Foto

J72a55n 37Š34i43k

3. 5. 2024 10:21

To jste udělal světový objev, za kterou dostanete Nobelovu cenu. Samozřejmě, že cílem těchto opatření nebo reformy je ušetřit!!! V situaci, kdy se tu donedávna rozhazovali miliardy z vrtulníku, tak nějak nic jiného ani nezbývá. Potíž je, že na základních školách se sice učí co znamená plus a co minus, jenže spousta našich spoluobčanů to v průběhu života jaksi zapomene. Jinak není fakt úplně jedno, jak se to nazve jestli opatření, noty nebo reforma a je pořád potřeba kolem toho ťápat a ťápat BEZ PODSTATY VĚCI? Hezký den

PR

P34a16v43e30l 61R86u47s77ý

3. 5. 2024 11:02

A nemělo by být cílem vlády spíše řešit citlivost průběžného systému na vývoji demografie, tedy upravit formu, neboli provést re-formu? Škrtnout výdaje není tak složité.

VB

Víte, důchody nejsou věcí politickou, ale matematickou. Takže co by jste si vybrali:

- prodlužování věku odchodu do důchodu,

-snižování výše důchodu,

-zvyšování daní.

Jiná cesta není a kdo tvrdí opak, tak je anolhář.

PK

Tak je, ale těžko průchodná, pouze základní důchod na úrovni životního minima, stejný pro všechny (pracující), a na zbytek si každý naspoří sám (za určitého přispění státu, řekněme).

A vy jste si snad myslel, že vláda má snahu rozhazovat plnými hrstmi? To je doména Babiše. Ten klidně zatne další sekeru do státního dluhu s odůvodněním, že i tak máme je z nejnižších zadlužení v rámci EU.

Foto

Z uvedeného je vidět, že dvě klíčové změny navrhované vládou mají pouze ekonomický efekt, tedy jsou motivovány pouze úsporami. Naprosto správně. Počet důchodců roste a počet těch co pracují ubývá. Byla doba, kdy na jednoho důchodce přispívali čtyři pracující dnes jsou to dva a za pár let to bude jeden pracující na jednoho důchodce. Od roku 2 000 jsou důchody v deficitu a vláda je doplácí. V současné době je deficit na důchody 300 miliard. Pokud se s tím něco neudělá celý systém se za pár let zhroutí.

PR

P61a89v97e89l 26R12u65s27ý

3. 5. 2024 12:32

Opakujete vládní nesmysly, které jsem v článku vysvětlil.

RK

Jako sociolog byste se mohl dovtípit, že pokud se pravidelně střídá vláda alespoň trošku odpovědná s populisty, tak je nějaká velká důchodová reforma nemožná. Což už Bureš a spol dokázali opakovaně. Takže buďme rádi aspoň za to šetření.

JH

J80a53n 62H18r42u64š46k40a

3. 5. 2024 8:01

Takže důchodový systém je stovky miliard v mínusu a vládě se vyčítá, že chce ušetřit

Foto

Šetření vládě nevyčítám, ale chtělo by to sáhnout i jinde. Teď chtějí Piráti vyhodit miliardy za podporu bydlení. Dotují se elektrovozítka pro podnikatele. ...

PC

Ušetřit ano, pak ale na VŠECH úrovních! Ne tedy odbrat ty nejslabší a jinde (v nekonečné řadě příkladů) v řádech miliard (!) rozhazovat...... a samozřejmě nezapomínat na vlastní kapsy politiků, soudců a všech jejich kamarádíčků.

To není žadné šetření, ale prachsprosté okrádaní většiny občanů.

Foto

"Důchodová „reforma“? Ne, jen snaha vlády ušetřit."

Vždyť ušetřit je přece cílem a smyslem důchodové reformy, takže jste vlastně vládu pochválil.

AK

Máte pravdu.

Ten titulek by správně měl znít "...snaha vlády ušetřit na důchodcích."

Na důchodcích ušetřené peníze budou ovšem utraceny - třeba tak jak popisuji níže - a nebudou použity na snížení deficitu rozpočtu.

Foto

Vláda Pětikoalice si nahazuje prachy vždy plnými hrstmi jen do svých vlastních kapes. Nám do desetníků pěkně pečlivě spočítá, co nám musí stačit na jeden den a pečlivě si hlídá, abychom se ani náhodou NIKDY nepřejedli, nepřepili, nepřehulili a nepřeleželi. Amen

VB

Nevím, co je pětikolka. Jestli ty jsi v rodině, v práci a u kamarádů páté kolo u vozu, a máš obsesivní nutkání vidět kolem sebe pětikolky, tak za to si můžeš sám.

Jinak znakem prorusáků je, že se neustále se ohání českou vlajkou. Nemají totiž odvahu mávat tou ruskou.

Foto

V práci sme to počítali. Vstupy boli priemerná mzda 2024 - 43.967 a priemerný dôchodok 20.694. Odody z hrubej mzdy na dôchodkové poistenie za zamestnanca a zamestnávateľa. Potom pomer dôchodkového poistenie z priemernej mzdy/priemerný dôchodok vyšiel 12310/20694, t.j. cca 60%. Pre zjednodušenie sme nebrali do úvahy ďalšie dôchodky, ktoré by ten pomer vylepšili, ale výpočet by bol zložitejší...

Zaver je, ze clovek s priemernou mzdou "neuzivi" dôchodcu s priemernym dôchodkom. Takže by sme potrebovali dvoch pracujúcich na jedného dôchodcu. Čo znamená štyri deti na rodinu.

PR

P69a18v71e89l 93R41u32s12ý

4. 5. 2024 8:29

No doufám, že "v práci" neznamená na MPSV . Ten výpočet má drobnou vadu, nepočítá s delší dobou hrazení pojistného proti pobírání důchodů. Tedy za zjednodušeného předpokladu, že člověk pracuje 40 let a pobírá důchod 20 let, vyjde vám 120 % a nikoliv 60 % (část pojistného padne na invalidní důchody). Takže jeden člověk uživí 2x půlku důchodce, což pro stabilitu stačí. Ale už to přestává fungovat, pokud má živit 2x půlku důchodce, a k tomu půlku bezdětného. A v tom je obtíž průběžného systému, že není dosud dostatečně odolný vůči situaci, kdy je v důchodu silnější generace s významně nižší plodností. A tento problém Jurečka prostě neřeší, naopak potrestá ty, kteří ty děti měli, snížením důchodu a zvýšením důchodového věku.

  • Počet článků 110
  • Celková karma 32,43
  • Průměrná čtenost 2634x
matematik, statistik, sociolog, předseda odborové organizace LIBERI, k ochraně sociálních práv dětí a rodičů.
Není mi lhostejné, co se děje v naší zemi a ve světě, proto volím různé cesty, jak alespoň něco vylepšit.

Seznam rubrik