Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Volební právo dětem!

V ČR je 1,85 mil. občanů, kteří nemají volební právo, jejich zájmy tedy nikdo adekvátně nehájí. Tolik hlasů nezískala ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR žádná ze současných parlamentních stran. Jsou to děti. 

Nárůst počtu důchodců, bankrot důchodového systému, dramatický růst státního dluhu, pokles produktivní populace, málo školek, žádné jesle, diskriminace matek při návratu do zaměstnání, mizerná životní úroveň rodin s dětmi. Taková a další hesla zaplňují média, volební programy stran a projevy ministrů. Přesto ani náznak toho, jak se ze začarovaného kruhu politiky nevlídné vůči rodinám a dětem vymanit. Navzdory závažnosti směřují reálné kroky politiků ke komplikaci a ne k řešení těchto problémů. Následky odstraňují prohlubováním příčiny.

Politický boj se zúžil na marketingové strategie, oslovující potenciální voliče, programy se tvoří podle toho, aby připadaly potenciálním voličům co nejvýhodnější. Realita po volbách je sice poněkud odlišná, ale alespoň náznaky opatření ve prospěch svých voličů strany prosazovat musí. Tento populistický přístup však něco stojí. Něco stojí i zhodnocení investic „sponzorů“ stran. A kdo by to měl zaplatit? Na čí úkor je třeba politiku prosazovat?

Možným terčem jsou ti, kteří určitě volí konkurenční stranu nebo nevolí vůbec. Ale u těch, co volí konkurenční stranu, existuje šance, že by mohli své rozhodnutí změnit. Takže lepším terčem jsou nevoliči. Jsou dva druhy nevoličů – ti, kteří nechtějí, a ti, kteří nemohou. Ti, kteří nechtějí, jsou poměrně pestrá směska lidí, proto na ně cíleně přenést zátěž politiky je krajně obtížné. Zůstávají nám ti, kteří volit nemohou - děti. A nenarozené děti. Nejslabší a nezranitelnější část naší společnosti. Snadný cíl.

Jak politici přenášejí náklady na děti? Dluh veřejných financí – co jiného to je než odebrání peněz dětem a příštím generacím za účelem naší spotřeby, na uspokojení potřeb dnešních voličů (a politiků)? Ministr Kalousek sice rozeslal složenky k úhradě státního dluhu, ale kdo z nás ji zaplatil? Nikdo. Kdo z nás alespoň dal na stranu svým dětem částku odpovídající tomuto dluhu?

Co je daňový odpočet u hypoték, co je podpora stavebního spoření, když si na to stát musí půjčovat? Budoucí generace spolufinancují naše bydlení. Co je podpora k penzijnímu připojištění, na kterou si stát musí půjčovat? Nic jiného než vytahování peněz z kapes našich dětí a vnoučat na naše vlastní důchody. Arogance vůči příštím generacím jde tak daleko, že i bezdětní lidé si nechávají sponzorovat své soukromé důchody od generace, kterou vychoval nebo dokonce teprve vychová někdo jiný.

Kde vláda začala šetřit a získávat peníze? Na dětech a rodinách s dětmi. Školné s jednoznačným dopadem výhradně na dětské nevoliče, faktické zrušení porodného a jeho nahrazení sociální dávkou s dopadem na nenarozené nevoliče, zvýšení snížené sazby DPH s vyšším dopadem na rodiny s dětmi. A důchodová reforma dle Bezděkovy komise II či návrhu vlády? Typická ukázka přenesení problémů na budoucí generaci jak vytvořením obrovského transformačního deficitu, tak samotným systémem zajištění ve stáří, kdy lidé s dětmi a děti samotné nadále sponzorují bezdětné. 

Co další podmínky pro podporu výchovy dětí? Kritický nedostatek míst v předškolních zařízeních znemožňující matkám sehnat zaměstnání, dramatický rozdíl v průměrné životní úrovni bezdětných a rodin s dětmi, mizerná vymahatelnost odpovědnosti rodiče za výchovu dítěte po rozpadu rodiny a další a další. O tom, že více než 20 tisíc dětí  ročně je „utraceno“ ještě než se stačí narodit, a to převážně z důvodů ekonomických, sociálních a legislativních podmínek pro výchovu dětí v ČR, se raději ani rozepisovat nebudu.

Příčina diskriminace dětí a budoucí generace je zřejmá. Nemají volební právo, nikdo tedy nehájí jejich zájmy.  Ve volbách do poslanecké sněmovny získala nejsilnější strana hlasy 1 miliónu 155 tis. voličů. Osob (dětí), které nemají volební právo, je v ČR 1 milión 854 tisíc, jsou tedy výrazně větší skupinou než voliči nejsilnější strany.

