Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"

Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.

 

Indický pokrm sabzi nebo také sabji existuje v mnoha variantách. Jedno ale mají vždy společné - jde o čistě zeleninové jídlo bohatě provoněné a ochucené kořením. Dnešní varianta s bramborem, květákem a špenátem je můj jednoznačný favorit, ale tento recept na sabzi je výborný i s lilkem, cuketou, hráškem, zelenými fazolkami nebo dýní. 

Na 2 porce potřebujete:1/2 květáku1 velkou (až obří) bramboru2 hrnky čerstvých špenátových listů1 velké nebo dvě malá rajčata1 cm čerstvého najemno strouhaného zázvoru 1-2 chilli papričky1 lžč celého římského kmínu1 lžč mleté kurkumy1 a 1/2 lžč mleté garam masalysůlmáslo ghí nebo olej

Postup:

1) Všechnu zeleninu důkladně omyji, špenát usekám nahrubo a brambory pokrájím na menší kostky. Květák rozeberu na menší růžičky a košťály odkrojím. Rajče rozsekám v malém kuchyňském robotu na pastu.

2) Na pánvi rozehřeji ghí a špenát jen krátce orestuji tak, aby listy zavadly, ale neztratily čerstvou zelenou barvu. Vyjmu z pánve a nechám prozatím stranou.

3) Do stejné pánve dám nové ghí a za stálého míchání krátce orestuji římský kmín, zázvor a celé chilli.

4) Přidám rajčatovou pastu a zprudka vydusím na tuk. 

5) Do pánve nasypu brambory a květák, na nižší teplotu restuji 1 - 2 minuty. Přidám garam masalu a kurkumu. Vše dobře promíchám, aby se zelenina dobře obalila kořením. Osolím dle chuti.

6) Zastříknu trochou vody nebo vývaru, a přiklopené dusím zhruba 20 minut nebo dokud zelenina není zcela měkká. Vody nedávejte mnoho, před koncem varu je třeba nechat ji odpařit. Stačí pouze tak, aby zelenina byla jen z poloviny ponořená (jako na obrázku).

7) Před koncem nechám většinu tekutiny odpařit. Na závěr vmíchám orestované listy špenátu a společně krátce prohřeji. 

  • Pokud by se vám pokrm zdál suchý, můžete přidat ještě lžíci másla ghí. Indická kuchyně je, pokud jde o tuk, celkem velkorysá a kupodivu v kombinaci se zeleninou nebo luštěninami není výsledné jídlo nijak těžké.?????
  • K servírování vám doporučuji přidat na kraj talíře kopeček bílého jogurtu. Je to vynikající způsob jak vyvážit případnou pálivost jídla. Sami časem zjistíte, že se vaše odolnost vůči "pálivosti" zvyšuje a postupně jogurt nebudete ani potřebovat. Já ho přesto na okraj talíře dávám stále. Stejně jako čerstvou krájenou zeleninu vedle na malý talířek (rajčata a okurku). Naučila jsem se to v rodině, která takto stoluje a jídlo mi tak připadá více komplexní a "hotové". Chuťově se navíc opravdu výborně doplňuje s pálivými pokrmy.?
  • Jako přílohu doporučuji indické placky čapátí, jejichž přípravu popisuji zde v článku.

 

Autor: Valijah Rashidová | středa 29.9.2021 8:00 | karma článku: 18,35 | přečteno: 2910x

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Další články autora

Valijah Rashidová

Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě

Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.

1.2.2022 v 7:00 | Karma: 17,86 | Přečteno: 1403x | Diskuse | Ona

Valijah Rashidová

Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"

Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?

21.12.2021 v 7:53 | Karma: 13,01 | Přečteno: 470x | Diskuse | Ona

Valijah Rashidová

Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"

O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.

22.11.2021 v 7:50 | Karma: 28,88 | Přečteno: 5629x | Diskuse | Ona

Valijah Rashidová

Kuře na grilu s vůní indické masaly

Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.

24.8.2021 v 9:10 | Karma: 14,30 | Přečteno: 854x | Diskuse | Ona

Valijah Rashidová

Upečte si plněné chlebové placky "naan". Jak rychle jsou upečené, tak rychle mizí.

Kynuté chlebové placky "naan" jsou v indické kuchyni klasickou a velmi oblíbenou přílohou. Můžete je ale také naplnit různými zeleninovými nebo masitými směsmi. Pak mohou být samostatným jídlem nebo vydatnou svačinou na cesty.

20.7.2021 v 9:00 | Karma: 20,37 | Přečteno: 2471x | Diskuse | Ona

Nejčtenější

Novým papežem se stal americký kardinál Prevost, přijal jméno Lev XIV.

8. května 2025  18:45,  aktualizováno  19:54

Sledujeme online Novým papežem se stal americký kardinál Robert Francis Prevost, oznámil z baziliky sv. Petra...

Zemřel Jiří Bartoška, charizmatický herec a prezident karlovarského festivalu

8. května 2025  13:53

Ve věku 78 let zemřel Jiří Bartoška. Byl dlouholetým prezidentem Mezinárodního filmového festivalu...

Nekontrolovaně k Zemi padající sovětská sonda se zřítila do Indického oceánu

9. května 2025  18:35,  aktualizováno  10.5 13:09

Sovětská sonda Kosmos 482 ze 70. let minulého století se rozpadla v sobotu ráno kolem osmé hodiny...

Rusy rozzuřil hořící Kreml na ponožkách českého zmocněnce. Darebák, zní z Moskvy

9. května 2025  12:08

Řádnou vlnu emocí v Rusku vzbudil český vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný....

Soud poslal do vězení starostu Řeporyjí Novotného, porušil podmínku

7. května 2025  14:42,  aktualizováno  21:42

Soud poslal na tři měsíce do vězení starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS). Na návrh...

Putin nakonec do Istanbulu nepoletí. Míří tam stejná delegace jako před třemi lety

14. května 2025  22:08,  aktualizováno  23:18

Aktualizujeme Kreml zveřejnil večer jména členů ruské delegace, která zamíří k přímým rozhovorům s ukrajinskou...

Popularita USA ve světě po Trumpově návratu klesla, poprvé je předstihla Čína

14. května 2025  21:08

Vnímání Spojených států na celém světě se od minulého roku prudce zhoršilo a je momentálně horší...

Nová kniha odhalila znepokojivé detaily o Bidenově mentálním zdraví a jeho úpadku

14. května 2025  20:55

Nová kniha s názvem „Original Sin“ (Prvotní hřích) od novinářů Jakea Tappera a Alexe Thompsona...

Babiš chválí Turka. Maláčová a Zaorálek za ANO? To není na stole, prohlásil

14. května 2025  20:03

Lídr opozičního hnutí ANO Andrej Babiš pochválil europoslance za stranu Motoristé sobě Filipa...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1970x
Dobrý den,

 

jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu. 

 

Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování. 

 

Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.  

 

Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.

 

Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz

 

Tak ať Vám to pálí - a chutná! 
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.