Kuře na grilu s vůní indické masaly
Receptů na indické "chicken tandoori" existuje spousta. Kuřecí maso se v indické kuchyni obvykle opéká porcované na menší kousky a na dlouhé jehle, která se vloží do rozpálené hliněné pece "tandoor" (odtud také název "kuře tandoori"). Co však mají všechny recepty společné, je bohatě ochucená, bylinkami a kořením provoněná marináda. Marinády často mají jogurtový základ, ve kterém kuřecí maso zkřehne a zůstane šťavnaté. Protože indická kuchyně má vždy co nabídnout i vegetariánům, připojuji ještě jako bonus bezmasý recept na grilované plněné papriky.
Kuře tandoori s meruňkami a chilli
Potřebujete:4 celá stehna nebo 4 prsní řízkyNa marinádu:3/4 menšího hrnku meruňkového džemu2 lžíce sójové omáčkyvrchovatá lžíce směsi strouhaného zázvoru a utřeného česneku1 lžíce oleješťáva ze 1/4 citronu (citron vyždímejte, odkrojte žlutou slupku a dužinu také přihoďte do marinády)sůl dle chutičerstvá chilli paprička usekaná nadrobnonecelá lžíce medu na doslazení (nemusí být)
Postup (není vůbec složitý :-))
1) Všechny ingredience na marinádu smíchejte a metlou dobře prošlehejte.
2) Maso omyjte a osušte papírovou utěrkou. Ostrým nožem udělejte hluboké zářezy a pečlivě vetřete marinádu. Potřete i povrch masa a vložte do marinády. Nechte v chladu přes noc.
3) Na potírání masa během grilování odeberte naběračku marinády. Zbytek nechte prozatím stranou. Maso grilujte na středně rozehřátém grilu 15 - 20 minut. Vždy po pěti minutách otočte a potřete marinádou.
4) Zbylou marinádu nalijte do kastrůlku, nařeďte trochou vody (můžete přidat lžičku kukuřičného škrobu), přiveďte k varu, snižte teplotu a povařte do zhoustnutí. Omáčkou vydatně polijte hotové grilované kuře.
Poznámka: K indickému grilovanému kuřeti můžete podávat jakoukoli oblíbenou přílohu, ale velmi doporučuji zkusit tradiční přílohu chicken tandoori - dušenou basmati rýži. Kuře je kořeněné a dostatečně pikantní, takže nadýchaná jemná basmati je perfektním protikladem.
Kuře tandoori v kořeněné jogurtové marinádě
Potřebujete:1kg kuřecích řízků pokrájených na větší kousky (nejlepší jsou stehenní řízky, ale mohou být i prsní)Na marinádu:kelímek hutného bílého jogurtu3 lžíce oleje5 stroužků prolisovaného česneku2 lžíce citronové šťávy2 lžičky směsi koření garam masala2 lžičky mleté sladké papriky1 lžička mleté kurkumy1 lžička mletého římského kmínu1 lžička mletého koriandru1 lžička mletého sušeného zázvorusůl, čerstvě mletý pepř1 nadrobno pokrájená chilli paprička (případně více podle chuti)
Postup:
Opět jen stačí všechny ingredience na marinádu dobře promíchat a maso naložit na co nejdelší dobu (přes noc ideálně). Protože jsou kousky tentokrát menší, grilujte cca 7 minut z každé strany na středně rozpáleném grilu.
Pokud jde o přílohu, tentokrát můžete zůstat třeba u pečiva, čerstvé nebo grilované zeleniny. Určitě ale pokrm doplňte jednou z tradičních rajt nebo čatní. K čemukoli pečenému nebo smaženému se v indické kuchyni většinou podává hned několik druhů rajt nebo čatní (po našem "omáček"). Nejoblíbenější je rajta koriandrová, mátová, tamarindová a také čatní z manga. Pro začátek můžete zkusit třeba mátovou, která příjemně zjemní kořeněné pikantní maso:
Jogurtová rajtaPotřebujete:kelímek bílého jogurtu
1 vrchovatou lžičku třtinového cukru
šťávu z 1/4 citrónu
svazek čerstvé máty včetně stonků, sůl dle chutiPostup:1) V malém kuchyňském robotu rozsekejte svazek čerstvé omyté máty (včetně stonků). Pokud máte příliš šťávy, raději ji slijte a později případně použijte na zředění. 2) K bylinkám vmíchejte necelý kelímek bílého jogurtu. Konzistence by měla být tak akorát (ne moc hutná ani vodová). Osolte, přidejte citronovou šťávu a cukr. Ochutnejte a případně doslaďte nebo přidejte citron. Vše promíchejte a dejte vychladit.
