Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"

Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?

Svoji první láhev glöggu jsem si přivezla před několika lety ze služební cesty v Dánsku. A kdo četl moji knížku "Mango, láska a kari" ví, že jsem tyhle pracovní výlety na sever z hloubi srdce... nemilovala. Nakonec i tahle láhev švédské specialitky mi byla věnována za ne příliš potěšujících okolností. Bylo to těsně před Vánoci a dánská mateřinka pořádala velký vánoční večírek. Měli jsme za sebou velmi úspěšný rok, a když nás šéf do Dánska zval, přislíbil velké překvapení! Každý si ten mnohoznačný příslib vyložil po svém, ale tak nějak všichni jsme usoudili, že tentokrát už konečně dostaneme prémie! Na služebku jsme tedy odjížděli plni očekávání s vidinou prémií, které budou tučné jako uměle odchovaný norský losos…

Nutno uznat, že velkého "překvapení" jsme se vskutku dočkali! Namísto prémií na nás čekal nastartovaný autobus, kterým nás šéfové povozili po Kodani, abychom se mohli náležitě pokochat místními monumenty. Asi nejvíc utkvěla v paměti socha malé mořské víly, která smutně seděla na pobřeží a v dálce marně vyhlížela ztracené prémie (čti ztracenou lásku). Na konci výletu šéf každého obdařil blaženým úsměvem a taštičkou s lahví glöggu, vánoční svíčkou a malým dřevěným panáčkem. Inu takové rozuzlení večera nikdo nečekal a tak není divu, že jsem se taštičky nedotkla celý jeden rok.

Až následující Vánoce, kdy mě překvapila nečekaná návštěva, došlo na zapomenutou láhev glöggu. Když jsme švédský „svařák“ otevřeli, překvapil mě těžký dech vína nádherně vonící po kardamomu a hřebíčku. Víno mělo jemnou sladkou a zároveň pikantní chuť. Ta chuť mi na hodně dlouho utkvěla v paměti (nebo spíše na jazyku) a začala jsem pátrat po receptu na švédský "svařák". Objevila jsem jich několik. Všechny měli společné koření: Kardamom, hřebíček a skořici. V některých receptech do červeného vína přidávali portské, brandy, jinde rum nebo vodku. Já jsem si nakonec oblíbila verzi s vodkou, ve které se koření louhuje pár dnů předem.

Čekali jsme prémie a místo toho jsme dostali veselého dřevěného panáčka. Nutno uznat že Dánům smysl pro humor opravdu nechybí…
Na přípravu glöggu potřebujete: Láhev červeného vína5 plátků oloupaného čerstvého zázvoru1 dcl vodkycukr dle chuti3 kousky celé skořiceplnou lžíci zeleného kardamomuplnou lžíci hřebíčkukůru z jednoho pomerančeK servírování ještě budete potřebovat na každý šálek lžičku mandlí a lžičku rozinek. 

Postup:

1) Nejlepší je nechat koření několik dní rozležet ve vodce. Do vodky přidejte zázvor, skořici, hřebíček, kardamom (kůru z pomeranče dáváte-li) a nechte přikryté stát několik dnů.

2) Vodku i s kořením vlijte do hrnce, přidejte víno a cukr a velmi zvolna přiveďte k varu. Jakmile víno začne vařit, snižte teplotu a vařte na nízký stupeň asi 5 minut.

3) Víno nechte trochu vychladnout a sceďte (odstraňte všechno koření i pomerančovou kůru). Do každé sklenky nejdříve vhoďte pár mandlí a rozinek. Pak teprve nalijte víno.

Svařené víno můžete uchovat v lednici a před podáváním znova ohřát (už ale nevařit). Pokud jste si koření nestihli do vodky naložit v předstihu, prostě vynechte první bod a vše svařte najednou.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Valijah Rashidová | úterý 21.12.2021 7:53 | karma článku: 13,01 | přečteno: 458x
  • Další články autora

Valijah Rashidová

Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě

Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.

1.2.2022 v 7:00 | Karma: 17,86 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"

O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.

22.11.2021 v 7:50 | Karma: 28,88 | Přečteno: 5513x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"

Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.

29.9.2021 v 8:00 | Karma: 17,81 | Přečteno: 2376x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Kuře na grilu s vůní indické masaly

Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.

24.8.2021 v 9:10 | Karma: 14,30 | Přečteno: 742x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Upečte si plněné chlebové placky "naan". Jak rychle jsou upečené, tak rychle mizí.

Kynuté chlebové placky "naan" jsou v indické kuchyni klasickou a velmi oblíbenou přílohou. Můžete je ale také naplnit různými zeleninovými nebo masitými směsmi. Pak mohou být samostatným jídlem nebo vydatnou svačinou na cesty.

20.7.2021 v 9:00 | Karma: 20,37 | Přečteno: 2225x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Řidič dostal smyk, otočil auto přes střechu a skončil v řepném poli

20. května 2024  11:58

Jen s lehčím zraněním vyvázl z hrozivě vypadající nehody řidič, který v pondělí ráno dostal na...

Za Raísího truchlí Rusko i Hamás. My to nebyli, ujišťuje Izrael

20. května 2024  9:59,  aktualizováno  11:46

Do Íránu po smrti prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničí Hosejna Amírabdolláhjána míří...

SPOLU zahájí hlavní část kampaně na nádraží pod heslem Pravda vítězí

20. května 2024  11:36

Pod zlaceným státním znakem první republiky s nápisem „Pravda vítězí“ ve zrekonstruovaném Fantově...

Místo pokuty 1 500 korun nutil hlídce bokem tisícovku, chtěl ušetřit na pivo

20. května 2024  11:31

Tisícikorunový úplatek nutil policistům opilý spolujezdec z vozu, jehož řidiče hlídka přistihla na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1860x
Dobrý den,

 

jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu. 

 

Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování. 

 

Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.  

 

Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.

 

Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz

 

Tak ať Vám to pálí - a chutná!