Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Důchodová „reforma“? Ne, jen snaha vlády ušetřit.

Desítky let se skloňuje důchodová reforma jako naprostá nutnost, aby bylo možné financovat důchody dlouhodobě. Desítky let promarněných příležitostí.

Nyní jsme svědky další promarněné šance průběžný systém stabilizovat a vyztužit proti demografickým výkyvům.

Za dosud největší změny lze považovat zavedení III. pilíře a rovněž důchodovou reformu vlády Petra Nečase. Ta obsahovala jednak tzv. malou důchodovou reformu (která se ale ukázala jako velká) a velkou důchodovou reformu v zavedení II. pilíře jako opt-outu (která se ukázala jako velmi malá, následně zrušená).

V současné době je důchodová reforma opět v centru pozornosti, ministr Jurečka se chlubí tím, že se konečně nějaká reforma udělala, že je první, kdo našel odvahu a s reformou přišel. Již tím začíná vršení nepravd (nejen) v jeho podání. Jím navržená úprava je prakticky pouze pokusem o obnovení části Nečasovy reformy a jedna parametrická změna. Prodlužování věku odchodu do důchodu podle nárůstu doby dožití zavedené Nečasovou vládou zastropovala vláda Bohuslava Sobotky s účastí ANO a dnes rovněž vládní KDU-ČSL na 65 letech. Takže KDU-ČSL se nyní snaží ministrem Jurečkou jen revidovat rozhodnutí, na kterém se sama podepsala. Aktuální návrh reformy obsahuje již jen jeden významnější prvek, a to úpravu vzorce pro výpočet budoucích důchodů, jehož důsledkem je plošné snížení nově vyměřovaných důchodů. Tedy jde pouze o úpravu parametrů výpočtu. Nečasova vláda se úpravou výpočtu nových důchodů rovněž zabývala, a to zejména z důvodu nálezu Ústavního soudu z roku 2008, který vládě uložil posílit zásluhovost vyměřených důchodů na odvedeném pojistném. Tedy opět nic nového. Další opatření jsou již jen kosmetického charakteru, motivované snahou řešit dílčí problémy.

Programové prohlášení vlády znělo více než nadějně, slibovalo posílení příspěvkové zásluhovosti a zásluhy na počtu vychovaných dětí. A výsledek? Návrhy a řešení jdoucí přímo proti programovému prohlášení vlády.

Představení návrhu je celou dobu doprovázeno nepravdami, strašením a obhajováním neobhajitelného. Jako mantru drmolí politici napříč politickým spektrem cosi o dramatické proměně poměru počtu plátců pojištění k počtu příjemců. Pro tuto manipulaci ale používají proměnu počtu osob ve věkových skupinách. Na stránkách MPSV se dočteme, že v roce 2000 bylo 5 osob ve věku 18-64 let na jednu osobu ve věku 65 let a starší, tedy 5:1, v roce 2020 to bylo 3,5:1 a v roce 2050 to bude 2:1. Tyto počty vůbec nezohledňují reálný důchodový věk, kdy v roce 2000 ve věkové skupině do 64 let byl přibližně každý šestý již v důchodu, zatímco při pokračujícím nárůstu doby dožití a s tím spojeného důchodového věku bude v roce 2050 naopak určitý podíl osob nad 64 let ještě výdělečně činný a přispívat pojistným. Proto poměr plátců a příjemců se rozhodně tak dramaticky měnit nebude. Jde o zneužívání dat pro strašení populace.

Když jsme pracovali na prognózách v roce 2009 a 2010, pak při zvoleném tempu změny důchodového věku se skutečný poměr produktivní a poproduktivní populace v čase měnil z cca 2,7:1 na nejhorších 2,3:1, a to za určitého předpokladu vývoje plodnosti a určitého předpokladu vývoje migračního salda. Za dobu od těchto prognóz se plodnost dostala na příznivější čísla, rovněž saldo migrace je vyšší než byl předpoklad. Jak migranti, tak děti narozené v letech po prognóze, které se do pracovního procesu zapojí postupně od 30. let tohoto století, tedy ještě poměr plátců a příjemců pozitivně ovlivní. Proto změna podílu plátců a příjemců nebude tak dramatická. To samozřejmě neznamená, že není potřeba nic dělat.

Vláda tedy místo zveřejnění skutečného vývoje poměrů plátců a příjemců důchodového systému s projekcí do roku 2070, v závislosti na různých scénářích migračního salda a vývoje plodnosti, jen dále straší údaji, které jen matou.

Další oblíbené matení lidí je tvrzení ministra Jurečky k jeho návrhu na snižování nově vyměřovaných důchodů od roku 2026. Velmi rád toto prezentuje jako „Zpomalení růstu důchodů“. Jde opět o falešné tvrzení. Návrh je skutečně reálným poklesem nově vyměřovaných důchodů, nikoliv zpomalením růstu. Takového cíle, tedy aby při uvedení návrhu v život nově vyměřované důchody „rostly“, alespoň nominálně, lze dosáhnout pouze za podmínky, že inflace překoná snížení výměry důchodu. Ani to ale nic nemění na tom, že reálná hodnota (tedy po očištění o inflaci) nově vyměřeného důchodu bude nižší.

