Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"
Indický pokrm sabzi nebo také sabji existuje v mnoha variantách. Jedno ale mají vždy společné - jde o čistě zeleninové jídlo bohatě provoněné a ochucené kořením. Dnešní varianta s bramborem, květákem a špenátem je můj jednoznačný favorit, ale tento recept na sabzi je výborný i s lilkem, cuketou, hráškem, zelenými fazolkami nebo dýní.
Na 2 porce potřebujete:1/2 květáku1 velkou (až obří) bramboru2 hrnky čerstvých špenátových listů1 velké nebo dvě malá rajčata1 cm čerstvého najemno strouhaného zázvoru 1-2 chilli papričky1 lžč celého římského kmínu1 lžč mleté kurkumy1 a 1/2 lžč mleté garam masalysůlmáslo ghí nebo olej
Postup:
1) Všechnu zeleninu důkladně omyji, špenát usekám nahrubo a brambory pokrájím na menší kostky. Květák rozeberu na menší růžičky a košťály odkrojím. Rajče rozsekám v malém kuchyňském robotu na pastu.
2) Na pánvi rozehřeji ghí a špenát jen krátce orestuji tak, aby listy zavadly, ale neztratily čerstvou zelenou barvu. Vyjmu z pánve a nechám prozatím stranou.
3) Do stejné pánve dám nové ghí a za stálého míchání krátce orestuji římský kmín, zázvor a celé chilli.
4) Přidám rajčatovou pastu a zprudka vydusím na tuk.
5) Do pánve nasypu brambory a květák, na nižší teplotu restuji 1 - 2 minuty. Přidám garam masalu a kurkumu. Vše dobře promíchám, aby se zelenina dobře obalila kořením. Osolím dle chuti.
6) Zastříknu trochou vody nebo vývaru, a přiklopené dusím zhruba 20 minut nebo dokud zelenina není zcela měkká. Vody nedávejte mnoho, před koncem varu je třeba nechat ji odpařit. Stačí pouze tak, aby zelenina byla jen z poloviny ponořená (jako na obrázku).
7) Před koncem nechám většinu tekutiny odpařit. Na závěr vmíchám orestované listy špenátu a společně krátce prohřeji.
- Pokud by se vám pokrm zdál suchý, můžete přidat ještě lžíci másla ghí. Indická kuchyně je, pokud jde o tuk, celkem velkorysá a kupodivu v kombinaci se zeleninou nebo luštěninami není výsledné jídlo nijak těžké.?????
- K servírování vám doporučuji přidat na kraj talíře kopeček bílého jogurtu. Je to vynikající způsob jak vyvážit případnou pálivost jídla. Sami časem zjistíte, že se vaše odolnost vůči "pálivosti" zvyšuje a postupně jogurt nebudete ani potřebovat. Já ho přesto na okraj talíře dávám stále. Stejně jako čerstvou krájenou zeleninu vedle na malý talířek (rajčata a okurku). Naučila jsem se to v rodině, která takto stoluje a jídlo mi tak připadá více komplexní a "hotové". Chuťově se navíc opravdu výborně doplňuje s pálivými pokrmy.?
- Jako přílohu doporučuji indické placky čapátí, jejichž přípravu popisuji zde v článku.
Valijah Rashidová
Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě
Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.
Valijah Rashidová
Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"
Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?
Valijah Rashidová
Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"
O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.
Valijah Rashidová
Kuře na grilu s vůní indické masaly
Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.
Valijah Rashidová
Upečte si plněné chlebové placky "naan". Jak rychle jsou upečené, tak rychle mizí.
Kynuté chlebové placky "naan" jsou v indické kuchyni klasickou a velmi oblíbenou přílohou. Můžete je ale také naplnit různými zeleninovými nebo masitými směsmi. Pak mohou být samostatným jídlem nebo vydatnou svačinou na cesty.
Další články autora |
Zpřesněná výstraha: naprší až 250 mm, v Jeseníkách i víc. Upouštějí se přehrady
Meteorologové upravili výstrahu před extrémními srážkami. Platí od čtvrtka minimálně do neděle....
Česko od čtvrtka zasáhnou extrémní srážky. Záplav se obávají také Němci
Česko zasáhnou od čtvrtka do neděle mohutné srážky. Na velké části území může napršet přes 100...
Zelená fasáda olomouckého unikátu Green Wall ve vedru zvadla, rostliny uschly
V roce 2022 vzbudila fasáda moderního nízkoenergetického bytového domu v Tomkově ulici v Olomouci...
Covid jako poslední rána pro seniory a nemocné. Přibývá nakažených i úmrtí
S návratem dětí do škol i ochlazením roste počet lidí s infekcemi dýchacích cest. Onemocněl i...
Modely srážek i situace připomínají katastrofální povodně z let 1997 a 2002
V Jeseníkách by mohlo napršet podobné množství vody, jaké spadlo v tomto pohoří a v Beskydech při...
PŘEHLEDNĚ: Nádrže se vypouštějí, pracovníci povodí jsou v terénu
Vodohospodáři kvůli očekávaným extrémním srážkám ve významných nádržích uvolňují prostor pro...
Říčka se jen letos rozvodnila čtyřikrát, v obci u Hradce už pytle ani neuklízejí
Už čtyřikrát letos nečekané letní povodně vypláchly Plotiště nad Labem. Okrajovou část Hradce...
Praha zavře vrata na Čertovce, v Karlíně bude automatická pytlovačka písku
Vedení Prahy nechá zavřít v pátek ráno kvůli zvyšující se hladině Vltavy bezpečnostní vrata na...
Že nás to spláchne jako před 22 lety? Takové drama nebude, věří na Litoměřicku
Jak se připravují na případnou velkou vodu v obcích na Litoměřicku, jež spláchla povodeň v roce...
- Počet článků 34
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1898x
jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu.
Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování.
Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.
Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.
Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz
Tak ať Vám to pálí - a chutná!