Premiér Nečas na nedávném Fóru Zlatá koruna k důchodové reformě řekl: “…musíme akceptovat tento demografický vývoj, nespekulovat, jestli jde změnit nebo nejde změnit, neoddalovat rozhodnutí řečmi typu zvyšme porodnost apod. - prostě žádný stát nezvýší a nedokáže to zařídit….“. Premiérovi uniká jedna podstatná věc – ať to stát dělá cíleně nebo nevědomě, nebo nedej bože "Bezděky", vždy výrazně ovlivňuje ochotu populace k reprodukci ať pozitivním či negativním směrem. Stejně alibisticky se může smířit s mírou kriminality, s tempem zadlužování, s mírou korupce. Stát definuje systém, který všechny tyto aspekty společnosti ovlivňuje, a rezignovat na politické a systémové ovlivňování je velmi nezodpovědné.

Není možné nadále ignorovat fakt, že stávající systém je nastaven chybně, že působí negativně na ochotu populace se rozmnožovat. Jen u důchodového systému je evidentní, že optimální strategie pro zajištění na stáří jednotlivce je nemít děti a ušetřené peníze dávat stranou na stáří. Pokud tuto optimální strategii zvolí všichni, konec si každý snadno domyslí.

Nelze nadále děti a budoucí generace ignorovat, na jejich úkor si zajišťovat současný blahobyt. Je nezbytné této skupině dát právo - byť zprostředkované jejich zákonnými zástupci (rodiči) - promlouvat do uspořádání společnosti. Pokud to dostatečně rychle neuděláme, reálně hrozí další prohloubení demografické krize se všemi fatálními důsledky na život v této zemi.

Důležitost tohoto kroku poroste s tím, jak bude v populaci pozvolna narůstat podíl lidí v důchodovém věku a klesat podíl dětí. Krátkozraké přizpůsobování politiky aktuálním potřebám aktivních voličů se nám může velmi vymstít.

Ano, na první pohled to zní jako naprosto nepředstavitelné a šílené, ale podobně fantastické bylo před pár desítkami let volání po volebním právu žen. Bez volebního práva dětí není demokracie úplná.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Rusý | sobota 9.4.2011 21:06 | karma článku: 10,58 | přečteno: 704x
  • Další články autora

Pavel Rusý

Co s důchody aneb „Kájo, uděláme si miminko?“

Zbláznila ses? Mimino? Víš, co by to pro nás znamenalo? Odsoudit se dobrovolně k chudobě? Obracet dvakrát každou korunu? Nikdy nemít na vlastní bydlení? To snad nemyslíš vážně!!!???

6.5.2024 v 7:35 | Karma: 32,49 | Přečteno: 2432x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Důchodová „reforma“? Ne, jen snaha vlády ušetřit.

Desítky let se skloňuje důchodová reforma jako naprostá nutnost, aby bylo možné financovat důchody dlouhodobě. Desítky let promarněných příležitostí.

3.5.2024 v 7:35 | Karma: 35,09 | Přečteno: 1855x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Vánoce malého Járy v soukolí soudů

Dlouhých sedm let trvá soudní spor o to, který z rodičů se bude starat o Járu. Jsou Vánoce, svátky, které by každý měl strávit v pohodě se svými nejbližšími. A Jára? Kde bude na Vánoce? Jeho případ soudy konečně rozhodly.

30.12.2015 v 10:00 | Karma: 21,47 | Přečteno: 1142x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Ústavní soud odmítá chránit práva dětí

Příběh dětí Michalákových plní mediální prostor, ale stranou zájmu zůstává situace v Česku. Denis a David byli zbaveni rodičovské péče a předáni do péče pěstounům. Norský úřad péče o dítě Barnevern za to sklízí tvrdou kritiku z české strany, do boje za práva těchto dětí se zapojují vládní představitelé, své polínko přiložil i prezident. Ale v české kotlině je každý den připraveno o péči obou nebo jednoho rodiče na 50 dětí.

12.1.2015 v 13:20 | Karma: 25,98 | Přečteno: 2313x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Střídavá péče je v zájmu dětí

U soudu probíhá spor o úpravu výchovy dvouletého špunta Péti. Jeho maminka i tatínek se o něj chtějí starat, oba jsou normální lidé, mají zajištěné bydlení a podmínky pro péči. Ani jeden nepochybuje o rodičovských kvalitách druhého, vztah mezi Péťou a oběma rodiči je fajn. Oba mají čas se Péťovi věnovat. Ale maminka usiluje o svěření Péti do své péče, tatínek navrhuje střídavou péči. A soudkyně si neví rady, dělají se znalecké posudky, shánějí důkazy, spory mezi rodiči se kvůli protahování sporu a snaze očernit druhého jen prohlubují.

22.5.2014 v 9:25 | Karma: 21,91 | Přečteno: 1523x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

VIDEO: V Istanbulu vzplála Atatürkova oblíbená restaurace, oheň zasáhl i bazar

15. května 2024  21:43

Znamý Egyptský bazar v Istanbulu ve středu zasáhl požár. Plameny se začaly šířit z komína více než...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 104
  • Celková karma 33,79
  • Průměrná čtenost 2598x
matematik, statistik, sociolog, předseda odborové organizace LIBERI, k ochraně sociálních práv dětí a rodičů.
Není mi lhostejné, co se děje v naší zemi a ve světě, proto volím různé cesty, jak alespoň něco vylepšit.

Seznam rubrik