Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ne, netelefonuji. Máte s tím problém?

„Já jsem vám volal asi tak čtyřikrát,“ sdělil mi poněkud vyčítavě zástupce zásilkové služby, stojíce ve dveřích. „Proč jste mi to pořád vytípávala?“ otázal se ještě, snad aby nebyla mýlka. S úsměvem jsem si převzala balíček a upozornila jej na skutečnost, že jsem při zadání objednávky několikrát důrazně upozorňovala, že poskytované číslo mobilního telefonu používám z důvodu sluchové vady pouze a jen na SMS zprávy. To aby nebyla mýlka. Že to nemohl najít? Tak to je mi líto. (Stejně to nakonec našel. Zvonil u dveří pouhé 2 minuty po posledním pokusu se se mnou telefonicky spojit.)

Ale to máte pořád: „Ozvěte se nám na telefon….“ „My vám zavoláme.“  „Zavolejte si..“ Trpělivě stále dokola všem vysvětluji, že opravdu nezavolám, protože telefonovat prostě NE-MŮ-ŽU! „Aha, tak ať za vás někdo zatelefonuje,“ dostává mě do kolen poměrně častá reakce protistrany. Nechápu, proč by za mě měl někdo něco vyřizovat?! Jsem dospělá, svéprávná, poměrně šikovná a přiměřeně chytrá, pouze místo telefonní komunikace upřednostňuji komunikaci písemnou. Co je na tom tak těžkého k pochopení?

Telefon v každodenním provozu

Uvědomuji si, že takový mobilní telefon nabízí lákavou dostupnost spojení se prakticky s kýmkoliv, kdykoliv a kdekoliv. Svádí k pohodlnosti, možná i lenosti. (Příkladem budiž situace, kdy vám telefonuje váš šéf – jiná kancelář, stejná chodba – a nutně potřebuje jistou smlouvu, kterou on však u sebe nemá. Tudíž ji podle všeho musíte mít vy! Přerušíte tedy svoji práci a hledáte tu i onde. Po pár minutách opět telefon: „Již nehledej, smlouva se našla!“ Grrrr!)

Rozumím tomu. Člověk velmi rychle zpohodlní, když dostane možnost. Taky jsem ještě nedávno běžně telefonovala a taky raději vyťukala číslo, než abych vážila pár kroků navíc. Jenomže pak jsem ohluchla a nezbylo mi nic jiného, než telefon oželet. I když, nebylo to zase tak těžké, v porovnání s jinými problémy představovala absence telefonních hovorů pouhý zanedbatelný detail. Poměrně rychle jsem si zvykla na stav, že telefonování už pro mě bude prostě tabu, nicméně přiznávám, že situaci mi značně usnadnila existence moderních komunikačních technologií. Ať již samotná e-mailová korespondence, nebo skype (není určen jen na telefonování – za zhruba stejnou dobu jste schopni si s online účastníkem sdělit vše potřebné písemnou konverzací), případně využití různých chatů (včetně toho na firemním google e-mailu). V obecné rovině na odstraňování určité komunikační bariéry pracují i telekomunikační centra, kde zprostředkovávají telefonní spojení ve vizuální, hlasové i textové podobě. A když už jsme u toho výčtu, nemohu opomenout ani existenci krizových čísel pro neslyšící osoby, na kterých přijímají SMS zprávy dispečerky a předávají důležité informace kompetentním policejním a záchranným orgánům.   

Všechny tyto možnosti více či méně kompenzují ztrátu možnosti telefonování a troufám si říci, že už jsou známé a používané širokým spektrem osob.  Je tedy s podivem, proč mnozí ze slyšících (a tedy běžně telefonujících) staví telefonní hovor stále na vrchol nepřímé komunikační pyramidy? Proč nestaví na roveň výše uvedené kompenzace?

Telefon v krizových situacích

S trochou nadsázky jsem na jediný argument, proč je tak důležité moci telefonovat, narazila poměrně nedávno, a to poněkud překvapivě – u nás v práci, po návratu z dovolené. Přišla jsem v ten den zrovna první do kanceláře, odemkla si a začala se připravovat na nadcházející poradu s kolegyněmi. Potud v pohodě. Najednou ke mně dolehl nepříjemně pískavý zvuk. „Příšerný vyzváněcí tón,“ napadlo mne s pohledem na telefonní přístroj. No nic, telefonovat NEMŮŽU, budu to prostě ignorovat. Což ale dost dobře nešlo. Tón začal nabírat na intenzitě a netrvalo dlouho, do kanceláře vpadla zástupkyně sousední firmy.

„Rychle naklapejte bezpečnostní kód,“ upozornila mě na čerstvě nainstalované bezpečnostní zařízení. Vteřinu jsem na malou krabičku na stěně koukala jako tele na nový vrata, ale vzápětí jsem již vytáhla mobil a nalistovala kontakt na kolegyni. Poprosila jsem přítomnou paní, zda by mohla – vzhledem k časovému presu – hovor vyřídit za mne. Ta ochotně vytočila číslo, nicméně na druhé straně to nikdo nezvedal. V tu chvíli už alarm ječel tak, že vylákal na chodbu pár dalších zvědavců, kteří s pobavením sledovali naše počínání. Představovala jsem si, jak pár kilometrů odtud již naskakuje policejní komando do svých vozů, a napadlo mě, kolik může stát zaplacení zbytečného výjezdu. Sumu jsem si raději ani nepředstavovala. Naštěstí se ještě v časovém limitu (vůbec teda netuším, jaký ten limit vlastně je) telefonicky ozvala kolegyně a sdělila nám kód, po jehož zadání do přístroje se konečně rozhostilo příjemné ticho.  

