Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Relax se ženou za pultem

Nemám na mysli relaxování s nějakou ženou za nějakým pultem, ale sledování osudů Jiřiny Švorcové alias Anny Holubové v seriálu Žena za pultem na TV Relax. To je takový relax pro masochisty. Osobně bych asi raději dostal tím bičem.

Onehdy mi žena (ne ta za pultem, ale ta po mém boku) říkala, že jsem jaksi mediálně mimo realitu. Má pravdu. Nesleduji žádný z aktuálně běžících seriálů, přestože prý jsou ideologicky neškodné, nejsou nikterak kontroverzní, hrají v nich z existenčních důvodů i někteří docela slušní herci a sledují je i vzdělaní a inteligentní lidé. Asi to mají jako ten relax. V této souvislosti si vždy vzpomenu na onu repliku z Vratných lahví, kdy se Svěrák diví tomu, na co se Kolářová, vzdělaná to žena, dívá, a ona mu říká: „Žehlil ‘s někdy? Nežehlil! Tak mlč!“

To, že nesleduji současné seriály, však neznamená, že budu civět s pocitem nostalgie na Ženu za pultem, přestože se prý na ní tehdy dobrovolně dívalo docela dost lidí a mnozí z nich to snad i prožívali. Vybavuji si, že jsem jakési fragmenty tohoto Dietlova díla zhlédl a pamatuji si, že jsem byl upřímně zhnusen. Asi proto, že mě moji blízcí ideologicky indoktrinovali a Jiřina Švorcová byla pro mě femininním zosobněním režimu, a navíc mě ta dramata mezi bramborovým salátem a eidamem asi příliš nevzrušovala.

Ovšem proti gustu žádný dišputát, každý ať civí, na co chce, to platilo tehdy (spíše to bylo tak, že se mohl člověk buď dívat nebo nedívat), a platí to i dnes, kdy je nabídka nezměrná. Není také pravdou, že se za socíku tvořily jen ideologicky podbarvené slátaniny, které se přežily nejen ideově. Zrovna zmíněný autor natočil i pěkné věci a vznikly i nadčasové snímky, které baví úplně stejně jako před třiceti, padesáti či sedmdesáti lety. Konečně ani jako vymývárna mozků Žena za pultem vůbec nemohla konkurovat skvostům jako Okres na Severu, Muž na radnici či 30 případů majora Zemana, jehož tvůrci se rozhodli vyložit naše poválečné dějiny způsobem velmi osobitým.

Jestli očekáváte v tomto blogu nějakou pointu, tak to se nedočkáte. Náhodně přečtená zpráva o vysílání tohoto seriálu mi jen sepnula jakési synapse a dala průchod toku asociací směřujících od normalizační kultury po kulturu dnešní a také mě donutila zamyslet se nad kvalitou, dočasností a nadčasovostí různých uměleckých počinů. Řekl bych, že je těžké odhadnout, který z nich přetrvá věky nebo alespoň roky a po kterém se slehne zem dříve, než ho stačí všichni shlédnout. Tvůrci normalizačních uměleckých děl v oblasti televizní zábavy měli asi ambice, že režim bude jejich díla reprízovat do zblbnutí, což se jim v podstatě vyplnilo, přestože se režim tak nějak změnil. Je ovšem otázkou, jestli se změnili i lidé.

Dnešní doba je naopak typická tím, že se produkuje rychloobrátkové zboží na jedno použití, a to i v sortimentu televizní a filmové tvorby. Nevím, jestli je to pravda, ale televizní seriály je prý možné sledovat ještě dříve, než jsou v řádném termínu odvysílány. Možná, že to spěje k tomu, že se budou časem sledovat paralelně s natáčením a pak se prostě vyhodí jako to ztvrdlé nebo gumové pečivo. Pokud takováto sarkastická prohlášení působí staromilsky, tak to není náhoda.  Mám rád staré, osvědčené, vyzkoušené, prověřené, poctivé věci s onou krásnou patinou a vůní zašlých časů. Platí to v mnoha ohledech i o umění, což sice není nic, čím by se člověk mohl chlubit, ale je to tak. Do určité míry by se to dalo říci i o ženách (důrazně podotýkám, že jen do určité míry), ale rozhodně ne o té za pultem.

Autor: Jiří Turner | sobota 3.10.2020 8:28 | karma článku: 15,60 | přečteno: 796x
  • Další články autora

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 22,35 | Přečteno: 606x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 28,01 | Přečteno: 986x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16 | Přečteno: 883x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3558x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5154x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!