Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„Humanitární bombardování“ Jugoslávie: Čí kostlivec ve skříni to je?

Miloš Zeman uvedl, že odsouhlasení leteckých útoků na území bývalé Jugoslávie vnímá s odstupem jako chybu.Prezident má jistě právo kriticky hodnotit dřívější rozhodnutí. V tomto případě své rozhodnutí, ne rozhodnutí Václava Havla.

Ať už s tímto aktuálním postojem prezidenta Zemana souhlasíme či nikoli, vyvrací tímto vyjádřením také obecně rozšířený mýtus, že souhlas s bombardováním vojenských cílů v Jugoslávii aliančním letectvem dal Václav Havel. Bylo a je zcela nezpochybnitelné, že za vládu rozhodl v této věci tehdejší premiér Miloš Zeman, který tuto urgentní záležitost konzultoval pouze s ministrem zahraničních věcí Kavanem.

Václav Havel byl ve svých vyjádřeních k této problematice docela rezervovaný a onen výrok „humanitárním bombardování“ nikdy nepoužil. Do Havlových úst ho vložil asi jako první Richard Falbr a později ho mnohokrát z velkým gustem opakoval třeba bloger Olšer. Inspirovala je patrně jedna Havlova odpověď na otázku ohledně důvodů leteckých útoků na Jugoslávii. Inkriminovaná část onoho vyjádření zněla takto: "...nálety, bomby, ty nebyly vyvolány ze zištných zájmů. Jejich povaha je výlučně humanitární..."

Havel se aktuálnímu hodnocení mise NATO v Jugoslávii bránil a konstatoval, že by to mělo být hodnoceno s odstupem času. S odstupem času se k tomu nyní vyjadřuje Zeman a ten zastává názor, že zásah aliance byl akt určité mocenské arogance, a svoje tehdejší rozhodnutí omlouvá skutečností, že Česká republika byla členem NATO jen několik týdnů a odmítavý postoj nového člena prakticky nebyl možný. S tím lze souhlasit, ale pokud český prezident nyní spatřuje tehdejší řešení jako nesprávné, měl by nám také sdělit, jaké řešení by bylo bývalo tím správným. Měla se Jugoslávie ponechat svému osudu? Měli jsme přihlížet etnickým čistkám probíhajícím v Evropě koncem 20. století několik set kilometrů od nás? Měla aliance ponechat bez pomoci jednotky IFOR a SFOR?

Nechci tvrdit, že bombardování Srbska bylo jediným a tím nejlepším možným řešením, osobně si myslím, že optimálním řešením mohla být mohutná pozemní operace aliančních sil pouze s podporou letectva, která by eliminovala civilní oběti a zbytečné materiální škody, ale upřímně nerozumím postoji politika, který podporuje mise v Afghánistánu, kde je mnohdy poměrně komplikované určit, kdo proti komu vlastně bojuje, a kdo je naším spojencem, a kdo je nepřítelem, a jaký smysl vlastně celé působení spojenců v této zemi má. Nemyslím si, že by Aliance měla v této chvíli z Afghánistánu odejít, to by bylo vlastně zradou toho, se kterými misijní jednotky bojují proti Talibanu, ale obecně mi v Zemanových hodnoceních chybí určitý obecný a jednotný metr.

Je asi naivní překládat, že intervence NATO neměly a nemají mocenský charakter, a že neexistují i jiné zájmy než je ochrana civilního obyvatelstva, na němž je pácháno nějaké bezpráví, ale v případě bývalé Jugoslávie bylo zakročeno v situaci, kdy hrozila totální občanská válka v celé oblasti. I projevy jejího počátečního stádia byly natolik otřesné, že je nepředstavitelné, že by mohl okolní svět jen tak přihlížet nebo jednat pouze na diplomatické úrovni.

Z tohoto důvodu považuji rozhodnutí tehdejší vlády za správné a naopak za nesmyslné považuji jeho negativní hodnocení. Toto zpětně nikterak nelegitimizuje chyby, ani vysloveně nesprávná rozhodnutí ve způsobu vedení operace Spojenecká síla, jak se zásah NATO v bývalé Jugoslávii nazývá. Nikdo nemohl dopředu vědět, jak bude celá operace probíhat, stejně jako nikdo nemůže vědět, jak by se situace vyvíjela, kdyby k zásahu nedošlo. 

Autor: Jiří Turner | středa 13.3.2019 11:07 | karma článku: 36,62 | přečteno: 4454x
  • Další články autora

Jiří Turner

Proč ještě nebyl Babiš vyloučen z ANO?

Tato otázka se v souvislosti s nevyloučením Pavla Novotného z ODS logicky nabízí. Novotný je provokatér, sprosťák, hulvát, bulvární eskamotér a také dost dobrý starosta. A co je Babiš?

14.6.2024 v 8:41 | Karma: 38,02 | Přečteno: 3514x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Možná nejsou radikální, ale jenom pitomí

Mám na mysli určitou část občanů, kteří volí antisystémové strany, a to bez ohledu na nějaké obecné principy. Stačí, aby v nich někdo umně vyvolal pocit nespokojenosti, frustrace a zášti.

12.6.2024 v 11:23 | Karma: 37,64 | Přečteno: 3724x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Kdy postavíme mimo zákon tu nejhorší drogu?

Hystericky jsou stíháni nešťastníci, pěstující pár rostlinek konopí na išias, a produkty s tou nejhorší drogou považujeme za naše národní dědictví.

4.6.2024 v 11:41 | Karma: 37,37 | Přečteno: 4988x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Hokejisté prý posílili naši národní hrdost. A k čemu je to dobré?

S národní hrdostí je to podobné jako s vlastenectvím. Obecně pozitivní emoce se dle mého názoru aktuálně projevují spíše negativně, budí nacionální vášně a tím i konflikty.

30.5.2024 v 15:09 | Karma: 32,67 | Přečteno: 3195x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Je Země plochá nebo dutá?

Na Slovensku to asi brzy budou rovnocenná stanoviska se skutečností, že je Země obecně kulatá a že žijeme na jejím povrchu, a ne v dutině.

15.5.2024 v 8:16 | Karma: 17,94 | Přečteno: 387x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Ind zadržený v Česku za plánování vraždy separatisty je v americkém vězení

17. června 2024  6:16

Indický občan Nikhil Gupta, který ve Spojených státech čelí obvinění ze spiknutí za účelem spáchání...

Kvůli konci uhlí krize nenastane. Jozef Síkela o jaderném tendru i dalším postupu

17. června 2024

Premium Česko nejspíše do roku 2027 přestane být čistým vývozcem elektřiny, protože jí víc bude...

Charkov jako strategické eso. Už je zřejmé, proč ho Putin tolik chce dobýt

17. června 2024

Premium Ruská armáda nepřestává bombardovat Charkov, čímž ukazuje, že o něj má pořád velký zájem. Vojensky...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel v 13.23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia
Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia

Dětská sestra a laktační poradkyně Lucia Berešová se pohybuje ve zdravotnictví již 19 let. Přestože se ke studiu střední zdravotnické školy dostala...