Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Důchodová reforma I. - současný stav - III. pilíř

Problém důchodové reformy je tak komplikovaný a mnohorozměrný, že mu budu věnovat seriál. I tak se mohu věnovat pouze základním principům a filozofii. V prvních částech shrnu základní principy jeho fungování v dnešní době. Dnes o principech penzijního připojištění ve III. pilíři.

V současné době se důchodový systém skládá ze dvou pilířů. Hlavní pilíř je průběžný solidární systém tzv. PAYG. Druhou součástí je III. pilíř - systém dobrovolného důchodového spoření buď vlastními příspěvky se spoluúčastí státu nebo příspěvky zaměstnavatele s daňovou úlevou.

Podstatné u III. pilíře jsou následující parametry:

1) není striktně oddělen majetek klientů a akcionářů penzijního fondu, což do jisté míry umožňuje přesun majetku z jedné kapsy do druhé a tím regulovat připisované výnosy.

2) Systém je nastaven tak, že penzijní fond nesmí připsat v daném roce záporné zhodnocení, to znamená, že i když penzijní fond v daném roce prodělá, musí připsat klientům alespoň nulu (a nezřídka byla tato hranice využita). Penzijní fondy využívají toto omezení k argumentaci, že musí investovat velmi konzervativně (opatrně), aby náhodou neprodělaly v jednom roce příliš. Proto volají po uvolnění tohoto omezení s příslibem vyšších výnosů díky odvážnějším investicím.

3) v posledních cca 9 letech byl průměrný připisovaný výnos očištěný o inflaci 0,3%. 

4) výplaty z penzijních fondů jsou v drtivé většině jednorázovým odbytným. Nefunguje tedy jako zajištění stálého příjmu v důchodovém věku.

5) v současné době je v penzijních fondech uloženo cca 200 mld. Kč a účastní se ho kolem 4 miliónu klientů. Průměrná úložka je zhruba 400 Kč měsíčně.

6) na rozdíl od průběžného systému je spoření ve fondovém systému plně ekvivalentní, tj. výše výplaty plně závisí na odvedených penězích (a jejich případném zhodnocení).

7) III. pilíř je sponzorován ze státního rozpočtu jak v přímých příspěvcích, tak formou daňové úlevy přibližně 15 mld. Kč ročně, což dělá z penzijního připojištění teprve zajímavý finanční produkt.

Malinko filozofie III. pilíře:

Díky tomu, že stát hospodaří v deficitu, musí si na dotace půjčovat. To znamená, že tím zatěžuje budoucí generace dluhem. Z toho vyplývá, že děti a budoucí děti jsou již teď obírány o své peníze, abychom zajistili svoje vlastní důchody. Pro vlastní spoření se argumentuje tím, že budoucí generace nebude mít peníze na financování našich důchodů. A vyřešíme to tím, že této generaci peníze pro jistotu sebereme ještě dřív, než si to uvědomí, aby jich měli ještě méně. Ano, pak jim asi skutečně žádné peníze na financování našich důchodů nezbudou, protože budou muset financovat dluh, který jsme pod touto záminkou vytvořili.

Trochu počtů:

Je-li dnes ve III. pilíři 200 mld. Kč pro 4 milióny klientů, pak průměrné úspory na konci spoření lze odhadnout na objem postačující na přilepšení k penzi v řádu 400-600 Kč měsíčně. Což je sice příjemné vylepšení, ale pokryje přibližně pokles reálných důchodů způsobené parametrickými změnami v průběžném pilíři.

Důležité je, kdo státní podporu a v jaké výši může čerpat. Čím méně člověk má volných peněz na přispoření k důchodu, tím méně (nebo vůbec) může státní podporu jak přímou, tak daňovou slevou čerpat. A platí, že čím vyšší příjem, tím vyšší částky si lidé spoří ve III. pilíři. Takže dotaci ke spoření nejvíce využijí právě lidé s vysokým příjmem. Tento princip např. naprosto ignoroval Ústavní soud při posuzování přiměřenosti důchodu lidí s vyšším příjmem. Tito lidé mají sice nižší státní důchod, ale čerpají (mohou čerpat) výrazně vyšší státní dotaci k vlastnímu spoření, čímž se disproporce mezi odvody a příjmy z celého systému postupně snižuje.