Navíc, tato změna nejvíce dopadne na osoby, které se příjmově pohybují kolem minimální mzdy, kdy po přechodném období budou jim vyměřené důchody nižší až o 10 %.

Cílem obou zásadních opatření je ušetřit finance. Prodlužování věku odchodu do důchodu je úspor dosaženo tím, že lze očekávat hrazení pojistného poplatníky delší dobu, současně se tím zkrátí doba pobírání důchodu. Pro představu, prodloužení důchodového věku o dva měsíce při průměrném příjmu a průměrném důchodu znamená zvýšení příjmu státu z pojistného o cca 22.000 Kč a úsporu na vyplaceném důchodu cca 40.000 Kč, tedy celkový přínos prodloužení důchodového věku o dva měsíce znamená pro stát v průměru 62.000 Kč na osobu.

Obdobně významný finanční dopad má mít i snížení nově vyměřovaných důchodů.

Z uvedeného je vidět, že dvě klíčové změny navrhované vládou mají pouze ekonomický efekt, tedy jsou motivovány pouze úsporami. Se systémovou změnou, neboli reformou, nemají absolutně nic společného, principy průběžného systému zůstávají nadále na demografický vývoj stejně citlivé.

Další vady návrhu důchodové „reformy“ (a ojedinělé pozitivní úvahy) probereme zase příště.

Autor: Pavel Rusý | pátek 3.5.2024 7:35 | karma článku: 35,23 | přečteno: 1880x
  • Další články autora

Pavel Rusý

Ústavní soud posouvá v kauze Dominik Feri meze znásilnění. A otevírá Pandořinu skříňku.

Ústavní soud vydal nález sp. zn. II. ÚS 527/23, ve kterém odlišně hodnotí znásilnění, než orgány činné v trestním řízení u jedné z uváděných obětí, tedy kdy dospěly k závěru, že se o trestný čin v jejím případě nejednalo.

13.6.2024 v 6:25 | Karma: 19,72 | Přečteno: 638x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Vláda „ocení“ maminky. Připraví je v důchodu až o čtvrt miliónu „rodinným“ základem.

„Ocenění“ mateřství tzv. rodinným vyměřovacím základem s omezením výchovného je další fabulace v důchodové reformě, kdy vláda maskuje snížení důchodů maminkám líbivými, ale falešnými proklamacemi o další podpoře rodin s dětmi.

3.6.2024 v 6:25 | Karma: 22,99 | Přečteno: 624x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Pane prezidente, vy to pochopíte, vy to vyřešíte, vy nás zachráníte, aneb vrána k vráně...

Návrh důchodové reformy prošel hlasy koalice ve Sněmovně prvním čtením. Podívejme se na „reformu“ očima „Husákova dítěte“, ženy narozené v roce 1972, maminky třech dětí, s příjmem ve výši mediánu mzdy žen, tedy přesně uprostřed.

31.5.2024 v 6:25 | Karma: 44,82 | Přečteno: 5960x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Loupežná výprava Pirátů, aneb „Co je tvoje, to je moje. Co je moje, do toho ti nic není.“

Nedávno proběhl střet idejí ve vládnoucí zcela nesourodé koalici. Na tom by nebylo nic překvapivého, nicméně tento střet výstižně odhaluje protichůdné myšlenkové pochody stran koalice v zásadní otázce důchodů. O co konkrétně šlo?

27.5.2024 v 6:15 | Karma: 27,58 | Přečteno: 973x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Lže ministr Stanjura vědomě, nebo má jen klapky na očích?

Snížení důchodů, zvýšení odvodů/daní a prodlužování věku odchodu do důchodu. To jsou podle pana ministra jediné možnosti, jak zajistit do budoucna důchody. Alespoň podle jeho sdělení ve sledovaném diskusním pořadu.

21.5.2024 v 6:25 | Karma: 41,70 | Přečteno: 5640x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Ukrajinec na Plzeňsku odpálil manželce ve vagině petardu, dostal 18 let vězení

27. června 2024  6:50,  aktualizováno  9:47

Krajský soud v Plzni poslal na 18 let do vězení Ukrajince, který podle obžaloby loni v září na...

Pozabíjejme rodiny útočníků z Dagestánu, ostatní to odradí, vyzývá Kadyrov

27. června 2024  8:54

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov na setkání s bezpečnostními složkami navrhl, aby byl zabiti rodinní...

Poslanci budou schvalovat kandidáty na letošní státní vyznamenání

27. června 2024  5:53,  aktualizováno  8:46

Přímý přenos Kandidáty Sněmovny na státní vyznamenání budou schvalovat poslanci. Předběžný seznam kandidátů...

Třicítky vydrží až do prázdnin. Místy je doprovodí bouřky s přívalovými srážkami

27. června 2024  8:03

Konec června bude v Česku dále teplý, do konce týdne se však budou vyskytovat bouřky a přeháňky,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 110
  • Celková karma 32,43
  • Průměrná čtenost 2634x
matematik, statistik, sociolog, předseda odborové organizace LIBERI, k ochraně sociálních práv dětí a rodičů.
Není mi lhostejné, co se děje v naší zemi a ve světě, proto volím různé cesty, jak alespoň něco vylepšit.

Seznam rubrik