu vše ostatní, svou aktuální mediální prezentací musel odradit snad každého soudného člověka. Říci, že Babišova vystoupení byla nedůstojná, by nevystihovalo realitu. Nálož pomluv, polopravd, osobních útoků a také typické babišovské ubrečenosti, ublíženosti, to vše spojené s užvaněností politika, který neumí mluvit a formulovat myšlenky, vytvořila obraz z mého pohledu nevolitelného prezidentského kandidáta.

Z vlastní zkušenosti vím, jak je těžké podrobit své dřívější názory, postoje a rozhodnutí jisté sebereflexi. Bývá to bolestné. Dokážu si představit, že pro mnohé byl Andrej Babiš na počátku své politické dráhy nadějí. Nadějí spočívající v pocitu, že to bude jiný druh politika a sním přijde i jiná politika. Pochopitelně v tom pozitivním smyslu slova. Možná, že to tak v jistém smyslu i bylo, ale nevěřím tomu, že více jak třetina občanů si opravdu dokáže tohoto člověka jako prezidenta představit. Chápu, že volba prezidenta je na základě principu plebiscitu pro mnohé příležitostí přímo vyjádřit názor, ale také třeba protest.

Možná mnohým z těch, kteří Andreje Babiše aktuálně volili, se jako prezident nezamlouvá, ale tuto příležitost uchopili jako referendum týkající se vlády. Petr Pavel sice není vládním kandidátem, na druhou stranu je však naprosto logické, že vláda a parlamentní koalice nebude podporovat kandidáta opozice. Kdyby byli ve druhém kole prezidentské volby dva občanští kandidáti, což se mohlo stát, ale bohužel nestalo, mohli si občané i politici vybírat podle trochu jiných kritérií, než je tomu nyní. Podotýkám jen v této souvislosti, že když jsme se už rozhodli pro nesmyslnou přímou volbu prezidenta, tak je z podstaty věci absurdní, abychom volili politického nominanta, protože to už mohl volbu provést jako dříve Parlament a nemusel nastat „bratrovražedný“ občanský souboj.

Byť se to někomu nemusí zamlouvat, a v tomto smyslu se také „babišovci“ zhusta vyjadřují, tak není vůbec optimální, aby byl prezident představitelem opozice. Panuje zcela mylný názor, že opoziční prezident provádí jakousi žádoucí korekci rozhodnutí vlády a Parlamentu. Není to tak, opoziční prezident bude na základě svých nedostatečných výkonných pravomocí jen vytvářet zmatky, v rámci svých pravomocí komplikovat politický proces, nebo se dokonce bude snažit, čehož jsme byli svědky, své pravomoci překračovat. Na příkladu Miloše Zemana si můžeme názorně ukázat, že jeho výkon funkce byl poznamenán kontroverzemi, schválnostmi a zlomyslnostmi, které fakticky nic zásadního neovlivnily, pouze z naší země udělaly nedůvěryhodného partnera a v důsledcích to byla jen ostuda.

Nemyslím si, že by měl být prezident pouze jakýmsi ceremoniářem, nicméně představa aktivního, do všeho zasahujícího prezidenta není spojena s žádným benefitem pro stát a jeho občany. Prezident by měl být na základě respektu, úcty a vážnosti oním moderátorem politického procesu, morálním arbitrem a také vzorem. Asi působí docela komicky, představit si podstatu pojmů, jako je úcta, respekt, vážnost či morálka v souvislosti s Andrejem Babišem, a to rozhodně nemluvím o chybách mládí, které jsou v případě obou kandidátů zcela marginálním a zbytečným tématem.

Mohlo by se zdát, že kladu příliš silný akcent na jakousi vnější podobu prezidenta, jak vypadá, jak vystupuje, jak mluví, jak formuluje myšlenky, tedy jak působí. Ano, přijde mi to velmi podstatné, protože, jak jsme mohli dobře poznat, i vnitřní, morální a osobnostní charakteristika hlavy státu se musí logicky odrážet v jeho veřejném projevu. A to je dle mého soudu naprosto zásadní. Závěr je tedy prostý: Podle všeho, co jsem viděl, slyšel a četl, může být Petr Pavel solidním prezidentem (není třeba ho milovat, natož zbožšťovat), kdežto Andrej Babiš žádných prezidentských parametrů nedosahuje, a to ne proto, že by byl nekompetentní, ale pouze proto, že je, kým je.

Mám-li se vrátit k názvu tohoto článku, tak tento výrok prosím berte jako lítost nad tím, že se v naší společnosti nevygeneroval solidní levicový občanský kandidát, který by více oslovil výše uvedené skupiny obyvatel než salonní odborový předák, který navíc postavil svoji kandidaturu na podpisech senátorů, nikoli občanů. Nu, třeba příště.

https://www.idnes.cz/volby/andrej-babis-kandidat-pavel-kampan-souboj-strategie-volic-prezidentske-volby-hrad.A230115_200147_volby_lisv

https://denikn.cz/1054556/ja-rikam-jen-pravdu-babis-promenil-tiskovou-konferenci-v-ohnostroj-vymyslu-overili-jsme-je/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=867831&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

https://www.novinky.cz/clanek/volby-prezidenta-odbornici-to-nejhorsi-co-jsme-zatim-videli-babis-parazituje-na-strachu-z-valky-40420074

 

Autor: Jiří Turner | pondělí 16.1.2023 12:53 | karma článku: 29,17 | přečteno: 989x
  • Další články autora

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 22,35 | Přečteno: 606x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 28,01 | Přečteno: 986x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16 | Přečteno: 883x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3558x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5154x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!