Vážené čtenáře vyzývám, aby využili diskusi jak na otázky, ale i na zpřesnění uvedených informací, vlastní pohled na problematiku. Zkusme se držet té části důchodového systému, který je v článku, na další dojde.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Rusý | neděle 10.4.2011 19:39 | karma článku: 11,54 | přečteno: 1157x
  • Další články autora

Pavel Rusý

Co s důchody aneb „Kájo, uděláme si miminko?“

Zbláznila ses? Mimino? Víš, co by to pro nás znamenalo? Odsoudit se dobrovolně k chudobě? Obracet dvakrát každou korunu? Nikdy nemít na vlastní bydlení? To snad nemyslíš vážně!!!???

6.5.2024 v 7:35 | Karma: 32,49 | Přečteno: 2431x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Důchodová „reforma“? Ne, jen snaha vlády ušetřit.

Desítky let se skloňuje důchodová reforma jako naprostá nutnost, aby bylo možné financovat důchody dlouhodobě. Desítky let promarněných příležitostí.

3.5.2024 v 7:35 | Karma: 35,09 | Přečteno: 1855x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Vánoce malého Járy v soukolí soudů

Dlouhých sedm let trvá soudní spor o to, který z rodičů se bude starat o Járu. Jsou Vánoce, svátky, které by každý měl strávit v pohodě se svými nejbližšími. A Jára? Kde bude na Vánoce? Jeho případ soudy konečně rozhodly.

30.12.2015 v 10:00 | Karma: 21,47 | Přečteno: 1142x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Ústavní soud odmítá chránit práva dětí

Příběh dětí Michalákových plní mediální prostor, ale stranou zájmu zůstává situace v Česku. Denis a David byli zbaveni rodičovské péče a předáni do péče pěstounům. Norský úřad péče o dítě Barnevern za to sklízí tvrdou kritiku z české strany, do boje za práva těchto dětí se zapojují vládní představitelé, své polínko přiložil i prezident. Ale v české kotlině je každý den připraveno o péči obou nebo jednoho rodiče na 50 dětí.

12.1.2015 v 13:20 | Karma: 25,98 | Přečteno: 2313x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Střídavá péče je v zájmu dětí

U soudu probíhá spor o úpravu výchovy dvouletého špunta Péti. Jeho maminka i tatínek se o něj chtějí starat, oba jsou normální lidé, mají zajištěné bydlení a podmínky pro péči. Ani jeden nepochybuje o rodičovských kvalitách druhého, vztah mezi Péťou a oběma rodiči je fajn. Oba mají čas se Péťovi věnovat. Ale maminka usiluje o svěření Péti do své péče, tatínek navrhuje střídavou péči. A soudkyně si neví rady, dělají se znalecké posudky, shánějí důkazy, spory mezi rodiči se kvůli protahování sporu a snaze očernit druhého jen prohlubují.

22.5.2014 v 9:25 | Karma: 21,91 | Přečteno: 1523x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Pojď sem, řekl mu útočník. Syn netuší, proč to otec udělal

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:11

Přímý přenos Útočník na slovenského premiéra Roberta Fica si k sobě politika nejdřív zavolal, než pětkrát...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

ANALÝZA: Rusko natahuje frontu do šířky. Putinova letní ofenziva začíná

15. května 2024

Premium Vytváření nárazníkové zóny u hranic, nebo pokus o útok na druhé největší ukrajinské město? Nenadálý...

  • Počet článků 104
  • Celková karma 33,79
  • Průměrná čtenost 2598x
matematik, statistik, sociolog, předseda odborové organizace LIBERI, k ochraně sociálních práv dětí a rodičů.
Není mi lhostejné, co se děje v naší zemi a ve světě, proto volím různé cesty, jak alespoň něco vylepšit.

Seznam rubrik