Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Slavíte, Moravané, slavíte? Tak slavte, dnes máte důvod!

Žasnu, že skoro každý den je dnem něčeho: ženského orgasmu, žonglování, světovým dnem bahňáků a podobně. Ale že má dnes svátek první historicky doložený moravský panovník, na to byste, dacani, asi úplně zapomněli.

Těch dnů něčeho je opravdu hodně, posuďte sami (třeba zde). Vztahovat svátek z kalendáře ke jménu historické postavy je sice poměrně násilné, ale jak jinak si toho Mojmíra připomenout. Uvedl jsem to, co se obecně deklaruje, tedy že Mojmír I. byl prvním historicky doloženým panovníkem, respektive velmožem, který sjednotil moravské kmeny a připojil k území, kterému jsme od té doby navykli říkat Velkomoravská říše, Nitranské knížectví. Toto území bylo patrně pod nadvládou Franské říše, ale nástupce slavného císaře Karla Velikého Ludvík zvaný Zbožný tuto nadvládu patrně nijak výrazně neuplatňoval, dbal spíše na christianizaci ve střední Evropě žijících “barbarských“ kmenů. Záznamy franských kronikářů (např. tzv. Bavorský geograf) jsou také jediným trochu relevantním zdrojem informací o dění na Moravě, a to jak v souvislosti s pokřtěním Mojmíra, tak posléze s vpádem Ludvíka II. Němce (syna Ludvíka Zbožného a vládce Východofranské říše) na Moravu (846). V bitvě Moravanů s Franky také Mojmír I. údajně padl a Ludvík na jeho místo dosadil jeho synovce Rostislava. To byl ten, co pak pozval Cyrila a Metoděje. 

Dalších důvěryhodných informací je poměrně málo, ale ze stejné doby jsou z území Čech známy pouze mýty v podobě všech těch Přemyslů, Nezamyslů a Křesomyslů. Nicméně ve stejné době, ve které prokazatelně panovali na Moravě Mojmír a Rostislav, měl být „českým vládcem“ Hostivít, údajný otec prvního historicky doloženého českého knížete Bořivoje I., o kterém se v zásadě ví pouze to, že byl (ten Bořivoj, ne Hostivít). V této souvislosti je asi užitečné zmínit, do jaké míry ovlivnilo obecnou povědomost o těchto dobách důvěřování vesměs fantazírujícím autorům Kosmovy a Dalimilovy kroniky, ke kterým poněkud nekriticky přistoupili naši dějepisci a spisovatelé počínaje Václavem Hájkem z Libočan konče Františkem Palackým a Aloisem Jiráskem. Reálně zde sice zcela jistě státní útvary vznikaly, ale nelze si je představovat tak, jak jsou líčeny ve Starých pověstech českých.

Vraťme se ale k tomu Mojmírovi. Někteří historici odvozují jeho původ od Sámova syna Moravoda, jehož existence je poněkud nejistá, který se po rozpadu Sámovy říše, která reálně nebyla říší, ale spíše jen kmenovým svazem, usadil kdesi na Moravě. Jiní historici zastávají názor, že Mojmír byl potomek perských bojovníků. Tuto teorii podporuje podobnost perských a velkomoravských šperků a oděvů. Frankové také v  9. století nazývali Moravany jako „Margi“, což bylo označení pro obyvatele Střední Asie. Možné je asi ledacos, protože se nacházíme v době po „velkém stěhování národů“, které značně etnicky i kulturně promíchalo evropské obyvatelstvo a dalo podnět ke vzniku různých státních útvarů. Jak už bylo uvedeno, Mojmír I. si podřídil či znovupodřídil Nitranské knížectví, jemuž vládl také první historicky doložený panovník tohoto „státního útvaru“ populární kníže Pribina. Ten se stal po  pozbytí nezávislosti „Nitry“ panovníkem Blatenského knížectví, které se rozkládalo na území dnešního Maďarska, a které mu dědičně dal v léno již zmíněný Ludvík II. Němec.

Na každý pád je jméno Mojmír spojeno s prvním reálně pojmenovaným Moravanem, což je samo o sobě významné pro národní identitu, sebeurčení, a hlavně sebevědomí Moravanů. Záměrně to poněkud ironizuji, protože výše zmíněné je spíše argumentem proto, abychom náš původ a s tím související počátky našich dějin nebrali až tak vážně. Řekl bych, že národní hrdost by se měla odvíjet spíše od našich skutků a od skutků našich současníků, než od téměř mytických panovníků a od jakési „zašlé slávy našich dějin“.  Tato dávná historie mi přijde spíše jako zdroj zábavy, než jako historického poučení a jakéhokoli vztahu s dneškem. Mojmír má dneska svátek, a jelikož žádného jiného Mojmíra neznám, připíjím tomu moravskému, a to mokem bezezbytku moravským.  

Autor: Jiří Turner | středa 10.2.2021 12:03 | karma článku: 22,81 | přečteno: 804x
  • Další články autora

Jiří Turner

Proč ještě nebyl Babiš vyloučen z ANO?

Tato otázka se v souvislosti s nevyloučením Pavla Novotného z ODS logicky nabízí. Novotný je provokatér, sprosťák, hulvát, bulvární eskamotér a také dost dobrý starosta. A co je Babiš?

14.6.2024 v 8:41 | Karma: 38,47 | Přečteno: 3675x | Diskuse | Společnost

Jiří Turner

Možná nejsou radikální, ale jenom pitomí

Mám na mysli určitou část občanů, kteří volí antisystémové strany, a to bez ohledu na nějaké obecné principy. Stačí, aby v nich někdo umně vyvolal pocit nespokojenosti, frustrace a zášti.

12.6.2024 v 11:23 | Karma: 37,87 | Přečteno: 3846x | Diskuse | Společnost

Jiří Turner

Kdy postavíme mimo zákon tu nejhorší drogu?

Hystericky jsou stíháni nešťastníci, pěstující pár rostlinek konopí na išias, a produkty s tou nejhorší drogou považujeme za naše národní dědictví.

4.6.2024 v 11:41 | Karma: 37,37 | Přečteno: 5001x | Diskuse | Společnost

Jiří Turner

Hokejisté prý posílili naši národní hrdost. A k čemu je to dobré?

S národní hrdostí je to podobné jako s vlastenectvím. Obecně pozitivní emoce se dle mého názoru aktuálně projevují spíše negativně, budí nacionální vášně a tím i konflikty.

30.5.2024 v 15:09 | Karma: 32,67 | Přečteno: 3196x | Diskuse | Společnost

Jiří Turner

Je Země plochá nebo dutá?

Na Slovensku to asi brzy budou rovnocenná stanoviska se skutečností, že je Země obecně kulatá a že žijeme na jejím povrchu, a ne v dutině.

15.5.2024 v 8:16 | Karma: 17,94 | Přečteno: 391x | Diskuse | Ostatní
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!