Kuře tandoori s medem a hořčicí
Potřebujete1,5 kg kuřecích prsních řízků pokrájených na větší kostky2 čerstvé papriky bez jadérek, pokrájené na větší kousky1 velká cibule pokrájená na osminkyNa marinádu:1/2 hrnku ananasové šťávy 1/3 hrnku plnotučné hořčice1/4 hrnku medu2 lžíce olejemleté chilli (množství dle chuti)sůl, mletý pepř3 stroužky utřeného česnekuNa omáčku k hotovým špízům: 1/2 hrnku plnotučné hořčice a 1/2 hrnku meduDále potřebujete: grilovací jehly (bambusové předem namočte do vody cca na půl hodiny)
Postup:
1) Ingredience na marinádu promíchejte ve větší míse. Přisypte nakrájené maso a nechte v chladu alespoň 3 hodiny (nechávám většinou přes noc).
2) Kousky masa, cibule a papriky napichujte střídavě na grilovací jehly. Opékejte na středně rozehřátém grilu a vždy po 5 minutách pootočte. Špízy potírejte zbylou marinádou. Celková doba opékání je cca 10 - 15 minut. Podávejte s omáčkou z hořčice a medu: Obě ingredience dejte do misky a prošlehejte do zpěnění.
Malý bonus pro kamarády vegetariány: Plněné grilované papriky
Potřebujete:3 větší čerstvé paprikyNa náplň:
2 velké brambory uvařené ve slupce doměkka
1/2 hrnku mraženého hrášku
1 cm strouhaného čerstvého zázvoru
1 chilli paprička usekaná nadrobno
pár usekaných snítek čerstvých bylinek (petržel, koriandr, libeček)
sůl
Směs celého koření nahrubo podrcená v hmoždíři: 1/2 lžč římského kmínu, 1/2 lžč fenyklového semínka, 1 lžč koriandru
Mleté koření: 1/2 lžč garam masaly, 1/2 lžč mletého koriandru
Postup:
1) Z vařených brambor stáhněte slupku a brambory rozmačkejte dohladka. Na větším množství středně rozpáleného oleje opečte celé koření z hmoždíře. Přidejte a krátce orestujte chilli papričku a zázvor. Směs nechte trochu vychladnout a pak ji (včetně tuku) vmíchejte k rozmačkaným bramborám. Přidejte povolený hrášek, bylinky, sůl i mleté koření. Důkladně promíchejte.
2) Z omytých paprik odkrojte vršky a vydlabejte semínka. Plňte připravenou bramborovou směsí. Papriky potřete olejem a opékejte na grilu nebo v troubě. Můžete na ně připevnit zpět odkrojené vršky, ale pozor - náplň má během grilování tendenci vytékat. Papriky otáčejte a grilujte cca 10 minut.
3) Podávejte s pečivem a jogurtovou rajtou - recept na přípravu jogurtové rajty najdete výše u receptu "Kuře tandoori v kořeněné jogurtové marinádě."
Valijah Rashidová
Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě
Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.
Valijah Rashidová
Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"
Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?
Valijah Rashidová
Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"
O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.
Valijah Rashidová
Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"
Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.
Valijah Rashidová
Upečte si plněné chlebové placky "naan". Jak rychle jsou upečené, tak rychle mizí.
Kynuté chlebové placky "naan" jsou v indické kuchyni klasickou a velmi oblíbenou přílohou. Můžete je ale také naplnit různými zeleninovými nebo masitými směsmi. Pak mohou být samostatným jídlem nebo vydatnou svačinou na cesty.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP
V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...
Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát
Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...
Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků
Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...
Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali
Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...
Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní
Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...
Celoroční chata Ostopovice c.e 693, voda, pozemek, elektrina
Ostopovice, okres Brno-venkov
3 450 000 Kč
- Počet článků 34
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1867x
jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu.
Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování.
Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.
Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.
Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz
Tak ať Vám to pálí - a chutná!