Když se opět vylidnila chodba, mihlo se mi hlavou, jak by to vypadalo – být na mém místě úplně neslyšící člověk, který by neměl žádnou vizuální kontrolu dění. A co teprve, kdyby se zrovna nikdo jiný v budově nenacházel? Kdyby dokonce dorazila jednotka rychlého nasazení až na místo? Kdyby…..ale to už jdu do krajností. Nicméně není pochyb o tom, že v krizových situacích je telefon nejrychlejší a nejúčinnější komunikační prostředek. Ale to není podstatou tohoto příspěvku. Podstatou je (respektive by mohlo být): není nutno telefonovat, je totiž možno psát!

Přeji pěkný den!

(Mimochodem, proč vlastně bezpečnostní zařízení po vniknutí do místnosti a nezadání kódu výstražně nebliká?)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Romana Procházková | středa 19.9.2012 13:30 | karma článku: 41,45 | přečteno: 16199x
  • Další články autora

Romana Procházková

Malí miláčkové

Ne, nebudu se rozepisovat o štěňátkách, koťátkách, myšičkách ani jiných domácích zvířátkách. Řeč bude o miláčcích v jejich malé lidské podobě. Řeč specifická, mně vlastní.

31.1.2014 v 12:30 | Karma: 16,69 | Přečteno: 993x | Diskuse| Společnost

Romana Procházková

Sluchadlo v akci aneb Jeden obyčejný den neobyčejné pomůcky

Je letní den. Hovím si na měkké podušce prostorné a suché krabičky, když vtom se otevře víko a mě ozáří jasné paprsky ranního slunce. Znamení, že mi začíná práce. I když, abych tak řekl, jde spíše o poslání. Jen považte: díky mně nedoslýchaví lidé lépe slyší! Jsem ve tvaru rohlíčku, asi pět centimetrů vysoký, napájí mě kulatá baterie a vážím pár gramů. Vede ze mně průsvitná hadička s koncovkou, kterou si můj člověk dává do ucha. Jsem tomu rád, ale....

11.11.2013 v 11:00 | Karma: 13,08 | Přečteno: 690x | Diskuse| Ostatní

Romana Procházková

Co udělám, když potkám osobu se sluchovým postižením

Leknu se? Někteří jistě ano. Taky bych se lekla, chtíc se mnou komunikovat človík, o jehož kultuře a jzykové vybavenosti nic moc nevím. A osoby se sluchovým postižením tvoří poměrně pestrou skupinu s mnoha různými možnostmi komunikace. Nic jednoduchého.

25.10.2013 v 14:00 | Karma: 10,65 | Přečteno: 461x | Diskuse| Společnost

Romana Procházková

Třináctá komnata neslyšících

Lehce nedoslýchaví, těžce nedoslýchaví, Neslyšící, ohluchlí. Jiná vada sluchu, jiné potřeby, jiná komunikace. Problémy? Stejné. (Ne)přijetí sluchového handicapu společností. Předsudky. Nepochopení. Bagatelizace. Stigmatizace.... Ale o tom dnes ne. Dnes bych své řádky ráda věnovala svým známým i neznámým souputníkům po zemi slyšících.

5.8.2013 v 10:15 | Karma: 25,43 | Přečteno: 1969x | Diskuse| Společnost

Romana Procházková

Ping-pong strachu mezi slyšícími a neslyšícími

"Odkudpak jste?" táží se mě často lidé při prvním kontaktu. Otázce jsme se zpočátku dost divila. Odkud bych asi tak měla být, že ano? Z Marsu jsem nespadla a podle barvy kůže a tvaru očí se dá poměrně snadno vydedukovat, kde mám kořeny. "No, víte, já jen, že máte takový akcent," rozvedla dotaz jedna z žen. Tak odtud vítr vane! Na vině jsou mé drobné řečové nedostatky, které nejsem schopna pochytit okleštěným sluchem.

30.5.2013 v 13:00 | Karma: 24,60 | Přečteno: 1159x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Hamás souhlasil s návrhem na příměří. Může jít o lest, píší v Izraeli

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  20:59

Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a...

Německo na Putinovu inauguraci zástupce nevyšle, Francie a Slovensko ano

6. května 2024  16:14,  aktualizováno  20:36

Německo v pondělí oznámilo, že nebude mít svého zástupce na úterní inauguraci ruského prezidenta...

Za další případ pohrdání vás můžu poslat do vězení, varoval soudce Trumpa

6. května 2024  20:17

Soudce v probíhajícím procesu s Donaldem Trumpem v pondělí rozhodl, že americký exprezident...

Ve hře o post ministra je nyní i Ženíšek. TOP 09 chce vybrat tento týden

6. května 2024  16:43,  aktualizováno  20:10

Při hledání kandidáta do vlády na post ministra pro vědu, výzkum a inovace začala TOP 09 skloňovat...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1851x
Normálně obyčejná? Nebo snad neobyčejně nenormální? Já bych to nerozebírala...:-)